Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Jonathan Wilson : «Τελικά τι φταίει;»

Jonathan Wilson : «Τελικά τι φταίει;»

Οφείλεται στους τραυματισμούς;

Μήπως στο «γεμάτο» πρόγραμμα;

Ή μήπως η άσχημη πορεία της Liverpool τον τελευταίο καιρό έχει ως αιτία την μόνιμη απουσία για μεγάλα διαστήματα των τριών βασικών κεντρικών της αμυντικών και συνεπώς μόλις αυτοί επανέλθουν οι Κόκκινοι θα επανέλθουν δριμύτεροι;

Μήπως όμως η βαριά ήττα από την Manchester City, δηλώνει ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό;

Η αλήθεια είναι ότι οι Κόκκινοι υπήρξαν άτυχοι στο θέμα των τραυματισμών ίσως όχι τόσο σε αριθμούς όσο στην συγκέντρωση στο κέντρο της άμυνας.

Οι Van Dijk,Gomez και Matip ξεκίνησαν μόλις σε 22 αγώνες του πρωταθλήματος -όλοι μαζί, με αποτέλεσμα η Liverpool να εμφανίσει στην αρχική της ενδεκάδα 12 διαφορετικά ζευγάρια κεντρικών αμυντικών, ενώ οι Fabinho και Henderson υποχώρησαν στην άμυνα στερώντας από το κέντρο τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Σε μια ομάδα όμως όπως αυτή του Jurgen Klopp που οι κινήσεις των παικτών της στον αγωνιστικό χώρο είναι άρρηκτα και περίτεχνα συνδεδεμένες δεν υπήρχε περίπτωση η συνεχιζόμενη απουσία βασικών μελών της να μην έχει αντίκτυπο.

Μια αλλαγή σε ένα μέρος του μηχανισμού έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη τη λειτουργία του.

Στις ομάδες επίσης που  βασίζονται σε ένα έντονο και σοφιστικέ pressing παιχνίδι, το συμπιεσμένο αγωνιστικά πρόγραμμα επιδρά πάντα πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτές που βασίζονται σε ένα λιγότερο δυναμικό τρόπο παιχνιδιού και που δεν προετοιμάζονται ιδιαίτερα για κάθε διαφορετικό αγώνα.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι μπορεί να αποτελούν σοβαρή δικαιολογία για την αγωνιστική πτώση της Liverpoolαλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά βάθος δεν υπάρχουν ίσως και άλλοι πιο ανησυχητικοί όπως δηλώνει και η νευρικότητα του Klopp τελευταία.

Η διαφωνία του με τον Des Kelly του BT ήρθε μετά το ισόπαλο με 1-1 αποτέλεσμα εναντίον της Brighton τον Νοέμβριο, για να ακολουθήσουν οι διαμάχες του με τον Chris Wilder, τον Jose Mourinho και τον Sean Dycheκαθώς και οι παράξενες αλλά και ανακριβείς δηλώσεις του για το πρόγραμμα της City, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Liverpool είχε κερδίσεις ως τότε μόλις 5 στους 14 αγώνες πρωταθλήματος.

Όσο δραματική όμως κι αν φάνηκε στον πολύ κόσμο αυτή η πτώση της Liverpool με τις τρεις συνεχόμενες ήττες εντός έδρας μετά από τους 68 αγώνες χωρίς ήττα ,τους μόλις 9 βαθμούς σε 9 αγώνες-στους 5 από τους οποίους απέτυχαν να σημειώσουν τέρμα, δεν ήταν κάτι που ήρθε απροειδοποίητα.

Αφότου οι Κόκκινοι νίκησαν με 4-0 την Leicester, για τη σαιζόν 2019/2020 ,την Boxing Day ,ο δρόμος ήταν κατηφορικός για αυτούς.

Εκείνος ο αγώνας ήταν αξιοσημείωτος, το απόγειο της απόδοσης τους , και αν και νίκησαν τους επόμενους 9 αγώνες μετά από αυτόν, δεν κατάφεραν να δείξουν ξανά τον ίδιο οίστρο αλλά και την ίδια «ευφράδεια» εντός του αγωνιστικού χώρου ,χαρακτηριστικά που τους διέκριναν το πρώτο μισό εκείνης της σαιζόν.

Η αλήθεια είναι ότι η Liverpool δεν είναι στα καλύτερα της για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα.

Μπορεί φυσικά να φταίει η κούραση ,φυσική αλλά και διανοητική.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα έφτασε τρεις φορές ως τώρα στην κορυφή, σε ένα Τελικό Champions League, μια κατάκτηση του τροπαίου του Champions League και την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια, με τον πυρήνα της ομάδας να μην έχει αλλάξει καθόλου όλα αυτά τα χρόνια.

Η Liverpool πανηγύρισε την κατάκτηση της Premier League το καλοκαίρι.

Αν λοιπόν αυτή τη φορά φτάσουν στο πηγάδι και το βρουν στεγνό δεν θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος Ούγγρος προπονητής BelaGuttmann είπε κάποτε ότι «ο τρίτος χρόνος είναι μοιραίος» εννοώντας τους προπονητές αλλά η παραδοχή του αυτή δεν αποκλείεται να βρίσκει εφαρμογή και στους παίκτες.

Η εντροπία(στη Φυσική-Χημεία είναι το μέτρο της άχρηστης, διεσπαρμένης ενέργειας που δεν μπορεί να παράγει έργο σε ένα θερμοδυναμικό σύστημα όταν αυτό εξελίσσεται προς κατάσταση αταξίας) αποτελεί την κατάρα των ποδοσφαιρικών ομάδων και ο Jurgen Kloppμάλλον την αναγνώρισε από τη στιγμή που απέκτησε τον Thiago Alcantara.

Μπορεί οι κριτικές να λένε εναντίον του Thiago ότι μειώνει τον ρυθμό παιχνιδιού της ομάδας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πιθανόν να αποκτήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Να βοηθά τους Κόκκινους να έχουν την κατοχή της μπάλας και να κερδίζουν αγώνες χωρίς να χρειασθεί να ανεβάζουν ταχύτητες.

Η ενσωμάτωση του παίκτη υπήρξε βέβαια προβληματική αφού ως τώρα αναγκάστηκε να παίξει σε ένα κέντρο «ανάγκης», ενώ με τους Fabinho και Henderson έπαιξε μόνο μια φορά, στον αγώνα εναντίον της Everton.

Αν μια ομάδα δεν αλλάζει τη σύνθεση της επίσης για καιρό, οι αντίπαλοι συνηθίζουν τον τρόπο παιχνιδιού και αρχίζει να εμφανίζεται η στασιμότητα.

Το 4-3-3 παρέμεινε σταθερό και ο Kloppπροσαρμόστηκε στο pressing πολύ λιγότερο σε σχέση με τον Pep Guardiola.

Όταν δουλεύει, όπως εναντίον της Tottenham τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά αλλά στον αγώνα εναντίον της City την Κυριακή, φάνηκε ότι το σύστημα αυτό μάλλον κούρασε.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη τα λεπτά συμμετοχών, αυτή είναι η πιο ηλικιωμένη ομάδα της Liverpool στην ιστορία της Premier Leagueκαι στον James Milner μπορεί να αποδοθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του γεγονότος.

Ο Roberto Firmino έγινε 29 χρονών τον Οκτώβριο ,ο Mane θα γίνει τον Απρίλιο και ο Salah τον Ιούνιο. Σε ατομικό επίπεδο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αλλά το να μεγαλώνουν όλοι μαζί σε μία ομάδα ,και μάλιστα για 4 σαιζόν ενδεχομένως να αποτελέσει πρόβλημα.

Ο Takumi Minamino αποτέλεσε μια προσπάθεια να φρεσκαριστεί η επίθεση η οποία όμως  απέτυχε, ενώ υπήρξε και η ατυχία του τραυματισμού του Diogo Jotaαπό τις αρχές του Δεκέμβρη.

Στο δια ταύτα;

Η Liverpool υπήρξε πραγματικά άτυχη με τους τραυματισμούς αλλά αυτή η ατυχία υπογράμμισε κάποια άλλα προβλήματα -καλά κρυμμένα ίσως, σε μία ομάδα που πιθανόν να πέρασε πια το απόγειο της πορείας της.

*Ο Jonathan Wilson αρθρογραφεί για το ποδόσφαιρο στον Guardian και στον Observer. Είναι editor του TheBlizzard ενώ έχει γράψει και 11 βιβλία.

Jonathan Wilson : «Τελικά τι φταίει;»
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com