Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Boxing Day: Οι παραδόσεις, η ιστορία & ο οιωνός τίτλου (εκ νέου) για Liverpool!

Boxing Day: Οι παραδόσεις, η ιστορία & ο οιωνός τίτλου (εκ νέου) για Liverpool!

Γράφει ο Χρήστος Γραβιάς, φίλος της Ομάδας, του site και μέλος στο group μας στο facebook.

Η 26η Δεκέμβρη δεν είναι απλά μια ακόμα μέρα που παρεμβάλλεται στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι! Παρότι έρχεται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, η ύπαρξη της είναι άκρως συνδεδεμένη με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Πρέμιερ Λιγκ (και όχι μόνο), είναι εκ των αγαπημένων ημερών για τους ποδοσφαιρόφιλους, και φέτος «κλείνει»… εκ νέου το μάτι στη Liverpool ως προς το κυνήγι του τίτλου!

Η περίοδος των γιορτών δεν είναι απλά ένα διάστημα ξεκούρασης, ανάπαυσης από τις κάθε είδους υποχρεώσεις αλλά και της ευκαιρίας για οικογενειακές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Τραπέζια, γαλοπούλες, ποτό, οικογενειακές συνευρέσεις, όλα ωραία, όμως και η αγωνιστική δράση, στην Αγγλία τουλάχιστον, δεν πάει πίσω! Ανέκαθεν οι μέρες αυτές αποτελούν διάστημα αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων, με «κορωνίδα» της την 26ηΔεκεμβρίου, γνωστή και ως «Boxing Day» στα Βρετανικά νησιά!

Γιατί όμως «Boxing Day»;

Οι εκδοχές, αλλά και οι ερμηνείες για την περίφημη «μέρα του κουτιού» (όπως θα μεταφράζαμε ευθέως στην ελληνική γλώσσα) είναι πολλές, μερικές εκ των οποίων χάνονται ανά τα βάθη των αιώνων! Ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, αρκετούς αιώνες πριν, οι μέρες των Χριστουγέννων αποτελούσαν μέρες σκληρής δουλειάς για τους εκάστοτε υπηρέτες, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την δούλεψη των πλούσιων οικογενειών στην Αγγλία, καθώς και γενικότερα στα εδάφη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (κατά μήκους δηλαδή των διάφορων αγγλικών αποικιών). Πολλοί υπηρέτες λάμβαναν ως ανταμοιβή μετά τα Χριστούγεννα δώρα σε κουτιά, τα οποία βέβαια μπορεί να είχαν και φαγητά ή λεφτά που πήγαιναν στις οικογένειες τους, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου (δηλαδή στις 26/12), που αποτελεί και μέρα αργίας για τους Άγγλους.

Γενικότερα στη Βρετανική Αυτοκρατορία, σε πολλές περιοχές συνηθιζόταν το φαινόμενο να αφήνουν σε διάφορα μεγάλα μεταλλικά κουτιά τρόφιμα που προορίζονταν κυρίως για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, κάτι που εφάρμοζαν κατά περιοχές και οι εκάστοτε εκκλησίες. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα αποτελούσε ένα είδος… υποχρέωσης από τους πλουσιότερους υπηκόους της χώρας. Παράλληλα, εκτός κουβέντας δεν τίθεται να τεθεί το γεγονός πως από τον 15ο αιώνα και μετά, την περίοδο των μεγάλων εξερευνήσεων και της αποικιοκρατικής τάσης στην Ευρώπη, οι Άγγλοι ναυτικοί βάλανε και αυτοί το… χεράκι τους σε αυτή την παράδοση.

Θέλοντας να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έριχναν σε ένα κουτί που υπήρχε στο κατάστρωμα του εκάστοτε πλοίου, λεφτά, τρόφιμα, αλλά και κάθε είδους πολύτιμα αντικείμενα. Το κουτί αυτό το ευλογούσε κάποιος ιερέας, και σε περίπτωση που οι ναυτικοί επέστρεφαν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους, το δώριζαν σε κάποια εκκλησία, ώστε το περιεχόμενο του να μοιραστεί σε άπορες οικογένειες της κάθε περιοχής.

Αργία σημαίνει… μπάλα!

Η «μέρα του κουτιού» λοιπόν, ως συνέχεια των Χριστουγέννων μα και αργία για τους Άγγλους, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για τις οικογένειες και τους φιλάθλους να απολαύσουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι μαζί και με τα αγαπημένα τους πρόσωπα! Παλιότερα, το… έθιμο περιλάμβανε αγωνιστική που εξελισσόταν και τις δυο μέρες, δηλαδή στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, κάτι που όμως άρχισε να ελαττώνεται από το 1957 και μετά, για να καθιερωθεί ως μέρα αγωνιστικής δράσης η 26η Δεκέμβρη (ενίοτε μπορεί να υπάρχουν ματς και στις 27). Συνηθιζόταν μάλιστα να διεξάγονται παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες γειτονικών πόλεων, ή και τοπικά ντέρμπι, για να μην χρειάζεται το ποδοσφαιρικό κενό να διανύει μεγάλες αποστάσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βόρειο Ιρλανδία ανέκαθεν διεξαγόταν στις 26/12 το μεγάλο ντέρμπι της χώρας, ανάμεσα στις ομάδες της Λίνφιλντ και της Γκλεντόραν. Κάτι παρόμοιο βέβαια συνέβαινε και στην Σκωτία και στην Αγγλία. Αξίζει να σημειωθεί πως το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό, αφού αγωνιστική δράση υπήρχε και το ράγκμπι και το κρίκετ (όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε άλλες αγγλοσαξονικές χώρες, όπως η Αυστραλία).

Εκεί που άρχισαν όλα…

ια να φτάσουμε στην απαρχή της παράδοσης αυτής, θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στο πολύ μακρινό 1860, εκεί όπου η Σέφιλντ νικούσε την Χάλαμ με σκορ 2-0! Με την διεξαγωγής του πρωταθλήματος (First Division) και επίσημα, από το 1888 και έπειτα, όλο και περισσότερα παιχνίδια θα υπήρχαν την αμέσως επόμενη μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Στην παρθενική περίοδο της μεγάλης κατηγορίας στην Αγγλία, η (μετέπειτα πρωταθλήτρια) Πρέστον συνέτριψε την Ντέρμπι Κάουντι, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου, ενώ με την πάροδο των δεκαετιών, μια ακόμα αγωνιστική θα «χώραγε» στις 28 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν παιχνίδια διάσπαρτα σε μια «διευρυμένη» (αν μπορούμε να την θέσουμε έτσι) αγωνιστική, από τις 31/12 μέχρι και τις 2/1 του εκάστοτε νέου έτους (φέτος μέχρι τις 4 του μήνα εν προκειμένω.

Στην γιγάντωση του ποδοσφαιρικού μύθου της σημερινής μέρας βέβαια, συνέβαλλαν έως ένα σημείο και οι ιστορίες για έναν αγώνα ανάμεσα σε Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες το 1914 – κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ανάμεσα στα χαρακώματα της πόλης Ιπρ, στο Βέλγιο. Για ένα βράδυ, οι μεν και οι δεν άφησαν κατά μέρους τα μίση και τα όπλα, ανταλλάσσοντας ευχές και δίνοντας μια άλλη, διαφορετική μάχη, χάρη σε μια μπάλα ποδοσφαίρου. Όσο και αν για μερικούς αμφισβητείται η αυθεντικότητα της ιστορίας αυτής, για πολλούς Άγγλους αποτελεί μια απόδοση τιμής το να συνεχίζουν στην πορεία των χρόνων το ποδοσφαιρικό έθιμο τις γιορτινές αυτές μέρες!

Η άτυπη παράδοση του πρωταθλητή και το… 20ο που δείχνει να έρχεται!

Παρότι η αγωνιστική δράση της «Boxing Day» δεν αποτελεί ακριβώς τη μισή διαδρομή του πρωταθλήματος, από την εκκίνηση του Αυγούστου και μετά, εντούτοις έχει καθιερωθεί άτυπα ως το σημείο-κλειδί για τις ομάδες που στοχεύουν στον τίτλο. Συγκεκριμένα, από το 1992 μέχρι και σήμερα, 18 συνολικά ομάδες που βρέθηκαν στην κορυφή την ημέρα των Χριστουγέννων, κατέκτησαν εν τέλει τον τίτλο του πρωταθλητή τον Μάιο, ενώ στην τρέχουσα χιλιετία, το ποσοστό είναι συντριπτικά υπέρ των εκάστοτε πρωτοπόρων (16 από τις  20 ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην πρώτη θέση).

Μέχρι και πέρυσι, σε αυτές δεν συγκαταλεγόταν η Liverpool, η οποία βρέθηκε μεν στην κορυφή τα Χριστούγεννα του 2008, του 2013 και του 2018, χωρίς δε να φτάνει στην κατάκτηση του τροπαίου τον εκάστοτε ερχόμενο Μάιο. Μέχρι να έρθει φυσικά η περασμένη… διαστημική σεζόν, με τις «κατάρες» κάθε είδους να σπάνε, και η πολυπόθητη επιστροφή στο θρόνο μετά από 30 χρόνια να είναι γεγονός!

Και φέτος, οι Reds φιγουράρουν στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 31 πόντους σε 14 ματς, για πρώτη φορά μάλιστα έκαναν back-to-back Χριστούγεννα ως πρώτοι στη βαθμολογία, ενώ έγιναν και η μοναδική ομάδα γενικά στο Νησί που για τρεις σερί σεζόν τα γιόρτασε στην κορυφή! Τώρα που δεν τους πιάνουν ούτε οι (κακές) παραδόσεις, ποιος τους σταματά για το 20ο….

Boxing Day: Οι παραδόσεις, η ιστορία & ο οιωνός τίτλου (εκ νέου) για Liverpool!
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com