Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία της Liverpool με αφορμή τον Werner

Η αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία της Liverpool με αφορμή τον Werner

Γράφει ο Αλέξανδρος Μωρέλλας, δημοσιογράφος & μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Liverpool

Η πρόσφατη απώλεια (?) του Werner οδήγησε πολλούς φίλους της ομάδας, σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε μια έντονη κριτική προς την FSG για την προσεκτική μεταγραφική πολιτική που ακολουθεί. Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν πραγματικά ήθελε ο Klopp τον Werner ή το όλο ενδιαφέρον είναι μια κατασκευασμένη ιστορία από τα media. Πάμε να δούμε αν όντως έχουμε την οικονομική ευχέρεια να κάνουμε αλόγιστα μεταγραφές.

Τη σεζόν 2018-19 τα κέρδη της Λίβερπουλ προ φόρων μειώθηκαν από £125 εκατομμύρια σε £42 εκατομμύρια, καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις παικτών μειώθηκαν κατά £79 εκατομμύρια. Έτσι, αν και τα έσοδα του συλλόγου αυξήθηκαν κατά £78 εκατομμύρια (+17%) αγγίζοντας το ποσό ρεκόρ των £533 εκατομμυρίων, αυτό αντισταθμίστηκε από την αύξηση του κόστους των £83 εκατομμυρίων στη σημαντική επένδυση που έγινε στην ομάδα και από τη μείωση των εσόδων από πωλήσεις παικτών. Τα καθαρά κέρδη μας (μετά από τους φόρους) λοιπόν μειώθηκαν από τα £106 εκατομμύρια, στα £33 εκατομμύρια. Αυτά είναι. Δεν έχει άλλα.

Ναι τα έσοδά μας από τις τρεις ροές κερδών αυξήθηκαν, ιδίως αυτά από τις μεταδόσεις, τα οποία αυξήθηκαν κατά £41 εκατομμύρια (19%) φτάνοντας τα £261 εκατομμύρια, κυρίως λόγω του περσινού θριάμβου του Champions League. Τα εμπορικά έσοδα αυξήθηκαν £34 εκατομμύρια (22%) αγγίζοντας τα £188 εκατομμύρια, ενώ από τα εισιτήρια των αγώνων τα έσοδα ήταν ελαφρώς υψηλότερα κατά £3 εκατομμύρια (4%) φτάνοντας τα £84 εκατομμύρια. Όλα τα παραπάνω ωστόσο, είναι έσοδα που διαμορφώνουν τον ισολογισμό του τρέχοντος έτους και όχι του επόμενου. Για τη σεζόν 19-20 αυτά τα £84 εκατομμύρια από τους αγώνες θα μειωθούν λόγω του COVID-19, ενώ για τη σεζόν 20-21 η ομάδα μπορεί να μην τα υπολογίζει καθόλου! Τα τηλεοπτικά είναι ακόμα μυστήριο.
Ποιο ήταν το τίμημα όμως της αγωνιστικής επιτυχίας της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια; Η αύξηση του λειτουργικού κόστους: οι επενδύσεις στην ομάδα σημείωσαν αύξηση των μισθών κατά £46 εκ. (18%) φτάνοντας συνολικά τα £310 εκ, ενώ οι δόσεις για τους αγορασμένους παίκτες αυξήθηκαν κατά £35 εκατομμύρια (45%) φτάνοντας τα 112 εκατομμύρια! Άλλα έξοδα αυξήθηκαν £3 εκατομμύρια (3%) αγγίζοντας τα £100 εκατομμύρια.
Ένα βασικό μέρος της στρατηγικής μας είναι ότι έχουμε γίνει ένα κλαμπ που πουλάει καλά. Τα τελευταία 5 χρόνια, κερδίσαμε £306 εκατομμύρια από αυτή τη δραστηριότητα με μόνο την Τσέλσι με £332 εκατομμύρια να βρίσκεται μπροστά μας. Οι πωλήσεις πάγωσαν όμως, γιατί θέλαμε και κρατήσαμε όλη την ομάδα, κάνοντας και σημαντικές επεκτάσεις συμβολαίων. Έτσι αυξήσαμε τα λειτουργικά κόστη.
Και πάμε στην Τσέλσι. Γιατί αυτή αγοράζει τον Werner; Α) Γιατί ο Abramovich δεν ανησυχεί για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα λεφτά με κάποιο τρόπο θα βρεθούν και Β) Ο επιθετικός μέσος όρος της ομάδας τους είναι 1.76 γκολ ανά αγώνα και είναι προφανώς πιο απελπισμένοι από εμάς για έναν γκολτζή που έχουμε μέσο όρο 2.26.

Τα £55 για τον Werner, λοιπόν, ο Klopp τα θεώρησε πολλά για τη Λίβερπουλ και προφανώς θα έχει δίκιο. Αλλά και αν θέλουμε να δώσουμε £100 για έναν παίκτη θα πρέπει είτε αν επιλέξουμε ότι θα πουλήσουμε κάποιον από τους πρωτοκλασάτους είτε ότι θα τινάξουμε το νοικοκύρεμα της ομάδας στον αέρα. Αυτό θέλουμε;

#YNWA

Ακολουθεί ένα slide show με 5  πίνακες σχετικούς με τα οικονομικά στοιχεία του άρθρου:

 

Η αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία της Liverpool με αφορμή τον Werner
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com