Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Σαν σήμερα: 25/5/1977 Με Monchengladbach το 1ο Πρωταθλητριών (vid)

Σαν σήμερα: 25/5/1977 Με Monchengladbach το 1ο Πρωταθλητριών (vid)

Το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης θα κατακτούσαν σαν σήμερα οι Reds του Bob Paisley, με αντίπαλο την Borussia Mönchengladbach στο Olimpico της Ρώμης.

Ο τελικός αυτός έμελλε να σημάνει και την έναρξη της κυριαρχίας των Κόκκινων στην μεγάλη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Οι δύο ομάδες, αν και είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου UEFA ένα χρόνο νωρίτερα, με την αγγλική ομάδα να κατακτά το τρόπαιο με συνολικό σκορ 3-2 στις δύο αναμετρήσεις, εν τούτοις ήταν η πρώτη φορά που έφταναν στον κορυφαίο τελικό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι Reds σαφώς ανώτεροι από την γερμανική ομάδα, προηγήθηκαν με τον Terry McDermott στο 28′, για να ισοφαρίσουν οι Γερμανοί στο 52′ με το γκολ του Δανού Alan Simonsen. Οι Κόκκινοι δεν πτοήθηκαν με την ισοφάριση και βρήκαν τον τρόπο να κάμψουν την αντίσταση της ομάδας του Udo Lattek και με δύο ακόμα τέρματα των Τοmmy Smith στο 62′ και Phil Neal με πέναλτι στο 82′ (το πέναλτι είχε κερδίσει ο Kevin Keegan σε ανατροπή του από τον Berti Vogts), φθάνοντας στην μεγάλη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου.

Ήταν το 1ο από τα πέντε συνολικά Κύπελλα Πρωταθλητριών (Champions League στην πορεία των ετών) του συλλόγου, ενώ ο Bob Paisley έγινε εκείνη την μέρα ο πρώτος προπονητής στην Ευρώπη που κατακτούσε και δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο μετά το Kύπελλο UEFA και μάλιστα μέσα σε δύο διαδοχικές σεζόν.

Στα αξιοσημείωτα του τελικού, για τον Tommy Smith ήταν η 600η εμφάνισή του με την Κόκκινη φανέλα και για τον Kevin Keegan η 323η, με τους δύο αναφερόμενους να είναι και η τελευταία τους φορά που θα φορέσουν την famous Red shirt. Μάλιστα μετά το παιχνίδι, ο Kevin Keegan δήλωσε: «Έμεινα αυτή τη χρονιά που πέρασε στην ομάδα για να κατακτήσουμε το Κύπελλο αυτό και τα καταφέραμε!»

Στις κερκίδες του Olimpico βρέθηκε και ο πρώην manager των Reds Bill Shankly με δημοσιογραφική διαπίστευση, την οποία φρόντισε να εκδοθεί ο δημοσιογράφος της Sportsmail Jeff Powel.

Τον τελικό παρακολούθησαν 56.000 θεατές και διαιτητής ήταν ο Γάλλος R. C. P. Wurtz.

Ακολουθούν στιγμιότυπα και τα γκολ του τελικού της Ρώμης:

Σαν σήμερα: 25/5/1977 Με Monchengladbach το 1ο Πρωταθλητριών
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com