Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Σαν σήμερα: 8/5/1939 Υπογράφει στους Reds ο Bob Paisley (vid)

Σαν σήμερα: 8/5/1939 Υπογράφει στους Reds ο Bob Paisley (vid)

Σαν σήμερα το μακρυνό 1939 υπογράφει στην Liverpool από την Bishop Auckland, ο ο Άγγλος πρώην άσσος και μετέπειτα manager των Reds, Robert Paisley.

 

Ο Bob Paisley θα ξεκινήσει τα ποδοσφαιρικά του βήματα από την ερασιτεχνική  Bishop Auckland το 1937, λίγο πριν κλείσει τα 18 του χρόνια και θα διαπρέψει με την φανέλα της μέχρι και το τέλος της χρονιάς 1938/39. Μάλιστα οι εμφανίσεις του, τράβηξαν την προσοχή του τότε manager των Reds George Kay, ο οποίος μάλιστα του είχε υποσχεθεί να τον πάρει στο Anfield, στο τέλος της χρονιάς.

 

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς και συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Μαΐου 1939, o Bob Paisley έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι με την Bishop Auckland και την Δευτέρα 8 Μαΐου πήρε το τραίνο για το Liverpool. Παρ’ όλο που η Sunderland προσπάθησε να τον αποκτήσει με βελτιωμένη προσφορά, ο Bob Paisley υπέγραψε στους Κόκκινους και άρχισε ένας «έρωτας» που κράτησε για μισό σχεδόν αιώνα!!!

Η μετεγγραφή του θα κοστίσει στους Reds το ποσό των 25 λιρών (καλά διαβάσατε) και οι εβδομαδιαίες αποδοχές του θα ήταν 8 λίρες μέσα στην αγωνιστική χρονιά και 6 λίρες στους μήνες του καλοκαιριού.

Η πρώτη του χρονιά στους Κόκκινους ήταν αρκετά παράξενη καθώς στην προετοιμασία τα πήγε πολύ καλά αλλά η έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησε την Κυβέρνηση και την F.A. να ακυρώσουν τα πρωταθλήματα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 1939. Ο Bob Paisley κατατάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Βρετανίας και βρέθηκε στο χακί, σε μονάδα που ήταν 30 μίλια μακρυά από το Liverpool.

Η Αγγλική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, έδωσε το ελεύθερο να γίνονται φιλικά παιχνίδια σε τοπικό επίπεδο για να μην μείνουν αδρανείς οι ομάδες κι έτσι ο Bob έπαιρνε άδειες για να συμμετέχει σε αυτά τα παιχνίδια. Μάλιστα για να δηλώνει το παρόν στα παιχνίδια, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του από την μονάδα του μέχρι το τούνελ του ποταμού Mersey κι από εκεί με ωτοστόπ για το Anfield. Μόλις τελείωνε το παιχνίδι, έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίστροφο δρομολόγιο!

Παρ’ όλες τις δυσκολίες της μετακίνησης, ο Bob Paisley στα δύο περίπου χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι να φύγει η μονάδα του για το μέτωπο, συμμετείχε σε 34 αγώνες των Reds σημειώνοντας 10 γκολ. Στον πόλεμο θα βρεθεί μετά τον Αύγουστο του 1941 στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής και της Ιταλίας. Μάλιστα στην απελευθέρωση της Ρώμης, θα βρεθεί πάνω σε τανκ κατά την είσοδο των Συμμαχικών Δυνάμεων, γεγονός που θα μνημονεύει πολλά χρόνια αργότερα.

Με το τέλος του πολέμου, θα επιστρέψει στην Αγγλία και αφού πάρει το απολυτήριο του, θα επιστρέψει στο Anfield, για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς 1945/46. Το ντεμπούτο θα το πραγματοποιήσει στις 5 Ιανουαρίου 1946 σε παιχνίδι για το F.A. Cup με αντίπαλο την Sealand Road. Το πρώτο του γκολ θα το σημειώσει την 1 Μαΐου 1948 σε παιχνίδι πρωταθλήματος με την Wolves στο Anfield.

Συνολικά με τους Κόκκινους θα συμπληρώσει μέχρι το καλοκαίρι του 1954 που θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, 277 συμμετοχές και θα σημειώσει 10 γκολ. Με τους Reds θα κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1946/47 και θα πάρει μέρος στον ημιτελικό του F.A Cup 1949/50 με αντίπαλο την Everton, σημειώνοντας το πρώτο γκολ των Κόκκινων και οδηγώντας τους στον τελικό του Wembley με αντίπαλο την Arsenal. Η επόμενη χρονιά θα τον βρει αρχηγός των Κόκκινων.

Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1954, εντάχθηκε στην τεχνική ομάδα της Liverpool ως φυσικοθεραπευτής. Τα πήγε πολύ καλά στο πόστο αυτό και αργότερα θα αναλάβει την reserve team και τον Αύγουστο του 1959 θα αναλάβει γυμναστής στην πρώτη ομάδα, μετά την αποχώρηση του Albert Shelley λόγω συνταξιοδότησης.

Τον Δεκέμβριο του 1959 θα έρθει στον Σύλλογο ο Bill Shankly, με τον Bob Paisley να γίνεται σημαντικό μέλος του τεχνικού του επιτελείου. Κοντά στον Bill Shankly θα αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και μετά τον τελικό του F.A Cup το 1974, η Διοίκηση του Συλλόγου θα του αναθέσει τις τύχες των Reds όταν ο Shankly ανακοίνωσε την αποχώρησή τυο από την ενεργό δράση. Μάλιστα την ανάληψη της θέσης του manager από τον Bob, την υποστήριξε ο Bill Shankly, χαρακτηρίζοντας τον ως τον ιδανικότερο.

Από το καλοκαίρι του 1974 θα ακολουθήσουν 9 καταπληκτικές χρονιές με τον Bob να οδηγεί τους Reds στην κατάκτηση 3 Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης, 1 Κύπελλο UEFA, 1 UEFA Super Cup, 6 Πρωταθλήματα Αγγλίας (τερματίζοντας άλλες 2 φορές 2η η ομάδα), 3 συνεχόμενα League Cups και 6 Charity Shields! Να προσθέσουμε στους παραπάνω τίτλους και τις 6 φορές που ανακηρύχθηκε ως Manager της χρονιάς!

Το καλοκαίρι του 1983 και μετά από 44 χρόνια που υπηρέτησε τον Σύλλογο θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, παραδίδοντας τα ηνία στο δεξί του χέρι τον Joe Fagan. Στον Σύλλογο θα παραμείνει ως σύμβουλος του Kenny Dalglish, μετά την αποχώρηση του Joe Fagan από την τεχνική ηγεσία των Reds και αργότερα θα γίνει Διευθυντικό Στέλεχος, από όπου θα αποχωρήσει οριστικά στις αρχές του 1992 λόγω ότι είχε διαγνωσθεί με τη νόσο του Alzheimer.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1996, ο Bob Paisley θα «φύγει» από την ζωή με την Liverpool να τον τιμά με τις πύλες που φέρουν το όνομά του (Paisley Gateway) έξω από το Kop και τον Ιανουάριο του 2020 να στήνει ένα άγαλμά του έξω από το Anfield, εμπνευσμένο από την στιγμή το 1968 που κουβαλάει στους ώμους του τον τραυματισμένο μετέπειτα αρχηγό των Κόκκινων Emlyn Hughes.

Απολαύστε παρακάτω ένα μικρό ντοκυμαντέρ γύρω από τον θρυλικό Uncle Bob:

Σαν σήμερα: 8/5/1939 Υπογράφει στους Reds ο Bob Paisley
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com