Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Κορωνοϊός: Ερωτήσεις-κλειδιά για το μέλλον της Premier League

Κορωνοϊός: Ερωτήσεις-κλειδιά για το μέλλον της Premier League

Τα αθλήματα σε χώρους εντός Βρετανίας δεν έχουν γίνει κεκλεισμένων των θυρών μέχρι στιγμής – όμως δείχνει να είναι απλά θέμα χρόνου η ανάγκη προστασίας του κοινού από την έξαρση του ιού να προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στην Premier League.

Μέχρι να αλλάξουν οι συμβουλές της κυβέρνησης, τα παιχνίδια στην Αγγλία θα συνεχίσουν να διεξάγονται, με εξαίρεση την αναμέτρηση της Manchester City με την Arsenal, η οποία αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας μετά την επισημοποίηση της προσβολής του Βαγγέλη Μαρινάκη από τον κορωνοϊό.

Σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα όμως, η πραγματοποίηση παιχνιδιών χωρίς κόσμο είναι ήδη γεγονός.

Ας δούμε τις ερωτήσεις κλειδιά, έτσι όπως τις θέτει το BBC Sport:

«Γιατί κεκλεισμένων των θυρών;»

  • Ακόμα και χωρίς την έξαρση μίας δυνητικά θανατηφόρας αρρώστιας, το αγγλικό calendar (τα προγραμματισμένα παιχνίδια) είναι δεδομένο, έχει ήδη δομηθεί και οργανωθεί. Από σήμερα μέχρι και τις 17 Μάη, ημέρα τελευταίας αγωνιστικής της Premier League, οι εβδομάδες χωρίς μεσοβδόμαδα ματς είναι μόλις δύο, εβδομάδες δηλαδή στις οποίες θα μπορούσε να διεξαχθεί κάποιο εξ αναβολής παιχνίδι. Οι βδομάδες αυτές συμπεριλαμβάνουν τις ημερομηνίες 22 Απριλίου και 12 Μάη. Και σε αυτές τις ημερομηνίες ενδέχεται να διεξαχθούν αγώνες του Κυπέλλου Αγγλίας, είτε προημιτελικοί είτε ημιτελικοί. Ο τελικός του Κυπέλλου είναι προγραμματισμένος για τις 23/5, και του Champions League ακριβώς μία βδομάδα αργότερα. Το Euro αρχίζει στις 12 Ιουνίου.

Αν τα ματς δεν παιχτούν κεκλεισμένων των θυρών, η σεζόν πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί. Αυτό με τη σειρά του ανοίγει πολλά άλλα θέματα. Όλοι ξέρουν ότι η Liverpool θα είναι πρωταθλήτρια. Όμως τι θα γίνει με την πρώτη τετράδα, τις ομάδες που παλεύουν είτε για να σωθούν, είτε για να ανέβουν κατηγορία;

Αν η σεζόν δεν ολοκληρωθεί, πώς θα αποφασιστούν αυτά τα θέματα; Οι νομικές επιπτώσεις του υποβιβασμού μίας ομάδας σε μία ημιτελή σεζόν είναι δυσθεώρητες, δεδομένων των οικονομικών θεμάτων πού προκύπτουν. Το ίδιο συμβαίνει όταν αρνείσαι σε ομάδες τον προβιβασμό τους (στην PL εν προκειμένω). Όσο για το να ξανάρχιζαν όλα από την αρχή, αυτό θα ήταν ασύλληπτο, αν αναλογιστούμε και την κατακραυγή πού θα ερχόταν από Merseyside μεριά.

Ο πρόεδρος της Tranmere Rovers, Mark Palios, θεωρεί ότι οι ομάδες δεν θα κινήσουν ιδιαίτερες νομικές διαδικασίες αν η λειτουργία του πρωταθλήματος ανασταλεί.

Ο Palios είπε στο BBC:

«Αν το κάνουν, θα πρέπει ουσιαστικά να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον της κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λάθος δρόμος. Νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος δε θα στρεφόταν σε αυτή τη λύση.»

Πόσο θα κοστίσει μία αναστολή διεξαγωγής του πρωταθλήματος;

  • Σε κάποιο βαθμό, οι ομάδες της Premier League είναι ασφαλισμένες έναντι αυτού του φαινομένου – τουλάχιστον αν πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο- λόγω των γιγαντιαίων συμβολαίων πού έχουν συνάψει με τα τηλεοπτικά δίκτυα για τις μεταδόσεις των αγώνων.

Στους λογαριασμούς της πού ίσχυαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, οι συνολικές εισπράξεις της Bournemouth από τα εισιτήρια (5,29 εκατομμύρια λίρες) αντιστοιχούσαν μόλις στο 4% του συνολικού κύκλου εργασιών. Αυτό αντιστοιχεί σε 240.000 λίρες ανά παιχνίδι, όσο δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές του Callum Wilson.

Όσον αφορά τη Leicester City, οι συνολικές εισπράξεις των 14,69 εκατομμυρίων λιρών αντιπροσώπευαν το 8,2% του κύκλου εργασιών της, για το οικονομικό έτος πού ολοκληρώθηκε στις 31/5/2019.

Το αντίστοιχο ποσοστό στη Manchester United είναι 18.75%. Τα συνολικά έσοδα από τους αγώνες στο Old Trafford για το ίδιο οικονομικό έτος ήταν 112,33 εκατομμύρια λίρες, ή αλλιώς λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες ανά ματς.

Υπολογίζεται επίσης ότι από την αναγκαστική διεξαγωγή του αγώνα της εναντίον της Inter κεκλεισμένων των θυρών, η Juventus έχασε πάνω από 3 εκατομμύρια (σε λίρες).

Παρόλο πού αυτά τα οικονομικά στοιχεία είναι ουσιώδη, θα ξεκινήσουν να έχουν αρνητικές επιδράσεις μόνο εφόσον αν η κατάσταση παραμείνει άλυτη μετά από περίπου ένα μήνα.

Τι θα πει «κεκλεισμένων των θυρών» (behind closed doors);

Νωρίτερα αυτή τη σεζόν, η Wolverhampton Wanderers έπαιξε στο Europa League με τη Slovan Bratislava κεκλεισμένων των θυρών, αλλά υπήρχαν 20.333 άτομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το διευθυντικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Uefa, αρνήθηκε να αφήσει τη Slovan να πουλήσει εισιτήρια ως τιμωρία για κατηγορίες ρατσισμού εναντίον οπαδών της- αλλά τους επιτράπηκε να δώσουν σε παιδιά. Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα εδώ.. Το παιχνίδι μεταξύ της Inter Milan και της Ludogorets στο San Siro το Φεβρουάριο παρακολουθήθηκε μόνο από το προσωπικό και τα ανώτερα στελέχη των δύο ομάδων. Ένας τηλεοπτικός σταθμός και ένας εικονολήπτης από κάθε ομάδα ήταν τα μόνα μέσα ενημέρωσης που επιτράπηκαν. Η κατάσταση ήταν ελαφρώς πιο χαλαρή στο παιχνίδι της Juventus στη Serie A εναντίον της Inter. Στελέχη της Serie A αποφάσισαν να επιτρέψουν 50 μέσα ενημέρωσης, καθώς και τους κατόχους δικαιωμάτων και το προσωπικό παραγωγής παιχνιδιού. Και πάλι, ανώτερα στελέχη είχαν επιτραπεί στο Allianz Arena στο Torino αλλά όχι συγγενείς των παικτών. Η Premier League θα αποφασίσει αποδεκτούς αριθμούς αν/όταν επιβεβαιωθεί ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι πρακτικές λεπτομέρειες; Οι αγώνες της Premier League είναι μεγάλη υπόθεση. Για τους μεγαλύτερους συλλόγους, οι οπαδοί φτάνουν από όλο τον κόσμο. Εάν τα εισιτήρια αγώνων και ταξιδιών είναι ήδη πληρωμένα, οι οπαδοί πιθανόν να έρθουν στο γήπεδο ούτως ή άλλως και να είναι απ’έξω όταν οι αγώνες λαμβάνουν χώρα μέσα στο γήπεδο. Εξάλλου, τα πάρκα οπαδών στα μεγάλα τουρνουά συχνά αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν πάει στις πόλεις, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχουν εισιτήριο για να δουν το ποδόσφαιρο. Ένα μέσο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση αυτού είναι η τηλεόραση. Το Sky Sports και το BT θα κάνουν τα παιχνίδια τους διαθέσιμα δωρεάν, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους οπαδούς να πάνε στα γήπεδα; Επιπλέον, μπορεί να γίνει άρση της απαγόρευσης κάλυψης των παιχνιδιών που αρχίζουν στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδος), ώστε να μπορεί ο κόσμος να δει το παιχνίδι; Υπήρξε επίσης μια πρόταση τα παιχνίδια να μην μεταδοθούν σε παμπ και μπαρ για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τους αριθμούς βλέποντας παιχνίδια σε ένα μέρος.

Τι γίνεται με τον εορτασμό τίτλου της Liverpool;

Όταν η Manchester United ολοκλήρωσε την 26ετή αναμονή για έναν τίτλο πρωταθλήματος το 1993, το έκαναν ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της Aston Villa να νικήσει την Oldham Athletic. Χιλιάδες κατέβηκαν στο Old Trafford για να γιορτάσουν μετά το τέλος του αγώνα. Είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι οι οπαδοί της Liverpool δεν θα κάνουν το ίδιο στο σημείο που η 30 ετών αναμονή τους φτάνει στο τέλος της, η οποία θα μπορούσε να γίνει το μεθεπόμενο Σάββατο. Το γεγονός ότι η Liverpool θα μπορούσε να επιτύχει το κατόρθωμα στο δικό τους – κεκλεισμένων των θυρών – στάδιο, με τους οπαδούς έξω να περιμένουν να γιορτάσουν είναι αφάνταστο. Η Premier League, η αστυνομία, το τοπικό συμβούλιο και οποιοδήποτε άλλος φορέας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση θα θέλουν να τελειώσει γρήγορα το πρωτάθλημα πριν αλλάξουν οι συμβουλές. Και τι γίνεται με τις συνεντεύξεις τύπου; Μπορεί να φαίνεται λίγο άσχετο, αλλά οι συνεντεύξεις τύπου πριν από το αγώνα έχουν γίνει μέρος της Premier League. Αν οι αγώνες έπαιζαν κεκλεισμένων των θυρών, τα εξωτερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα εξακολουθούν να επιτρέπονται σε προπονητικά κέντρα για να θέσουν ερωτήσεις σε προπονητές και παίκτες; Ή τα εσωτερικά μέσα ενημέρωσης θα έκαναν ερωτήσεις, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν ευρύτερα – ένα σενάριο που ο Sir Alex Ferguson προέβλεψε όταν ήταν προπονητής της Manchester United, αν και αυτό ήταν επειδή δεν ήθελε να ασχολείται με τον εξωτερικό Τύπο. Ήδη οι σύλλογοι καθοδηγούν τους παίκτες να μην υπογράφουν αυτόγραφα ή να βγάζουν selfie με οπαδούς.

PL και coronavirus (κορωνοϊός)
PL και coronavirus (κορωνοϊός)

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com