Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ο άγνωστος Mr. Ian Graham

Ο άγνωστος Mr. Ian Graham

Ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μεταγραφές παικτών στη Liverpool όπως είναι οι Coutinho, Salah, Keita κτλ, ακόμα και πίσω από την πρόσληψη του Jurgen Klopp. Πριν ξεκινήσετε να υιοθετείτε την παραφιλολογία των ονομάτων που θα αναπτυχθεί στην επικείμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, σκεφθείτε: «Τον Ian Graham τον ρώτησαν;».

Από τον Αλέξανδρο Μωρέλλα, δημοσιογράφος & μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Liverpool

 

Για τον συγκεκριμένο κύριο οι αναζητήσεις στο Google search ήταν από μηδαμινές μέχρι ανύπαρκτες. Από το 2012 που βρίσκεται στη Λίβερπουλ, μέχρι πριν από 6 μήνες, ουδείς ασχολούνταν μαζί του. Αυτό άλλαξε από τη στιγμή που οι New York Times (NYT) του αφιέρωσαν ένα εξαιρετικό, εκτενές άρθρο παραμονές του τελικού Champions League με την Tottenham.  Έκτοτε ο προβολέας έπεσε πάνω στον Ian Graham και την ομάδα του, οι οποίοι θεωρούνται το -όχι πια- κρυφό όπλο της FSG, του Klopp και του Edwards στην προσπάθεια εντοπισμού παικτών, αλλά και ανάλυσης αγώνα. Όχι, ο Graham δεν είναι ο παραδοσιακός σκάουτερ, όχι δεν είναι ο κοιλαράς παλαίμαχος που φόρεσε τη φόρμα και πήρε σβάρνα τις αλάνες του Νησιού, όχι δεν είναι το κοφτερό μάτι που ταξιδεύει ανά τον κόσμο να δει αγώνες. Για την ακρίβεια δεν βλέπει καθόλου αγώνες για επαγγελματικούς λόγους. Ούτε καν σε βίντεο. Το θεωρεί εμπόδιο στη δουλειά του. Ο Ian Graham και η ομάδα του αποτελούν το ποδοσφαιρικό Bing Bang Theory με έδρα το Merseyside. Μια ομάδα nerds που λατρεύει τα στατιστικά και έχει αναπτύξει ένα δικό της μοντέλο για την ανάλυση της παρουσίας περισσότερων από 100.000 ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο. Και πριν προλάβετε να αμφισβητήσετε την αποτελεσματικότητα του Graham, σκεφτείτε μόνο αυτό: αν δεν ήταν εκείνος, ο Jurgen Klopp σήμερα μάλλον δεν θα ήταν στο τιμόνι των Reds.

 

Όπως αποκάλυψαν οι NYT, η γνωριμία του Διευθυντή Έρευνας της Liverpool με τον Klopp ήρθε μόλις στην 3η εβδομάδα του Γερμανού στο Anfield. Νοέμβριος του 2015. Ο Graham φτάνει στο γραφείο του τελειομανή Klopp με μια στοίβα χαρτιά και στατιστικά. Στόχος, να τον πείσει για την αξία της δουλειάς του. Πράγμα διόλου εύκολο για τον Jurgen. Απλώνει τον «τραχανά» των αριθμών στο γραφείο του κι αρχίζει να του μιλάει για το περσινό παιχνίδι της Dortmund με την Mainz. Ο Graham του εξηγούσε τους λόγους που αποδείκνυαν ότι η Dortmund έπρεπε να είχε νικήσει, αλλά παρόλα αυτά έχασε 2-0! «Α! Το είχες δει το παιχνίδι; Τους είχαμε σκοτώσει», του λέει ο Klopp και το πρόσωπό του φωτίστηκε. Σε εκείνον τον αγώνα οι «κιτρινόμαυροι» είχαν βγει 85 φορές στην επίθεση, έναντι μόλις 55 της Mainz, είχαν πατήσει στη μικρή περιοχή 36 φορές, ενώ έχασαν και πέναλτι! Αποτέλεσμα, ήττα με 2-0. Αμέσως μετά ο Graham του ανέλυσε τον αγώνα με το Ανόβερο. Τα ίδια και χειρότερα. Οι 19 τελικές προσπάθειες έναντι μόλις 7 δεν απέτρεψαν την ήττα με 1-0. «Α! Τον είδες κι εκείνο τον αγώνα;» φώναξε και πάλι, ενθουσιασμένος ο Klopp. «Όχι, απλώς, απλώς…», ξεκίνησε να απαντά ο Graham εξηγώντας ότι δεν βλέπει αγώνες, στο πλαίσιο της δουλειάς του. Εμπιστεύεται μόνο το μοντέλο και τα στατιστικά του, τα οποία έδειχναν ότι εκείνη η Dortmund, που έφτασε στο χείλος του υποβιβασμού όταν έφυγε ο Γερμανός τεχνικός, ήταν μία από τις πιο άτυχες ομάδες στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και την καταστροφική σεζόν που τελικά τερμάτισε 7η , θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες τύχης να τερματίσει 2η! Όμως το ποδόσφαιρο είναι ένα απρόβλεπτο άθλημα. Είναι το όμορφο άθλημα που έλεγε και ο Pele. Ίσως για αυτό και οι προπονητές να μην έδιναν τόση μεγάλη βαρύτητα στα στατιστικά. Αυτό άλλαξε την τελευταία δεκαετία στην Premier League. Τμήμα Analytics έφτιαξε πρώτη η Chelsea  και λίγο μετά ακολούθησαν η Arsenal και η Tottenham. Ούτε ο Klopp έδινε μεγάλη σημασία στα στατιστικά. Αυτό άλλαξε και για εκείνον το πρωινό που συνάντησε τον Ian Graham. Βγαίνοντας από το γραφείο του, ο ιδιοφυής αναλυτής είχε κερδίσει μια μεγάλη μάχη. Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γερμανού τεχνικού.

 

O John Henry έγινε πλούσιος επιχειρηματικά δημιουργώντας έναν αλγόριθμο που προέβλεπε τις διακυμάνσεις στην αγορά σόγιας. Η στατιστική ανάλυση αποτελεί το βασικό συστατικό του DNA των επιχειρήσεών του, από την πρόσληψη στελεχών μέχρι των επόμενων επενδυτικών κινήσεων. Όταν αγόρασε τη Λίβερπουλ, στο ναδίρ της ιστορίας της, γνώριζε πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ανεξέλεγκτο πλούτο που έπεφτε στην Premier League από ολιγάρχες της Ρωσίας ή από πετρελαιάδες της Μέσης Ανατολής. Έπρεπε να δημιουργήσει το δικό του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  Κι αυτό δεν ήταν άλλο από την ανεύρεση υποτιμημένων παικτών, όχι κατά ανάγκη αντικειμενικά φτηνών, αλλά υποτιμημένων, ώστε να προσφέρουν στην ομάδα περισσότερα από όσο στοίχιζαν ή να τους αναδείξει επενδύοντας σε εκείνους με σκοπό την πώληση.  Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Coutinho. Όταν τον εντόπισε η Λίβερπουλ, οι διοικούντες ρώτησαν τον Graham. Οι στατιστικές του ενθάρρυναν ανεπιφύλακτα την αγορά. Η συνέχεια της ιστορίας γνωστή: αποκτήθηκε με 13 εκατομμύρια ευρώ από την Inter, πουλήθηκε 145 στην Barcelona και με τα χρήματα αυτά συν κάτι ψιλά, αγοράστηκαν οι Alisson Becker, Fabinho κι ο Virgil van Dijk.

 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Salah. Έφτασε στο Νησί το 2014 ως ανερχόμενο αστέρι, αλλά τα 2 γκολ στα μόλις 13 παιχνίδια που έπαιξε με τη φανέλα των «Μπλε», δεν δικαίωναν τις προσδοκίες. Ακολούθησε το δρόμο της Serie A, μέσω του δανεισμού του και η τελική αγορά του από τη Roma. Στην πραγματικότητα τα φαινομενικά στατιστικά φώτιζαν πολύ λίγα πράγματα για το ταλέντο του. Το μοντέλο του Graham, όμως, έδειχνε πως στην Chelsea δεν είχε χρησιμοποιηθεί σωστά, ενώ στη Liverpool θα έκανε πολύ καλό δίδυμο με τον Firmino. Έτσι η διοίκηση των Reds προχώρησε στην αγορά του για 42 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα αξίζει 150.

Μπορεί, λοιπόν, τα 4 χρόνια, από το 2008 έως το 2012, που ο Graham εργάστηκε για την Tottenham τα στατιστικά του να μην έτυχαν της εκτίμησης που τους άξιζαν, ωστόσο, όταν τον έφερε ο Edwards στη Liverpool, αυτό άλλαξε. Ο John Henry εμπιστεύτηκε τον Graham και έδωσε τα εργαλεία σε εκείνον και την ομάδα του να φτιάξουν το δικό τους Γραφείο Ανάλυσης στο Melwood. Σε αυτό το γραφείο, όπως ο ίδιος ο Klopp έχει δηλώσει, οφείλει και τη δική του πρόσληψη. Βλέπετε, όλοι στον οργανισμό Liverpool λάτρευαν τη δουλειά και την προσωπικότητα του Klopp, ωστόσο εκείνη η καταστροφική σεζόν της Dortmund προκαλούσε εύλογο προβληματισμό. Ο Ian Graham ανέλυσε 10 χρόνια αγώνων της Γερμανικής Bundesliga. Τα στατιστικά έδειχναν ότι εκείνη η Dortmund ήταν η δεύτερη πιο άτυχη ομάδα σε αυτή τη δεκαετία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Graham σε συνέντευξή του πρόσφατα. Αυτή η εισήγηση βοήθησε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Γερμανού τεχνικού, που σήμερα αποτελεί τον σύγχρονο αναμορφωτή της Λίβερπουλ.

 

Δίπλα στον Ian, την ομάδα αποτελούν ο Tim Waskett, ο οποίος έχει σπουδάσει αστροφυσική και έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στα ενεργειακά στο Harvard, και ο Dafydd Steele, πρώην παίκτης του σκάκι με μεταπτυχιακό στα Μαθηματικά. Όλοι μαζί πέρασαν μήνες μέχρι να αναπτύξουν ένα μοντέλο που υπολογίζει τις πιθανότητες να σκοράρει μια ομάδα, μέσα από στοιχεία όπως οι πάσες, οι χαμένες ευκαιρίες, μέχρι και τα τάκλιν. Μέσα από αυτό το μοντέλο προσπαθεί να αναδείξει την ατομική συνεισφορά του κάθε παίκτη στην επίτευξη ενός γκολ. Κάποιοι παίκτες, για παράδειγμα δεν είναι τόσο υψηλά στη λίστα των πασέρ με τη μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά στο γκολ, με μεγάλες μακρινές μεταβιβάσεις από την άμυνα που έρχονται στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, όπως αυτές του Virgil. Το μοντέλο του Graham δεν αποτελεί καθοριστικό, αλλά συμβουλευτικό παράγοντα, στη λήψη μιας απόφασης που αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι της Liverpool, καθώς ο Klopp δέχεται πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Ωστόσο, αποτελεί τη θετική εισήγηση που κρύβεται πίσω από πολλές κινήσεις.

 

O Graham γεννήθηκε στο Cardiff και από μικρός είναι οπαδός της Liverpool. Αυτό κάνει ακόμα πιο απολαυστική τη δουλειά του. Πριν από κάθε αγώνα παραδίδει ένα πακέτο πληροφοριών στον Klopp και εκείνος αποφασίζει ποιες από αυτές τις εισηγήσεις θα τις περάσει και στην ομάδα. Οι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για μαθηματικά άλλωστε. «Γνωρίζουμε πως πίσω από τις κλειστές πόρτες γίνεται δουλειά πολλών ωρών…», θα πει στους NYT ο Alex Oxlade-Champerlain, «…αλλά ο κόουτς δεν μας βομβαρδίζει με στατιστικά και αριθμούς. Απλώς μας λέει τι να κάνουμε».

 

Στον ημιτελικό με την Barcelona η ανάλυση έδειχνε πως αν η Liverpool πίεζε έντονα τους αμυντικούς της, ήταν πιο εύκολο για εκείνους να κάνουν το λάθος και να μπει το γκολ. Όλα πήγαιναν καλά στα πρώτα λεπτά του Α ημιτελικού του Champions League, μέχρι που ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα, η ξαφνική εκτέλεση από τον Suarez. Ακόμη και με 1-0 η Liverpool θα είχε πολλές πιθανότητες στη ρεβάνς με ενεργοποιημένο τον παράγοντα Alfield, αλλά μετά ακολούθησε το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Messi. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να προβλέψουν τα μοντέλα του Graham και εκεί έγκειται και η μαγεία του αθλήματος. Όπως δεν είχαν να κάνουν καθόλου τα στατιστικά με τη γρήγορη εκτέλεση του Trent Alex στο 4-0. Κι εκεί ήταν μια στιγμή αυθεντικής ποδοσφαιρικής μαγείας.

Για όλες τις άλλες στιγμές όμως, ο Graham καταθέτει το δικό του σπουδαίο ταλέντο και τις δικές του γνώσεις για να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιλογές της ομάδας.  Ο άγνωστος Mr. Graham από τον τελικό του Champions League και μετά έγινε γνωστός παγκοσμίως στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Για αυτό, τώρα που έρχεται η φετινή χειμερινή μεταγραφική περίοδος, πριν αρχίσουμε να αναπαράγουμε ονόματα ως δήθεν μεταγραφικούς στόχους, ας αναρωτηθούμε: «Τον Graham τον ρώτησαν;».

 

Διαβάστε ακόμα:

https://www.liverpool.com/liverpool-fc-news/transfer-news/liverpool-klopp-fsg-ian-graham-17252395

https://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/ian-graham-liverpools-hidden-transfer-16323870

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com