Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Το ημερολόγιο μιας προαναγγελθείσας επιστροφής

Το ημερολόγιο μιας προαναγγελθείσας επιστροφής

Γράφει ο Νίκος Γεωργόπουλος.

Ήταν 9 Οκτωβρίου 2015 (αν δεν με απατά η μνήμη). Ο Jurgen Klopp είχε δώσει τις πρώτες του εντυπώσεις ως προπονητής της Liverpoolστην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίασή του. Σύσσωμος ο κόσμος των mediaόσο και το φίλαθλο κοινό είχε μείνει σε δύο ατάκες. Το «I am the normal one » και το «We have to turn from doubters to believers» είναιαυτά που ήχησαν περισσότερο.

  Τέσσερα χρόνια μετά , η Liverpool για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία της είναι στην κορυφή του κόσμου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα μπει στο Champions Wall εντός του Anfield για να συμπληρώσει αρμονικά όλα τα υπόλοιπα ιστορικά επιτεύγματα των Reds. Ωστόσο, η χθεσινή επικράτηση επί της Flamengo συμπλήρωσε την προτελευταία σελίδα στο ημερολόγιο της αναγέννησης της Liverpoolυπό τις οδηγίες του Γερμανού.

  Αυτά τα τέσσερα χρόνια κάποιοι θα νιώθουν ότι ήρθαν πιο σύντομα από όσο θα περίμεναν ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Σημασία έχει όμως η συνέπεια. Και η συνέπεια ανταμείβεται. Η Liverpool χρονιά με τη χρονιά δούλεψε για να φτιάξει αυτό που 4-5 άνθρωποι είχαν φανταστεί ως πιθανό. Τα βήματα ήταν πολλά. Έγιναν όμως τακτικά.

  Η μεταγραφική πολιτική σχεδιάστηκε για να είναι μόνο μία. Όχι μόνο για το ποιοι παίκτες θα στοχεύονται, όχι μόνο για το πότε θα επενδύονται πολλά χρήματα , όχι μόνο για το πότε θα αποκτώνται ποδοσφαιριστές. Αλλά και για το πότε θα διαρρέει κάτι στον τύπο, για το πότε θα μιλά ο προπονητής για να ένα θέμα και πολλές άλλες λεπτομέρειες στο μάτι αλλά ουσιώδη ζητήματα στην πραγματικότητα.

  Το γήπεδο μεγάλωσε και άλλο και μάλλον πρόκειται να μεγαλώσει εκ νέου όταν με το καλό προχωρήσει , ως φαίνεται,  η επέκταση και του επόμενου κομματιού στο Anfield Road End. Δεν μπορεί ασφαλώς να καλύψει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του φίλαθλου κόσμου ωστόσο είναι μία κίνηση που βοηθά το σύλλογο να συναγωνιστεί οικονομικά τους αντιπάλους του.

  Το νέο υπερσύγχρονο προπονητικό στολίδι της ομάδας στο Kirkby θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους μήνες. Εκεί , θα σφυρηλατηθεί η ταυτότητα μίας ομάδας που δεν θα εκτείνεται μόνο στην πρώτη ομάδα αλλά και είναι ενιαία από την κορυφή έως τα νύχια. Ο Klopp ξέρει πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται όλες οι ομάδες μαζί ώστε η μετάβαση από το ένα ηλικιακό κλιμάκιο στο άλλο να είναι ομαλή και όσο δυνατόν αποτελεσματική. Και σε αυτές τις ακαδημίες υπάρχει πολύ σπουδαίο ταλέντο. Δείτε τον Alexander Arnold ή τον Curtis Jones και τον Harry Wilson.

  Η ομάδα χτίστηκε βήμα βήμα και προσεκτικά για να φθάσει εδώ που βρίσκεται. Παίκτες όμοιων ηλικιών, παίκτες με πολύ συγκεκριμένη νοοτροπία, που διψούν για καταξίωση. Παίκτες με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που κουμπώνουν ιδανικά ο ένας με τον άλλον. Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή έχει την καλύτερη επιθετική τριπλέτα στον πλανήτη ποδόσφαιρο, το καλύτερο δίδυμο ακραίων αμυντικών, τον καλύτερο κεντρικό αμυντικό στον κόσμο, έναν εκ των κορυφαίων 4-5 τερματοφυλάκων καθώς και έναν εκ των 3-4 κορυφαίων holding midfielders . Με αυτά και με αυτά, έχει worldclass λύσεις στη μισή της plus ενδεκάδα. Από πότε είχε να συμβεί αυτό; Ακόμη και αν δεν έχει στα χαφ τον Modric, τον De Bruyne ή άλλους. Έχει τον Wijnaldum που εξελίσσεται και περισσότερο μήνα με το μήνα, έχει τον Henderson που συνεχίζει να δοκιμάζει ισχυρά τα όρια των υπερβολικών επικριτών του, έχει τον αειθαλή James Milner. Keita και Chambo μπορούν να προσφέρουν αλλά χρειάζεται να τους δούμε σε βάθος χρόνου. Είναι όμως αμφότεροι στο σωστό δρόμο.

  Σαν να μην έφθανε αυτό , η ομάδα έχει δέσει όλα της τα αστέρια με νέα μακράς διάρκειας συμβόλαια γιατί ξέρει ότι τα καλύτερα χρόνια τους είναι μπροστά. Για κάποιους που έχουν ήδη ακόμη χρόνια συμβόλαιο, ίσως έρθει πρόωρη επέκταση. (βλ. Fabinho) Για όσους ξέφυγαν από τον κανόνα αλλά προσφέρουν, σύντομα θα υπογράψουν και αυτοί νέο συμβόλαιο (βλ. Gini). Ο κορμός είναι εδώ για να μείνει και να ωριμάσει.

  Σε όλα αυτά προσθέστε τον Jurgen Klopp. Τα λόγια περιττεύουν για το Γερμανό. Και έχουν ειπωθεί πολλά ανά τα χρόνια. Ας μην πλατιάζουμε. Η ομάδα έχει έναν από τους 2-3 top class managers του πλανήτη αυτή τη στιγμή και κυρίως έχει έναν προπονητή που ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της σαν σύλλογο. Η πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου του Klopp μόνο να ενισχύσει μπορεί το επιχείρημα πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί.

  Όλα όσα καταγράψαμε σύντομα , είναι το κάθε ένα χρυσές σελίδες στο ημερολόγιο της επιστροφής. Η πιο κρίσιμη γράφτηκε στη Μαδρίτη. Το πιο δύσκολο για αυτή την ομάδα ήταν να πιστέψει ότι είναι world class και όχι μόνο πως παίζει σαν world class. Αυτή θα ήταν η ζημία από την απώλεια της περυσινής Premier League. Και αυτή την αίσθηση την αποκτάς μόνο αν κερδίζεις τίτλους. Ο πρώτος τίτλος αυτής της γενιάς ήταν ο πιο βαρύτιμος σε αυτό το επίπεδο. Και αυτό έκανε τη διαφορά. Το European Super Cup καθώς και το FIFA World Cup είναι κυρίως γκλαμουράτες γαρνιτούρες. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η κατάκτηση του Champions League στη Μαδρίτη έκανε αυτή την  ομάδα να πιστέψει πως με αυτό το σύνολο μπορεί να κερδίζει week in week out.

  Η σελίδα που μένει στο ημερολόγιο είναι  μία. Και έχει μισογραφτεί. Ακόμη όμως είναι νωρίς. Η Liverpool μοιάζει το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του στέμματος όχι γιατί έχει 16/17 νίκες αλλά κυρίως λόγω της αύρας της. Βγάζει έναν αέρα ψυχραιμίας, ωριμότητας και γνώσης πως ακόμη και με λίγα πράγματα μπορεί να κερδίσει. Και το κάνει μία ομάδα που έχει στις τάξεις της μόνο κάτι πρωταθλήματα του Milner, του Shaqiri και του Minamino που θα έρθει. Αυτό όμως είναι το effect της Μαδρίτης. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και κυρίως ίδια δίψα σε κάθε παιχνίδι. Όσους βαθμούς και να ξεφύγουμε, παραμένουμε μία ομάδα που δεν το έχει ξανακάνει άρα αυτόματα χαλαρότητα απαγορεύεται διά ροπάλου.

  Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το ποδόσφαιρο πάντα ανταμείβει τη συνέπεια. Για αυτό και η Liverpool μετά από χρόνια βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται. Μπορούν να προβάλλονται διάφορα ως άμυνες αρκετών αλλά μάλλον έχουμε να κάνουμε με την αδυναμία διαχείρισης εκ μέρους τους των όσων βλέπουν. Είναι ωραίοι καιροί να είσαι Liverpool. Ειδικά όταν έχεις υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια. Κουβέντα να γίνεται, που θα γίνεται, ας απολαύσουμε αυτήν την ΟΜΑΔΑΡΑ που έφτιαξαν με κόπο κάποιοιάνθρωποι χώρια τις όποιες αντιρρήσεις μας. Η ομάδα που έφτιαξαν, από εχθές, είναι στην κορυφή του κόσμου.

  Καλές γιορτές με υγεία για όλους μας. Μακάρι αυτά τα Χριστούγεννα να συνοδευτούν με διπλό στο King Power την Boxing Day.

 

Ο Jürgen Klopp και το τεχνικό επιτελείο μετά την νίκη επί της Flamengo.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com