Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Γίνεται καλοκαίρι χωρίς μετεγγραφές στην Liverpool, Jurgen?

Γίνεται καλοκαίρι χωρίς μετεγγραφές στην Liverpool, Jurgen?

Γράφει ο Μιχάλης Επιτροπάκης, φίλος της Ομάδας, του site & της Λέσχης μας.

Πολύς ντόρος γίνεται από την αρχή του καλοκαιριού για το πόσες προσθήκες χρειαζόταν να κάνει η Liverpool, για το πόσα θα ξόδευε, για ποιες θέσεις o Jurgen Klopp κλπ. Ναι μεν, αλλά..

Η Liverpool θα θέλαμε όλοι να πάρει Sessegnon, Fekir, Bruno Fernades, Neves, Pepe, Neres, Werner, Dybala, κ.α. καλούς παίκτες, μπορεί όμως να φέρει τέτοιους παίκτες χωρίς να υπάρξουν διαφόρων ειδών προβλήματα? Θα μπορούσε η ομάδα να αντέξει οικονομικά τέτοιες κινήσεις? Θα μπορούσε να πείσει τέτοιους παίκτες να έρθουν καθαρά για μπακ απ? Εδώ θα υπάρξει βέβαια και ο αντίλογος, «τι θα πει μπακ απ, βασικό χρειαζόμαστε!», «Είναι πολλά τα ματς, όποιος κι αν έρθει θα βρει αρκετό χρόνο συμμετοχής» κλπ

Πάμε με ψυχραιμία να λύσουμε απορίες, μπερδέματα, παρεξηγήσεις και ότι αφορά το υπάρχων ρόστερ της ομάδας, τις ανάγκες που είχε το ρόστερ που τελείωσε τη προηγούμενη σεζόν, το αντίστοιχο που μπαίνει στην νέα σεζόν. Και φυσικά κάποια λόγια για τον αρχιτέκτονα της ομάδας, τον μέγα Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος με τα καλά του και κακά του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. (οκ, εμένα με είχε κερδίσει από την δουλειά στην Ντόρτμουντ ούτως ή άλλως)


Τι ρόστερ είχε και πως τελείωσε η περσινή σεζόν

Αρχικά να ρίξουμε ματιά στο ρόστερ ανά θέση. Πόσοι και πόσο καλοί είναι οι παίκτες που έχει στη διάθεση του ο Κλοπ στην ομάδα όπως τελείωσε η σεζόν, στην οποία βγήκε 2η στην Πρέμιερ Λιγκ και Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τυπικά μιλάμε για ρόστερ 23 παικτών, ουσιαστικά πολύ λιγότεροι όμως βοήθησαν, έπαιξαν κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν.

Από τους 3 τερματοφύλακες, ουσιαστικά όλα τα ματς τα πήρε ο Alisson, πλην των Κυπέλλων που όμως ήταν όλα κι όλα 2 ματς, αφού αποκλειστήκαμε σε αυτά αμέσως (από Γουλβς και Τσέλσι αντίστοιχα). Σε αυτά αγωνίστηκε ο Mignolet, ενώ ο Kelleher  ήταν τυπικά δηλωμένος, αφού δεν έκανε προπονήσεις πάντα με την 1η ομάδα και δεν αγωνίστηκε ποτέ. Φυσικά δεν πιστεύω πως γίνεται λόγος για την τριάδα των τερματοφυλάκων για την νέα χρονιά, αφού στη θέση αυτή μας ενδιαφέρει ο βασικός κίπερ να είναι καλός και όχι τόσο πολύ ο 2ος ή ο 3ος. Με Alisson η ομάδα είναι υπερκαλυμμένη στη θέση αυτή.

Προχωράμε στη θέση των κεντρικών αμυντικών. Εκεί υπάρχει μία πολύ δυνατή 4αδα που απαρτίζουν ο ηγέτης και σταθερά βασικός Virgil μαζί με τους Gomez, Lovren και Matip. Ο 1ος έπαιξε με τους άλλους τρεις κατά σειρά και λόγω τραυματισμών, ο Γερμανός ήταν αυτός που πήρε τον κύριο όγκο αγώνων ειδικά στο 2ο μισό της σεζόν. Όποιες αντιρρήσεις κι αν υφίστανται, να τονίσω πως δεν υπάρχουν πολλές ομάδες στην Αγγλία ή και στην Ευρώπη που να υπολογίζουν ως 4ο στην ιεραρχία παίκτη επιπέδου σαν τον Κροάτη ή τον Γερμανό.

Στη θέση των ακραίων αμυντικών έβγαλαν τη σεζόν ο βιονικός Robertson αριστερά και ο Trent με την βοήθεια του Gomez (και από 1-2 ματς οι Milner, Hendo, Clyne – πριν αποχωρήσει δανεικός τον χειμώνα ο τελευταίος) στα δεξιά. Ουσιαστικά οι θέσεις των δύο μπακ ήταν αυτές που όταν τελείωσε η σεζόν ήταν σίγουρο πως θα χρειαστούν προσθήκη/ες.

Στη συνέχεια πάμε στα χαφ της ομάδας που τυπικά υπήρχαν στο ρόστερ 6 παίκτες αφού δεν μετράμε τον Chamberlain ο οποίος ήταν γνωστό πως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει από την προηγούμενη σεζόν. Οι παίκτες που κουβάλησαν την ομάδα από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν οι εξής 4, Milner, Hendo, Gini και Fabinho. Φυσικά ο Βραζιλιάνος άρχισε να παίρνει σερί ματς λίγο πριν τα μέσα της σεζόν, αλλά ήταν τόσο επιδραστικός στην εικόνα της ομάδας που δεν γίνεται να μην προσμετρηθεί. Μένουν ο Lallana και ο Keita που είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις. Ο μεν Lallana δυστυχώς είχε και πάλι συχνά έως πάντα προβλήματα τραυματισμών, ουδεμία έκπληξη επί τούτου αφού μιλάμε για παίκτη που σχεδόν 2 χρόνια τώρα δεν αγωνίζεται σε σερί αγώνες. Ο δε Keita αν και μπήκε νωρίς στην διαδικασία να παίξει ακόμα και βασικός, αντιμετώπισε μερικούς μικροτραυματισμούς που τον πήγαν αρκετά πίσω με αποτέλεσμα να έχει συχνά μπες-βγες. Ουσιαστικά μέσα στη χρονιά από τους 7 χαφ βοήθησαν 4+1 παίκτες στον χώρο του κέντρου την Λίβερπουλ. Θέλει προσθήκη ή όχι σε αυτόν τον χώρο? Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για έναν επιτελικό-δημιουργικό χαφ που έχει ανάγκη η ομάδα, παρακάτω θα πούμε μερικά λόγια για τον παίκτη αυτόν.

Όσον αφορά τα άκρα είχαμε τους Mane, Salah και Shaqiri, οι δύο πρώτοι βιονικοί, χαρισματικοί, πραγματικά βαρόμετρα για την ομάδα. Ο Ελβετός από την άλλη όσο αγωνίστηκε στο πρώτο μισό, έδειξε πως είναι η τέλεια, έξυπνη-οικονομική λύση για να δίνει βοήθειες από τον πάγκο. Στο δεύτερο μισό εξαφανίστηκε με φήμες να λένε πως είχε τραυματιστεί, τα είχε τσουγκρίσει με Κλοπ – προσωπικά δεν με νοιάζει πλέον, μένω στο ότι όσο έπαιξε βοήθησε και πως ο Κλοπ ξέρει γιατί δεν έπαιξε τόσο πολύ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Πρακτικά εδώ σίγουρα έλειπε παίκτης από το ρόστερ και για να τα συνδυάσω με το κενό του δημιουργικού χαφ, πιστεύω πως πέρα από τα δύο αναπληρωματικά μπακ η ομάδα είχε τεράστια ανάγκη έναν παίκτη που να παίζει και άκρα και πίσω από τον επιθετικό με δεδομένη ποιότητα και ρόλο μέσα στην ομάδα.

Τέλος στη θέση του επιθετικού υπάρχει ο παίκτης κλειδί, επίσης βιονικός και βαρόμετρο που ακούει στο όνομα Firmino. Οι Origi και Sturridge δεν υπολογίζονταν ιδιαίτερα από τον Κλοπ αρχικά, αφού πίσω από τον Βραζιλιάνο είχε ως μπακ-απ λύσεις αρχικά τον Salah και μετά τον Mane. Όσον αφορά τον Άγγλο επιθετικό χρησιμοποιήθηκε λίγο, έβαλε την απίστευτη γκολάρα με Τσέλσι, αλλά δυστυχώς ήταν δύο ταχύτητες πίσω από την υπόλοιπη ομάδα. Αντίθετα ο Βέλγος χρησιμοποιήθηκε σε ελάχιστα ματς, με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, αλλά έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Κλοπ και εν τέλει κέρδισε (δικαίως) νέο συμβόλαιο ειδικά με τα γκολ στο Champions League με Μπαρτσελόνα και Τότεναμ. Στη θέση αυτή με Firmino,Origi αλλά και τις λύσεις των Salah,Mane θεωρείτο καλυμμένη η ομάδα ούτως ή άλλως, με προϋπόθεση πάντα πως θα έρθει ένας ακραίος που προαναφέραμε, ώστε να υπάρχει ρεαλιστικά η δυνατότητα να τραβάει ο Κλοπ τον Σενεγαλέζο ή τον Αιγύπτιο από τα άκρα στον άξονα.

 

Ζητούμενο η σταθερότητα και οι νέες Προκλήσεις

Η ομάδα κατάφερε να κερδίσει ένα τρόπαιο και μάλιστα το πιο σημαντικό στην Ευρώπη, βγήκε νικήτρια στην διοργάνωση που θέλουν όλοι οι παίκτες, προπονητές και φίλαθλοι. Το έκανε με πειστικό τρόπο στον τελικό απέναντι στην Τότεναμ που χωρίς να παίξει φοβερή μπάλα απλά έδειξε πως έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί τέτοιο ματς ενώ είχε κάνει ονειρική ανατροπή-πρόκριση με Μπαρτσελόνα στον 2ο ημιτελικό του CHL.

Παράλληλα δεν μπόρεσε να κερδίσει την Πρέμιερ που είναι απωθημένο όλων στον οργανισμό της Λίβερπουλ, αλλά βγήκε 2η με μόλις 1 (έναν!) πόντο διαφορά από την Σίτι του Πεπ, έχοντας μόλις μία ήττα στο πρωτάθλημα, αυτήν με τους πρωταθλητές.

Έρχεται νέα σεζόν, ζητούμενο είναι η ομάδα να μείνει δυνατή και κυρίως να συνεχίσει να διεκδικεί τίτλους σταθερά τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από ότι κάνει στην σύγχρονη ιστορία της με χρονιές πυροτεχνήματα. Μιλάμε για σύλλογο που σταθερά είχε 2-3 τοπ παίκτες πλην του μεγάλου αρχηγού Steven Gerrard, τους οποίους μετά από ένα διάστημα με καλές σεζόν τους έχανε για άλλες ομάδες (κυρίως Μπαρτσελόνα, Ρεάλ), με αποτέλεσμα να χάνεται η όποια συνοχή, η όποια πιθανότητα να διεκδικήσει κάτι η ομάδα. Φυσικά σε αυτό έχουν ευθύνη οι εκάστοτε διοικήσεις της Λίβερπουλ που δεν μπορούσαν να βάλουν τις βάσεις για κάτι καλό, σταθερό που με την παραμονή των καλών παικτών και τον ερχομό αντίστοιχων θα εξελισσόταν η ομάδα και θα ήταν σε θέση για καλύτερα πράγματα.

Αυτό το διάστημα ευτυχώς, η τωρινή διοίκηση έχει καταλάβει τι έλειπε από την ομάδα και αυτό δεν ήταν μόνο οι μεγάλες μεταγραφές που έγιναν και θα γίνουν μελλοντικά αλλά κυρίως η παραμονή του βασικού κορμού της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των σταρ της ομάδας.

Τον χειμώνα που μας πέρασε η διοίκηση σε συνεννόηση με τον προπονητή της ομάδας ανανέωσε μέχρι το 2023 τους Salah, Mane, Firmino, Gomez, Trent, Robertson, Hendo, Οχ ενώ έχουν παρόμοιας διάρκειας συμβόλαια πάνω-κάτω και οι νέες προσθήκες όπως οι Alisson, Fabinho, Virgil, Keita. Τέλος ανανέωσαν και κάποιοι πιτσιρικάδες στους οποίους στηρίζει/ελπίζει να στηρίξει πολλά η ομάδα μελλοντικά.

 

Και το ρόστερ της νέας σεζόν (?)

Οι ανανεώσεις έγιναν και κόστισαν..κόστισαν πολλά είναι η αλήθεια. Αλλά όχι τόσα όσα θα κόστιζε μία αποχώρηση βόμβα βασικού παίκτη στα τέλη της μεταγραφικής περιόδου (σας θυμίζει κάτι? – βλ. Τόρρες).

Ας ρίξουμε τώρα και μία ματιά στο ρόστερ όπως φαίνεται να είναι αυτό διαμορφωμένο για τη σεζόν 2019-2020. Ποιοι αποχώρησαν, ποιοι ήρθαν και σε ποιες θέσεις θα έπρεπε να είχαν έρθει παίκτες αλλά δεν έγινε. Και αφού δεν έγινε πως θα καλυφθούν τα όποια κενά?

Αρχικά βλέπουμε πως η ο βασικός τερματοφύλακας παραμένει σταθερός, όπως και η σύνθεση των κεντρικών στόπερ. Ερωτηματικό στο αν θα πάρει ματς με την πρώτη ομάδα ο μικρός Van den Berg, ο οποίος λέγεται πως είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Σίγουρα μιλάμε για άκρως ποιοτική 4αδα ή και 5άδα στα στόπερ της ομάδας. Όσον αφορά την πώληση του αγαπητού Mignolet, να πούμε πως ήταν το καλύτερο και για τις δύο πλευρές, αφού και ο Βέλγος τερματοφύλακας ήθελε να παίζει βασικός και να μην συνεχίσει να βλέπει τα ματς από τον πάγκο για παραπάνω από 1,5 χρόνο (όπως συνέβαινε μέχρι να φύγει), αλλά και η ομάδα ουσιαστικά από έναν παίκτη που δεν τον εμπιστευόταν ως βασικό έβγαλε 7+2 εκ. ευρώ. Στη θέση του πήρε τον ελεύθερο Adrian που είναι έμπειρος και σίγουρα δεν ήρθε για να πάρει φανέλα βασικού αλλά για να βοηθήσει με τον φρέσκο αέρα που φέρνει να έχει στην τσίτα τον Alisson.

Όσον αφορά τα ακραία μπακ που λέγαμε για προσθήκες αναπληρωματικών έχουν αλλάξει κάποια πράγματα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Αρχικά ο Clyne που γύρισε πίσω μετά τον εξάμηνο δανεισμό του θα μπορούσε να πάρει τον ρόλο του μπακ απ του Trent ή να πωληθεί με ένα ποσό κοντά στα 15εκ και βλέπουμε μετά για τον νέο παίκτη. Εν τέλει ο παίκτης χτύπησε σοβαρά, μένει εκτός για αρκετό διάστημα, λογικά θα χάσει τη χρονιά, ενώ το συμβόλαιο του λήγει τον Ιούλη του 2020.

Η ομάδα λοιπόν έμεινε χωρίς προσθήκη παίκτη για μπακ απ των δύο ακραίων αμυντικών μας. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως ο Κλοπ πιστεύει πως μπορεί σε συγκεκριμένα ματς να πάρει τον ρόλο αυτό ο Gomez, μπορεί να βοηθήσει βέβαια και το πολύ-εργαλείο Milner σε αυτό το ρόλο, αλλά υποθέτω πως δεν θα το δούμε ιδιαίτερα αυτό. Οπότε η ομάδα μένει με 2+1 παίκτες για 2 θέσεις? Ναι και όχι μαζί.. Ναι, αφού δεν προχώρησε στην μεταγραφή κάποιου έτοιμου, δοκιμασμένου παίκτη αλλά όχι γιατί πέραν του Gomez ο Κλοπ είδε στην προετοιμασία πολύ και τους Larouci (κυρίως) και  Hoever, οι οποίοι έδειξαν καλό πρόσωπο και μπορούμε να τους δούμε σε κάποια ματς να ξεκουράζουν Robertson και Trent αντίστοιχα.

Όχι η καλύτερη λύση για πολλούς, αλλά αφού κάνει στον Κλοπ προσωπικά είμαι πολύ οκ! Άλλωστε μιλάμε για παίκτες σε μικρή ηλικία μεν, αλλά με μεγάλες προοπτικές και οι δύο.. και στην τελική κάπως έτσι θα αναδειχθούν, όπως έγινε και με την περίπτωση του Τρεντ.

Στη συνέχεια βλέπουμε για τη μεσαία γραμμή 7 παίκτες. Παραμένει η δυνατή 4άδα από πέρσι (Gini,Milner,Fabinho,Hendo) ενώ ο Κλοπ (κι όλοι μας) αναμένει πολλά πράγματα από τον Keita που πλέον έχει κλείσει έναν χρόνο στο Άνφιλντ. Επίσης υπάρχει ο Ox, ο οποίος γύρισε πέρσι στο τέλος της σεζόν, έχει κάνει γεμάτη προετοιμασία και πλην ενός μικροτραυματισμού δείχνει υγιέστατος, σε πολύ καλή κατάσταση σωματικά, δεν έχει χάσει την έκρηξη του, οπότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι το ίδιος καλός και κομβικός όπως στο δεύτερο μισό της σεζόν 2017-2018.

Τέλος, μετά τους 6 προαναφερθέντες μέσους υπάρχει ο Lallana. Δεν θα κρυφτώ, η αλήθεια είναι πως προσωπικά θεωρώ πως με 2+ χρόνια που δεν αντέχει το κορμί του πάνω από δύο σερί ματς ή ακόμα και σερί προπονήσεις σε υψηλή ένταση, μάλλον ήταν η ώρα να φύγει ο συμπαθέστατος και αγαπητός Άγγλος μέσος. Μιλάμε για παίκτη με σπάνια στοιχεία για γηγενή στην Πρέμιερ, που δεδομένα είναι από τα αγαπημένα παιδιά του Κλοπ, τα όποια ερωτηματικά και ενστάσεις έγκεινται καθαρά στο αν μπορεί να μείνει σταθερά υγιής για μεγάλα διαστήματα ο παίκτης. Σε αυτό το σημείο και για όσους δεν έχουν δει τα φιλικά προετοιμασίας και δεν έχουν διαβάσει δηλώσεις, ο Κλοπ πλέον υπολογίζει τον Lallana ως τον παίκτη που θα παίζει μπροστά από τα στόπερ. Υποθέτω πως για αυτή την απόφαση υπάρχουν 2 βασικοί λόγοι ώθησαν τον Κλοπ σε αυτή τη σκέψη.

Ο πρώτος είναι πως ως επιτελικός χαφ, ο παίκτης πέφτει πάνω στα αντίπαλα αμυντικά χαφ και στόπερ με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη-συχνότερη σωματική φθορά. Το κορμί του Lallana τα τελευταία χρόνια δεν αντέχει καλά-καλά την ένταση ενός αγώνα, πόσο μάλλον το ποδοσφαιρικό «ξύλο» που υφίσταται σε εκείνο τον χώρο. Κάπως έτσι ο Γερμανός σκέφτηκε να τραβήξει πιο χαμηλά τον Άγγλο, ώστε να αναδείξει την ποιοτική πάσα, τη γρήγορη σκέψη και το γεγονός πως ασκεί σωστά το περιβόητο πρέσινγκ και συγχρόνως δεν φοβάται το αντίστοιχο από τους αντιπάλους. Στοιχεία που θέλει ο Κλοπ στον παίκτη που αγωνίζεται μπροστά από τα στόπερ και για αυτό άλλωστε προτίμησε έναν παίκτη σαν τον Fabinho.

Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω πως ώθησε τον Κλοπ στο σκεπτικό να τραβήξει τον Lallana πιο χαμηλά είναι πως ουσιαστικά δεν παίζει με οργανωτή ψηλά (δεκάρι) αλλά με σφιχτές και αθλητικές τριάδες ώστε να παίρνει όσο το δυνατόν καλύτερα το πολύ-αγαπημένο πρες που εφαρμόζει κατά την διάρκεια των αγώνων. Οπότε όταν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Lallana ως επιτελικό χαφ, πίσω από τον φορ θα έπρεπε να αλλάζει λίγο τη λογική της ομάδας, πράγμα που δεν το θέλει.

Οπότε με αυτό τον τρόπο ξεφορτώνεται και έναν επιπλέον πονοκέφαλο ο Κλοπ, αφού η λογική λέει πως εφόσον είναι υγιής ο Άγγλος θα πάρει λεπτά συμμετοχής στα ματς που θα παίρνει ρεπό ο Βραζιλιάνος, με δεδομένο πως μπορεί να βοηθήσει εκεί και ο αρχηγός της ομάδας (χωρίς όμως να είναι η βασική του θέση). Θεωρητικά αν ο Lallana υπολογιζόταν μόνο για ψηλά, τότε ο Fabinho θα ήταν ουσιαστικά ο μόνος παίκτης για μπροστά από τα στόπερ.

Τέλος, υπάρχει και ο πιτσιρικάς Curtis Jones, ο οποίος αν δεν δοθεί δανεικός μπορεί κάλλιστα να καλύψει το κενό κάποιου εκ των 7 προαναφερθέντων χαφ.

 

 

Και η επίθεση??

Οι περισσότεροι φίλοι της Λίβερπουλ, ρεπόρτερ, δημοσιογράφοι περίμεναν πως εκεί θα γινόταν μία καλή κίνηση. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα πως φέτος δεν θα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, αλλά αν γινόταν μία καλή κίνηση κάπου περίμενα έναν παίκτη για τα άκρα και πίσω από τον φορ. Σε καμία περίπτωση φορ όμως που ακούω δεξιά κι αριστερά!!!

Αρχίζω από τη θέση του επιθετικού, εκεί που ο Κλοπ έχει βασικό και αναντικατάστατο τον Firmino. Παράλληλα, κέρδισε με το σπαθί του νέο συμβόλαιο ο Origi, που έδειξε πως πέρα από αριστερά, μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο και ως επιθετικός. Εκεί άλλωστε είναι η θέση του κανονικά, απλά λόγω του Βραζιλιάνου τραβιόταν συνήθως στα άκρα ο Βέλγος.
Κάπου εδώ να βάλουμε στην κουβέντα ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει η Λίβερπουλ στις ακαδημίες της, τον Rhian Brewster. Ο μικρός έχει γίνει ξεκάθαρο από τον Κλοπ πως είναι παίκτης της πρώτης ομάδας κι όχι των ακαδημιών πλέον. Για την ακρίβεια στο τέλος της σεζόν 2017-2018, ο ίδιος ο Γερμανός είπε σε δηλώσεις του πως μίλησε με τον μικρό και τον έπεισε να ανανεώσει με την ομάδα με πολυετές συμβόλαιο (κι αυτός μέχρι το 2023). Δυστυχώς σε εκείνο το σημείο χρονικά, ο πιτσιρικάς χτύπησε με αποτέλεσμα πέρσι να χάσει όλη τη σεζόν σχεδόν, όπως και ο Ox.

Φέτος, πήρε μέρος κανονικά στην προετοιμασία έχοντας πολύ καλή εικόνα, έτοιμου παίκτη θα έλεγε κανείς κι ας μιλάμε για ένα παιδί 19 χρονών!!, με απολογισμό 4 γκολ και 1 ασίστ σε 7 ματς (από 45 λεπτά περίπου αγωνίστηκε σε κάθε φιλικό). Προφανώς δεν λέει κάτι από μόνο του τα πόσα γκολ βάζει ο μικρός με την under23 ή στα φιλικά με την πρώτη ομάδα, αλλά σίγουρα είναι ένα δείγμα του ταλέντου του.

Αυτοί οι τρεις παίκτες λοιπόν είναι υπέρ-αρκετοί για τη θέση του φορ, έχοντας ως έσχατη λύση τους Salah, Mane. Όσον αφορά τις θέσεις των ακραίων επιθετικών, εκεί προφανώς το κουπί θα το τραβήξουν ο Σενεγαλέζος με τον Αιγύπτιο. Ως μπακ απ τους υπάρχει ο Shaqiri που παίζει καλύτερα πίσω από τον φορ σε ελεύθερο ρόλο, αλλά μπορεί να παίξει και δεξιά και πλέον υπάρχει και ο έτερος πιτσιρικάς που ήρθε στην πρώτη ομάδα για να μείνει και να αποδείξει πως μπορεί να βοηθήσεις.

Κανονικά ο λόγος θα ήταν φυσικά για τον Harry Wilson, που αγωνίστηκε δανεικός στην Championship με την φανέλα της Derby County με απολογισμό 18 γκολ και 6 ασίστ σε 49 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Ουαλός έχει μεγαλώσει πλέον, είναι 22 χρονών, έχει κι αυτός συμβόλαιο μέχρι το 2023 και η λογική έλεγε πως φέτος θα ήταν η ώρα που είτε θα έπαιρνε την ευκαιρία του στην Λίβερπουλ και θα βοηθούσε είτε θα παραχωρείτο κάπου, μάλλον με πώληση κι όχι άλλο δανεισμό πια. Ο Wilson κατά κύριο λόγω παίζει δεξιά ή πίσω από τον φορ, ώστε να εκμεταλλεύεται τη φυσική κλίση του σώματος του ώστε να δοκιμάσει το απίστευτο αριστερό πόδι του, ακόμα και από πολύ μακρινές αποστάσεις.

Εν τέλει δόθηκε εκ νέου δανεικός, χωρίς οψιόν αγοράς, σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη φορά και πιο συγκεκριμένα στην Μπόρνμουθ. Το καλό είναι πως ο μικρός θα δοκιμαστεί και σε ομάδα της Πρέμιερ και μάλιστα σε μία που αρέσκεται στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Μακάρι να κάνει μία γεμάτη και καλή σεζόν ο μικρός και να επιστρέψει του χρόνου στο Λίβερπουλ για να μείνει αυτή τη φορά (προσωπικά του έχω τεράστια αδυναμία).

Το κακό είναι πως πλέον για τα άκρα έχουν μείνει μόνο Salah, Mane και Shaqiri. Σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν εκεί και οι Ox, Lallana, Origi σύμφωνα με τον Κλοπ, αλλά αφενός δεν είναι η κύρια θέση τους και αφετέρου σε περιόδους με ατυχίες-τραυματισμούς ή συσσωρευμένη κόπωση (βλ. χειμώνα) φοβούμαι πως θα φανεί το κενό στις δύο συγκεκριμένες θέσεις..
Υπάρχει βέβαια και ο Elliott που ήρθε ως ελεύθερος από την Φούλαμ. Ο μικρός ήρθε κι αυτός με την υποσχετική πως θα δοκιμαστεί άμεσα από τον Κλοπ και δεν είναι αποκλειστικά για τις ομάδες των μικρών.

Οπότε μιλάμε για 3 (+3+1)  παίκτες για τα άκρα και πίσω από τον φορ και 3 παίκτες για την θέση του επιθετικού. Ποσοτικό κενό δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, οι όποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν με την ετοιμότητα και την ποιότητα των μπακ απ της Αγίας Τριάδας της επίθεσης.
Λογικό να υπάρχει γκρίνια για τις μη μεταγραφές, αλλά από την άλλη η Λίβερπουλ την περίοδο που έκανε τις μεγάλες μεταγραφές που οδήγησαν και στην κατάκτηση του 6ου!! Ευρωπαϊκού έτυχε (ή μάλλον πέτυχε!) να έχει μία απίστευτη φουρνιά πιτσιρικάδων, κάποιοι εκ των οποίων ήρθε η στιγμή να κάνουν το επόμενο βήμα με την πρώτη ομάδα. Δεν τους έχει ανάγκη η ομάδα για βασικούς, ούτε θα υπάρχει η απίστευτη πίεση πάνω τους, αφού αποτελούν δευτερότριτες λύσεις στην θέση που αγωνίζονται.

 

Συμπερασματικά

Η ομάδα επέλεξε να δώσει πολλά λεφτά πέρσι το καλοκαίρι σε μεταγραφές και επίσης πολλά λεφτά τον χειμώνα για μαζικές ανανεώσεις-επεκτάσεις του βασικού κορμού για τα επόμενα 4-5 χρόνια, κάτι για το οποίο χρειάστηκαν γενναίες αυξήσεις σε μισθούς. Τέλος, να έχουμε στο μυαλό μας και τι σκέφτεται ο εκάστοτε προπονητής για το ρόστερ μίας ομάδας. Συγκεκριμένα ο Κλοπ, όχι πως θα τον χάλαγε, δεν θεωρεί αναγκαία την απόκτηση ενός πραγματικά καλού-χαρισματικού παίκτη που να αγωνίζεται στις 3 θέσεις πίσω από τον φορ. Άλλωστε ο Κλοπ δεν είναι από τους προπονητές που εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό το rotation, αφού θέλει να παίρνουν πολλά λεπτά συμμετοχής και σερί αγώνες οι βασικοί του παίκτες, ώστε να είναι σε συνεχή φόρμα-ρυθμό. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ακόμα και τις αλλαγές μέσα στα παιχνίδια, αργεί πάντα να τις κάνει..

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως όταν ο Κλοπ λέει πως κάποιοι παίκτες θα είναι σαν μεταγραφές μας, προφανώς το εννοεί και έχει δίκιο να το σκέφτεται έτσι. Για παράδειγμα τι πήρε η ομάδα πέρσι κατά την διάρκεια όλης της σεζόν από Keita, Lallana?? Μιλάμε για τους δύο πιο δημιουργικούς χαφ του ρόστερ, που ο ένας ήρθε μόλις πέρσι και ο άλλος είναι χρόνια στην ομάδα με τον Κλοπ να τον έχει συ υψηλή εκτίμηση. Αλήθεια ο Ox που δεν αγωνίστηκε καθόλου πέρσι δεν είναι ένας νέος παίκτης (ποσοτικά) στα χαφ για φέτος?
Τέλος ο Shaqiri με εξαίρεση το πρώτο μισό, μετά δεν εξαφανίστηκε? Φέτος στο χέρι και των δύο (του ιδίου και του Κλοπ) είναι να παίξει περισσότερο και να προσφέρει αντίστοιχα ποιοτικές λύσεις σε βάθος ολόκληρης χρονιάς.

Κλείνοντας θα επιστήσω ηρεμία, δεν καταστράφηκε ο κόσμος αν δεν έγιναν μεταγραφές σε ένα σχεδόν πλήρες ρόστερ και το βασικότερο είναι πως το αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές οι ίδιοι το όλο θέμα. Προσωπικά θα ήθελα ένα μπα απ στους Robertson, Trent αλλά εφόσον δεν πάνε δανεικοί οι πιτσιρικάδες (Larouci, Hoever) τότε είμαι καλυμμένος. Για τον παίκτη στα άκρα, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, αλλά μπορεί να υπολογίζει είτε στον Elliott είτε πως θα παραμείνουν υγιείς οι Lallana,Keita,Ox που καλύπτουν πολλές θέσεις.

Παρακάτω, αντί επιλόγου ακολουθούν ενδεικτικά σχετικές δηλώσεις του Ρόμπερτσον σχετικά με τις μη μεταγραφές της ομάδας:

  • «Πρέπει να πάρουμε ως παράδειγμα την Tottenham διότι την περσινή χρόνια δεν έκαναν ούτε μια μεταγραφή αλλά, κάνανε καλύτερη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες»
  • «Για εμάς το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να κρατήσουμε όλους τους παίχτες μας να μην φύγει κάνεις, κάτι που το καταφέραμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για αυτό.
  • «Πρόκειται για την χημεία και το οικογενειακό κλίμα που έχουμε μεταξύ μας και θέλουμε να το δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο» 
  • «Είχαμε παίχτες που ήταν στις πρώτες τους χρονιές με την ομάδα όπως ο Fabinho και ο Naby Keita. Η χρονιά αυτή λοιπόν της προσαρμογής τελείωσε και ήδη δείχνουν έτοιμοι να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα.»

 

Ενώ και ο ίδιος ο Κλοπ ανέφερε τις προάλλες:

 

  • « Δεν θα τελειώσει φέτος η Liverpool. Υπάρχει και του χρόνου μεταγραφική περίοδος. Η ομάδα είναι πολύ καλή, έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα και ήρθε η ώρα να δουλέψουμε με αυτό.»
  • «Δεν μπορώ να πω τίποτα για όσα κάνουν οι άλλες ομάδες. Δεν ξέρω πως το κάνουν, αλλά εμείς πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Όλοι πρέπει να το κάνουν και πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα για την ομάδα και τώρα φαίνεται πως δεν θα το κάνουμε.»
  • «Δεν είμαστε σε έναν φανταστικό κόσμο, στον οποίο μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε. Δεν μπορείς να το κάνεις συνέχεια αυτό. Φαίνεται πως μόνο 3 ομάδες στον κόσμο, μπορούν να το κάνουν συνέχεια αυτό. Η Real Madrid, η Barcelona, η Manchester City και η Έχουν ό,τι θέλουν. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με αυτό.»
  • «Ο κόσμος μπορεί να πει, ότι ζηλεύω, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν ζηλεύω. Δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κανείς, πως δεν φέρουμε ισοπαλία με την Leicester σε έναν χιονισμένο αγωνιστικό χώρο, αν κάνουμε 5 μεταγραφές.»
  • «Θα υπάρξουν μέτρια παιχνίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χρειαζόμαστε μεταγραφές. Σημαίνει πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το παιχνίδι. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να είμαστε έτοιμοι.»

 

Ενώ μερικές μέρες αργότερα ο Κλοπ πρόσθεσε:

  • «Όπως έχω πει και άλλες φορές, αυτές ήταν οι μεταγραφές που κάναμε. Να κρατήσουμε όλα τα παιδιά στην ομάδα. Να κρατήσουμε την ομάδα ίδια. Θέλουμε να μείνουμε διψασμένοι και να προσπαθήσουμε ξανά.»

 

Και..

  • «Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα με τις απαιτήσεις και με το τι μπορούμε να κάνουμε φέτος. Επί την ευκαιρία, δεν θα τελειώσει φέτος η ιστορία της Liverpool. Θα κρίνουμε αυτή τη σεζόν και θα δούμε τι έχουμε κάνει. Ίσως τότε το βρούμε πιο εύκολο να βελτιώσουμε την ομάδα.»
  • «Όλες οι μεγάλες ομάδες -και δεν λέω πως είμαστε μια μεγάλη ομάδα τώρα- του παρελθόντος έμειναν ίδιες για αρκετά χρόνια. Δεν χρειάστηκαν αλλαγές. Δεν μας συγκρίνω με την Barcelona πριν από 6 ή 7 χρόνια, αλλά έμειναν μαζί. Όποιος νέος παίκτης ήρθε δυσκολεύτηκε.»
  • «Η Manchester United είχε την ομάδα του 92’. Για πόσο καιρό έμειναν ίδιοι; Άλλαξαν λίγο, όταν μεγάλωσε ο Cantona και έφεραν τον Ruud Van Nistelrooy. Δεν μπορείς να αλλάξεις ολοκληρωτικά.»
  • « Είμαστε μια καλή ομάδα σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, αλλά την Κυριακή κόντρα στην Manchester City στο Community Shield δείξαμε πως είμαστε καλά.»
  • «Περίπου το 90% των οπαδών μας υποστηρίζει την μεταγραφική μας πολιτική. Το 10% ίσως όχι, αλλά είναι στα social media. Δεν θα κάνεις μεταγραφή, επειδή το θέλει ο κόσμος. Η ομάδα έχει μια καλή ηλικία και έχει περιθώρια βελτίωσης.»
  • «Αν είχαμε βρει τις λύσεις για τα προβλήματα που ίσως έχουμε μέσα στη σεζόν, θα την είχαμε χρησιμοποιήσει. Δεν υπήρχε όμως λύση με την σωστή τιμή. Πάντα λειτουργούμε έτσι.»

 

Υ.γ.1: Από το να ξοδέψει η ομάδα λεφτά απλά για να το κάνει, βρίσκω προτιμότερο να βγουν έστω και 1-2 πιτσιρίκια φέτος και ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας για την επόμενη σεζόν, να μπορεί να κινηθεί ο Κλοπ με ακόμα πιο γεμάτο πορτοφόλι. Σε αυτό ας κρατήσουμε την τελευταία φράση του Γερμανού περί σωστής τιμής.. Από το να κάνεις μεταγραφές παικτών κάθε χρόνο που δεν σε καλύπτουν πλήρως με 40-50εκ προτιμότερο είναι να δείχνεις εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ και να προσπαθήσεις να το εξελίξεις. Κι αν χρειαστεί μεταγραφή ενός πραγματικά καλού παίκτη, να έχει το επόμενο καλοκαίρι περισσότερα λεφτά ώστε να κινηθεί η ομάδα για όποιον πραγματικά θέλει.

Υ.γ.2: Οι δηλώσεις των Robertson και Κλοπ είναι παρμένες αυτούσιες από το site της ομάδας μας και συγκεκριμένα από τα παρακάτω links αντίστοιχα:

  1. https://www.liverpool.gr/?p=68649
  2. https://www.liverpool.gr/?p=68483
  3. https://www.liverpool.gr/?p=68664
  4. https://www.liverpool.gr/?p=68918
Γίνεται καλοκαίρι χωρίς μετεγγραφές στην Liverpool, Jurgen?
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com