Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Πως ο Jurgen Klopp αλλάζει τη Φιλοσοφία Της Ακαδημίας, Εντός και Εκτός Αγωνιστικού Χώρου!

Πως ο Jurgen Klopp αλλάζει τη Φιλοσοφία Της Ακαδημίας, Εντός και Εκτός Αγωνιστικού Χώρου!

Στο νέο βιβλίο του Simon Hughes , ‘Allez, Allez, Allez’ χαρτογραφείται η από τα μέσα ιστορία της βασιλείας του Klopp στη Liverpool, και εξηγείται μεταξύ άλλων η σημασία των αλλαγών που λαμβάνουν μέρος στην Ακαδημία.

Ακόμα και η θέα από την υπερυψωμένη μπρος αλλά και την πίσω πλατφόρμα έχουν αλλάξει από τότε που ο Jurgen Klopp ξόδεψε την πρώτη του μέρα εκεί παρακολουθώντας έναν αγώνα των U18 και πίνοντας μαύρο καφέ από μηχάνημα, για το οποίο επέμενε στη συνέχεια ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί και γρήγορα μάλιστα!

Τρία και μισό χρόνια αργότερα πλέον οι μικροί της Ακαδημίας, μπορούν να δουν όχι μόνο τη νέα MainStand που φαίνεται στον ορίζοντα- θυμίζοντας τους που θα μπορούσαν να βρίσκονται αν αξιοποιήσουν το ταλέντο τους, αλλά και το νέο προπονητικό κέντρο!

Η Ακαδημία είχε ολοκληρωθεί το 1999 και παρόλο που οι φωτογραφίες των Michael Owen, Jamie Carragher και Steven Gerrard διακοσμούν τους τοίχους, η ανάπτυξη του καθενός από τους παραπάνω παίκτες προήλθε από τους προπονητές στην προηγούμενη βάση των μικρών, ακριβώς πίσω από το Anfield Road του γηπέδου.

Το κέντρο όμως του Vernon Sangster είναι πλέον χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Και παρόλο που δεκάδες εκατομμύρια λίρες έχουν διατεθεί για το Kirkby, από το 2015, τις περισσότερες εμφανίσεις στην Premier League για τη Liverpool, παίκτης που να προήλθε από τη νέα Ακαδημία ,τις έχει κάνει μόνο ο Jon Flanagan!

O Flanagan, γνήσιος απόφοιτος της Ακαδημίας, κατάφερε σε 5 χρόνια από το 2011 ως το 2016 να εμφανιστεί 40 φορές με την φανέλα των Κόκκινων στην πρώτη ομάδα!

Ο Klopp αναγνώρισε καταρχήν ότι η γεωγραφική θέση της Ακαδημίας αποτελούσε εμπόδιο στην απόκτηση εμπειριών αλλά και στην πρόοδο των νέων παικτών.

Το να καλέσει κάποιον μικρό να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα-την ίδια μέρα, δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή, γιατί θα έπρεπε να περιμένει τον παίκτη για τουλάχιστον μισή ώρα, μέχρι να καταφέρει να περάσει μέσα από την πόλη.

Θα μπορούσε λοιπόν να ξεκινήσει την προπόνηση χωρίς αυτόν, επιτρέποντας του να λάβει μέρος από τη στιγμή που θα έφτανε.

Έτσι όμως ο μικρός έχανε τις οδηγίες και τις συμβουλές στην αρχή της προπόνησης, ενώ η πολύωρη αναγκαστικά λόγω μετακινήσεων απουσία του  από την Ακαδημία, άλλαζε καμία φορά τα πλάνα κι εκεί.

Όταν λοιπόν ο Klopp πήγε στον Mike Gordon, και τον ρώτησε αν η Fenway μπορούσε να μετακινήσει την προπονητική βάση της Liverpool σε ένα χώρο, η ομάδα των ιδιοκτητών συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν διαθέσιμο το κεφάλαιο των 50 εκατομμυρίων λιρών που απαιτούνταν για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο Klopp όμως τα είχε καταφέρει καλά ως τότε παρόλο που η ομάδα είχε χάσει σε Τελικούς Κυπέλλων, ενώ είχε επιστρέψει και στο Champions League.

Η γρήγορη συμφωνία ενός βελτιωμένου συμβολαίου με τον Γερμανό τεχνικό το καλοκαίρι του 2016 –απόδειξη ότι ο Klopp ήθελε να παραμείνει στην ομάδα για χρόνια, επέτρεψε στην Fenway Sports Group να αναδιοργανώσουν τη χρηματοδότηση τους προς την ομάδα, εξασφαλίζοντας το κεφάλαιο για το νέο προπονητικό κέντρο.

Όταν ο Trent Alexander- Arnold γιόρτασε τα 17αγενέθλια του, ξυπνώντας την επόμενη μέρα βρήκε τον Jurgen Klopp ως manager της Liverpool.

Μέσα σε 12 μήνες είχε κάνει ήδη το ντεμπούτο του με τους Κόκκινους σε μία νίκη εναντίον της Tottenham για το League Cup.

«Μου αρέσει αυτό που βλέπω σ’ αυτόν τον παίκτη.» είχε πει ο Klopp εκείνη την περίοδο.

Με την έναρξη της επόμενης σαιζόν ο Alexander-Arnoldείχε ήδη καθιερωθεί ως η πρώτη επιλογή του Klopp στο δεξί άκρο της άμυνας.

Η έφοδος της Liverpool στο Champions League εκείνης της σαιζόν είχε ξεκινήσει με έναν αγώνα προκριματικών στο Hoffenheim και με τον 18χρονο TAA να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα χτυπήματα φάουλ αν και ήταν ο νεότερος παίκτης της ομάδας!

Ήταν το δικό του χτύπημα φάουλ που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα στη Γερμανία, κηρύσσοντας την έναρξη της απίστευτης πορείας της Liverpool στην Ευρώπη.

Ο Alex Inglethorpe είχε γίνει manager της Ακαδημίας το 2014 –παίρνοντας προαγωγή από τον ρόλο του ως προπονητή της U21, και παρακολούθησε εκείνον τον αγώνα με την Hoffenheim ,στο Kirkby, παρέα με εκείνους τους προπονητές που είχαν συντελέσει στην ανάπτυξη του Alexander- Arnold.

Ο Inglethorpe αποκάλεσε τον Klopp «ο καλύτερος manager ομάδας στον κόσμο, για νέους» γιατί εκτιμά πως θα τους φερθεί, προσφέροντας τους ένα μείγμα εμπιστοσύνης και καθοδήγησης.

«Ο Jurgen καταλαβαίνει ότι οι παίκτες αυτοί φτάνουν σε αυτόν με τα λάθη τους, αλλά στο τέλος μπορεί να κερδίσει από αυτούς κάποιον φανταστικό παίκτη.»

Με ένα ντόπιο παιδί ειδικά αναγνωρίζει ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα με την πάροδο του χρόνου. Ο παίκτης μπορεί να μην τρέξει τόσο γρήγορα όσο ο Salah ή ο Mane, αλλά μπορεί να τρέξει περισσότερο και γιατί η καριέρα του στη Liverpool θα έχει ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά και λόγω της μεγάλης πίστης στη φανέλα.

Στους κύκλους του ποδοσφαίρου ,σε επίπεδο Ακαδημιών για καιρό υπήρχε η άποψη ότι η Barcelona ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, μια ομάδα της οποίας η ταυτότητα καθοριζόταν στο επίπεδο των εφήβων με όρους στυλ περισσότερο , παρά στην πρώτη ομάδα.

Ο Inglethorpe θεωρούσε ότι το μοντέλο αυτό ήταν αδύνατο να το ακολουθήσουν στην Αγγλία γιατί η Barcelona διάλεγε όχι μόνο τους καλύτερους έφηβους Καταλανούς παίκτες , αλλά και τους καλύτερους στην Ισπανία, αφού η νομοθεσία τους έδινε το δικαίωμα ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση κάποιου πολύ παίκτη σε μια μικρή ομάδα , να τον αποκτήσουν.

Είχε περιγράψει μάλιστα την κατάσταση αυτή ως  «απίστευτο πλεονέκτημα» ,θεωρώντας επίσης ότι το σύστημα με το οποίο έπαιζαν στην πρώτη ομάδα, ήταν τόσο ιερό, που κανένας manager δεν θα τολμούσε ποτέ να το αλλάξει, ακριβώς γιατί οι ομάδες της Ακαδημίας έπαιζαν με αυτό το στυλ.

Ο τρόπος της Liverpool ήταν διαφορετικός στην προσέγγιση του ιστορικά, δίνοντας λιγότερη έμφαση στα συστήματα τακτικής και περισσότερη στο πνεύμα!

Η ενστάλαξη της πίστης για τη νίκη μαζί με την ταπεινότητα και την φροντίδα για την ομάδα και την πόλη.

Αυτός ήταν αλήθεια ,ο τρόπος του Bill Shankly!

Ο Shankly πέρασε αυτό το ήθος σε όλο το επιτελείο του, στην ομάδα του και στους οπαδούς μέσα στο Anfield- διαδίδοντας το τελικά σε ολόκληρη την πόλη.

Η ιδέα του, έζησε μέσα από τον Steve Highway, που οδήγησε την Ακαδημία της Liverpool για σχεδόν 20 χρόνια, παραδίνοντας στην πρώτη ομάδα ταλέντα όπως οι Steven Gerrrard, Carragher, Owen, Robbie Fowler και Steve McManaman,

Όταν ο Gerrard έφυγε για τους Los Angeles Galaxy το 2015, υπήρχε το συναίσθημα της απίστευτης απώλειας αφού για τον αρχηγό θεωρούνταν ότι ήταν ο τελευταίος που κουβαλούσε τη δάδα του Shankly.

Η περίοδος όμως αυτή διήρκεσε λιγότερο από 18 μήνες, καθώς ο Inglethorpe δημιούργησε τις προυποθέσεις για την επιστροφή του Highway ως μέντορα στις ομάδες των U13 και U14,με τον Gerrard να αναλαμβάνει μάλιστα τα ηνία της U18, ως προπονητής.

Ο Inglethorpe είναι σ εθέση να εκτιμήσει πλέον το είδος του παίκτη που θέλει ο Klopp και αυτό συμπίπτει με τις πιο βαθιές παραδόσεις της ομάδας, που συνεχίζουν να ‘μεταδίδονται’ στη βάση των οπαδών.

«Νομίζω ότι στους οπαδούς αρέσει το μοντέλο εκείνο του παίκτη που δεν παραδίνεται και που γίνεται πιο σκληρός όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Παίκτες που καταφτάνουν για τις μεγάλες στιγμές.» είπε ο Inglethorpe.

«Φυσικά και του αρέσει αυτό του Jurgen, γιατί θέλει νέους παίκτες με προσωπικότητα στο γήπεδο. Θέλει να έχει ο παίκτης την επιθυμία να ξεχωρίσει αλλά να είναι και ταπεινός. Να μπορεί να προσαρμοστεί και να καταλαβαίνει γρήγορα τι θέλει από αυτόν. Τους θέλει να ανταγωνίζονται και να δουλεύουν πολύ σκληρά. Πρέπει να μπορούν να επηρεάσουν το παιχνίδι τόσο με όσο και χωρίς κατοχή. Τελικά πρέπει να είναι καλύτεροι από το υλικό που διαθέτει ήδη.» ολοκλήρωσε.

Στηρίζει την ακαδημία ο Klopp.

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com