Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > O Adam Lallana, o Jorginho και ο νέος ρόλος του παίκτη της Liverpool!

O Adam Lallana, o Jorginho και ο νέος ρόλος του παίκτη της Liverpool!

Πρόσφατα, ο Jurgen Klopp συνέκρινε τον Adam Lallana με τον Jorginho της Chelsea, μετά τη νίκη με 3-1 στο φιλικό της Liverpool με τη Bradford.
Η σύγκριση ήταν βέβαια αναπάντεχη για τους οπαδούς των Κόκκινων, αφού ο Jorginho της Chelsea, αρέσκεται στο να παίζει αρκετά πίσω στο κέντρο της ομάδας του , καταφέρνοντας μάλιστα να χτίσει την υπόληψη του με το να δημιουργεί φάσεις  από μια τέτοια περιοχή του αγωνιστικού χώρου.

Ο Lallana, αντίθετα υπό τις οδηγίες του Klopp έχει ‘στρατευτεί’ στις επιθετικογενείς περιοχές του κέντρου, συνδέοντας το παιχνίδι και προσφέροντας λύσεις στο τρίτο μέρος του γηπέδου.

«Ο Adam είναι το είδος του παίκτη που μπορεί να παίξει έτσι και απολαμβάνει τον ρόλο του Jorginho- ελπίζω μόνο να μην βλέπει τους αγώνες ο Maurizio Sarri γιατί θα μπορούσε να κάνει κάποια προσφορά», αστειεύτηκε ο Klopp μετά τον αγώνα με την Bradford.

Συγκρίνοντας τα προφίλ των δύο παικτών , η διαφοροποίηση τους είναι μεγάλη αν λάβουμε υπόψη μας τις θέσεις στις οποίες έπαιξαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Στην περίπτωση του Jorginho, ο παίκτης δέχθηκε αξιοσημείωτα έντονη κριτική από τότε που έφτασε στην Αγγλία ,κυρίως βασισμένη στην άδικη σύγκριση που του έγινε με τον N’Golo Kante για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο αμυντικά από τον Maurizio Sarri.

Ο Ιταλός όμως τεχνικός έπαιξε τον Jorginho στη συγκεκριμένη θέση όχι λόγω των αμυντικών του ικανοτήτων αλλά λόγω του επιπέδου τεχνικής κατάρτισης και της ικανότητας να δημιουργεί ως μαέστρος πίσω από τους περισσότερους συμπαίκτες του.

Η χρήση του Lallana σε παρόμοιο ρόλο θα εξυπηρετούσε την ίδια λογική, με λιγότερη έμφαση στα αμυντικογενή του καθήκοντα και περισσότερη συμμετοχή στο παιχνίδι κατοχής.

Αντίθετα μάλιστα με την Chelsea, η Liverpool πλέον διαθέτει ένα καλά οργανωμένο και δουλεμένο σύστημα όπου κάθε παίκτης αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να αποδώσει στον αγωνιστικό χώρο, στις περιοχές ευθύνης του.

Στην Chelsea, o Jorginho υπέφερε αφού το σύστημα του Sarri- είχε περιορισμένο χρόνο να εργαστεί στη διάθεση του, είχε τα ψεγάδια του, γύρω από τον παίκτη.

Ο Klopp όμως μπορεί πια και έχει την πολυτέλεια να συμπεριλάβει στην βασική ενδεκάδα περισσότερο δημιουργικούς παίκτες, ιδίως εναντίον πιο αδύνατων ομάδων, χωρίς η ομάδα του να διακινδυνεύσει αμυντικά.

Την περσινή σαιζόν ο Xherdan Shaqiri έπαιζε τακτικά ,κυρίως εναντίον κατώτερων αντιπάλων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει ώστε η ομάδα να βρει ανοίγματα στην αντίπαλη άμυνα.

Η κίνηση αυτή του Klopp ενδεχομένως να αποδειχθεί σωτήρια για τον Lallana, αφού παρά το τεχνικό του επίπεδο, προσφέρει λίγα στο τρίτο μέρος του γηπέδου. Στις τελευταίες 3 σαιζόν έχει σκοράρει 19 φορές ενώ είχε και 18 assists. Αυτό σημαίνει ότι είχε 37 φορές ανάμειξη σε γκολ, σε 9.593 λεπτά δηλαδή μία φορά κάθε 259 λεπτά κατά μέσο όρο.

Από την άλλη ο Roberto Firmino- αποδεδειγμένα ο πιο ανιδιοτελής παίκτης των Κόκκινων , έχει στο ενεργητικό του ένα τέρμα ή μια assist κάθε 143 λεπτά αγώνα.

Ακόμα και ο Shaqiri στην τελευταία χρονιά του στη Stoke- όταν και υποβιβάστηκε είχε άμεση ανάμειξη με γκολ ή assist κάθε 216 λεπτά.

Αν και ο Lallana προσφέρει αποδεδειγμένα ποιότητα στην ομάδα των Κόκκινων, όπως η ικανότητα του να παίρνει τη μπάλα σε μικρό χώρο και να την διανέμει μπροστά, η επίδραση του στον παραγωγικό τομέα δεν είναι τόσο μεγάλη που να του εγγυάται χρόνο συμμετοχής, σε σχέση με άλλους.

Ο Klopp όμως που συνεχίζει να τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον παίκτη, του δίνει μια καλή ευκαιρία για να συνεχίσει να προσφέρει στην ομάδα σε αυτόν τον νέο ρόλο.

Η κριτική στον Jorginho βασίσθηκε περισσότερο στα στατιστικά του όσο αφορά τις assists αλλά και τις πάσες-κλειδιά, αλλά μια τέτοια ανάλυση ήταν λανθασμένη αφού ο παίκτης ουσιαστικά ήταν αναμεμειγμένος για οτιδήποτε γινόταν στο κέντρο της Chelsea πριν την αντίπαλη περιοχή.

Ο ρόλος του Lalllana δεν θα είναι αντιγραφή του ρόλου του Jorginho , αφού ο κύριος ρόλος του παίκτη της Liverpool, θα είναι εστιασμένος περισσότερο στην κατοχή.

«Πρέπει να έχουμε τον ρυθμό του Adam μαζί μας, να τον αφήσουμε να κάνει τα πράγματα που είναι φυσικά για αυτόν: μικροί χώροι, πάσες, και από καιρό σε καιρό, τρεξίματα από πίσω κάτι που είναι εφικτό μαζί με τον Milly.» είπε ο Klopp.

Ως ένα ‘εξάρι’ εναντίον αντιπάλων με λιγότερη ποιότητα ,το περιβάλλον θα επέτρεπε στον Lallana να συμμετέχει, να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού ,να συνδέει το κέντρο με την επίθεση και να δίνει λύσεις στην ομάδα.

Μπορεί η συνεισφορά του να περάσει έτσι στα ψιλά αλλά θα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιπτώσεις ομάδων που κλείνονται πίσω.

Τελικά μπορεί να μας φαίνεται ως ένα πείραμα στη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά σίγουρα υπάρχει μια πολύ καλή λογική σε αυτήν την κίνηση, η οποία θα δώσει στον παίκτη λεπτά συμμετοχής αλλά και ευκαιρίες στον τομέα της κατοχής της μπάλας, στον οποίο μπορεί να διαπρέψει.

O Adam Lallana στη φετινή pre-season των Reds.
O Adam Lallana στη φετινή pre-season των Reds.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com