Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Champions League 2005 & 2019: Οι ομοιότητες στις πορείες των Reds προς τον τελικό

Champions League 2005 & 2019: Οι ομοιότητες στις πορείες των Reds προς τον τελικό

Γράφει ο Χρήστος Γραβιάς, φίλος της Ομάδας του site & της Λέσχης μας.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μας χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό της Μαδρίτης, εκεί όπου η Liverpool κόντρα στην Tottenham θα επιχειρήσει να ανέβει και πάλι στον θρόνο του πρωταθλητή Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Και έχει αρκετούς λόγους για να αισιοδοξεί πως θα τα καταφέρει εκεί, αν κοιτάξουμε προσεκτικά την πορεία της φέτος στον θεσμό, που παρουσιάζει αρκετά όμοια στοιχεία με εκείνη του 2005, στον δρόμο προς την Πόλη…

Με την παρουσία της στον φετινό τελικό της 1ης Ιουνίου, η Liverpool μπορεί να περηφανεύεται πως σε διάστημα 15 χρόνων έχει φτάσει συνολικά τέσσερις φορές μέχρι το… τέλος της ευρωπαϊκής «διαδρομής» της, καθιστώντας ξεκάθαρο πως παρά τα αγωνιστικά «πάνω-κάτω» της, η παρουσία της στην Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατη, και η φανέλα της μετράει σίγουρα αρκετά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση…

Σε αντίθεση βέβαια με τις περιόδους 2006/07 και 2018/19, όλοι οι φίλοι των Reds εύχονται να έχουν την ευτυχή κατάληξη της σεζόν 2004/05 στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου ήρθε ο τελευταίος μεγάλος ευρωπαϊκός τίτλος, και αλήθεια είναι πως η τότε πορεία προς την Πόλη έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την φετινή πορεία της αρμάδας του Jurgen Klopp:

Όπως και το φθινόπωρο του 2004, έτσι και στους φετινούς ομίλους, η Liverpool κατάφερε να προκριθεί στα νοκ-αουτ του θεσμού «χέρι-χέρι» μαζί με γαλλική ομάδα: τότε ήταν η Monaco των, φέτος η Paris-Saint Germain. Τόσοι οι Μονεγάσκοι όσο και οι Παριζιάνοι έφυγαν με… σκυμμένο το κεφάλι στις επισκέψεις τους στο Anfield (με σκορ 2-0 και 3-2 αντίστοιχα).

Και τις δυο φορές, οι «κόκκινοι» προκρίθηκαν ως 2οι (πίσω από τους Γάλλους), τότε έχοντας 10 βαθμούς, φέτος με 9. Μάλιστα, και τις δυο φορές, η πρόκριση ήρθε με… θρίλερ της τελευταίας αγωνιστικής στο «Αnfield». Toν Δεκέμβρη του 2004, με ανατροπή, κόντρα στον Ολυμπιακό (3-1), φέτος, σε ένα ματς για γερά νεύρα, απέναντι στη Napoli (1-0).

Ο Ερυθρός Αστέρας φέτος ντύθηκε… Ολυμπιακός του 2004, προξενώντας μια απρόβλεπτη ήττα για τους παίκτες της Liverpool στην Βαλκανική Χερσόνησο και περιπλέκοντας και τις δυο περιπτώσεις την υπόθεση πρόκριση μέχρι τέλους, χωρίς ωστόσο να ανακόπτει την πρόκριση από την φάση των ομίλων…

Στη φάση των «16», το… εκάστοτε γερμανικό εμπόδιο ξεπεράστηκε με συνοπτικές διαδικασίες: φέτος, αντίπαλος ήταν η Bayern Munich, και δεκατέσσερα χρόνια πριν, η Bayer Leverkusen. Σε αμφότερες τις επισκέψεις της στη Γερμανία μάλιστα, η Liverpool πέρασε νικηφόρα με το ίδιο σκορ (1-3).

Και η φετινή σεζόν αλλά και εκείνη του 2004/05 περιλάμβανε μια μεγάλη ανατροπή, έστω και αν αυτή δεν συντελέστηκε ακριβώς στο ίδιο χρονικά σημείο του θεσμού. Έχοντας το βάρος του 3-0 από την Βαρκελώνη, η Liverpool τα έπαιξε… όλα για όλα κόντρα στην Barcelona στα ημιτελικά. Στο θριαμβευτικό 4-0 απέναντι στους blaugrana, ο Gini Wijnaldum πέτυχε το 2ο και το 3ο γκολ της αναμέτρησης στο 54ο και 56ο λεπτό αντιστοίχως, φέρνοντας συνειρμικά στο νου… τι άλλο; Την επική ανατροπή με την Milan, καθώς στο ίδιο χρονικό σημείο (54’ και 56’) στον τελικό του 2005 οι Gerrard και Smicer «σάλπισαν» την αρχή της αντεπίθεσης των Reds!

Όσο για την έτερη φιναλίστ, την Tottenham, μπορεί να μην διαθέτει το ειδικό βάρος της φανέλας της AC Milan, ωστόσο παραμένει ένας άκρως υπολογίσιμος αντίπαλος, η πορεία της οποίας φέρνει λίγο από… rossoneri. Ποία είναι τα κοινά τους στοιχεία λοιπόν…

Αμφότερες προχώρησαν μαζί με την Barcelona στην φάση των «16» του Champions league. Η Milan αφήνοντας πίσω τις Shakhtar Donetsk και Celtic, η δε Tottenham στερώντας την πρόκριση από Inter Milan και PSV Eindhoven.

Τόσοι οι Λονδρέζοι όσο και οι Μιλανέζοι επιβίωσαν από εμφύλια μάχη στα προημιτελικά:  Milan πετώντας εκτός την Inter(2-0, 3-0), ενώ η Tottenham στο… νήμα, χάρη στα εκτός έδρας γκολ, την Manchester City (1-0, 3-4).

Για να καταφέρουν να κλείσουν θέση στον μεγάλο τελικό, χρειάστηκε να αποκλείσουν (ζόρικα μάλιστα) ολλανδικές ομάδες. Παρά την ήττα με 1-0 από τον Ajax στο Λονδίνο, οι Spurs έκαναν την ανατροπή με σκορ 3-2 στο Άμστερνταμ και προκρίθηκαν. Απ’ την άλλη, η Milan επιβλήθηκε το 2005 επί της PSV Eindhoven (2-0, 1-3).

Όλα αυτά φυσικά, η… προϊστορία, οι στατιστικές και οι όποιοι οιωνοί δεν παίζουν μπάλα, δημιουργούν ωστόσο μια θετική προδιάθεση σε όλο τον κόσμο της Liverpool, εν αναμονή της σπουδαίας αναμέτρησης του «Wanda Metropolitano» σε λίγες μέρες από τώρα…

Champions League 2005 & 2019: Οι ομοιότητες στις πορείες των Reds προς τον τελικό
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com