Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough: Οι τελευταίες στιγμές των θυμάτων!

Δίκη του Hillsborough: Οι τελευταίες στιγμές των θυμάτων!

Τετάρτη 27/02/2019
Υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου, δείχθηκε την Τετάρτη στους ενόρκους, στο οποίο απεικονιζόταν οι τραγικές τελευταίες στιγμές των θυμάτων, η θέση πολλών από αυτούς στη Leppings Lane, ενώ σε φωτογραφίες φαινόταν ο τρόπος με τον οποίο παγιδεύτηκαν πολλοί από αυτούς στον περιμετρικό φράχτη.
Σε κάποιο από τα βίντεο που δείχθηκαν αναγνωρίσθηκε και ο 15 χρονος Philip Steele, κατά τη διάρκεια της συντριβής των οπαδών, με τη μητέρα του Dolores- που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, να είναι παρούσα στο Δικαστήριο κατά την επίδειξη του βίντεο.
O Δικαστής, Sir Peter Openshaw, περιέγραψε τους θανάτους ως μια «απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επακόλουθη Δίκη θα ήταν «αναπόφευκτα δραματική και θα προκαλούσε θλίψη κατά περιόδους.»
Απευθυνόμενος όμως στους ενόρκους τους προειδοποίησε λέγοντας « Όταν θα σας συνοψίσω την υπόθεση θα σας πω να αφήσετε κατά μέρος τις συμπάθειες και τα συναισθήματα και θα σας κατευθύνω ώστε να αποφασίσετε γι αυτήν με κρύα και χωρίς κανένα πάθος ανάλυση.»
Ο Δημόσιος Κατήγορος Richard Matthews QC, είπε στο Δικαστήριο τη λίστα των «συμφωνημένων γεγονότων» όπως τα ονόματα και οι ηλικίες αυτών που πέθαναν, τον χρόνο του θανάτους και τις ιατρικές γνωματεύσεις επ’ αυτών.
O Δικαστής τόνισε πάντως ότι το υλικό που δείχθηκε εκ μέρους της Εισαγγελίας, είχε ως σκοπό να δείξει τους κινδύνους στους οποίους εκτέθηκαν οι οπαδοί, ενώ σύμφωνα με τους Δικηγόρους του κ. Duckenfield , η κίνηση αυτή δεν πρόσθεσε περαιτέρω γνώση σε ότι είναι γνωστό έως τώρα.
Το Δικαστήριο άκουσε επίσης τις μαρτυρίες οπαδών που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν.
Με μια δήλωση του το Μάιο του 1989, ο John Davies είχε περιγράψει πως είχε κατορθώσει αν και παγιδευμένος να δραπετεύσει.
«Θυμάμαι ανθρώπους να περνάνε πάνω από το κεφάλι μου, στην προσπάθεια τους να βγουν έξω.» έλεγε η ανακοίνωση.
Δίπλα του είχε παγιδευτεί ακόμα ένας οπαδός που στην αρχή φώναζε συνέχεια, αλλά μετά «σταμάτησε να ακούγεται και μπορούσα να δω ότι το πρόσωπο του είχε πάρει ένα γκρι χρώμα» έλεγε ο κ.Davies.
Ο κ.Davies είχε φοβηθεί ότι τελικά θα έμενε εκεί, αλλά κατάφερε να αρπαχθεί από το παντελόνι ενός αστυνομικού ,ο οποίος τελικά τον έπιασε από τα χέρια και τον έσυρε στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Michael Moran, οπαδός της Liverpool επίσης είχε περιγράψει σε δήλωση του το 2014, ότι επιβίωσε της τραγωδίας στην pen 4, αναγκαζόμενος να παίρνει σύντομες ανάσες «σαν χρυσόψαρο» και ότι «νόμιζε ότι θα πέθαινε.»
Είπε επίσης ότι προσπάθησε να δώσει το φιλί της ζωής σε έναν έφηβο δίπλα του που «φαινόταν σαν να κοιμάται».
Περιγράφοντας την απόδραση του ο κ.Moran είπε ότι «Θυμάμαι ανθρώπους να περνάνε πάνω από τα κεφάλια μας για να φτάσουν στον φράχτη.»
«Κατάφερα να σύρω τον εαυτό μου πάνω από άλλους που βρισκόταν πεσμένοι , έπεσα πάνω στον φράχτη και μετά λιποθύμησα. Όταν συνήλθα βρισκόμουν στην εστία του τέρματος.»
Οι ένορκοι άκουσαν επίσης ότι στις έρευνες για τους θανάτους που είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2015, ο κ.Duckenfield είχε δηλώσει ότι «πιθανόν να μην ήμουν και ο καλύτερος άνθρωπος γι αυτή τη δουλειά.»
Ο κ. Duckenfield, θυμίζουμε ότι είχε προαχθεί σε αρχηγό επιθεωρητή τον Μάρτιο του 1989, και στη συνέχεια είχε αναλάβει καθήκοντα ως Διοικητής του Ημιτελικού αγώνα μεταξύ των Liverpool και Nottingham Forrest.
Κατά τη διάρκεια εκείνων των ερευνών είχε δηλώσει ότι είχε «πολύ περιορισμένη» άμεση εμπειρία αστυνόμευσης αγωνιστικών χώρων.
Όταν είχε ερωτηθεί τότε από την Christina Lambert QC, σύμβουλο στην έρευνα της Εισαγγελικής Αρχής για τον αν θεωρούσε τον εαυτό του «ως τον άνθρωπο για εκείνη τη δουλειά» ο κ.Duckenfield είχε πει ότι είχε αναλάβει την πρόκληση μεν αλλά εκ των υστέρων θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί ξανά δεδομένης της «πολύ περιορισμένης γνώσης μου στον ρόλο του Διοικητή, σε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός όπως αυτό, όταν πιο πριν δεν είχα αναλάβει ποτέ την ευθύνη ή δεν ήμουν σε υπεύθυνη θέση για κάτι παρόμοιο.»
Ο κ.Duckenfield είχε συμπληρώσει τότε : «Είμαι μεγαλύτερος τώρα και ελπίζω πιο σοφός. Προφανώς δεν ήμουν ο καλύτερος άνθρωπος γι αυτή τη δουλειά εκείνη την ημέρα.»
Είχε παραδεχτεί επίσης ότι εκείνος και οι συνάδελφοι του θα έπρεπε να είχαν πάρει πιο σοβαρά την περίπτωση του καλύτερου ελέγχου στα σημεία εισόδου.

Το τελευταίο επεισόδιο της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com