Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough: “ Είδα τον ανθρώπινο καταρράκτη ”

Δίκη του Hillsborough: “ Είδα τον ανθρώπινο καταρράκτη ”

Αυτό ήταν το πλέον πρόσφατο "επεισόδιο" της δίκης του Hillsborough.

Τετάρτη 20/02/2019
Ένας οπαδός της Liverpool, o Frederick Eccleston, είπε στο Δικαστήριο πως εκείνη τη μέρα οι κεντρικές κερκίδες της Leppings Lane, «είχαν πλημμυρίσει» από κόσμο, ενώ αυτές στα πλάγια «ήταν μισοάδειες».
Θυμήθηκε πως προσπαθούσε να τραβήξει φιλάθλους «από τα χέρια, τα πόδια, τα μαλλιά ή τα μάγουλα.»
Ο κ.Eccleston, δήλωσε πως είχε πάει να παρακολουθήσει τον Ημιτελικό του FA Cup, μαζί με τον γιο του και έναν οικογενειακό του φίλο και παρακολουθούσε τα συμβάντα από μια γωνία του γηπέδου με θέα προς τη Leppings Lane.
Όταν σταμάτησε ο αγώνας λόγω της τραγωδίας που εξελισσόταν, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσει ,ενώνοντας τις δυνάμεις του με έναν αξιωματικό της αστυνομίας τραβώντας κόσμο στην ασφάλεια από τις κεντρικές κερκίδες.
Είπε: «Και οι δύο τραβούσαμε κόσμο έξω από τον ‘ανθρώπινο καταρράκτη’ όπου οι άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο.»
Είπε επίσης στο Δικαστήριο, ότι είχε παρακολουθήσει στο ίδιο γήπεδο και τον Ημιτελικό του 1988 αλλά τότε το τούνελ που οδηγούσε στις κεντρικές κερκίδες είχε μπλοκαριστεί.
«Τότε υπήρχε ένας ικανός αριθμός αστυνομικών και του προσωπικού ασφαλείας που έλεγαν ‘όχι’ εδώ είναι γεμάτα, δεν μπορείτε να μπείτε από δω, αυτά ήταν λίγο πολύ τα λόγια τους.» είπε για τον αγώνα του 1988 ο μάρτυρας.
Στο Δικαστήριο, παρουσιάστηκε επίσης και η πρώην αστυνομικός Fiona Nicol, η οποία εκτελούσε τα καθήκοντα της στον περιμετρικό φράχτη, μπροστά από τη Leppings Lane.
Όταν ρωτήθηκε για την εντύπωση της όσο αφορά τον David Duckenfield, δήλωσε ότι «αν μας έλεγε τι επρόκειτο να συμβεί και πως ήθελε να ενεργήσουμε στη συνέχεια , τότε θα το κάναμε.»
Είπε επίσης ότι ο Duckenfield είχε επισκεφτεί την ίδια και τους συναδέλφους της στον αστυνομικό σταθμό του Hammerton Road, «για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να εξασφαλίσει ότι θα ακολουθούσαν επακριβώς τις διαταγές του.»
Οι ένορκοι άκουσαν επίσης από την ίδια , ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν μπροστά στη Leppings Lane, είχαν διαταγές να μην επιτρέψουν σε κανέναν την προσέγγιση του περιμετρικού φράχτη από τις κεντρικές κερκίδες ,παρά μόνο για ιατρικούς λόγους.
Αλλά η κ.Nicol, είπε ότι άνοιξε την πόρτα στην κερκίδα 3 για να επιτρέψει κάποιους να φύγουν και να μην σε μια πλευρική, όταν κάποιος άνδρας που συνόδευε παιδιά την ρώτησε αν μπορούσαν να μετακινηθούν.
Είπε: «Τρομοκρατήθηκα όταν άνοιξα τη θύρα, γιατί ήξερα ότι δεν επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, αλλά μπορούσα να δω καθαρά ότι τα παιδιά ήταν πολύ αναστατωμένα και σκέφτηκα ότι μπορούσα να τα συνοδεύσω μέχρι την 1 χωρίς να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα.»
Πιο πριν ο επιθεωρητής της Αστυνομίας, Robert McRobbie είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν είχαν δοθεί διαταγές από τη στιγμή που ο David Duckenfield, είχε διατάξει το άνοιγμα της θύρας.
Ο κ.McRobbie, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα παρατηρητή στο γραφείο ελέγχου της Αστυνομίας του γηπέδου, είπε ότι ο κ.Duckenfield, είχε αρνηθεί δύο φορές ανάλογη αίτηση για άνοιγμα της θύρας πριν υποκύψει τελικά σε μία «μανιακή» έκκληση.
Αποτελεί μέρος της κατηγορίας του Δημόσιου Κατήγορου, εναντίον του κ.Duckenfield, ότι δεν σκέφτηκε τι θα μπορούσε να συμβεί όταν οι άνθρωποι κατέκλυσαν τη θύρα αυτή και κατευθύνθηκαν προς το τούνελ που οδηγούσε στις κεντρικές κερκίδες της Leppings Lane, οι οποίες είχαν ήδη πλημμυρίσει από κόσμο.
Όταν ρωτήθηκε από τον Συνήγορο Υπεράσπισης Ben Myers QC ,του κ.Duckenfield, o κ. McRobbie, συμφώνησε με δήλωση που είχε κάνει το 2014, ότι την ημέρα της τραγωδίας είχε εντυπωσιαστεί από τη σημασία που έδινε στη λεπτομέρεια της αστυνόμευσης του γηπέδου ο Duckenfield, σε συνάντηση των στελεχών της Αστυνομίας.

Πέμπτη 21/02/2019
Ο μάρτυρας Colin Moneypenny –οπαδός της Liverpool, περιέγραψε στο Δικαστήριο πως ενώ στεκόταν σε μια κεντρική κερκίδα του γηπέδου «η κατάσταση που αντιμετώπισα από κάποιο σημείο και μετά δεν ήταν πια η παρακολούθηση ενός αγώνα ,αλλά πώς να παραμείνω ζωντανός.»
«Φεύγοντας από τη Leppings Lane, συνάντησα μια ομάδα αστυνομικών που γελούσαν λέγοντας αστεία μεταξύ τους.» είπε ο Colin Moneypenny.
«Τους είπα ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν εκεί πέρα, αλλά ο αξιωματικός φαινόταν να μην είναι ενήμερος ή ανήσυχος για τα προβλήματα που είχαν προκύψει.» συνέχισε.
Η Christine Agnew QC, επίσης από την ομάδα του Εισαγγελέα, διάβασε τη δήλωση του αξιωματικού της Αστυνομίας, Colin Allen, ο οποίος είχε πάει στο γήπεδο ως οπαδός- εκτός υπηρεσίας ,και στην οποία έλεγε ότι «από κάποιο σημείο και μετά ήταν αδύνατο ακόμα και να σηκώσεις το χέρι σου.»
Ο κ.Allen ανέφερε επίσης στη δήλωση του, ότι ευρισκόμενος στις κεντρικές κερκίδες, «ένιωσε μια σκοτοδίνη, κάποια στιγμή, την ώρα που εξελισσόταν η τραγωδία, αλλά τελικά κατάφερε να μετακινηθεί σε μια πλευρική κερκίδα, βοηθώντας στη συνέχεια άλλους οπαδούς.»
Είπε επίσης ότι η δράση της Αστυνομίας εκείνη την ημέρα «ήταν ανύπαρκτη, από την αρχή ως το τέλος.»
Διαβάστηκε επίσης η δήλωση του πρώην επιθεωρητή της Αστυνομίας, David Bullas, ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του στη West Stand.
Περιέγραψε στη δήλωση του πως είδε «έναν ποταμό ανθρώπων» να μπαίνει στις κεντρικές κερκίδες, «σε μία σκηνή που μου θύμισε λιωμένη λάβα να κατεβαίνει την πλαγιά ενός ενεργού ηφαιστείου.»
Ο συνταξιούχος πλέον επιθεωρητής της Αστυνομίας, επικεφαλής των δυνάμεων που βρίσκονταν στον περιμετρικό φράχτη, Peter Darling, είπε στο Δικαστήριο ότι βοήθησε ανθρώπους να δραπετεύσουν από τις κεντρικές κερκίδες, όταν κατάλαβε τι συνέβαινε.
Όταν ρωτήθηκε αν του είχαν δοθεί οδηγίες, απάντησε ότι «Εκείνη τη χρονική περίοδο όχι, γιατί οι αστυνομικοί είχαν ακόμα προβλήματα με την ασύρματη επικοινωνία και όσοι βρίσκονταν εκεί , έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν να σκεφτούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.»

Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com