Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough: Ανυπαρξία συντονισμού στο θέμα της ανοιχτής θύρας εξόδου C!

Δίκη του Hillsborough: Ανυπαρξία συντονισμού στο θέμα της ανοιχτής θύρας εξόδου C!

Αυτό ήταν το πλέον πρόσφατο "επεισόδιο" της δίκης του Hillsborough.

Πέμπτη 14/02/2019

Ο Αξιωματικός της Αστυνομίας, Robert Purdy, πιστεύει ότι αν είχε ανοίξει-ελεγχόμενα με διαταγές η θύρα εξόδου C, την ημέρα της τραγωδίας, δεν θα είχαν σκοτωθεί οπαδοί της Liverpool έξω από το Hillsborough.
Ο επιθεωρητής Robert Purdy, ήταν ένας από τους δύο υπεύθυνους που είχαν αναλάβει τον συντονισμό της αστυνομικής δύναμης έξω από το γήπεδο, επιβλέποντας τους οπαδούς συγχρόνως στα σημεία εισόδου της Leppings Lane, μια συνηθισμένη τακτική με σκοπό την εξομάλυνση της ροής εισόδου των οπαδών στις κερκίδες.
Στο Δικαστήριο θυμήθηκε ότι η περιοχή που επέβλεπε είχε κόσμο βέβαια στις 2:30, αλλά δεν είχε προσέξει κάτι μη αναμενόμενο.
«Νομίζω ότι η ατμόσφαιρα ήταν πολύ παρόμοια, με ότι περιμένεις να δεις σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου» είπε, «ένα μείγμα ανθρώπων».
«Υπήρχαν οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, πατεράδες με τους γιους τους,καθώς και έφηβοι.»
«Υπήρχε βέβαια μια νευρικότητα…ήθελαν να μπουν στο γήπεδο νωρίς για να προλάβουν τον αγώνα. Οι άνθρωποι όμως δεν πάλευαν μεταξύ τους, και δεν υπήρχε κάποια διαταραχή ή κάτι ανάλογο.»
Ο μάρτυρας θυμήθηκε ότι στεκόταν έξω από τα σημεία εισόδου A-G που οδηγούσαν στις κερκίδες όπου συνέβη το τραγικό γεγονός και ότι 30 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα,η περιοχή είχε γίνει «αξιοσημείωτα πιο πολυάσχολη».
Ο κ.Purdy είπε ότι η προσέγγιση στο γήπεδο, σήμαινε ότι οι οπαδοί κατευθύνονταν προς τα σημεία εισόδου και ότι καθώς το πλήθος μεγάλωνε οι ενέργειες των αστυνομικών γίνονταν όλο και λιγότερο αποτελεσματικές.
Περιέγραψε πως η κατάσταση είχε γίνει «αβέβαιη», και στο Δικαστήριο το υλικό που δείχθηκε από τις κάμερες ασφαλείας, φάνηκε στις 2:39, ο Purdy, να βοηθά έναν μικρό οπαδό οδηγώντας τον στην ασφάλεια.
Πιστεύοντας πλέον ότι οι συνθήκες έξω από τα σημεία εισόδου «συνιστούσαν απειλή για απώλεια ζωής», ο Purdy, πλησίασε τον προιστάμενο Επιθεωρητή Roger Marshall, τον οποίο είχε προσέξει να στέκεται σε ένα στηθαίο πάνω από το πλήθος.
Αν και δεν μπορούσε να θυμηθεί τι ακριβώς σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή, ο κ.Purdy, πιστεύει ότι η θύρα C πρέπει να γυρόφερνε στις σκέψεις του.
«Θα πρέπει να είχα κάτι στο μυαλό μου γιατί του ανέφερα τη θύρα C, και το αποτέλεσμα της συζήτησης μας ήταν να λάβω εντολές να την ανοίξω.» είπε, «τουλάχιστον αυτή την εντύπωση αποκόμισα, να αναλάβω τον έλεγχο, ανοίγοντας την.»
Δεν θυμήθηκε όμως να μίλησε ο κ.Marshall στον ασύρματο με το γραφείο ελέγχου της αστυνομίας στο γήπεδο.
Σκέφτηκε ότι ο Marshall θα μιλούσε με το γραφείο ελέγχου, αφού είχε φύγει από κοντά του, και όταν ρωτήθηκε από τον Benjamin Myers QC, συνήγορο υπεράσπισης του David Duckenfield, απάντησε ότι ανεξάρτητα από την επικοινωνία του Marshall με τους ανωτέρους του, ο ίδιος είχε θεωρήσει ότι είχε αναλάβει πλέον το άνοιγμα της θύρας εξόδου C.
Ο κ.Purdy συμβούλεψε επίσης τους αστυνομικούς που βρίσκονταν γύρω του να κλείσουν τοις θύρες της περιμέτρου και να σχηματίσουν μια γραμμή, «για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έξω από τα σημεία εισόδου.»
Το Δικαστήριο άκουσε ότι η θύρα άνοιξε μετά από λίγο, αλλά όχι από εντολές του κ.Purdy.
Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που είδαν οι ένορκοι, έδειξε ότι άνοιξε στις 2:48 καθώς οπαδοί «αποβάλλονταν» από το γήπεδο, ενώ πριν να κλείσει κάποιοι άλλοι είχαν προλάβει να μπουν μέσα από εκεί.
Στις 2:52 άνοιξε και πάλι, και ο κ. Purdy είπε όχι κατ’ εντολή του, αλλά το περίμενε αυτό το δεύτερο άνοιγμα έχοντας ως πρόθεση να «τραβήξει» τους οπαδούς ,βοηθώντας τους να αποφύγουν τη συντριβή στα σημεία εισόδου.
Το δεύτερο άνοιγμα ήταν αρχικά «ελεγχόμενο» και διευκόλυνε την κατάσταση, είπε, αλλά στη συνέχεια το πλήθος άρχισε να μπαίνει από εκεί γιατί οδηγούσε στο κεντρικό τούνελ που με τη σειρά του κατεύθυνε τον κόσμο προς τις κερκίδες, όπου δυστυχώς συνέβη η τραγωδία.
Συμφώνησε δε, ότι την κατάσταση αυτή τη δημιούργησε το άνοιγμα μιας από τις περιμετρικές θύρες.
Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Myers , ο Purdy είπε ότι η συντριβή έξω από τα σημεία εισόδου, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συναδέλφων του εκείνη τη μέρα, συνέβη λόγω της μεγάλης συσσώρευσης του πλήθους από τις 2:30 και μετά και όχι από τους τρόπους με τους οποίους παρατάσσονταν.
Μετά το δεύτερο άνοιγμα της θύρας C-και το άνοιγμα ακόμα μίας θύρας εξόδου στη Leppings Lane, ο κ.Purdy ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να μπει στον αγωνιστικό χώρο με τους συναδέλφους του.
Το Δικαστήριο άκουσε ότι ο κ.Purdy είχε συμβολή στη διάσωση οπαδών, τραβώντας κάποιους στην ασφάλεια, ενώ βοήθησε και κάποιους άλλους στην προσπάθεια να τους επαναφέρουν στη ζωή ενώ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, δεν είχε λάβει εντολές από τους ανωτέρους του.

Η συνέχεια της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com