Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough-Τρίτη ημέρα

Δίκη του Hillsborough-Τρίτη ημέρα

Οι ένορκοι ,στο κατηγορητήριο εναντίον του David Duckenfield, άκουσαν πως το σκηνικό ήταν ήδη στημένο για αποτυχία.
Ο Εισαγγελέας τόνισε πως το πιστοποιητικό ασφαλείας του γηπέδου δεν είχε αναβαθμιστεί ή τροποποιηθεί από τότε που είχε παραχωρηθεί- το 1979, 10 χρόνια πριν την τραγωδία.
O David Duckenfield, 74 χρονών, αρνείται τις κατηγορίες για βαριά αμέλεια που οδήγησαν σε ανθρωποκτονία.
Το ίδιο και ο Graham Mackrell, 69 χρονών, πρώην γραμματέας της Sheffield Wednesday για τις κατηγορίες περί παραβίασης της ασφάλειας.
Ο Richard Matthews QC, είπε στο Preston Crown Court, «Λίγοι από όσους ήταν υπεύθυνοι για το πρωτόκολλο ασφαλείας, εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους με επιμέλεια.»
Το Πιστοποιητικό ασφαλείας του γηπέδου το 1989 δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης ημερομηνίας, άκουσαν οι ένορκοι.
Οι συμφωνίες που είχαν γίνει πριν τον Ημιτελικό του FA Cup, της 15ης Απριλίου του 1989, περιελάμβαναν τις οδηγίες του ελέγχου 10.100 οπαδών της Liverpool, που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν από 7 σημεία της Leppings Lane.
Ο Matthews QC είπε ότι «ο κίνδυνος θανάτου ήταν προφανής, σοβαρός και παρών λόγω των αποτυχιών του David Duckenfield να δείξει λογική φροντίδα (τήρησης των μέτρων ασφαλείας)»
Πιο πριν το Δικαστήριο είδε μια εικονική ξενάγηση του γηπέδου αλλά και πως φαινόταν αυτό από το γραφείο της αστυνομίας –μέσα στο Hillsborough.
Οι Κατήγοροι έδειξαν στους ενόρκους τι θα έβλεπαν από τις οθόνες τηλεόρασης ο Duckenfield και η ομάδα του την 15η Απριλίου 1989.
Ο Matthews QC ,είπε ότι το Δικαστήριο θα έπρεπε να ακούσει τον ειδικό John Cutlack, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι το μέγεθος χωρητικότητας στη Leppings Lane, όπου συνέβη το μοιραίο γεγονός της σύνθλιψης των οπαδών, ήταν 5.426 και όχι 7.200.
Δείχτηκε επίσης ένα βίντεο από τον Ημιτελικό του FA Cup ,μεταξύ των Spurs και Wolves ,το 1981, όπου οι κερκίδες στο Hillsborough ήταν τόσο γεμάτες από κόσμο, που επιτράπηκε σε κάποιους οπαδούς να καθίσουν στις άκρες του γηπέδου.
Ο Matthews QC, είπε ότι το Δικαστήριο θα έπρεπε να ακούσει τις μαρτυρίες για το πώς η Αστυνομία είχε μπλοκάρει εκείνη την ημέρα-το 1981, την πρόσβαση των οπαδών στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια του αγώνα, απαγορεύοντας έτσι την είσοδο και άλλων θεατών στις κερκίδες του γηπέδου.
Οι ένορκοι άκουσαν ότι τα 96 θύματα σκοτώθηκαν ,ως αποτέλεσμα της σύνθλιψης στη Leppings Lane, λόγω του υπερβολικού πλήθους των οπαδών.
Από αυτούς οι 94 πέθαναν την ίδια μέρα.
Το μικρότερο σε ηλικία από τα θύματα ήταν ο Jon-Paul Gilhooley, 10 χρονών.
O Lee Nicol, 14 χρονών, πέθανε 2 μέρες αργότερα, ενώ ο Tony Bland, που υπέφερε «τρομακτικές κακώσεις στον εγκέφαλο» έμεινε σε κατάσταση ‘φυτού’ μέχρι τον θάνατο του το 1993.
Σύμφωνα με τα νομικά πλαίσια εκείνης της περιόδου , δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες για τον θάνατο του Tony Bland, ο οποίος απεβίωσε πολύ αργότερα από τον έναν χρόνο και την μία ημέρα-από τη στιγμή που προκλήθηκαν οι τραυματισμοί του, που απαιτούσε ο Νόμος.

Η τρίτη ημέρα της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com