Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Το χρονικό της δίκης της τραγωδίας του Hillsborough!

Το χρονικό της δίκης της τραγωδίας του Hillsborough!

* Δευτέρα 14/01/2019 : Στις 13:09,φτάνει για τη Δίκη, ο πρώην διοικητής της Αστυνομίας του Hillsborough, David Duckenfield, κατηγορούμενος για βαριά αμέλεια που οδήγησε σε ανθρωποκτονία.
*Δευτέρα 14/01/2019 : Στις 15:28 έχει ξεκινήσει ήδη ,η επιλογή των ενόρκων της Δίκης που αναμένεται να κρατήσει πάνω από τέσσερις μήνες. Ο David Duckenfield, αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ ο πρώην γραμματέας της ομάδας της Sheffield Wednesday,Graham Mackrell, αρνείται επίσης τις κατηγορίες για τα δύο αδικήματα περί υγιεινής και ασφάλειας που οδήγησαν στην καταστροφή.
*Δευτέρα 14/01/2019 : Δίνονται στο Δικαστήριο οι μαρτυρίες 63 ατόμων στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές ,23 αστυνομικών της Αστυνομίας του South Yorkshire.
Ημέρα Πρώτη- Τρίτη 15/01/2019
15:12(ώρα Ελλάδας) Ορκίζεται το Δικαστήριο στο Preston Crown Court.
15:21(ώρα Ελλάδας) Χρειάζονται 5 πλήρη λεπτά για να διαβαστούν τα ονόματα των 95 θυμάτων της τραγωδίας του Hillsborough, στο Δικαστήριο.
15:27(ώρα Ελλάδας) To Δικαστήριο ακούει τις κατηγορίες εναντίον των Duckenfield και Mackrell. O Duckenfield, κατηγορείται για βαριά αμέλεια που οδήγησε σε ανθρωποκτονία, ενώ ο Mackrell, κατηγορείται για παραβίαση του Πρωτοκόλλου Ασφαλείας του γηπέδου του Hillsborough καθώς και για αδίκημα περί υγιεινής και ασφάλειας.
15:29(ώρα Ελλάδας) Το Δικαστήριο ακούει ότι και οι δύο κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι.
15:31(ώρα Ελλάδας) O Δικαστής, Sir Peter Openshaw ,τονίζει στους ενόρκους ότι : «αυτή η υπόθεση αφορά την τραγωδία του Hillsborough στην οποία έχει δοθεί πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Ότι έχετε ακούσει ή διαβάσει στο παρελθόν είναι εντελώς άσχετο με το καθήκον σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν πρέπει να ενεργήσετε ως ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ψάξετε στο διαδίκτυο. Ότι εμφανίζεται στο διαδίκτυο είναι συχνά εντελώς άσχετο. Μην ερευνήσετε για κανέναν που αφορά η υπόθεση. Μην αναζητάτε τον Νόμο. Θα σας κατευθύνω εγώ σε αυτόν. Μην κάνετε τις δικές σας έρευνες για τις μαρτυρίες ειδικών. Μην ερευνήσετε για τη υπόθεση αυτή και γενικά ότι σχετίζετε με την τραγωδία του Hillsborough. Καταλαβαίνω ότι η υπηρεσία σας σε αυτή την υπόθεση είναι πολύ βαριά ευθύνη. Η ευθύνη αυτή πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε εσάς τους 12, αλλά σε κανέναν άλλο.»
*O Richard Matthews QC (Queen’s Counsel) ανοίγει την υπόθεση εκ μέρους της Εισαγγελίας.
*Ο Mathhews QC επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι ο Duckenfield, ως ο Διοικητής της Αστυνομίας την ημέρα της τραγωδίας, είχε προσωπική ευθύνη, να αναλάβει λογικά την φροντίδα των διαταγών που έδωσε και των αποφάσεων που πήρε.
Οι αποτυχίες, σύμφωνα με τον Κατήγορο, του Duckenfield, να αναλάβει την προσωπική ευθύνη ,ήταν τόσο εξαιρετικά κακές, που κατάφεραν να συνεισφέρουν σημαντικά στους θανάτους του καθενός από τα 96 θύματα που έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.
Θεωρεί λοιπόν ότι ο Διοικητής του αγώνα, David Duckenfield ,είναι εγκληματικά υπεύθυνος για τους τραγικούς θανάτους των 96 ανθρώπων, και ότι αυτοί πέθαναν –όπως πέθαναν, ως συνέπεια του προφανούς και σοβαρού κινδύνου ζωής που προκάλεσε η κακή Διοίκηση.
Ο Κατήγορος συνεχίζει λέγοντας ότι τα θύματα αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που αφορούσε κακό υπολογισμό και κακώς ρυθμισμένη άφιξη μερικών χιλιάδων οπαδών πριν την έναρξη του αγώνα.
Θεωρεί ότι η άφιξη των οπαδών στο γήπεδο ήταν ,ανεξέλεγκτη, μη κατευθυνόμενη, χωρίς επιτήρηση, ακούσια, αναγκάζοντας πάρα πολλούς ανθρώπους να στριμωχτούν σε μικρούς χώρους. Δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος για να ελέγξει τους αριθμούς των οπαδών για ασφάλεια.
Ο Κατήγορος τονίζει ότι ο Duckenfield, δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τις θύρες 3 και 4. Δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει ότι πλήθος θα κατευθυνόταν σε άδειες θύρες, ή ακόμα εξαιρετικά πιο σημαντικό να σταματήσει την πρόσβαση του πλήθους στο τούνελ που οδηγούσε στις θύρες 3 και 4.
Η αποτυχία του Duckenfield κρίνεται ως εξαιρετικά άσχημη σύμφωνα με τον Κατήγορο.
*Ο Κατήγορος ανοίγει στη συνέχεια την υπόθεση εναντίον του Graham Mackrell.
O Mackrell διέπραξε την εγκληματική παράβαση με το να συμφωνήσει ή να κλείσει τα μάτια στην προφανή παραβίαση της συνθήκης που απαιτούσε η ομάδα της Sheffield Wed να συμφωνήσει με την αστυνομία –πριν τον αγώνα , για τις μεθόδους και το πλήθος των σημείων ελέγχου των οπαδών. Αποποιήθηκε της ευθύνης των σημαντικών αρμοδιοτήτων που είχε αναλάβει ως υπεύθυνος ασφαλείας της Sheffield Wednesday Football Club.
O Κατήγορος λέει επίσης ότι αν και μερικοί μάρτυρες μπορεί να έχουν διαφορετικές αναμνήσεις ,σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποθέσουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από το γεγονός ότι ο Duckenfield είχε την απόλυτη και προσωπική ευθύνη εκ μέρους της αστυνομίας για τον σεβασμό της ασφάλειας αυτών που παρακολουθούσαν τον αγώνα.
Λέει επίσης ότι αυτό που μένει να αποδείξουν είναι ότι οι εξαιρετικά άσχημες αποτυχίες του Duckenfield και η αποποίηση της ευθύνης του, οδήγησαν στην τραγική τους μοίρα τα θύματα.
Σύμφωνα με τον Κατήγορο αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος ,ή άλλος παράγοντας εκτός του Duckenfield δεν έπαιξε ρόλο στην τραγωδία αλλά σίγουρα οι αποτυχίες του Διοικητή της Αστυνομίας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.
*Το Δικαστήριο στη συνέχεια διέκοψε για γεύμα
*Η Δίκη ξεκινά και πάλι το απόγευμα και δείχνονται στους Ενόρκους φωτογραφίες του γηπέδου του Hillsborough καθώς και της εισόδου της Leppings Lane.
Το Δικαστήριο ακούει ότι στις 15 Απριλίου του 1989, το Hillsborough ήταν το τρίτο μεγαλύτερο γήπεδο στην Αγγλία, χωρητικότητας 54.324 θέσεων, όταν το Highbury της Arsenal ήταν χωρητικότητας 57.000 θέσεων και το Old Trafford 56.385.
Βλέπουν επίσης ένα βίντεο για το πώς φαινόταν το Hillsborough το 1989 καθώς και ένα γράφημα που εξηγεί που βρίσκονταν οι θύρες του.
Επιδεικνύεται μια φωτογραφία η οποία δείχνει που βρίσκεται το γραφείο ελέγχου της Αστυνομίας μέσα στο γήπεδο.
Στους Ενόρκους δείχνεται μία φωτογραφία του κεντρικού τούνελ του γηπέδου που οδηγούσε στις θύρες 3 και 4 καθώς και μια τρισδιάστατη απεικόνιση του γηπέδου όπως ήταν την ημέρα της τραγωδίας.
Δείχνονται στη συνέχεια φωτογραφίες δειγμάτων εισιτηρίων του 1989 για τα σημεία ελέγχου της Leppings Lane. Όλοι οι οπαδοί της Liverpool πέρασαν από τα συγκεκριμένα σημεία ελέγχου.
Οι Ένορκοι ακούνε ότι αρκετοί οπαδοί της Liverpool θα είχαν επισκεφτεί και πιο πριν το ίδιο γήπεδο αφού οι δύο ομάδες έπαιζαν στην ίδια κατηγορία και είχαν παίξει ήδη μεταξύ τους.
Ακούνε επίσης ότι ο Ημιτελικός Κυπέλλου της προηγούμενης χρονιάς μεταξύ των δύο ομάδων είχε διεξαχθεί και πάλι στο ίδιο γήπεδο με τον ίδιο αριθμό οπαδών και για τις δύο ομάδες τοποθετημένους στις ίδιες κερκίδες.
Οι Ένορκοι ακούνε ότι υπήρχαν 3 θύρες εξόδου για τους οπαδούς-στη δυτική πλευρά του γηπέδου, και ότι και οι τρεις ήταν ανοικτές , επιτρέποντας στους ανθρώπους να μπαίνουν στο στάδιο ,γεγονός που οδήγησε στην ροή πολύ περισσότερων ανθρώπων να μπουν στο γήπεδο, αποφεύγοντας τα σημεία ελέγχου.
Το Δικαστήριο ακούει ότι η διάταξη των μπαρών ασφαλείας , σε σημαντικές περιοχές των θυρών 3 και 4 ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε την διαφυγή του πλήθους παρά μόνο προς την πλευρά από την οποία ερχόταν η πίεση του πλήθους όταν συνέβη η τραγωδία.
Τέλος της Πρώτης Ημέρας.

Όλα όσα συνέβησαν στην πρώτη ημέρα της δίκης.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com