Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η Επιτυχία στα μικρά Κύπελλα δεν εξασφαλίζει την αντίστοιχη στα μεγάλα Τρόπαια!

Η Επιτυχία στα μικρά Κύπελλα δεν εξασφαλίζει την αντίστοιχη στα μεγάλα Τρόπαια!

Επειδή κάποτε ο Jose Mourinho ‘χρέωσε’ στην κατάκτηση του League Cup της Chelsea, στον τελικό επί της Liverpool το 2005,την μετέπειτα ανοδική πορεία της ομάδας του και την κατάκτηση τελικά του πρωταθλήματος, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν φτάσει στο σημείο να πιστεύουν ότι η κατάκτηση των τροπαίων του FA Cup και του League Cup, αποτελούν τις πύλες για ένα ένδοξο μέλλον των ομάδων τους.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
Επιτυχία σε έναν από τους παραπάνω θεσμούς δεν οδηγεί πάντα σε κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ έχει συμβεί να κερδίσει μια ομάδα τον τίτλο της Premier League, χωρίς να έχει κερδίσει κάποιο από αυτά τα δύο τρόπαια!
Αποφάσισα λοιπόν να γράψω αυτό το άρθρο –με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, γιατί βαρέθηκα να ακούω ως δεδομένο-χωρίς καν να έχει προηγηθεί κάποια έρευνα, ότι η επιτυχία μιας ομάδας στα κύπελλα αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή στην πορεία στο πρωτάθλημα.
Αν λοιπόν βλέπετε τη Liverpool να παρατάσσει στην ενδεκάδα της, ένα 16χρονο, ένα 17χρονο και ένα 18χρονο και όλοι αυτοί να κάνουν το ντεμπούτο τους και μάλιστα οι δύο από αυτούς σε μία άμυνα ,διαμορφωμένη εξ ανάγκης ,αυτό σημαίνει ότι η νίκη στον συγκεκριμένο αγώνα δεν αποτελεί προτεραιότητα!
Πριν από 14 χρόνια, η Liverpool είχε παίξει στον τελικό του League Cup με την Chelsea στην 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Σ’ εκείνο το σημείο η Chelsea προηγούνταν ήδη στη βαθμολογία με 9 βαθμούς από τη δεύτερη και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μετά από 27 αγώνες μια ομάδα που προηγείται με 9 βαθμούς να χάνει τελικά το πρωτάθλημα.
Η επιτυχία τους λοιπόν στο League Cup ήταν άσχετη!
Θυμάμαι ότι γράφοντας τότε στο RAWK ,τον Γενάρη του 2005, έλεγα ότι ο αποκλεισμός της Liverpool από την Burnley στο FA Cup δεν ήταν καταστροφή (το BBC Radio5 είχε μάλιστα ειδικό αφιέρωμα ‘Liverpool in Crisis’) και ότι ήταν σημαντικό για την ομάδα το γεγονός πως είχε φτάσει στον τελικό του League Cup, ενώ ακόμα πιο ζωτικής σημασίας ήταν το γεγονός πως οι Κόκκινοι συνέχιζαν στον θεσμό του Champions League!
Ένα μήνα αργότερα ,είχα γράψει στο Football365, πως η Liverpool θα μπορούσε να κερδίσει το Champions League, αν τύχαινε να συναντήσει κιόλας την Chelsea στα ημιτελικά του θεσμού, γιατί η πίεση στους Λονδρέζους –ως το απόλυτο φαβορί, θα ήταν αφόρητη!
Τι έγινε τελικά;
Η Liverpool έχασε στον τελικό του League Cup, αλλά κέρδισε στον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη!
Κάποιοι βέβαια είχαν ήδη χαρακτηρίσει τον Rafa Benitez ως ηλίθιο, γιατί είχε παίξει τον Djimi Traore στον αποκλεισμό της ομάδας στο FA Cup από την Burnley!
Ας δούμε όμως τι συνέβη στις ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα κατά την περίοδο της Premier League, μία περίοδος στην οποία αυξήθηκε η σημασία της κατάκτησης του πρωταθλήματος και του Champions League, ενώ μειώθηκε η σημασία των εγχώριων Κυπέλλων!
Τρία χρόνια πριν κατακτήσει το πρωτάθλημα η Manchester United το 1993, είχε κερδίσει το FA Cup. Ίσως βοήθησε στο να παραμείνει στη δουλειά του ο Alex Ferguson, σε μια εποχή μάλιστα που το Κύπελλο αυτό είχε κάποια βαρύτητα και εξάλλου είχε κάποια αξία για μια ομάδα που είχε τερματίσει στην 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Η United κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης το 1991 αλλά θα έλεγα πιο σημαντικό για την πορεία της ήταν η κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα το 1992 όταν κέρδισε και το League Cup. Φυσικά φαίνεται να υπάρχει κάποια πατέντα με ένα κύπελλο για κάθε σαιζόν, και τελικά κέρδισε το πρωτάθλημα το 1993 μετά από 26 χρόνια!
Πάντως η κύρια βελτίωση της ήταν αυτή του πρωταθλήματος και ενώ είχε επενδύσει πάρα πολλά για την απόκτηση παικτών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Οπότε ναι, κερδίζοντας κύπελλα- που σήμαιναν πολύ περισσότερα πριν από 27-28 χρόνια, βοήθησε σε κάποιο βαθμό την United, αν και ήταν αποτέλεσμα περισσότερο μιας συστημικής αλλαγής στην ομάδα αυτή ,με το ‘ξεφόρτωμα’ παικτών που έπιναν πολύ και οι οποίοι είχαν όμως βοηθήσει στην επιτυχία τους σε θεσμούς Κυπέλλων τη δεκαετία του 80.
Τι συνέβη όμως με τη United την σαιζόν 1992/93- όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα και η ομάδα έπαιζε σε τρείς θεσμούς Κυπέλλων?
FA Cup; Αποκλεισμός στον 5ο γύρο.
League Cup; Αποκλεισμός στον 3ο γύρο.
UEFA Cup; Αποκλεισμός στον 1ο γύρο.
Θεωρήθηκε τότε ηλίθιος ο Ferguson, που δεν εστίασε στους αγώνες Κυπέλλου, λαμβάνοντας υπόψη του τη θεωρία ότι επιτυχίες σε αυτούς τους θεσμούς οδηγούν σε καλύτερα πράγματα;
Ας πάμε πιο πίσω στο 1992 και στη Leeds United, που κέρδισε επίσης το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες –την παλιά English First Diviison.
Πόσα Κύπελλα κατέκτησε η Leeds εκείνη τη χρονιά; Κανένα!
Να μετανιώνει άραγε ο Howard Wilkinson, ο τελευταίος Άγγλος manager που κατέκτησε πρωτάθλημα που η ομάδα του δεν κατάφερε να κερδίσει το League Cup;
Την προηγούμενη χρονιά όμως πριν κερδίσουν το πρωτάθλημα, η Leeds είχε τερματίσει στην 4η θέση , ενώ ένα χρόνο πιο πριν είχαν ανέβει κατηγορία, ως πρωταθλητές της Second Division, και προφανώς η εμπειρία αυτή τους βοήθησε στη συνέχεια.
Την περίοδο 1994/95 το πρωτάθλημα το κατέκτησε η Blackburn Rovers.
Αποκλείστηκαν στον πρώτο αγώνα που έδωσαν για το FA Cup, στον 4ο γύρο του League Cup ,ενώ στο UEFA Cup, αποκλείστηκαν επίσης στον πρώτο γύρο από την ‘υπολογίσιμη’ Trelleborgs!
Ο Alan Shearer είπε το βράδυ του αγώνα με τη Wolves, ότι δεν σε βοηθά και πολύ όταν αποκλείεσαι από τους αγώνες Κυπέλλων, αλλά ο μοναδικός του τίτλος με την Blackburn ήρθε όταν η ομάδα του αποκλείστηκε και από τα τρία Κύπελλα στα οποία συμμετείχε!
Ίδια περίπτωση λοιπόν με αυτήν της Manchester United της περιόδου 1992/93 και της Leeds της περιόδου 1991/92!
Αν λοιπόν δεν έχεις δημιουργήσει μια ομάδα μεγαθήριο που να κυνηγά όλα τα τρόπαια, ίσως δεν είναι τελικά και τόσο καλό να συμμετέχεις στους θεσμούς των εγχώριων κυπέλλων , ειδικά όταν προσπαθείς να σπάσεις την παράδοση και να κερδίσεις τον τίτλο του πρωταθλητή!
Μία χρονιά πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Blackburn αποκλείστηκε επίσης στα Κύπελλα Αγγλίας, αλλά είχε καταφέρει να πάρει την 2η θέση στο πρωτάθλημα.
Επίσης εκείνη την περίοδο, η Blackburn είχε ξοδέψει τα πιο πολλά για να αποκτήσει μερικούς πολύ καλούς παίκτες ενώ είχε ως manager τον Kenny Dalglish- που ήταν στα καλύτερα του.
Άρα περισσότερο σχετικό με την επιτυχία της ομάδας ήταν ο κορυφαίος manager, ο μεγάλος προυπολογισμός και η καλή ψυχολογία, παρά η καλή πορεία στους θεσμούς των Αγγλικών Κυπέλλων!
Να δούμε και την Arsenal της περιόδου 1997/98;
Στην Ευρώπη αποκλείστηκαν στο πρώτο εμπόδιο της σαιζόν.
Έφτασαν βέβαια στα ημιτελικά του League Cup και κατέκτησαν το FA Cup, αλλά αυτό συνέβη αφού είχαν κερδίσει ήδη το πρωτάθλημα. Είχαν επίσης μια μη σταθερή πορεία στο πρωτάθλημα μέχρι που στο τελευταίο στάδιο εκείνης της σαιζόν κατάφεραν να κναόυν μια σειρά από νίκες- πριν τον τελικό του FA Cup ,και στέφθηκαν τελικά πρωταθλητές έχοντας 6 ήττες και 9 ισοπαλίες.
Ένα χρόνο πιο πριν είχαν αποκλειστεί σχετικά νωρίς από όλα τα Κύπελλα, αλλά είχαν τερματίσει στην Τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ,έχοντας συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς μάλιστα με την δεύτερη Newcastle!
Είχαν παρουσιάσει λοιπόν μεγαλύτερη συνέπεια στην πορεία τους στο πρωτάθλημα, χωρίς να κερδίζουν Κύπελλα, ενώ ακόμα έναν χρόνο πιο πίσω είχαν φτάσει απλώς στα ημιτελικά του League Cup.
Παρατηρούμε δηλαδή ότι η επιτυχία τους στο πρωτάθλημα δεν βασίσθηκε επίσης σε επιτυχίες στους θεσμούς των Κυπέλλων.
Έχουμε μιλήσει ήδη για την Chelsea του 2005 και όσο κι αν παραμείνουμε στην επιτυχία τους στο League Cup δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι είχαν μετατραπεί ήδη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στην πιο ακριβή ομάδα της χώρας! Τυχαίο;
Είχαν κερδίσει 21 από τους 27 αγώνες στην Premier League, πριν από εκείνον τον τελικό του Φεβρουαρίου, χάνοντας μόνο μία φορά. Η επιτυχία τους στο League Cup δεν είχε καμία αποφασιστική συνεισφορά στην κατάκτηση του τίτλου, πέρα από το γεγονός ίσως ότι τους έκανε να νιώθουν αυτοπεποίθηση , κι αν φτάσεις σε Τελικό καλό είναι να νιώθεις έτσι για να μπορείς να τον κερδίσεις.
Ήδη όμως βρίσκονταν 9 βαθμούς μακριά από τη Manchester United.
Δεν μπορείτε λοιπόν να πείτε ότι το κλειδί της επιτυχίας τους ήταν η κατάκτηση του League Cup.
Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι 7 ημέρες πριν νικήσουν τη Liverpool στον Τελικό, η ομάδα του Mourinho είχε αποκλειστεί στο FA Cup από μια μέτρια Newcastle.
‘Σκότωσε’ άραγε εκείνη η ήττα τον ρυθμό τους;
Η απάντηση είναι όχι, γιατί ο περίφημος ρυθμός είναι μύθος κυρίως. Κέρδισαν τους επόμενους 4 αγώνες του πρωταθλήματος καθώς και στον τελικό του League Cup.
Μήπως η Arsenal κέρδισε έναν τόνο (μονάδα μέτρησης) εγχώριων κυπέλλων ,πριν να κατακτήσουν και πάλι το πρωτάθλημα το 2002;
Όχι! Κανένα δεν κέρδισαν!
Κατάφεραν όμως να παραμείνουν σταθερά στη 2η θέση του πρωταθλήματος!
Αποδείχθηκε δηλαδή ότι ήταν μια συνεπής ομάδα και όχι μια ομάδα Κυπέλλων!
Κέρδισαν βέβαια το FA Cup το 2002, αλλά αφού είχαν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κέρδισαν ξανά το FA Cup το 2003 και το 2005 αλλά έμειναν χωρίς το στέμμα του πρωταθλητή, ενώ τα επόμενα τρόπαια τους όσο αφορά το FA Cup ήρθαν το 2014, 2015 και 2017 και τα οποία δεν είχαν καμία αξιοσημείωτη επίδραση στη φόρμα τους όσο αφορά την πορεία τους στην Premier League.
Και όχι μόνο δεν πήραν άλλο τίτλο πρωταθλήματος αλλά έμειναν και εκτός του θεσμού του Champions League, με τη γνωστή συνέπεια της απόλυσης του Arsene Wenger το 2018.
Το FA Cup είναι πλέον ένα πρότζεκτ ματαιοδοξίας! Είναι ωραίο να το κερδίζεις, αν τα καταφέρεις, αλλά δεν αξίζει παραπάνω!
Αν όλες οι ομάδες ξεκουράζουν τους παίκτες τους σε αγώνες των Κυπέλλων όπως το FA Cup και τα στάδια είναι μισογεμάτα και κανένας δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τον τελικό ,θα έχει άραγε νόημα η ύπαρξη του;
H Manchester City, κατέκτησε το FA Cup, ένα χρόνο πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά πιο σημαντικό ήταν ότι τη χρονιά που το πήραν είχαν τερματίσει στην Τρίτη θέση της Premier League (λόγω διαφοράς τερμάτων).
Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι τη χρονιά που το κατέκτησαν είχαν γίνει η δεύτερη πιο ακριβή ομάδα στην Αγγλία, πίσω μόνο από την Chelsea- που ήταν απασχολημένη με το κυνήγι του τροπαίου του Champions League, και μπροστά από την Manchester United, με τις τρείς αυτές ομάδες να ισοβαθμούν στη θέση της πιο ακριβής ομάδας ένα χρόνο αργότερα, όταν η City κατάφερε να πάρει τελικά το πρωτάθλημα από την United.
Όταν όμως η City κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σαιζόν 2011/12 πόσα Κύπελλα είχε κερδίσει;
Κανένα!
Σε πόσους τελικούς έφτασε;
Σε κανέναν!
Τους επηρέασε άραγε αυτή η ‘καταστροφή’ του ρυθμού τους όταν αποκλείστηκαν στον πρώτο τους αγώνα στο FA Cup , ή όταν αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων του Champions League;
Από ότι φαίνεται όταν κυνηγάς να κατακτήσεις το πρωτάθλημα μετά από καιρό, η πορεία στους θεσμούς των Κυπέλλων δεν σημαίνει τίποτα και μάλιστα μπορεί να σε βλάψει κιόλας!
Στατιστικά μιλώντας, μια καλή πορεία στα Κύπελλα μπορεί να σε ρίξει στο πρωτάθλημα κατά μέσο όρο, κατά μία θέση.
Αυτό μπορεί και να μην σας εντυπωσιάζει εκτός κι αν κυνηγάτε την 1η θέση και βρεθείτε στην 2η ή από την 4η θέση (και την είσοδο στο Champions League)βρεθείτε στην 5η !
Για τις ομάδες μάλιστα με χαμηλότερο προυπολογισμό το κόστος μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο!
Οι πιο ακριβές όμως ομάδες στην εποχή της Premier League- Chelsea, Manchester City και Manchester United, ‘υποφέρουν’ λιγότερο από τους επιπλέον αγώνες στους θεσμούς των Κυπέλλων.
Η έρευνα μου απέδειξε ότι η πορεία αλλά και η συμμετοχή σε ένα Τελικό του Champions League, για μια ομάδα με μέτριο προυπολογισμό (όπως η Liverpool 3 φορές και η Arsenal μία)μπορεί να στοιχίσει σε απώλεια διψήφιου αριθμού βαθμών στο πρωτάθλημα, συγκρινόμενη με τη σαιζόν πριν και μετά. Στοιχίζει όμως και στις τρεις πλούσιες ομάδες κάποιους βαθμούς.
Ούτε η Leicester πριν την επιτυχία της στο πρωτάθλημα, είχε χτίσει την επιτυχία της στο πλήθος των εγχώριων κυπέλλων που είχαν κατακτήσει πιο πριν. Μάλιστα δεν έπαιζαν καν στην Ευρώπη, και είναι η δεύτερη ομάδα μαζί με τη Leeds που έτυχε να κατακτήσει τον τίτλο παρατάσσοντας μια σχετικά φτηνή ομάδα.
Από το 2004 και μετά όλοι οι πρωταθλητές Αγγλίας –εξαιρώντας τη Leicester, είχαν την 1η, 2η ή 3η πιο ακριβή ενδεκάδα, ενώ η Liverpool αυτή τη σαιζόν βρίσκεται στην 4η θέση, πολύ μακριά από τους δύο πρώτους και μάλιστα περίπου στα μισά σε σχέση με τις ομάδες του Manchester.
Συνεπώς καταλαβαίνετε την μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Jurgen Klopp!
Η Chelsea και πάλι κέρδισε το League Cup το 2015 με τον Mourinho, αλλά αποκλείστηκαν τόσο στο FA Cup, όσο και στο Champions League –νωρίς ,και όπως συνέβη το 2005 προηγούνταν καθαρά στη βαθμολογία.
Η ίδια ομάδα κέρδισε και με τον Conte το πρωτάθλημα αλλά δεν συμμετείχαν σε αγώνες στην Ευρώπη και αποκλείστηκαν νωρίς στο League Cup, ενώ έφτασαν στο τελικό του FA Cup- έχοντας ήδη τον τίτλο του πρωταθλητή, όπου και έχασαν!
Οπότε μια σταθερή και συνεχώς βελτιωμένη ομάδα είναι πιο ζωτικής σημασίας από ότι οι επιτυχίες στα εγχώρια Κύπελλα ή στα μικρά Κύπελλα της Ευρώπης, και οι μικρές επιτυχίες δεν οδηγούν αυτόματα σε μεγαλύτερες παρόλο τις εξαιρέσεις.
Οι μοναδικές ομάδες που κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή, μετά από καιρό, ενώ συγχρόνως σήκωσαν και κάποιο Κύπελλο ήταν η Arsenal το 1998- είχαν όμως ήδη στεφθεί πρωταθλητές, και η Chelsea το 2005.
Οι Leeds, Man United, Blackburn, Man City και Leicester κέρδισαν το πρωτάθλημα μετά από καιρό, χωρίς να σηκώσουν κάποιο Κύπελλο την ίδια σαιζόν, αποκλειόμενες μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις από μικρές ομάδες. Οι αποτυχίες όμως αυτές δεν χάλασαν τον ρυθμό τους αγωνιστικά στην Premier League.
Η Liverpool λοιπόν μοιάζει κατά κάποιο τρόπο τις παραπάνω ομάδες, και όχι άλλες που κατέκτησαν εγχώρια Κύπελλα αλλά οι επιτυχίες τους αυτές σε αυτούς τους θεσμούς δεν τις οδήγησαν πουθενά, ή ακόμα χειρότερα αντιμετώπισαν τον υποβιβασμό, όπως συνέβη στις Birmingham και Wigan.
Θυμηθείτε ότι το 1997 μια ακριβή ομάδα της Middlesbrough, έφτασε στους τελικούς των FA Cup και League Cup, και ανεξήγητα στη συνέχεια υποβιβάστηκε.
Η Liverpool κέρδισε αυτά τα Κύπελλα με managers τους Graeme Souness, Roy Evans, Gerard Houllier και Kenny Dalglish, αλλά η επιτυχία τους αυτή δεν εξαργυρώθηκε στο πρωτάθλημα ή στο Champions League.
Και φυσικά οι καλύτερες ευκαιρίες της Liverpool ήταν το 2014, χωρίς αγώνες στην Ευρώπη και αποκλεισμούς από τα εγχώρια κύπελλα και το 2009 όπου έφτασαν στα προημιτελικά του Champions League, αλλά είχαν αποκλειστεί επίσης στα FA Cup και League Cup.
H ομάδα μάλιστα της σαιζόν 2008/09 ήταν καλύτερη από εκείνη του 2014 αλλά οι σκληροί αγώνες στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τελικά στο πρωτάθλημα.
Το φθινόπωρο που μας πέρασε, η Liverpool αποκλείστηκε από την Chelsea στο League Cup, αλλά αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει τη φόρμα της στο πρωτάθλημα έτσι δεν είναι;
H Chelsea, από την άλλη έχει φτάσει στα ημιτελικά του θεσμού (έχασε 1-0 από την Tottenham στον πρώτο αγώνα)- και μάλλον νιώθουν περήφανοι, αλλά η φόρμα τους στο πρωτάθλημα ήταν ακριβώς αντίθετη από αυτή της Liverpool.
Αν η Liverpool πρόκειται να κατακτήσει το πρωτάθλημα αυτής της σαιζόν, θα μπορούσε να οφείλεται στην επιτυχία της κατάκτησης της 4ης θέσης στο πρωτάθλημα αλλά κυρίως στην εμπειρία που απέκτησε από τους αγώνες του Champions League- φτάνοντας ως τον Τελικό, όπου και έπαιξε σε αρκετούς πολύ δύσκολους αγώνες , παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο ,κι ας μην αποκτήθηκαν τρόπαια για να το επιβεβαιώσει.
Γελάω μερικές φορές με τους σχολιαστές που λένε ότι η πορεία της Εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ ήταν μια τεράστια επιτυχία και έθεσε τις βάσεις για το μέλλον- κι ας μην νίκησε η Εθνική κάποιον αξιοσημείωτο αντίπαλο, ενώ όταν η κουβέντα γυρνά στη Liverpool και στο ποδόσφαιρο που έπαιξε πέρυσι στην Ευρώπη αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία κάθε ποδοσφαιρόφιλου, λένε «Ναι αλλά ο Klopp δεν κέρδισε τίποτα.»
Και για να μην ξεχαστούμε, όταν ο Klopp ανέλαβε τη Dortmund και την οδήγησε από το πουθενά στον τίτλο της Bundesliga όχι μόνο δεν κέρδισαν το Κύπελλο Γερμανίας αλλά αποκλείστηκαν και νωρίς από την Ευρώπη.
Την επόμενη χρονιά πρόσθεσαν και το τρόπαιο του Κυπέλλου στη συλλογή τους αλλά είχαν καταφέρει ήδη να κερδίσουν και πάλι το πρωτάθλημα.
Τα τρόπαια λοιπόν των Κυπέλλων είναι περισσότερο διακοσμητικά στοιχεία της βιτρίνας μιας ομάδας παρόλο που για τις μικρές ομάδες, επιτυχίες αυτού του είδους γράφουν ιστορία.
Παίζουν όμως με αντίπαλους ,μεγάλες ομάδες , που κατεβάζουν σπάνια τις βασικές τους ενδεκάδες.
Αν η Liverpool αποκλείσει την Bayern Munich αυτό θα σημαίνει ότι στην πορεία της στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει περισσότερους αγώνες που θα απαιτούν πολλή ενέργεια και αυτό θα μπορούσε εύκολα να επηρεάσει την πορεία της στην Premier League. Προφανώς θέλω να περάσει η Liverpool και φυσικά είναι δύσκολη η στιγμή όταν αποκλείεσαι σε ένα Κύπελλο γιατί η ήτα μεγεθύνεται (όπως συνέβη και με την Burnley το 2005).
Αλλά η κοινή λογική λέει ότι είναι πιο εύκολο να κερδίσεις το πρωτάθλημα, όταν ξεκουράζεις αρκετά τους παίκτες σου, με λιγότερα ταξίδια ,και λιγότερους τραυματισμούς ,με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο αγώνων να αποτελεί μεγάλο παράγοντα στην διαμόρφωση αποτελεσμάτων των αγώνων.
Και φυσικά όταν δεν έχεις και τη μεγαλύτερη ομάδα σε πλήθος παικτών.
Η Liverpool πήγε στη Wolves και ‘έχασε’ τον Dejan Lovren, παίκτης πρώτης ενδεκάδας , και η απώλεια αυτή ήταν σημαντικότερη από την ήττα.
Αυτό που κέρδισε όμως από το βράδυ στο Molineux ήταν ότι κατάφερε να ξεκουράσει 9 ή 10 παίκτες που τα έδωσαν όλα σε μια υπερφορτωμένη αγωνιστική περίοδο ,μέσα στις γιορτές.
Κέρδισε επίσης την ευκαιρία της καλής προπόνησης πριν τους αγώνες εναντίον της Bayern Munich και της Manchester United(την ίδια βδομάδα), χωρίς να έχει κάποιον αγώνα κυπέλλου που ‘καταβροχθίζει’ ενέργεια.
Αν η Liverpool αποτύχει επίσης να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ο αποκλεισμός από τα Κύπελλα δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να μετανιώνει, όσο βρίσκεται πάντα σε θέση να κυνηγά τον 19ο τίτλο.
Προσπαθώντας να κερδίσεις τα σπουδαιότερα που βρίσκονται μπροστά σου, είναι καλύτερο από το να κυνηγάς τα σχεδόν ασήμαντα!

Tο παρόν άρθρο είναι του Paul Tomkins, των Tomkins Times.

Ο στόχος των Reds παραμένει το πρωτάθλημα.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com