Είσαι εδώ
Home > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ > ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ > Σαν σήμερα: 1/12/1959 O Bill Shankly υπογράφει στη Liverpool!

Σαν σήμερα: 1/12/1959 O Bill Shankly υπογράφει στη Liverpool!

Σαν σήμερα το 1959 η Liverpool, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία του Αγγλικού Ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε την πρόσληψη του προπονητή που άλλαξε την ιστορία του συλλόγου, τον σπουδαίο Bill Shankly.

Η 1η Δεκεμβρίου του 1959 είναι μια σημαδιακή ημέρα για την Liverpool, η οποία αγωνιζόταν τότε στη δεύτερη κατηγορία, καθώς έδινε στον Σκωτσέζο προπονητή ,Bill Shankly τα ηνία της ομάδας, μια κίνηση που τις επόμενες δεκαετίες θα γιγάντωνε τον σύλλογο του Merseyside.

Ο Shankly ανέλαβε και επίσημα τους «Reds» στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και η κατάσταση που αντίκρισε στον σύλλογο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς η ομάδα είχε αποκλειστεί από την ερασιτεχνική Worchester City στο FA Cup εκείνης της σαιζόν και επιπλέον βρισκόταν για πέντε χρόνια στην 2η κατηγορία. Επιπλέον το Anfield βρισκόταν σε κακή κατάσταση, καθώς δεν υπήρχαν τα μέσα για να ποτίζεται το γήπεδο, ενώ και το Melwood, το προπονητικό κέντρο είχε τα χάλια του.

Μετά από δύο χρόνια με τον Shankly στο τιμόνι της, η Liverpool κατάφερε να ανέβει ξανά στην 1η κατηγορία τη σαιζόν 1961-62, όπου τερμάτισε στην όγδοη θέση την πρώτη χρονιά της ανόδου και έναν χρόνο αργότερα,τη σαιζόν 1963-64 κατέκτησε το πρωτάθλημα, νικώντας την Arsenal με 5-0 στο Anfield στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Μετά από 14 χρόνια στον πάγκο της Liverpool, ο Shankly πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ομάδα, καθώς φέρεται να είχε κουραστεί, το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιουλίου 1974 όταν ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Peter Robinson ανακοίνωσε την απόσυρση του Shankly.

Η τροπαιοθήκη της ομάδας είχε μεγαλώσει πολύ και μετά την κατάκτηση του τελευταίου τροπαίου με τον Shankly στον πάγκο της, το FA Cup της σαιζόν 1973-74, ο Σκωτσέζος χάρισε στην Liverpool συνολικά 11 τρόπαια, εκ των οποίων, 3 πρωταθλήματα, 2 FA Cup, 1 UEFA Cup, 4 Charity Shield και 1 πρωτάθλημα 2ης κατηγορίας.

Τα τρόπαια που έφερε ο Shankly στον σύλλογο δεν ήταν η μοναδική κληρονομιά που άφησε, επίσης ήταν αυτός που είχε την ιδέα της ολοκόκκινης εμφάνισης (φανέλα, σορτσάκι, κάλτσες) για να δείχνουν πιο ψηλοί οι ποδοσφαιριστές, ενώ δική του ιδέα ήταν η δημιουργία του περίφημου «Boot Room», ενός χώρου που είχε χρήση αποθήκης και μεταμορφώθηκε σε χώρο συζήτησης τακτικών ζητημάτων μεταξύ του προπονητικού τιμ.

Η αγάπη της Liverpool προς το πρόσωπό του ήταν τόσο μεγάλη, που ανεγέρθη μνημείο προς τιμήν του έξω από το Kop το 1997 και μερικά χρόνια νωρίτερα το 1982 έγινε ανέγερση των Shankly Gates που μετέπειτα ενσωματώθηκαν στο σήμα της ομάδας.

Σαν σήμερα: 1/12/1959 Προσλαμβάνεται στην ομάδα μας ο "πατέρας της", Bill Shankly
Σαν σήμερα: 1/12/1959 Προσλαμβάνεται στην ομάδα μας ο «πατέρας της», Bill Shankly.

πηγή: englishfootball.gr

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com