Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ευχαριστούμε για την άμυνα κύριε Klopp!

Ευχαριστούμε για την άμυνα κύριε Klopp!

O Jurgen Klopp έχει αλλάξει συνήθειες στη φετινή σεζόν. Από τότε που βρέθηκε στη Liverpool έχει ερωτηθεί άπειρες φορές να αξιολογήσει παιχνίδια, στα οποία η ομάδα του είτε σκόραρε και δημιούργησε αλλά δεν κέρδισε καθώς της στοίχισε η αμυντική της λειτουργία είτε άλλα στα οποία η αμυντική λειτουργία της ομάδας του ήταν τόσο μέτρια που δεν επέτρεπε εύκολα να σταθείς σε κάτι άλλο εκτός από τη δυσλειτουργία της.

Φέτος όμως στα δύο από τα τρία πρώτα παιχνίδια της ομάδας του κλήθηκε να σχολιάσει το εάν τον ικανοποιεί η νίκη σε συνδυασμό με το μηδέν παθητικό και την μετρημένη δημιουργία φάσεων στις εστίες των Crystal Palace και Brighton. Πολύ εντυπωσιακή αλλαγή, δε νομίζετε; Έτσι όμως έχει και εικόνα της ομάδας. Αλλά ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή.

Ο Klopp δικαίως πανηγυρίζει με τη μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας του
Ο Klopp δικαίως πανηγυρίζει με τη μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας του

Στα τρία πρώτα της παιχνίδια στην Premier League, η Liverpool έχει επιτρέψει στους αντιπάλους της έξι μεγάλες ευκαιρίες συνολικά εκ των οποίων η μία ήταν από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Διόλου άσχημα. Με το μηδέν παθητικό απέναντι στους «Γλάρους» πριν από περίπου 48 ώρες σημειώθηκε η έβδομη διαδοχική καθαρή εστία σε παιχνίδι πρωταθλήματος στο Anfield. Γεγονός που είχε να συμβεί από το 2007 και την εποχή Rafa Benitez. Γεγονός είναι επίσης από το Φεβρουάριο, δεν έχει κουνηθεί το πλεκτό του εκάστοτε υπερασπιστή της κόκκινης εστίας στ θρυλικό σπίτι των Reds.

Κάποιοι στέκονται στην παρουσία του Virgil Van Dijk. Είναι αλήθεια και έχουμε ξαναγράψει από αυτήν εδώ τη στήλη πως ο Ολλανδός δίνει πράγματα στην αμυντική γραμμή της ομάδας που έλειπαν χρόνια. Είναι επίσης αλήθεια πως πλέον εμπνέει ασφάλεια σε όλους τους υπόλοιπους και αυτό τονώνει την αυτοπεποίθηση πολλών παικτών. Είναι επίσης αλήθεια πως μετά την προσθήκη του διεθνή Ολλανδού κεντρικού αμυντικού η Liverpool είναι η ομάδα με τις περισσότερες καθαρές εστίες από κάθε άλλη ομάδα ενώ έχει δεχθεί και τα λιγότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα.

Άλλοι στέκονται στον Alisson Becker. Ομολογουμένως ο Βραζιλιάνος κάνει ήδη τη διαφορά. Έσωσε δύο βαθμούς όταν χρειάστηκε στο τέλος του σαββατιάτικου αγώνα, χρειάστηκε να παρέμβει σε πολύ καλή εκτέλεση φάουλ στο Selhust Park και με το σκορ στο 0-1, παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση. Απόρροια της οποίας (αλλά και της τεχνικής του κατάρτισης) είναι και η ντρίμπλα που κάνει το Σάββατο. Και ο Alisson όπως και ο VVD με την παρουσία, την ηρεμία και τη σιγουριά τους βοηθούν όλους τους υπόλοιπους να νιώθουν ασφαλείς και να νιώθουν ασφαλείς από τις εύκολες γκάφες.

O Alisson δικαιώνει νωρίς την πίστη του Klopp
O Alisson δικαιώνει νωρίς την πίστη του Klopp

Όλα αυτά είναι σωστά. Το ερώτημα όμως είναι αν για την εξαιρετικά ώριμη και συμπαγή εικόνα της ομάδας ανασταλτικά (όχι μόνο αλλά κυρίως) άλλαξε κάτι δραματικά στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Και νομίζω η απάντηση είναι όχι. Δεν άλλαξε κάτι δραματικά απλά έχει γίνει πολλή δουλειά σε αυτό που προσπαθεί ο Γερμανός να περάσει χρόνια και βλέπει πλέον να αφομοιώνεται πολύ καλύτερα. Και σε αυτό προσθέστε ασφαλώς τις προσθήκες κάποιων παικτών αλλά και την έμφαση στις λεπτομέρειες.

Alisson και VVD ασφαλώς και προσφέρουν όπως αναλύσαμε. Αλλά σε αυτό προσθέστε τα τρεξίματα του Keita (σε αντιπαραβολή με την ενίοτε αφέλεια του Coutinho), την πολύ πιο πειθαρχημένη – σε σχέση με πέρυσι- δουλειά των  Mane και Salah αμυντικά. Αμέσως αμέσως η Liverpool κερδίζει ατομική συνεισφορά από πολλούς περισσότερους παίκτες. Και με αυτό δένει εξαιρετικά η δουλειά που έχει γίνει. Προσωπικά για παράδειγμα δεν θυμάμαι ποτέ ένα δίδυμο κεντρικών αμυντικών της ομάδας μας να παίζει επί 70-75 λεπτά overplay άμυνα τους αντίπαλους επιθετικούς μέχρι τη σέντρα του γηπέδου. Ασφαλώς και το δίδυμο Gomez-VVD τεχνικά είναι το καλύτερο που είχαμε στον 21ο αιώνα για να κάνει αυτή τη δουλειά αλλά και πάλι τυχαίο δεν είναι. Πότε άλλοτε είχαμε προσλάβει άνθρωπο ειδικά για να μας βοηθήσει να αμυνθούμε αλλά και να εκμεταλλευόμαστε τα πλάγια άουτ; Μάλλον ποτέ είναι η απάντηση. Σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός πως ο Klopp έχει βρει μάλλον την ιδανική του αμυντική τετράδα. Η σταθερότητα και σε επίπεδο σύνθεσης είναι πολύ σημαντικό στοιχείο μιας καλής αμυντικής λειτουργίας. Και ο Lovren θα πρέπει να δουλέψει πολύ για να πάρει τη θέση του Gomez, για τον οποίο έχω ξαναγράψει από το βήμα του liverpool.gr πως τον θεωρώ ιδανικότερο για συμπλήρωμα του Van Dijk.

Όπως βλέπετε δεν είναι μόνο ο Alisson και ο VVD οι λόγοι βελτίωσης της αμυντικής λειτουργίας. Μάλλον θα λέγαμε πως είναι το κερασάκι σε μία τούρτα που ξεκίνησε να φτιάχνεται μετά το περυσινό 4-1 από την Tottenham στο Wembley. H Liverpool μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και πολλά γκολ και θα μας ξαναδείξει αυτό το πρόσωπο στο μέλλον, όταν ua φτάσει στο απόγειο της φόρμας της. Ωστόσο μέχρι τότε χρειάζεται σταθερά νίκες. Και φαίνεται πως έχει βρει τρόπο να τις παίρνει. Μην ξεχνάμε πως το 6-0 δίνει τους ίδιους πόντους με το 1-0 και μέχρι στιγμής οι 9 βαθμοί οφείλονται πρωτίστως στη σταθερότητα, την ωριμότητα και την εμπιστοσύνη που βγάζει η ομάδα. Μακάρι η ιδανική αυτή εκκίνηση να συνεχιστεί στο Leicester και η ομάδα να πάει αλώβητη βαθμολογικά σε μία αρκετά δύσκολη επόμενη επτάδα αγώνων μετά την πρώτη διακοπή.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com