Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ιδανικό φαβορί η Real, ιδανικό outsider η Liverpool

Ιδανικό φαβορί η Real, ιδανικό outsider η Liverpool

Real και Liverpool συγκρούονται σε λίγες ώρες στο παιχνίδι που καθηλώνει κάθε χρόνο όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Μία επανάληψη του τελικού στο Παρίσι το 1981, με τους «Κόκκινους» τότε να επικρατούν με 1-0 και να συνεχίζουν την κυριαρχία τους στο ευρωπαικό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αλλά επειδή ο καιρός έχει γυρίσματα, αυτή τους η συνάντηση βρίσκει τους Ισπανούς να καταδυναστεύουν το ευρωπαικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Στον τελικό του Κιέβου, συγκρούονται μία ομάδα που έχει να παίξει στο αντίστοιχο παιχνίδι ένδεκα χρόνια και μία ομάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τέσσερις φορές συνεπής στο ραντεβού της. Αυτόματα βγαίνουν οι ταμπέλες. Δεν γίνεται αγωνιστικά κάποιος να θεωρεί φαβορί τη Liverpool. Ή αν τη θεωρεί, μάλλον διαβάζει ένα κείμενο που θα τον κάνει να διαφωνεί σχεδόν σε κάθε γραμμή. Μιλάμε για έναν τελικό με ξεκάθαρο φαβορί και ξεκάθαρο outsider. Προσωπικά, μου θυμίζει τόσο τον τελικό της Κωνσταντινούπολης όσο και τον τελικό του Μονάχου το 2012. Και στους δύο υπήρχαν δύο μεγάλα φαβορί για διαφορετικούς λόγους (Milan και Bayern) και δύο ισχυρά outsiders για διαφορετικούς επίσης λόγους (Liverpool και Chelsea).

Ας μην κοροιδευόμαστε. Φαβορί σε ένα τέτοιο παιχνίδι θα είναι πάντα μία ομάδα που μπορεί να τον κερδίσει έχοντας ενενήντα λεπτά στον πάγκο τον Bale και τον Benzema, μία ομάδα που έχει στη σύνθεσή της τον CR7 και μία ομάδα που με τον ίδιο κορμό ενδεκάδας έχει τρεις κατακτήσεις σε μία τετραετία. Η προσωπικότητα των πρωταθλητών Ευρώπης και η εμπειρία τους είναι παράγοντας. Όχι όμως ο μόνος παράγοντας της εξίσωσης. Η Liverpool ξέρει πως δεν έχει να χάσει τίποτα αλλά μπορεί να κερδίσει τα πάντα. Το κίνητρό της είναι το μεγαλύτερο της όπλο, αν θέλετε τη γνώμη μου , αλλά δεν μπορεί μόνο του να κερδίσει ένα τέτοιο παιχνίδι. Διότι κίνητρο έχει και ο αντίπαλος, γιατί και εκείνος μπορεί να ξαναγράψει ιστορία. Όποιος θεωρεί πως η ισπανική ομάδα υστερεί στο κίνητρο επειδή ενδεχομένως να είναι κορεσμένη , καλύτερα να γράψει στο μυαλό του ένα διαφορετικό σενάριο.
Η ταμπέλα όμως του outsider ταιριάζει στη Liverpool όσο σε καμία άλλη ομάδα. Έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα ανά τα χρόνια κουβαλώντας αυτό το χαρακτηρισμό και σε αυτό το παιχνίδι της ταιριάζει γάντι.

Η τωρινή ομάδα της Liverpool είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που έχασε δύο τελικούς το 2016. Είναι και πιο έτοιμη πνευματικά διότι φέτος έχει δείξει ωρίμανση σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού της. Άλλωστε δεν θα έφτανε μάλλον έως εδώ χωρίς αυτή την επίδειξη βελτίωσης. Περιμένω κορυφαίο παιχνίδι από τους Reds. Χωρίς να σημαίνει πως αυτό θα είναι αρκετό. Θεωρώ πολύ σημαντικές τις επιστροφές των Lallana και πιθανώς του Can παρότι και οι δύο θα έχουν θέση στον πάγκο. Είναι όμως δύο επιλογές χρήσιμες για την πορεία του αγώνα. Κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε το κλασικό 4-3-3 με τους Milner-Henderson-Wijnaldum στο κέντρο και την τριάδα που δεν αλλάζει ποτέ.

Όσον αφορά στη Real, αυτό που έχει επιπλέον φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι πολύ μεγαλύτερη τακτική ευελιξία. Η μετατόπιση του Ronaldo στη θέση του striker της έδωσε τη δυνατότητα να αλλάζει το 4-3-3 σε κλασικό 4-4-2 βάζοντας στα άκρα παίκτες που δίνουν συνεχώς βοήθειες στα μπακ της (συνήθως Asensio και Vazquez) είτε σε ένα ρόμβο με τον Isco πίσω από Ronaldo/Benzema , το οποίο γίνεται και 4-3-3. Η φετινή Real κάνει ό, τι μπορεί για να έχει ξεκούραστο το Ronaldo και για αυτό έχουν μειωθεί τα σπριντ του Πορτογάλου και οι επαφές του με τη μπάλα εκτός περιοχής ώστε να σώζει την ενέργειά του για την περιοχή του αντιπάλου. Σχεδόν όλες οι σέντρες ψηλά ψάχνουν το Ronaldo και τα περισσότερα γυρίσματα ψάχνουν τον ίδιο επίσης.

O Ronaldo πρέπει να περιοριστεί από τη Liverpool αύριο
O Ronaldo πρέπει να περιοριστεί από τη Liverpool αύριο

Για το παιχνίδι του Σαββάτου, πιστεύω πως ο Zidane θα πάει σε ένα ρόμβο στην ουσία. Δεν πιστεύω πως ο στόχος του θα είναι να κλείσει τους επιθετικούς της Liverpool αλλά αντίθετα να τους αφήνει να υποδέχονται πάσες μόνο με πλάτη στο τέρμα πιέζοντας πολύ τα χαφ. Με δύο επιθετικούς δεν θα επιτρέψει και σε δύο στόπερ καλά με τη μπάλα στα πόδια (Van Dijk, Lovren) να κατέβουν γήπεδο. Από την άλλη μεριά, η Liverpool είναι σίγουρο ότι θα πιέσει. Το ζήτημα είναι να έχει κοντά τις γραμμές της , αν επιλέξει να πιέσει για μεγάλο διάστημα κοντά στην περιοχή του Navas. Και αυτό γιατί είναι τόσο καλοί με τη μπάλα Kroos και Modric που όπως φάνηκε και με τη Bayern μπορούν να γυρίσουν υπομονετικά τη μπάλα για να ακυρώσουν την πίεση. Από την άλλη μεριά, οι Reds θα πρέπει να προσέξουν και ενώ παρατάσσονται στο δικό τους μισό καθώς όσο καλά και να κλείσουν τους χώρους , είναι αντίπαλοι με τους δύο προαναφερθέντες μέσους, οι οποίοι μάλλον είναι οι καλύτεροι στο να ανοίγουν το παιχνίδι με διαγώνιες πάσες ενώ είναι στατικοί κυκλοφορώντας τη μπάλα. Προσοχή θέλει και η…πλάτη του Arnold όπου σίγουρα θα χτυπήσουν οι Ισπανοί έχοντας δει όλη τη σεζόν πως υπάρχουν προβλήματα από εκείνη την πλευρά.

Το κλειδί για τη Liverpool είναι να δείξει πράγματα που έδειξε απέναντι στη Manchester City. Δηλαδή να ξέρει πότε πρέπει να κάνει τι ακριβώς. Πότε θα πρέπει να πιέσει λιγότερο, πότε θα πρέπει να πατήσει το γκάζι, πότε θα πρέπει απλά να κρατήσει με ασφάλεια τη μπάλα και πότε θα πρέπει να παίξει με σκοπιμότητα. Μόνο έτσι θα έχει τύχη στο παιχνίδι. Όπως είπα και πιο πάνω, ακόμη και αν έχεις όλο το κίνητρο του κόσμου, χωρίς σχέδιο δεν θα πας πουθενά. Περιμένω από τους Reds να σηκώσουν και τη μπάλα ποντάροντας στην ταχύτητα των Mane και Salah καθώς όσο καλός και να είσαι, είναι δύσκολο να τους περιορίσεις επί ενενήντα λεπτά.

Αυτές τις ημέρες φτιάχνεται ένα κλίμα χαλαρότητας στην Ισπανία όπως προκύπτει από ισπανικές εφημερίδες αλλά και από δηλώσεις προσωπικοτήτων όπως ο Del Bosque. Ωστόσο, αυτές οι θεωρήσεις ξεχνούν πως οι δύο ομάδες διαφέρουν σε πολλά αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τιμωρούν τα λάθη του αντιπάλου. Το ποιος θα κάνει το πιο καίριο λάθος σίγουρα θα μετρήσει αλλά πέρα από αυτό , οι δύο ομάδες φέτος δημιουργούν την αίσθηση για πολλά γκολ. Δεν το αποκλείω αλλά πιστεύω πως το παιχνίδι δεν θα ανοίξει τόσο. Έχουμε ένα γκλαμουράτο ιδανικό φαβορί αλλά και ένα ιδανικό outsider για το αντίθετο σενάριο. Προβλέψεις; Δύσκολες. Είναι πραγματικά σαν να ρίχνεις νόμισμα στον αέρα. Αλλά επειδή και εκεί μπορεί η διαίσθησή σου να λέει κάτι, Liverpool στα πέναλτι!

Oι Reds θα χρειαστούν σε καλή βραδιά την επιθετική τους τριπλέτα
Oι Reds θα χρειαστούν σε καλή βραδιά την επιθετική τους τριπλέτα
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com