Είσαι εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της Liverpool

Η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της Liverpool

liverpool

Πολλοί αναρωτιούνται σε κάθε μετεγγραφική περίοδο για το οικονομικό μέγεθος της Liverpool. Η κριτική προς το πρόσωπο της διοίκησης είναι μεγάλη, ωστόσο το οικονομικό μέγεθος μίας ομάδας δεν καθορίζεται μόνο από την κίνησή της στο μετεγγραφικό παζάρι. Μία ομάδα έχει έξοδα καθ’όλη την χρονιά, όπως κι έσοδα. Και κάπου εδώ έρχεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα οικονομικά στοιχεία της ομάδας.

Καθ’ότι σπουδάζω σε τμήμα οικονομικών, δεν θα σας κουράσω με μακροσκελείς οικονομικές αναλύσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν πλήρως κατανοητές από όλους και θα προσπαθήσω να γίνω κατανοητός στον μεγαλύτερο βαθμό. Εξάλλου, πιστεύω ότι μπορείτε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα από τα στοιχεία που θα τεθούν παρακάτω.

Έσοδα

Για την ανάλυση των εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν χρήσιμα στοιχεία από την Deloitte Money League και από τους ετήσιους πίνακες της UEFA, καθώς και από δημοσιοποιημένα στοιχεία των συλλόγων. Σύμφωνα με την Money League, η Liverpool είναι 9η στην κατάταξη εσόδων, παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα 424,4 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 20,7%. Η αύξηση αυτή την κατατάσσει δεύτερη, πίσω από την Tottenham που έχει διπλάσια αύξηση. Βέβαια, στην συνολική κατάταξη εσόδων υπολείπεται των υπόλοιπων αγγλικών ομάδων, όμως τα βήματα είναι τεράστια. Τα κέρδη της έχουν αυξηθεί κατά 73,4% σε σχέση με το 2012, κάτι που την κατατάσσει 3η, πίσω από τις United και City. Βέβαια, εκείνες έχουν εκμεταλλευτεί αναλόγως τα έσοδά τους, επενδύοντας σε μετεγγραφές, όμως αυτό θα αναλυθεί σε άλλη παράγραφο. Τα έσοδα προκύπτουν από χορηγίες, τηλεοπτικά έσοδα, εισιτήρια κ.α., ωστόσο εμείς θα σταθούμε στα βασικά.

Εισιτήρια

Η απόφαση της FSG να δώσει βαρύτητα στην επέκταση της χωρητικότητας του Anfield είναι στον σωστό δρόμο για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η αύξηση στα έσοδα από εισιτήρια. Πράγματι, έχοντας ως δεδομένη την αύξηση της χωρητικότητας της Main Stand, η Liverpool κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ με 53,016 θεατές κατά μέσο όρο την περσινή σεζόν, ενώ ανήκει στο κλειστό κλαμπ των ομάδων με πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές την χρονιά. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα έσοδα από εισιτήρια (83 εκατομμύρια ευρώ, 7η), τα οποία σημείωσαν αύξηση ρεκόρ της τάξεως του 7%. Ενθαρρυντικά ποσοστά, όλοι μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, και με την επέκταση της Anfield Road End στα σκαριά, τα νούμερα αυτά θα αυξηθούν σίγουρα.

Χορηγίες

Οι χορηγίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάταξη του brand name ενός συλλόγου, καθώς είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος διαχωρισμού του μεγέθους των συλλόγων σε «τεράστια» και «μεγάλα» κλαμπ, πάντα μιλώντας από την σκοπιά των αριθμών. Θα σταθούμε στις χορηγίες ένδυσης και χορηγού φανέλας. Η Liverpool έχει συμφωνία με την New Balance για την ένδυση της ομάδας, η οποία της αποφέρει 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και την κατατάσσει στην κατηγορία των «μεγάλων» συλλόγων, όπως ομοίως συμβαίνει και στην περίπτωση του χορηγού στην φανέλα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο για βελτίωση στο γεγονός ότι και οι δύο συμφωνίες λήγουν στο τέλος της επόμενης σεζόν, επομένως η Liverpool μπορεί να διεκδικήσει – και να υπογράψει – επικερδέστερες συμφωνίες, εφ’όσον το brand name της συνεχίσει να μεγαλώνει, μέσα από καλές χρονιές και προώθηση των αστεριών της ομάδας – βλέπε τριάδα επίθεσης.

Τηλεοπτικά

Τα τηλεοπτικά έσοδα είναι ένα προνόμιο το οποίο απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό οι ομάδες της Premier League, με μικρές αποκλίσεις μεταξύ των ομάδων που είναι κοντά στον πίνακα (βλέπε big six). Η Liverpool πέρυσι έλαβε 127 εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικά έσοδα, και όλα αυτά ενώ ήταν εκτός Ευρώπης. Εδώ μπορούμε να κάνουμε αναδρομή στην προηγούμενη χρονιά και να αναφέρουμε ότι τα έσοδα της ομάδας από την ευρωπαϊκή της πορεία (τελικός Europa League) ήταν 41 εκατομμύρια, 1 εκατομμύριο λιγότερο από την United που βγήκε 3η στους ομίλους του Champions League και αποκλείστηκε στους ’16’ του Europa από τους Reds. Είναι κάτι παραπάνω από ορατή η διαφορά των δύο διοργανώσεων και η ανάγκη να συνεχίσει η ομάδα να βγαίνει στο Champions League.

Οι ιδιοκτήτες της Liverpool σε προπόνηση της ομάδας.
Οι ιδιοκτήτες της Liverpool σε προπόνηση της ομάδας.

Μετεγγραφές

Έχω αναλύσει σε παλιότερο άρθρο μου στο liverpool.gr ότι τα ποσά έχουν ξεφύγει, ιδίως στην Αγγλία, η οποία κατέχει το 29% στην πίτα των λεφτών που ξοδεύονται σε μετεγγραφές παγκοσμίως. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των ποσών που ξοδεύτηκαν για μετεγγραφές το 2017 κατά 80% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δείχνει ότι συμμετέχουμε σε μία τρελή κούρσα, η οποία σίγουρα θα βγάλει νοκ άουτ όσους δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν ή ξεφύγουν εκτός πορείας. Η φούσκα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να καλυφθεί εν μέρει από χορηγίες ή τηλεοπτικά έσοδα, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα είναι σίγουρα για όσους δεν μπορέσουν να πετύχουν αγωνιστικά τους στόχους τους. Η θέση της Liverpool είναι προς το παρόν καλή και η μετεγγραφική πολιτική τής επιτρέπει ανοίγματα, προκειμένου να θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους, σε μία αγορά όπου όλοι οι ανταγωνιστές της κινούνται δυνατά έως πάρα πολύ δυνατά. Ειδάλλως, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί εκτός συναγωνισμού, σε μία εποχή όπου – επιτέλους – αρχίζει να ελκύει παίκτες που δεν αποτελούν έσχατη λύση.

Λειτουργικά κόστη

Αυτό κυμαίνεται στα 105 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντάς την 11η στην σχετική λίστα, κάτω από την Aston Villa, και αφορούν μισθούς προσωπικού, κόστη συντήρησης εγκαταστάσεων κ.α. Πλέον έχει αυξηθεί και θα αυξάνεται και άλλ, ως είθισται να κάνουν οι ομάδες υψηλού επιπέδου.

Μισθοί παικτών

Βρίσκονται στα 281 εκατομμύρια ετησίως, ωστόσο στην κατάταξη της Premier League βρίσκεται στην 4η θέση, υπολειπόμενη κατά πολύ των μισθών των υπόλοιπων τριών (Chelsea, United, City) και πλέον πρέπει να γίνει αύξηση του μπάτζετ, εάν θέλει να παραμείνει ελκυστικός προορισμός και να προσελκύσει κάποια στιγμή και παίκτες εγνωσμένης αξίας.

Χρέος

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του άρθρου, για το οποίο θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο λιτός και κατανοητός γίνεται. Η FSG παρέλαβε τον σύλλογο σε άθλια κατάσταση για τα τότε δεδομένα και παρά τα όσα μπορείς να τους κατηγορήσεις, έχουν διαχειριστεί αρκετά ικανοποιητικά το χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και διαχειρίσιμο την δεδομένη στιγμή. Το χρέος έχει αυξηθεί κυρίως λόγω του κόστους επέκτασης του γηπέδου. Τα στοιχεία του ενεργητικού που είναι προς κάλυψη από το γήπεδο βρίσκεται στα 262 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς την επέκταση της Anfield Road End. Την ίδια στιγμή, το ταμείο του προϋπολογισμού είναι θετικό κατά 173 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας απόκλιση της τάξεως του 34%, το οποίο θα καλύπτεται είτε από χρηματοδότηση της διοίκησης, είτε από δανεισμό της ομάδας από τράπεζες, με την μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάζεται στο ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο που έχει επιβάλλει η Τράπεζα της Αγγλίας και δίνει την ευκαιρία σε μεγέθη όπως η Liverpool να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Από τα παραπάνω στοιχεία του ενεργητικού, το 62% αναμένεται να καλυφθεί από την αξιοποίηση των νέων θέσεων και των άλλων εγκαταστάσεων εντός των χώρων.

Τέλος, το καθαρό χρέος της ομάδας ανέρχεται στα 272 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο έχει προοπτικές μετατροπής σε κέρδος κατά 70%. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα αξιοποιώντας σωστά την ανάπτυξη των στοιχείων του ενεργητικού της θα μπορέσει να αποπληρώσει το 70% του χρέους της εκ των έσω.

Επίλογος

Η κατεύθυνση του συλλόγου ως προς την επέκταση της χωρητικότητας του Anfield κυμαίνεται ως προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς τα έσοδα από τα εισιτήρια θα έδιναν ώθηση στον σύλλογο και πλέον το Anfield θα μπει στην λίστα των «τοπ» γηπέδων, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα να φιλοξενήσει διεθνείς ή συλλογικές διοργανώσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Liverpool δεν πρέπει να ανοιχτεί σε μετεγγραφές και μισθούς παικτών. Βάσει της δεδομένης κατάστασης, είναι μία πολύ δύσκολη πρόκληση, λόγω του οικονομικού μεγέθους των αντιπάλων της, ωστόσο η ομάδα οφείλει να ανέβει επίπεδο. Τα οφέλη από τις κούπες και την διατήρηση στους ομίλους του Champions League είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την διατήρηση των οικονομικών της ομάδας σε καλό επίπεδο. Εξάλλου, το θέαμα πληρώνει, έτσι δεν είναι;

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com