Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Roberto Firmino: Το νούμερο 9 της Liverpool

Roberto Firmino: Το νούμερο 9 της Liverpool

Firmino

Ερχόμενος στο Liverpool από την Γερμανία, 2,5 χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2015, ο Roberto Firmino δήλωνε για τον εαυτό του ότι είναι «ένας παίκτης που δουλεύει σκληρά και ψάχνει να βοηθήσει τους συμπαίκτες του στο γήπεδο».

«Είμαι ένας παίκτης με ανάστημα και ξέρω να παίζω τακτικό ρόλο στην ομάδα» συμπλήρωνε ο πολλά υποσχόμενος Βραζιλιάνος που είχε μόλις έρθει από την Hoffenheim. Και μετά από 2,5 χρόνια, ελάχιστοι μπορεί να διαφωνήσουν με τα λεγόμενά του. Πάντως όχι ο προπονητής του.

«Μοιάζει σαν την μηχανή της ομάδας» δήλωνε λίγους μήνες πριν ο Jurgen Klopp, ο οποίος παίρνει το 100% του Firmino από μαχητικότητα και ικανότητες, όμως τον τοποθέτησε σε μία νέα για εκείνον θέση, εκείνη του κεντρικού επιθετικού. Και πλέον δεν μιλάμε για τον επιθετικό μέσο, δεν μιλάμε για το νούμερο 11 της Liverpool. Ο Roberto «Bobby» Firmino, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι της Liverpool, το νούμερο 9 της ομάδας, στον αριθμό της φανέλας και στο γήπεδο.

«Από τότε που ο Jurgen Klopp έγινε προπονητής της ομάδας, αυτή ήταν η νέα μου θέση» λέει στην επίσημη σελίδα της Liverpool, συζητώντας για την εξέλιξη του ως επιθετικός.

«Δεν είχα υπάρξει επιθετικός πριν στην καριέρα μου, αλλά όσο προσαρμοζόμουν στην θέση, μου άρεσε όλο και περισσότερο. Πλέον, νιώθω πραγματικά άνετα, έχω προσαρμοστεί στην θέση. Θα μου άρεσε να αγωνιστώ εκεί για το υπόλοιπο της καριέρας μου» αναφέρει στην συνέχεια.

O Klopp με τον Firmino.
O Klopp με τον Firmino.

Αυτό μπορεί να φανεί στα στατιστικά του παίκτη. Την πρώτη χρονιά (2015-16), η οποία ήταν χρονιά προσαρμογής του Bobby στα δεδομένα της Premier League, σημείωσε 11 γκολ σε 49 εμφανίσεις. Την επόμενη, σημείωσε 12 γκολ σε 41 εμφανίσεις. Όμως όλες είναι χειρότερες από την φετινή χρονιά, όπου μαζί με το γκολ απέναντι στην City, μετράει ήδη 17 γκολ σε 31 εμφανίσεις, με τα 7 να είναι στο Champions League, συμπεριλαμβανομένων των play – off. Εκπληκτικές επιδόσεις από τον Bobby, αναμφίβολα. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο Jamie Carragher, μιλάνε για τον καλύτερο παίκτη της ομάδας. Και ο λόγος δεν είναι απαραίτητα τα στατιστικά του.

«Πάντα είμαι πολύ χαρούμενος όταν σκοράρω και μοιράζω ασίστ στους συμπαίκτες μου, όταν δίνω πάσες – αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Δουλεύω πολύ σκληρά και θέλω να βοηθάω τους συμπαίκτες μου. Δεν είναι πάντα το γκολ από μόνο του» δηλώνει στην συνέχεια.

Είναι το παιχνίδι του Bobby χωρίς την μπάλα που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, ο τρόπος με τον οποίον πιέζει, τοποθετείται στο γήπεδο, μπαίνει με τσαμπουκά στους αντίπαλους αμυντικούς  και κερδίζει μονομαχίες, και παλεύει για κάθε μπαλιά. Βγαίνει από την μεταβολή του χαρακτήρα του, λέει ο ίδιος. Και συνέβαλλε πολύ σε αυτό η αποχώρηση από την πατρίδα του στα 18 του για την Hoffenheim. «Έγινα πολύ πιο σκληρός», λέει ο ίδιος για τα τέσσερα χρόνια στην Γερμανία.

Και σίγουρα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού προϋποθέτει εξαιρετική φυσική κατάσταση, ιδίως όταν αγωνίζεσαι στην Premier League. Ενδεικτικά, φέτος ο Firmino μετράει 28 συμμετοχές στην αρχική ενδεκάδα της Liverpool σε όλες τις διοργανώσεις, σε σύνολο 33 αναμετρήσεων. Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι σπάνια τραυματίζεται, χτυπάει το τραπέζι.«Χτύπα ξύλο», σκέφτεται και χαμογελάει.

Ο physical Firmino.
Ο physical Firmino.

«Προετοιμάζομαι πολύ έντονα για κάθε παιχνίδι , σωματικά και πνευματικά. Τρώω το σωστό φαγητό, βεβαιώνομαι ότι τρώω σωστά και πιστεύω στον Θεό, οπότε προσεύχομαι πριν απ’όλα τα παιχνίδια ότι θα είμαι καλά. Προετοιμάζομαι σε όλα τα επίπεδα» λέει για την προετοιμασία του.

Όταν η Liverpool αγωνίστηκε στην έδρα της Hoffenheim για το πρώτο παιχνίδι των play – off, ο οπαδοί τής φώναξαν ρυθμικά το όνομά του και του χάρισαν ένα μαζικό χειροκρότημα όταν έγινε αλλαγή.

«Έχει να κάνει με μένα σαν άνθρωπο, πιστεύω, το χάρισμα μου» απαντάει όταν ρωτιέται γιατί τον έχουν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση οι οπαδοί και των παλιών του ομάδων.«Πάντα φέρομαι καλά στους ανθρώπους. Πάντα σταματάω, δεν είναι πρόβλημα όταν οι άνθρωποι θέλουν να σου μιλήσουν, είναι εντάξει για μένα – ποτέ δεν είμαι αγενής. Και στο γήπεδο, τα δίνω όλα, παίζω με όλη μου την καρδιά, οπότε νομίζω πως αυτό είναι».

Έχει ακόμη να χαρίσει πολλούς χορούς ο Bobby Firmino
Έχει ακόμη να χαρίσει πολλούς χορούς ο Bobby Firmino

Τι έχει να πει για την σχέση του με τον Klopp και τι βοήθησε σε αυτήν;

«Για μένα, βοήθησε και η γερμανική ψυχοσύνθεση που μου έχει μείνει από τον χρόνο μου εκεί. Έχω μάθει απίστευτα πολλά πράγματα με τον προπονητή, είναι πραγματικά τιμή μου να είμαι μαζί του. Έχουμε άριστη σχέση, αλλά δεν είναι έτσι μόνο μαζί μου. Έχει καλές σχέσεις με όλους τους παίκτες».

Προηγουμένως, αναφέρθηκε ότι ο Klopp τον θεωρεί την μηχανή της ομάδας. Εκείνος πως το βλέπει;

«Μου αρέσει να δουλεύω σκληρά. Δεν διστάζω να γυρίσω πίσω και να βοηθήσω στην άμυνα, γιατί μετά η άμυνα γίνεται επίθεση και η επίθεση γίνεται γκολ, οπότε είμαι ΟΚ με αυτό».

Και για έναν παίκτη που τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα στα 18 του και να πάει στην Γερμανία, η απόφαση να πάει στην Liverpool δεν τον δυσκόλεψε καθόλου.

«Όλα τα χρόνια έβλεπα Champions League και Premier League, οπότε όταν ήρθε η πρόταση από την Liverpool, δεν το σκέφτηκα καν».

Και στο κλείσιμο της συνέντευξης, μίλησε για το μόνο πράγμα που σβήνει το υπερβολικά λευκό χαμόγελό του: τις χαμένες ευκαιρίες ή πάσες.

«Όταν χάνω μία ευκαιρία ή κάνω μία λάθος πάσα, πάντα νιώθω ότι θα μπορούσα να το είχα κάνει καλύτερα. Αλλά δουλεύω στην βάση ότι ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος. Πάντα θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατό και αυτός ο τρόπος είναι το κίνητρο που δίνω στον εαυτό μου για να γίνω καλύτερος. Ποτέ δεν είναι τέλειο. Πάντα θέλω να δουλεύω σκληρά και προετοιμάζομαι στον καλύτερο βαθμό για κάθε παιχνίδι. Και κάθε γκολ που έρχεται είναι συνέπεια της προετοιμασίας που έχω κάνει».

Κυρίες και κύριοι, το νούμερο 9 της Liverpool, Roberto Firmino.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com