Είσαι εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Τα Εναλλακτικά Πλάνα του Klopp

Τα Εναλλακτικά Πλάνα του Klopp

Ο Klopp όρθιος δίνει οδηγίες.

Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη ολόκληρη του Γερμανού τεχνικού στον πάγκο της Liverpool και χαρακτηρίστηκε από τα τρία διαφορετικά πρόσωπα που έδειξε η ομάδα! Το φθινόπωρο απέδωσε ισοπεδωτικό ποδόσφαιρο δημιουργώντας ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον χειμώνα όλα γκρεμίστηκαν αφού έμεινε πίσω στη βαθμολογία ενώ αποκλείστηκε από Κύπελλο και League Cup και την Άνοιξη με μεστές εμφανίσεις έσωσε κάπως την παρτίδα κατακτώντας την 4η προνομιούχα θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League.

 

Την κακή περίοδο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2017, ο Klopp κατηγορήθηκε (και από εμένα) για την έλλειψη rotation (κάτι που έχει βελτιώσει πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό) και κυρίως την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου όταν οι αντίπαλες ομάδες επέλεγαν να παίξουν με κλειστές σφιχτές άμυνες. Ενώ τα πήγαινε περίφημα με τις »μεγάλες» ομάδες και με τις λίγες »μικρές» που έπαιξαν ανοικτά, δυσκολεύτηκε σε τεράστιο βαθμό κόντρα στις υπόλοιπες! Το συγκεκριμένο διάστημα που έλειπε ο μοναδικός winger της ομάδας (Sadio Mane) φάνηκε ο Γερμανός να μην έχει κάποια άλλη πρόταση που θα μπορούσε να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες. Βλέπετε ο Klopp έβγαινε για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας και πιθανότατα δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία που δίνουν στο νησί (και) στο αμυντικό κομμάτι. Στη Γερμανία, που σχεδόν όλες οι ομάδες έπαιζαν επιθετικό ποδόσφαιρο, λειτουργούσε εξαιρετικά το αγαπημένο του Gegenpressing – στην Αγγλία όμως (που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει Ιταλία) αυτό δεν ήταν αρκετό! Αν σε αυτό προσθέσουμε την κακή λειτουργία στα στημένα (σε άμυνα και επίθεση) αλλά και τους πολλούς τραυματισμούς, τότε μάλλον θα πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος με την 4η θέση στο πρωτάθλημα.

Και πως να μην χάρηκε ο Jurgen Klopp
Και πως να μην χάρηκε ο Jurgen Klopp

Ας έρθουμε όμως στο καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Klopp είχε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να κάνει μία σχεδόν κανονική προετοιμασία (αν και η καθυστέρηση των μεταγραφών, οι τραυματισμοί των Clyne-Lallana και η ιστορία του Coutinho του έμπλεξε κάπως τα πράγματα). Έχει σημασία όμως να δούμε τη δουλειά που έκανε ο Γερμανός, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και αυτό στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε στο κοντινό μέλλον.

Αρχικά δήλωσε ότι δουλεύουν στις προπονήσεις πάρα πολύ με τα στημένα (και θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και να παραδεχτούμε ότι η δραματική βελτίωση άρχισε να φαίνεται πολύ έντονα τον τελευταία μήνα)! Εν συνεχεία φρόντισε να βρει έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Mane – έναν winger που να είναι εξαιρετικά γρήγορος αλλά και να σκοράρει συχνά. Και αν σε κάποιους ο Salah φάνηκε λίγος (είχε θεωρηθεί αποτυχημένος στην Chelsea), νομίζω ότι είναι πλέον σαφές ότι ο Klopp (για άλλη μία φορά στην καριέρα του ως προπονητής) κατάφερε να εκτοξεύσει τις μετοχές κάποιου ποδοσφαιριστή! Και μιας και μιλάμε για γρήγορους παίκτες, την προτελευταία μέρα των μεταγραφών φρόντισε να φέρει και έναν τρίτο ταχύτατο πλάγιο στην ομάδα (Chamberlain). Έτσι μέσα σε δύο χρόνια, από τον κανένα winger της τελευταίας εποχής Rodgers (μην μου πείτε τον Ibe!) περάσαμε στην εποχή με τους τρεις απίστευτα γρήγορους πλάγιους που μπορούν να εξυπηρετήσουν τέλεια το Plan A του Γερμανού (4-3-3 και Gegenpressing).

H τριάδα Mane/Salah/Firmino
H τριάδα Mane/Salah/Firmino

Ας περάσουμε σιγά-σιγά όμως στο θέμα του άρθρου που είναι τα εναλλακτικά πλάνα του Klopp. Το περίφημο Plan B όχι απλώς υπάρχει πλέον αλλά έχει και για παρέα του το ολοκαίνουριο Plan C!!! Ο Γερμανός στους δύο τελευταίους αγώνες της προηγούμενης σεζόν (που έλειπε και ο μοναδικός του τότε winger, ο Mane) δοκίμασε ένα σύστημα που θα ονομάσω »Προσωρινό Plan B»! Άφησε λοιπόν το 4-3-3 και έπαιξε με 4-1-3-2 – ένα σχήμα ανάγκης που λειτούργησε καλά και έκρινε εντέλει την 4η θέση. Τη φετινή σεζόν η πρώτη φορά που ένιωσε την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, ήταν πριν από έναν μήνα σε εκείνο το 1-4 κόντρα στη West Ham στο Λονδίνο. Εκεί ο Γερμανός παρέταξε τη Liverpool με κλασικό 4-4-2 (που λόγω Firmino άλλαζε ανά διαστήματα σε 4-4-1-1, αλλά στην επίθεση ακόμη και σε 4-2-4). Αυτό το 4-4-2 είχε τους Emre και Gini στα χαφ, τους Mane και Chamberlain στα πλάγια και τους Salah-Firmino μπροστά. Το ίδιο ακριβώς δοκίμασε και την Τετάρτη στο Britannia κόντρα στη Stoke, με τη διαφορά ότι έπαιξε ο Sonake αντί του Salah. Αποτέλεσμα 0-3 και 2η επικράτηση με το Plan B! Γιατί όμως επέλεξε να αγωνιστεί με 4-4-2 στα συγκεκριμένα παιχνίδια; Επίσης είναι άραγε τυχαίο ότι λειτουργεί το συγκεκριμένο σχήμα χωρίς τον Coutinho;! Το σύστημα και τους συγκεκριμένους παίκτες θεωρώ πως τα επέλεξε γιατί είχε να κάνει με δύο ομάδες που ήθελαν να διεκδικήσουν διακριτικά τη νίκη. Με το 4-4-2 μπορείς και να φυλάς τα νώτα σου με τη διπλή ζώνη άμυνας και να βγαίνεις με 4 μπροστά πατώντας πιο συχνά την περιοχή του αντιπάλου (αρκεί βέβαια τα δύο χαφ να κάνουν εξαιρετική δουλειά – που έκαναν). Ο λόγος που στο 4-4-2 χωράει πολύ δύσκολα ο Coutinho είναι απλός – ο Βραζιλιάνος δεν είναι ούτε winger, ούτε φυσικά αμυντικό χαφ. Η θέση που συνήθως διαπρέπει είναι αυτή του κεντρικού μέσου (αν και πλέον βρέθηκε άλλη μία θέση που μπορεί να του ταιριάζει – την είχε παίξει και τη σεζόν ’14-’15 στο μοναδικό καλό διάστημα εκείνης της περιόδου)!

Ας ασχοληθούμε τώρα και με το Plan C που μας προέκυψε χθες! Ο Klopp είχε να αντιμετωπίσει μία από τις πιο αμυντικές ομάδες της Premier League και παρέταξε ένα 3-4-3 στο οποίο οι Emre Can και Gini Wijnaldum αγωνίστηκαν ως δεξί και αριστερό στόπερ αντίστοιχα!! Μπροστά τους στα χαφ είχαν τους Henderson-Milner, στην επίθεση έπαιξαν οι Coutinho-Firmino-Salah και στη θέση-κλειδί (fullback) οι Alexander-Arnold και Robertson δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Κατά τη γνώμη μου αυτό ίσως και να ήταν το πιο ιδιοφυές κοουτσάρισμα του Γερμανού στο διάστημα που βρίσκεται στην ομάδα μας και φυσικά δεν είναι το 1-5 ο λόγος! Έχοντας να αντιμετωπίσει μία ομάδα που ήξερε ότι θα κλειστεί μαζικά πίσω, ρίσκαρε με τη χρησιμοποίηση των Emre-Gini (κυρίως του δεύτερου) ως στόπερ! Πάντα ο Klopp ήθελε να φτιάχνουν οι παίκτες του παιχνίδι από πίσω αλλά πλέον το πήγε σε άλλο επίπεδο!!! Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η χρησιμοποίηση των Robertson-Trent ως fullbacks στην 4άδα του κέντρου. Μπορεί οι Gomez-Moreno να διαπρέπουν φέτος και δικαίως να έχουν κερδίσει θέσεις βασικών, αλλά οι Trent και Robertson είναι σαφώς καλύτεροι στις σέντρες – στοιχείο που ήταν απαραίτητο στο χθεσινό παιχνίδι που έπρεπε να προσπαθήσεις να ανοίξεις την άμυνα κυρίως από τα πλάγια. Ασχέτως αν τελικά δεν ήταν αυτός ο τρόπος που άνοιξε το σκορ, η λογική του προπονητικού team ήταν 100% ορθή. Πάμε λίγο και στη θέση του Coutinho. Το να παίζει αριστερά στην επίθεση του 4-3-3 δεν λειτουργεί τις περισσότερες φορές γιατί δεν είναι winger. Στο 3-4-3 όμως, που τα fullbacks έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, λειτουργεί σαφώς καλύτερα. Σε αυτό το σχήμα μπορεί και ο Βραζιλιάνος να κινηθεί πιο ελεύθερα ανάλογα με τις ανάγκες της φάσης ή και της έμπνευσης.

Κάπου στο Liverpool θα γελάει σατανικά ο Klopp.
Κάπου στο Liverpool θα γελάει σατανικά ο Klopp.

Εν κατακλείδι, παρά την έλλειψη ηγετών στη μετά Gerrard-Suarez εποχή, τα τόσα προβλήματα τραυματισμών, το αίτημα μεταγραφής του Coutinho και την αποτυχία της διοίκησης να φέρει το καλοκαίρι τους παίκτες που ζήτησε, ο Klopp έχει φτιάξει (και συνεχίζει να φτιάχνει) μία ομάδα που παίζει φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο προσφέροντας θέαμα στα περισσότερα παιχνίδια (είτε έρχονται, είτε όχι οι τρεις βαθμοί). Πέρα από το θέαμα, ο Klopp έχει την ομάδα αήττητη και σε θέση οδηγού στο Champions League (και θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να μην περάσει τους ομίλους), βρίσκεται στην 4άδα της Premier League και έχει αρχίσει να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς που υστερούσε! Αναφέραμε πριν το rotation, τα στημένα αλλά και τα εναλλακτικά πλάνα που έχουν αποφέρει 3/3 εκτός έδρας νίκες με συνολικά 2-12 goals υπέρ μας! Μόλις μπήκαμε στον Δεκέμβριο και η Liverpool έχει ήδη σκοράρει 33 goals στο πρωτάθλημα και άλλα 22 στην Ευρώπη! Εντέλει εμείς οι απλοί οπαδοί που δεν έχουμε απολύτως κανένα κέρδος από το σύλλογο, τι ζητάμε από την ομάδα μας; Δεν ζητάμε να προσπαθεί να κυριαρχεί σε όλα τα παιχνίδια; Δεν ζητάμε goals και θέαμα; Αυτό ήταν πάντα το attitude της Liverpool – να τρομάζει τους αντιπάλους της με την κατακόκκινη εμφάνιση. Δεν ήταν ποτέ της νοοτροπίας να κάτσουμε πίσω να κρατήσουμε το μηδέν. Αυτός είναι και ένας από τους σοβαρότερους λόγους που είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές του μεγαλύτερου συλλόγου στον Κόσμο. Ας αφήσουμε λοιπόν τον Γερμανό να συνεχίσει να βελτιώνει την ομάδα και ας απολαύσουμε το επιθετικό ποδόσφαιρο που προσφέρει η αγαπημένη μας Liverpool…

YNWA

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com