Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Από μεθαύριο ο χρόνος κυλάει αντίστροφα

Από μεθαύριο ο χρόνος κυλάει αντίστροφα

Επιμέλεια : Σίμος Μαριστάνογλου

Η Premier είναι ξανά μαζί μας (επιτέλους!) και πλέον μετράμε λίγες ώρες μετά το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν και λίγες ώρες πριν από ένα από τα σημαντικότερα μας τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα επιβεβαίωσε δυστυχώς κάποιες από τις αδυναμίες που φοβόμασταν, ωστόσο αρκετά πράγματα είναι πιθανόν να διορθωθούν στη συνέχεια, όταν η ομάδα θα αποκτήσει ρυθμό. Όσα είδαμε στο ματς έχουν ήδη αναλυθεί, οπότε θα σταθούμε απλά στο ότι χρειαζόμαστε ακόμα δουλειά στα στημένα (προσωπικά ελπίζω ο Klopp να δεχθεί επιτέλους να βάλει παίκτη τουλάχιστον στο πρώτο δοκάρι γιατί θα είχαμε γλυτώσει αρκετά γκολ έτσι) και την αμυντική λειτουργία. Από την άλλη το πιο θετικό απ’ όλα είναι ότι η ομάδα αφήνει υποσχέσεις ότι μόλις βρει ρυθμό θα μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερες φάσεις με γρήγορο και ωραίο ποδόσφαιρο και ακόμα περισσότερες γρήγορες κόντρες.

Από εδώ και πέρα προκύπτει το ερώτημα για τις λύσεις που έχει η ομάδα ενόψει της δύσκολης σεζόν που έρχεται και πως συνδέονται αυτά που είδαμε με αυτά που περιμέναμε βάσει της περσινής εικόνας και της μεταγραφικής περιόδου που διανύουμε (που ευτυχώς έχει ακόμα χρόνο για κινήσεις).

Παρά το ότι η ομάδα είναι φυσιολογικό να μην  έχει ρυθμό στο πρώτο της παιχνίδι και μάλιστα με τρεις σημαντικότατες απουσίες (και μία σχετικά αναμενόμενη πλέον), η απουσία οργανωμένων φάσεων ήταν για μία ακόμη φορά ξεκάθαρη ελλείψει του Coutinho. Ο Βραζιλιάνος αποτελούσε τον κύριο εκφραστή των οργανωμένων επιθέσεων της ομάδας και πέρσι που έπαιζε στο αριστερό άκρο, οπότε μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό αναμενόταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό φέτος με μία ενδεχόμενη μετακίνηση του στον άξονα.

Η απουσία του Lallana δυσκόλεψε πολύ περισσότερο τα πράγματα, αφού ο Wijnaldum δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του οργανωτή μπροστά από τα δύο άλλα χαφ. Οι Henderson και Can επίσης δε μπορούν να ανταποκριθούν απόλυτα σε ένα τέτοιο ρόλο, οπότε σε περίπτωση που ο Coutinho αποχωρήσει η ανάγκη απόκτησης ενός οργανωτή φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ.

Από την άλλη συνεχίζει να τρέχει η υπόθεση του van Dijk, του Ολλανδού στόπερ της Southampton. Η απόκτηση του φαντάζει πιθανή στη συγκεκριμένη φάση, παρά το γεγονός ότι η Chelsea φαίνεται να αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της για εκείνον. Η έλευση του μπορεί να βοηθήσει σε αρκετά πράγματα, μια που πέραν από την ποιοτική βελτίωση της αμυντικής μας γραμμής μιλάμε για έναν αμυντικό πολύ καλό με τη μπάλα στα πόδια που θα βοηθάει στην πάσα και την οργάνωση από πίσω. Σε περίπτωση βέβαια που δεν αποκτηθεί πρέπει να περιμένουμε από τον νεαρό (και πολύ ταλαντούχο βέβαια) Gomez να αντεπεξέλθει άμεσα στις απαιτήσεις του επιπέδου αυτού γιατί αλλιώς θα στερούμαστε ακόμα και πλήθους παικτών στις θέσεις των στόπερ ακόμη κι αν όλοι παραμείνουν υγιείς.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η άμυνα μας αλλά η αμυντική μας λειτουργία. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα που θα παραταχθούν πίσω όσο με την κάλυψη που θα τους προσφέρουν όσοι αγωνίζονται μπροστά τους.

Κάπως έτσι ερχόμαστε στο κομμάτι «ενίσχυση στα χαφ». Εδώ και μήνες ασχολούμαστε με την απόκτηση της αποκάλυψης του γερμανικού πρωταθλήματος, του Keita. Ο νεαρός μέσος αποτελεί βάσει στατιστικών την επιτομή του combo-half, μια και μπορεί να συμμετέχει τόσο στην οργάνωση και τις επιθετικές ενέργειες της ομάδας του όσο και να αμυνθεί εξαιρετικά, προσφέροντας δύναμη στο κέντρο μίας ομάδας και προσφέροντας κάλυψη στους στόπερ αλλά και τους ακραίους (μια και είναι γρήγορος με καλή αντοχή οπότε μπορεί να μετακινείται γρήγορα στα άκρα). Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν την επιμονή του Klopp στο να τον αποκτήσει, ωστόσο με την οικονομική άνεση της Red Bull Leipzig η υπόθεση φαντάζει αυτή τη στιγμή σχεδόν αδύνατο να έχει θετική έκβαση για εμάς.

Έτσι το πρόβλημα παραμένει καθώς δε γίνεται σε μία χρονιά πολύ πιο απαιτητική από τις προηγούμενες να βασιστείς στις υπάρχουσες επιλογές για κάνουν κάτι που μέχρι τώρα δεν έκαναν καλά. Αν οι υπάρχουσες λύσεις ήταν σε καλή κατάσταση ίσως να μπορούσαμε να μιλήσουμε σε άλλο επίπεδο αλλά τα πράγματα αυτή τη στιγμή δε δείχνουν καλά. Όσο καλύτερες φαντάζουν οι θέσεις των παικτών που θα πλαισιώνουν τον εκάστοτε φορ (αν δεν έχουμε περίπτωση αποχώρησης) με την έλευση του Salah και την πολυτέλεια να μπορείς να εναλλάξεις Coutinho και Lallana  στον άξονα ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού, τόσο πιο περιορισμένες είναι οι επιλογές πίσω. Πιο συγκεκριμένα, για τη θέση του παίκτη που θα αγωνίζεται μπροστά από τους στόπερ (είτε θέλουμε να τον ονομάσουμε αμυντικό χαφ είτε όχι) υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο επιλογές, ο Henderson και ο Can.

Ο πρώτος μπορεί να καλύψει τους πίσω του με την αντοχή και την ταχύτητα του γιατί κλείνει χώρους, ωστόσο το γεγονός είναι ότι δε μπορείς να βασιστείς πάνω του μετά από δύο σεζόν στις οποίες έβγαλε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς και ένα μόνιμο πρόβλημα στο πόδι, ενώ χρειάζεται χρόνο για να βρει ξανά τα πατήματα του. Από την άλλη ο Γερμανός ήταν εμφανώς βελτιωμένος στο κλείσιμο της περσινής σεζόν, όταν κλήθηκε να παίξει ελλείψει του αρχηγού, ωστόσο οι καλές του εμφανίσεις δεν έγιναν στην ίδια θέση με του Hendo αλλά λίγο πιο μπροστά. Ο Can είναι πιο δυνατός και μπαίνει με μεγαλύτερη δύναμη στις φάσεις, ωστόσο είναι πιο αργός, είναι ατσούμπαλος στα μαρκαρίσματα του και όταν παίζει τελευταίος αφήνει συχνά τη θέση του για να συμμετέχει στις επιθέσεις της ομάδας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις εντολές που έχει ο κάθε παίκτης αλλά βλέποντας πως παίζει ο Henderson όταν αγωνίζεται στη θέση αυτή και με δεδομένο ότι ο Klopp τον προτίμησε εκτός θέσης από τον Can που είναι η θέση του, δίνει την εντύπωση ότι ο Can είναι απείθαρχος όταν αγωνίζεται εκεί και γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά λίγο πιο μπροστά (εκεί που άλλωστε έχει αποδώσει και καλύτερα). Η (αποτυχημένη) δοκιμή του Wijnaldum σαν τελευταίο στο κέντρο με τον Can λίγο πιο μπροστά του όταν τραυματίστηκε ο Henderson την περσινή σεζόν ήρθε να ισχυροποιήσει την πεποίθηση περί απειθαρχίας του Γερμανού σε ότι αφορά τα αμυντικά του καθήκοντα.

Έτσι λοιπόν μένουμε με πρώτη επιλογή τον Henderson για τη θέση στο πίσω μέρος της τριάδας, με αυτές των Can και Wijnaldum για τη θέση μπροστά του και τους Lallana και Coutinho για τη θέση που θα συνδέσει τις γραμμές μας. Εναλλακτική του Henderson; Μόνο ο Can, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δεν τα πήγε καλά στη θέση.

Η ενεργοποίηση του Moreno φέρνει τον Milner στο κέντρο, ωστόσο αυτό φαντάζει μία λύση για να καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις κεντρώων σαν πλήθος και όχι σαν στοιχεία που μας χρειάζονται. Κατά τη γνώμη μου ο Klopp έχει δείξει ότι δεν θέλει τον Milner στο κέντρο (όπως έχει αναλυθεί και σε προηγούμενο άρθρο), πράγμα που φάνηκε και στο παιχνίδι με τη Watford, όταν προτιμήθηκε μία τριάδα με τους Hendo, Can και Wijnaldum. Οι δύο πρώτοι στερούνται ρυθμού και ο τρίτος παίζει σε μία θέση που και πέρσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (ειδικά μάλιστα με την πολύ κακή παράδοση που έχει στα εκτός έδρας παιχνίδια στην Premier), οπότε αν ο Milner δεν καταφέρνει να βρει θέση σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση επί ίσοις όροις στη συνέχεια. Επίσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην τα καταφέρει ξανά ο Moreno και να χάσουμε και τη λύση ανάγκης (όπως εξελίχθηκε) του Milner για τον άξονα.

Τι μας αφήνει αυτό; Μία σκέψη ότι η πιο νευραλγική θέση για την ομάδα αυτή τη στιγμή είναι αυτή του παίκτη που θα κληθεί να ενώσει τη γραμμή της άμυνας με αυτή του κέντρο. Ακόμα και αν παίξουμε με δύο χαφ στην ευθεία πίσω από τον οργανωτή θα πρέπει αυτοί οι δύο να επωμιστούν το βάρος της κάλυψης της άμυνας. Ο υγιής Henderson μπορεί να το κάνει αυτό και οι Wijnaldum και Can μπορούν να προσφέρουν βοήθειες δίπλα του, ωστόσο ακόμα και αν επανέλθει πλήρως θα υπάρχει πρόβλημα όταν εκείνος λείψει.

Ο Klopp δεν έχει δείξει να έχει εναλλακτική πίσω από τον Keita, ωστόσο ο Γερμανός έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σε αρκετές περιπτώσεις και ελπίζουμε στη συνέχεια να βγάλει έναν άσσο από το μανίκι στο μεταγραφικό παζάρι, έστω και αργά. Από το δικό του στόμα ήρθε η επιβεβαίωση ότι κοιτάμε για παίκτη στο κέντρο, όμως αυτό αφορούσε κάποιον οργανωτή μετά τον τραυματισμό του Lallana και την περίεργη τροπή της υπόθεσης Coutinho. Βάσει όσων είδαμε λεφτά υπάρχουν αλλά είναι δύσκολο να γίνουν κινήσεις την τελευταία στιγμή γιατί οι καλές ομάδες έχουν λίγο-πολύ κλειδώσει τα ρόστερ τους ενόψει της έναρξης της σεζόν. Το timing είναι άλλωστε το μεγαλύτερο θέμα σε μία μεταγραφή όπως είπε ο Klopp.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα το πρώτο ματς για τα νοκ-άουτ του Champions League, ένα από τα σημαντικότερα ματς των τελευταίων χρόνων για εμάς. Από μεθαύριο θα μπορούμε να δούμε πως θα κινηθεί ο Klopp για να καλύψει τις ανάγκες σε όσα είδαμε εμείς και στα ακόμα περισσότερα που βλέπει ο ίδιος στις προπονήσεις. Ο Γερμανός φαίνεται να έχει καταλάβει ότι δε μπορεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική που είχε στη Bundesliga λόγω της διαφοράς δυναμικότητας των δύο πρωταθλημάτων, οπότε σίγουρα θα σκέφτεται ήδη τι μπορεί να κάνει ενόψει συνέχειας. Χρόνος υπάρχει, αλλά πλέον μετράει αντίστροφα και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com