Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Milner : Λύση προβλήματος ή λύση ανάγκης ;

Milner : Λύση προβλήματος ή λύση ανάγκης ;

Eπιμέλεια : Σίμος Μαριστάνογλου

 

Πριν λίγες ώρες ο Jurgen Klopp δήλωσε ότι πλέον η Liverpool έχει έναν νέο κεντρώο και έναν νέο αριστερό μπακ στα πρόσωπα των James Milner και Alberto Moreno αντίστοιχα.

Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει απόφαση που να με έχει προβληματίσει περισσότερο από αυτή για πολλούς λόγους. Προσωπικά πάντα ήθελα τον Milner στον άξονα. Όχι μόνο πέρσι που έπαιζε αριστερό μπακ αλλά και πρόπερσι που αγωνιζόταν στο δεξιό άκρο της μεσαίας γραμμής. Ωστόσο το timing της απόφασης του Klopp δε μπορούσε να μου φανεί χειρότερο γιατί είναι σαν να λέμε ότι αφού ψάχναμε έναν ακόμα παίκτη στο κέντρο (στο πρόσωπο του Keita) και τώρα βρήκαμε τον Milner κλείνουμε επιτυχώς (;) τις θέσεις των κεντρώων του ρόστερ.

Για μένα δεν ήταν απλά θέμα πλήθους στο κέντρο αλλά θέμα ποιότητας και στοιχείων του κάθε παίκτη μας. Έχουμε αρκετούς μέσους αλλά για τη θέση αυτού που θα παίζει πιο πίσω από τους άλλους κεντρώους (είτε θέλουμε να τον ονομάσουμε αμ. χαφ είτε όχι) ξεμείναμε ξανά με δύο επιλογές που δεν είναι ιδανικές. Η πρώτη είναι αυτή του αρχηγού Henderson, ο οποίος προέρχεται από δύο σεζόν με σοβαρούς τραυματισμούς και ένα μόνιμο πρόβλημα στο πόδι, και η δεύτερη αυτή του του Can, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά απείθαρχος όταν αγωνίζεται σε αυτή τη θέση. Ο Milner έχει κληθεί να παίξει σε αυτό το ρόλο πρόπερσι και δεν απέδωσε, ενώ δοκιμάστηκε και δίπλα στον Can σε ένα 4-2-3-1 και είχαν πάρα πολλά προβλήματα. Ο Gini επίσης δεν μπορεί να παίξει εκεί, ενώ και ο Grujic παίζει πιο μπροστά και είναι και αρκετά άπειρος.

Τους τελευταίους μήνες αυτό που εισέπραξα εγώ ήταν ότι ο Klopp ήθελε ενίσχυση σε τέσσερις θέσεις. Οπωσδήποτε έναν στόπερ, έναν κεντρώο και έναν ακραίο και δευτερευόντως έναν αριστερό μπακ για ανταγωνισμό στον Milner μια και ο Moreno θεωρούταν εκτός ομάδας. Αποκτήθηκε ο Salah και ίσως παλέψουμε για τον van Dijk (VVD) που θέλαμε από την αρχή, ενώ ο Robertson έκλεισε την τρύπα στα αριστερά. Ο Keita ήταν ο εκλεκτός, αυτός που υποτίθεται ότι θα μας ανέβαζε επίπεδο γιατί είχαμε πρόβλημα στο κέντρο. Τώρα που δε θα αποκτηθεί το πρόβλημα παραμένει, όχι λόγω πλήθους αλλά λόγω του τι προσφέρουν οι υπάρχοντες και τι παραπάνω θα έδινε εκείνος.

Για μένα λοιπόν η είδηση ότι ο Milner θα είναι ο νέος μας κεντρώος μοιάζει ξανά με λύση ανάγκης για πολλούς λόγους:
1) Ο Moreno μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν εκτός ομάδας και δεν έφυγε μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν προσέφεραν 2-3 εκ. παραπάνω.
2) Ο Klopp έχει αφήσει υπόνοιες για το ότι ο Milner δεν είναι ο παίκτης που θέλει στο κέντρο τις δύο προηγούμενες σεζόν. Πρόπερσι τον άφησε στα δεξιά ενώ όλοι παρακαλούσαμε να τον γυρίσει στον άξονα και προτίμησε την οποιαδήποτε άλλη λύση ανάγκης μπορούσε να σκεφτεί, ενώ πέρσι προτιμούσε Lucas, Steward για rotation στην αρχή από το να βάλει τον Moreno και να μετατοπίσει τον Milner (αυτό πάει και στην παρατήρηση 1) και το ίδιο έκανε και στο δεύτερο εξάμηνο, όταν για ένα μεγάλο διάστημα σερνόμασταν και ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν βοήθειες στο κουρασμένο μας κέντρο. Αυτά ενώ ο Milner είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν του αρέσει που παίζει εκεί και θα προτιμούσε να μετατοπιστεί στο κέντρο.

3) Ο Milner, όπως αναφέρω και παραπάνω, είχε δοκιμαστεί πίσω από τους υπόλοιπους και δεν είχε αποδώσει, ενώ ελλείψει του Hendo είχαν σχηματίσει δίδυμο με τον Can ανεπιτυχώς σε 4-2-3-1. Ο Can βέβαια έχει πλέον μία σεζόν παραπάνω στις πλάτες του και πέρσι, παρά το ότι ήταν δεύτερη επιλογή όσο ήταν υγιής ο Hendo, έκλεισε καλά τη σεζόν παίζοντας για πρώτη φορά σταθερά σε συνεχόμενα παιχνίδια.  Ωστόσο για τον Γερμανό με προβληματίζει και το γεγονός ότι στα περισσότερα καλά παιχνίδια του αγωνιζόταν λίγο πιο μπροστά -μια και δεν είχαμε παίκτη να ξεχωρίζει παίζοντας λίγο πιο πίσω όπως έκανε ο Hendo- ενώ ο Klopp είχε δοκιμάσει πίσω του τον Gini εκτός θέσης, δείχνοντας ότι δεν τον εμπιστεύεται απόλυτα για τελευταίο.

4) Ο Moreno παραμένει στοίχημα. Δύο καλά φιλικά (ο Klopp έχει και την εικόνα της προετοιμασίας οπωσδήποτε) δε γίνεται να σε πείσουν να αλλάξεις τελείως την πίστη σου σε εκείνον μετά από μία κακή, μία απαράδεκτη και μία σεζόν στην οποία ήταν «καμένος». Ο Robertson από την άλλη είναι νέος στην ομάδα και δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε αυτό το επίπεδο οπότε δε μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν θα πιάσει και το πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να γίνει αυτό. Αν οποιοσδήποτε από τους δύο δεν αποδώσει, πράγμα που δε θα είναι παράλογο, θα πρέπει ο Milner να καλύψει ξανά τη θέση, εκτός αν βάλει εκεί τον Flanagan (επίσης στοίχημα μετά τους τραυματισμούς του και πλέον τέταρτη λύση για τη φυσική του θέση του πίσω από TAA και Gomez). Άρα χάνεις και στο πλήθος παικτών του κέντρου.

5) Δίναμε γη και ύδωρ για Keita γιατί ο Klopp ήθελε τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ο μικρός δεν έχει καμία σχέση παικτικά με τον τον Milner πέραν του ότι και οι δύο προσφέρουν πάθος και τρέξιμο. Που θα βρει αυτά τα στοιχεία τώρα εφόσον δεν υπήρχαν στο ρόστερ πριν;

6) Η ενδεχόμενη μετατόπιση του Coutinho στον άξονα προσφέρει έξτρα πονοκέφαλο στους δύο που θα παίζουν πίσω του. Ο Cou δεν είναι «σκύλος» σαν το Lallana και δε βοηθάει πίσω τόσο όσο εκείνος, πράγμα που σημαίνει έξτρα πίεση στους συμπαίκτες του. Αν τα δίδυμα που είχαμε δοκιμάσει με Lallana έβγαζαν προβλήματα μου φαίνεται απόλυτα λογικό να περιμένουμε να συμβεί το ίδιο και με αυτά που θα παίξουν πίσω από τον Βραζιλιάνο.

7) Ένα μεγάλο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής δεν είναι άλλο από την απουσία του Lallana. Ο Άγγλος έδινε απίστευτες βοήθειες τόσο στην πίεση μπροστά όσο και στην αμυντική λειτουργία. Ο τραυματισμός του μας αφήνει με μόνο οργανωτή τον Cou για τους πρώτους μήνες και στερεί στον Klopp τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον Βραζιλιάνο στα άκρα και τον Lallana στον άξονα για τα δύσκολα ματς που θα αναμένουμε περισσότερη πίεση. Με την έλλειψη Lallana και κυρίως Cou από το παιχνίδι μας και τη χρήση οποιασδήποτε άλλης τριάδας στο κέντρο έχουμε ξεκάθαρα προβλήματα δημιουργίας που φαίνονται τόσο από με γυμνό μάτι όσο και σε όλα τα στατιστικά μας στοιχεία.

*) Άλλο ένα έξτρα που θα ήθελα να προσθέσω είναι ο παράγοντας Clyne. Ο δεξιός μας οπισθοφύλακας έχει παίξει όσο κανείς τα τελευταία δύο χρόνια και χρειάζεται ξεκούραση με τις αυξημένες υποχρεώσεις για να μην έχουμε προβλήματα, για να μην αναφέρω το πρόβλημα που θα υπάρχει αν έχει κάποιον τραυματισμό ακόμα και λείψει περισσότερο. Ο ίδιος ο Klopp είπε ότι ο Arnold-Alexander (TAA) μαρκάρει σαν παιδάκι ακόμα, όμως αυτό το παιδάκι θα κληθεί να παίξει σε λίγες μέρες με τα θηρία της Premier και να έχει μεγάλο ρόλο φέτος, όχι όπως πέρσι που έπαιζε μία στο τόσο. Αν δεν έχεις τον Clyne, που επιθετικά μπορεί να υστερεί σε σχέση με άλλους αλλά αμυντικά είναι βράχος, και από την άλλη έχεις το στοίχημα του Moreno ή τον νέο Robertson τότε το κέντρο πιθανότατα (σίγουρα για εμένα) θα έχει αυξημένη πίεση και θα πρέπει να προσφέρει έξτρα βοήθειες στα άκρα. Αυτό συνέβαινε πέρσι περισσότερο από τα αριστερά, όταν κάποιοι προπονητές στόχευσαν τον Milner που έπαιζε εκτός θέσης, αλλά από δεξιά ήμασταν ήσυχοι με τον Clyne. Τώρα στα ματς που θα πρέπει να ξεκουραστεί/λείψει θα υπάρχουν θέματα.

(Πόσο μάλλον στα ματς που μπορεί να κληθούν να παίξουν ταυτόχρονα TAA, Moreno/Robertson και Cou στον άξονα, που οι δύο του κέντρου θα πρέπει να τρέχουν να καλύπτουν χώρους σαν τρελοί. Ο Hendo το έκανε παλαιότερα, ίσως μπορέσει και τώρα αν επανέλθει πλήρως. Για τον Gini δεν είμαι σίγουρος και ο Can σίγουρα δε μπορεί)

Συνοπτικά λοιπόν έχω μεν εμπιστοσύνη στον μαχητή Milner και πιστεύω ότι θα βρει τρόπο να αποδώσει όπου και να τον βάλεις, ωστόσο το γεγονός ότι χρειαζόμασταν κι άλλα στοιχεία στο κέντρο παραμένει πονοκέφαλος. Για αριστερά δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδώσει μπορεί πάντα να γυρίσει ξανά εκεί ο Milner, ωστόσο αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα κέντρο στο οποίο ήδη ψάχνουμε πώς θα βρούμε τις έξτρα βοήθειες που θα χρειάζεται η άμυνα μας (και αυτό ασχέτως του αν τελικά θα αποκτηθεί ο VVD, πράγμα που αν γίνει βοηθάει αν όχι προκαλεί έξτρα προβλήματα).

Ελπίζω ότι η συνειδητοποίηση του Klopp στο τι σημαίνει Premier θα τον οδηγήσει να κλείσει περισσότερο τους χώρους και να γίνεται περισσότερη δουλειά από όλους στην αμυντική λειτουργία ώστε να βοηθηθεί επιτέλους όσο το δυνατόν περισσότερο η άμυνα μας, η οποία στην παρούσα φάση δε δείχνει ενισχυμένη.

Ωστόσο η μη απόκτηση ενός αμυντικού χαφ, ή καλύτερα ενός σύνθετου χαφ που όμως να έχει ένα από τα δυνατά του σημεία την κάλυψη στην άμυνα (όπως ο Keita), νομίζω ότι δυσκολεύει τη ζωή μας χωρίς κανένα λόγο. Μπροστά θεωρώ ότι και χωρίς σημείο αναφοράς στην επίθεση θα βρούμε αρκετά γκολ, όμως το θέμα που θα δείξει αν θα διεκδικήσουμε την πρώτη θέση θα είναι το πόσο εύκολα θα δεχόμαστε γκολ, κάτι που μας πονάει εδώ και χρόνια (και μας έχει στερήσει ήδη τουλάχιστον ένα τίτλο).

Για να βάζουμε και τα θετικά στην εξίσωση επί Klopp δεχόμαστε όλο και λιγότερες φάσεις, οπότε δε με μια αλλαγή νοοτροπίας του ίδιου και κατά συνέπεια και ολόκληρης της ομάδας είναι ικανός να βρει τρόπο να κάνει πιο σοβαρή τη συνολική αμυντική μας λειτουργία και να μη δεχόμαστε εύκολα γκολ. Μένει να δούμε αν θα το κάνει ή εάν η μη-αλλαγή στα πρόσωπα θα μας κοστίσει έναν ακόμη χρόνο.

Όπως και να έχει, αν η μετατόπιση του Milner ήταν κάτι που ήθελε να κάνει έτσι κι αλλιώς ο Klopp είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως αυτό έγινε γιατί χάσαμε τον Keita όχι, ακόμα κι αν προσωπικά πιστεύω ότι ο υπαρχηγός μας αποδίδει πολύ καλύτερα εκεί. Δε γίνεται μία ομάδα του δικού μας βεληνεκούς, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια βγήκε με πολύ χρήμα στην αγορά, να κρέμεται από δύο παίκτες σε δύο θέσεις και αν δεν αποκτηθούν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση. Αν συνέβη κάτι τέτοιο η ευθύνη αυτή τη φορά ανήκει αποκλειστικά στον Klopp και το επιτελείο του, αν και μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ (και δε θα έπρεπε όπως και να ‘χει) τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Melwood.

 

 

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com