Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Σφακάκης : «Αν πάρει πρωτάθλημα η Liverpool, θα μείνω άνεργος!» (vid)

Σφακάκης : «Αν πάρει πρωτάθλημα η Liverpool, θα μείνω άνεργος!» (vid)

Επιμέλεια : Γιάννης Σκοτίδας, Σταύρος Μπέκας, Νίκος Γεωργόπουλος, Γιώργος Κουκούλης, Βαγγέλης Νάκος, Παναγιώτης Ραμαντάνης

Το liverpool.gr συνεχίζει τον κύκλο των συζητήσεων με επώνυμους φίλους της ομάδας μας. Αυτή τη φορά προσκεκλημένος μας ήταν ο Μανώλης Σφακάκης, ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των «Κόκκινων» στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας ενώ guest star της συνάντησης ο 11χρονος γιος του Χρήστος. Δείτε την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε την και σε κείμενο, αμέσως μετά το βίντεο!

1)Θέλουμε πρώτα να μας πεις δύο λόγια για σένα ώστε να σε θυμηθούν όσοι σε γνωρίζουν και να σε μάθουν όσοι δεν σε ξέρουν.

«Με φέρνεις σε δύσκολη θέση είναι η αλήθεια. Είμαι επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης εδώ και 20 χρόνια, από το 1995, το 1994 πήγα στη σχολή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου το Κέντρο Αθλητικού ρεπορτάζ, το Σεπτέμβριο του 1995 έπιασα δουλειά στο Star Channel, παρέμεινα 7 χρόνια, το 2002 μου δόθηκε η ευκαιρία και πήγα στην τηλεόραση του Alpha και εκεί έκατσα για 7 χρόνια και το 2009 ένας πολύ καλός μου φίλος ο Κώστας ο Ντάλτας πήγε στον ΣΚΑΙ, μου έκανε την πρόταση να τον ακολουθήσω και ευτυχώς την αποδέχθηκα διότι όπως φαίνεται έκανα μία καλή κίνηση, μία σωστή κίνηση για εμένα και αυτή τη στιγμή είμαι στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, παρουσιάζω την εκπομπή «Goal χωρίς σύνορα» κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος»

2)Θέλουμε να μας πεις μιας και το αντικείμενο μας είναι η Liverpool, ποια είναι η σχέση σου με τη Liverpool και πως έγινες Liverpool.

«Η σχέση μου με τη Liverpool και πως έγινα Liverpool. Με γυρίζεις πολλά χρόνια πίσω, η αλήθεια είναι πως όταν εγώ άρχισα να καταλαβαίνω από ποδόσφαιρο, η Liverpool ήταν η ομάδα που έπαιζε το ποδόσφαιρο που παίζεται τώρα στα γήπεδα. Θυμάμαι πρέπει να ήμουν 7-8 χρόνων όταν ο αδερφός μου είχε κάνει ένα ταξίδι στην Αγγλία και όταν είχε γυρίσει μου είχε φέρει την αυθεντική φανέλα της ομάδας. Νόμιζα ότι μου είχαν κάνει το καλύτερο δώρο που υπήρχε στον κόσμο! Επίσης θυμάμαι χαρακτηριστικά τον τελικό του 1984, στο Olimpico της Ρώμης, όπου η ομάδα πήρε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στα πέναλτι με τον Grobelaar να κάνει αυτά που έχουν μείνει στην ιστορία. Η Liverpool με 4 Champions League σε 7 χρόνια τότε αλλά κυρίως με τον τρόπο που έπαιζε ποδόσφαιρο ήταν κάτι μαγικό. Έτσι έγινα Liverpool.»

3)Και μιας και είπες για το ποδόσφαιρο της, ποιες είναι οι ομορφότερες στιγμές που έχεις ζήσει με την ομάδα; Τωρινές, παλιές..

«Ξέρεις ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται μία στιγμή διαφορετικά από κάποιον άλλο. Θα μπορούσα να σου πω πολύ εύκολα τον τελικό του 2005 στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, επειδή δεν τον έζησα όπως θα ήθελα, πραγματικά δεν τον έζησα όπως θα ήθελα, διότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είχε πέσει την ίδια μέρα με την τελευταία αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος, εγώ είχα υποχρεώσεις στον Alpha και το ματς το έβλεπα και δεν το έβλεπα, υπάρχουν κάποιες άλλες στιγμές που με έχουν σημαδέψει πιο πολύ. Ας πούμε ο τελικός του 2001 στο UEFA με την Alaves, αυτό το απίστευτο 5-4, θυμάμαι τον εαυτό μου στο φάουλ του McAllister να κάνει σαν μικρό παιδί ενώ τότε ήμουνα..άσε μην πω και την ηλικία μου! Υπάρχει αυτό το γκολ του Gerrard στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας που νομίζαμε ότι χάθηκε το Κύπελλο, επειδή κάποτε η Liverpool έπαιρνε τους τίτλους συνέχεια αλλά  τώρα δυσκολεύεται να πάρει τίτλους το Κύπελλο Αγγλίας ήταν Κύπελλο Αγγλίας και το γκολ του Gerrard ήταν τόσο απρόσμενο και τόσο γκολάρα που πραγματικά μου έχει μείνει. Το θυμάμαι σαν τώρα.»

4)Ο Steven Gerrard ήταν ο αγαπημένος σου παίκτης;

«Ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης, είναι ο αγαπημένος παίκτης, διότι εγώ τον θεωρώ ακόμη παίκτη και θα τον θεωρώ πάντα παίκτη, γιατί φορούσε το νούμερο που φορούσα και γω όταν έπαιζα ποδόσφαιρο, ήταν στην αγαπημένη μου ομάδα, ήταν ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής, για μένα ένας από τους πιο πολυσύνθετους που έχουν περάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, στον τελικό του ’05 έφθασε στο σημείο να παίξει και δεξιός οπισθοφύλακας, μπορούσε για μένα μέσα στο γήπεδο να παίξει όλες τις θέσεις εκτός από τερματοφύλακας, θυμάμαι τον Rafa να τον χρησιμοποιεί ως ψευτοεννιάρι που λέμε τώρα, έχει παίξει και κεντρικός επιθετικός και δεύτερος επιθετικός , η καλή του θέση ήταν η θέση νούμερο 8, που λέμε κεντρικός χαφ. Ναι, ναι αν μου έλεγες ποιον ποδοσφαιριστή θα σου έλεγα τον Gerrard από τη σύγχρονη εποχή και όταν ήμουν μικρός δεν μπορούσα να μην υποκλιθώ στο μεγαλείο του Kenny Dalglish, για μένα η φιγούρα που έχει σημαδέψει περισσότερο από όλες τις άλλες τη Liverpool είναι ο Kenny Dalglish.

5)Για τον Gerrard μιας και μιλήσαμε, ποια πιστεύεις ότι μπορεί να είναι η προπονητική του ανέλιξη, πιστεύεις μπορεί να σπάσει το μοτίβο σπουδαίος παίκτης μέτριος προπονητής; 

« Το πιστεύω και το θέλω. Η αλήθεια είναι, επειδή βλέπουμε και το παράδειγμα του Zidane, πλέον οι προπονητές κακά τα ψέματα σε μεγάλο βαθμό είναι διαχειριστές ανθρώπινου υλικού. Ο Zidane χωρίς να έχει τις περγαμηνές ή χωρίς να έχει δουλέψει σε άλλη ομάδα βλέπεις πως διαχειρίστηκε τη Ρεάλ Μαδρίτης και τους αστέρες της με πάρα πολύ καλό τρόπο. Βλέποντας την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του Gerrard τόσα χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο θεωρώ πως έχει τα στοιχεία ώστε να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό προπονητή και μου αρέσει το ότι κάνει ακόμη και το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας το κάνει βήμα βήμα. Δεν βιάζεται να πάει στα υψηλά κλιμάκια. Αρχίζει από χαμηλά, χτίζει, χτίζει, χτίζει, χτίζει. Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή περιμένει να κάτσει στον πάγκο της ομάδας αλλά θα θέλει και ο ίδιος να είναι έτοιμος για να αναλάβει αυτό το ρόλο.»

6) Για τον τωρινό «αρχιτέκτονα» , τον «τρελογερμανό» Jurgen Klopp. Θέλω να μου πεις πως τον βλέπεις σαν άνθρωπο και πως αξιολογείς τη δουλειά του μέχρι τώρα.

« Θα σου πω ότι θεωρώ ότι ταιριάζει. Αυτή η τρέλα που έχει πάνω του και το γεγονός ότι έφερε αλλαγές και φέρνει συνέχεια αλλαγές αλλά ο Klopp είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος και στη Dortmund φάνηκε αυτό, χρειάζεται χρόνο. Και στη Dortmund τα δύο πρώτα χρόνια έχτιζε σιγά σιγά και έφθασε να πάρει και πρωτάθλημα αλλά να σου πω κάτι δεν είναι μόνο αυτοσκοπός να πάρεις πρωτάθλημα. Πέρυσι η ομάδα δεν πήρε πρωτάθλημα υπήρξαν όμως σημεία μέσα στη σεζόν που έπαιξε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και εμείς που υποστηρίζουμε τη Liverpool ξέρουμε ότι αυτό είναι σημαντικό. Για παράδειγμα πέρυσι η United πήρε 3 τίτλους, η Liverpool δεν πήρε κανέναν. Με τη δική οπτική ματιά αυτό δε λέει τίποτα διότι το ποδόσφαιρο που έπαιξε η United ήταν αντιτουριστικό. Τρία κύπελλα, ΟΚ τρία κύπελλα. Η Liverpool όμως έπαιξε ανά στιγμές πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Της λείπουν πράγματα, ο ίδιος ο Klopp μαθαίνει ακόμη το αγγλικό ποδόσφαιρο θεωρώ. Για παράδειγμα πέρυσι πήγε να βγάλει τη σεζόν με 13,14,15 παίκτες. Στην Αγγλία αυτό είναι δύσκολο και φάνηκε από τα Χριστούγεννα και μετά στην ομάδα. Τώρα βλέπω ότι γεμίζει πάλι, γεμίζει βάθος. Η αλήθεια είναι ότι μας λείπουν 3 πολύ ποιοτικές προσθήκες για να είμαστε έτοιμοι να φθάσουμε μέχρι το τέλος του δρόμου. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.»

7)Σχετικά με τους νέους παίκτες, πήρε έναν μικρό από την Chelsea και τον Salah. Πόσο πιστεύεις ότι θα βοηθήσει ο Salah;

«O Salah καταρχάς είναι παίκτης της φιλοσοφίας Klopp, δηλαδή είναι πάρα πολύ γρήγορος. Όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι το παιχνίδι που θέλει να παίξει ο Γερμανός βασίζεται στην ταχύτητα, βασίζεται στην εκρηκτικότητα, το είδαμε και πέρυσι και θεωρώ με τον Salah παίρνει έναν ίδιο παίκτη με το Mane στην άλλη μεριά του γηπέδου. Η Liverpool θα βασιστεί όπως και η Dortmund επί Klopp πάρα πολύ στην ταχύτητα και στο να σκάσει τον αντίπαλο, με το τρέξιμο της, με το πρέσσινγκ το περίφημο που εφαρμόζει ο Γερμανός τεχνικός νομίζω ταιριάζει ιδανικά ο Salah. O νεαρός που ήρθε από την Chelsea, έχοντας και αυτοπεποίθηση μετά την επιτυχία με την εθνική ομάδα της Αγγλίας μετά την επιτυχία στο παγκόσμιο κύπελλο κάτων των 20 χρόνων, δείχνει στοιχεία καλά. Πρώτον έχει άριστη σωματοδομή, δείχνει δυνατό παιδί, χθες στο φιλικό με την Crystal Palace άρχισε με γκολ που είναι σημαντικό για ένα νεαρό παιδί και γενικά βλέπουμε και έχουμε δει και στο παρελθόν πως ο Klopp έχει την ικανότητα με τους νεαρούς παίκτες να τους εντάσσει μέσα στην ομάδα και να παίρνει πράγματα από αυτούς.»

8) Ανέφερες πριν ότι χρειάζονται ακόμη 3 ποιοτικές μετεγγραφές για να φθάσει η Liverpool μέχρι το τέλος. Σε ποιες θέσεις πιστεύεις ότι χρειάζονται οι 3 μετεγγραφές; Kαι αν έχεις υπόψιν κάποιους παίκτες που μπορούν να ανεβάσουν τη Liverpool στο επίπεδο που θέλεις εσύ και πολύς κόσμος.

« Νομίζω πως και οι 5 που είμαστε εδώ και οι 6 με το Χρήστο που είναι εδώ αντιλαμβανόμαστε πως λείπει μία ηγετική φυσιογνωμία από το κέντρο της άμυνας. Νομίζω χρόνια έχουμε αυτό το θέμα και η αλήθεια είναι ότι κάνει κινήσεις η διοίκηση αλλά έχει πέσει την εποχή που οι ομάδες για να πουλήσουν πρέπει να φθάσει πολύ ψηλά η τιμή. Άλλες εποχές θεωρώ ότι η Southampton θα άκουγε 40 για τον Van Dijk και με κορδελίτσα. Πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο δεν είναι μόνο στην Αγγλία. Η Torino αν για τον Belotti άκουγε 50 τον τύλιγε κορδέλα και τώρα θέλει να φθάσει στα 60 και τα 70 εκατομμύρια που είναι ασύλληπτα ποσά μην τρελαθούμε για έναν ποδοσφαιριστή αυτού του επιπέδου. Η άλλη θέση που χρειαζόμαστε νομίζω είναι ένας αμυντικός μέσος με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν οι μέσοι της Liverpool αυτή τη στιγμή. Ένας αμυντικός μέσος φάνηκε τα τελευταία δύο χρόνια, ένας αμυντικός μέσος στο στυλ του N’golo Kante, κάνει τη διαφορά. Όταν ένας ποδοσφαιριστής έχει την ικανότητα να κερδίζει πολλές φορές τη μπάλα, γιατί οι περισσότερες φάσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έτσι δημιουργούνται, από κλέψιμο βρίσκεις την αντίπαλη άμυνα σε ανισορροπία. Η Liverpool, που έχει και γρήγορους παίκτες θα της έδινε πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Σε αυτό το μοτίβο κινείται για την απόκτηση του Keita, αλλά βλέπεις ότι η Λειψία μία ομάδα που ανέβηκε στην Μπουντεσλίγκα πέρυσι θέλει να φθάσει το ποσό πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι εύκολο»

9)Και ο τρίτος παίκτης; Ένας center for;

«Ένας center for εννοείς πρώτου επιπέδου. Ναι ξέρεις ένας ποδοσφαιριστής στο στυλ του Aubameyang είναι ο Aubameyang. Tαιριάζει και στο στυλ της Liverpool και του Klopp ωστόσο θεωρώ ότι ο Γερμανός για να στηρίζει τα νέα παιδιά που έχει μπροστά κάτι βλέπει. Έχει διαφορετικού στυλ ποδοσφαιριστές για την επίθεση. Ο Firmino είναι ένας μεσοεπιθετικός που μπορεί να παίξει αυτό που λέμε χωρίς να έχεις κλασικό φορ περιοχής, ο νεαρός ο Βέλγος θέλει ακόμη να ωριμάσει αλλά είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να σου δώσει πράγματα, ο Solanke επίσης και περιμένουμε όλοι έχουμε αυτό το ερωτηματικό αν θα παραμείνει υγιής ο Daniel Sturridge, ο οποίος υγιής είναι ποδοσφαιριστής  υψηλού επιπέδου. Το γκολ που πέτυχε στον τελικό του Europa League είναι ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης ωστόσο έχει αυτό το πρόβλημα να είναι συνέχεια στα πιτς. Θα δούμε.»

10) Τι να περιμένουν κατά τη γνώμη σου από αυτή τη σεζόν; Μπορούν να ευελπιστούν στο πρωτάθλημα σε κάτι καλό, θα περιοριστούμε στο να μπούμε στο Champions League, με τα μέχρι τώρα δεδομένα διότι είναι ακόμη νωρίς και η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη, ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η προσδοκία;

«Θα σου πω τι περιμένω εγώ. Περιμένω να δω το ποδόσφαιρο του πρώτου κομματιού πέρυσι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, να τραβήξει σε μεγαλύτερο μάκρος μέσα στη σεζόν και αν συμβεί αυτό που το περιμένω νομίζω πως η Liverpool θα είναι μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου. Τώρα το αν θα καταφέρει επειδή και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, βλέπεις τις άλλες ομάδες να πετάνε εκατομμύρια για πλάκα. Βλέπεις η Chelsea χθες απόκτησε το Morata με μετεγγραφή που αγγίζει τα 80.000.000 ευρώ. Αν , εμείς μέχρι τα Χριστούγεννα πέρυσι η ομάδα νομίζω ήταν πολύ καλή, αν η ομάδα αυτό το κάνει μέχρι το Μάρτιο, τον Απρίλιο και είναι στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος γιατί όχι να το πάει μέχρι το τέλος.»

11) Είπες πριν λίγο σχετικά με την προσωπικότητα στην άμυνα, γενικά πόσο πιστεύεις ότι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όχι μόνο στο αγγλικό αλλά και στο ευρωπαικό που  πρωτίστως παρακολουθούμε και είναι πιο κοντά σε εμάς, λείπουν οι προσωπικότητες από την ομάδα, δηλαδή βλέπεις ότι ο Gerrard αποσύρθηκε, ο Terry έφυγε από την Chelsea, o Lampard έχει φύγει λίγο πιο πριν. Φεύγουν παίκτες από μεγάλες ομάδες και σταδιακά νομίζω δεν αναπληρώνονται. Φυσιογνωμίες, δηλαδή πιο παλιά αν θυμάσαι είχαμε στο  γερμανικό ποδόσφαιρο τον Effenberg, μόνο που σε κοίταζε αυτό που λέμε στο στρατό «ψάρωνες».

«Έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι γενικότερο το φαινόμενο, νομίζω αλλάζει συνολικά ο αθλητισμός πάει στο να είναι όλοι οι παίκτες ίδιοι με αθλητικά προσόντα, εκεί πάει το θέμα με τεράστια αθλητικά προσόντα ωστόσο πάντα οι ομάδες, τα αθλήματα τα ίδια θα ψάχνουν το ξεχωριστό που πάνω του θα χτίζεται όλο το πράγμα. Ας πούμε στο ΝΒΑ κάνανε χρόνια να βρούνε αντίστοιχο παίκτη του Jordan, κάποια στιγμή κάποιοι απέτυχαν κάποιοι δεν μπορούσαν μετά ήρθε ο Lebron James, ήρθε ο Koby Bryant. Πάντα υπάρχει αυτή η ανάγκη στον αθλητισμό. Δεν γίνεται να είναι όλοι παίκτες ίδιοι, κάποιοι θα είναι ξεχωριστοί. Η αλήθεια είναι ότι πολλές προσωπικότητες έχουν αποχωρήσει και λείπουν από άθλημα και από το αγγλικό ποδόσφαιρο, ανέφερες και τα σωστά ονόματα.

Γιατί στη United που είχε τον Roy Keane, δεν υπάρχει αντίστοιχη φυσιογνωμία αυτή τη στιγμή ούτε στη United..

« Έλεγες Liverpool και πήγαινε το μυαλό σου στο Gerrard τώρα λες Liverpool θα πάει το μυαλό σου σε δέκα διαφορετικούς. Λείπει η εμβληματική φιγούρα. Ναι μπράβο, ο Milner φέρνει λίγο αλλά δεν έχει το ανάστημα, το μέγεθος για να πεις ωπ Liverpool-Milner. Όχι, πολύ χρήσιμος ποδοσφαιριστής, καλός ποδοσφαιριστής, για μένα αδικείται στη θέση που χρησιμοποιείται, παρόλα αυτά βλέπεις πως και εκεί είναι τίμιος αλλά όχι δεν μπορείς να τον βάλεις στην ίδια μοίρα με αυτά τα ονόματα σε καμία περίπτωση.»

12) Και για να κλείσουμε με την πιο υποκειμενική ερώτηση ποιο είναι το όνειρο σου για αυτή την ομάδα της Liverpool; Πρωτάθλημα; Ένα Champions League; Πρωτάθλημα με καλό ποδόσφαιρο; Όλα μαζί; Ποιο;

«Θα σας πω αυτό που λέω στο γραφείο, ότι περιμένω πως και πως να πάρει η Liverpool το πρωτάθλημα αλλά φοβάμαι πως αν πάρει η Liverpool το πρωτάθλημα και εγώ παρουσιάζω ακόμη εκπομπή, ότι θα βρεθώ στο ταμείο ανεργίας με αυτά που θα γίνουν. Ας πάρει η ομάδα το πρωτάθλημα και βλέπουμε. Να σου πω κάτι, τα πάντα στη ζωή είναι λίγο κύκλος, δηλαδή ήρθε η παρακμή που είναι ίσως λίγο μεγαλύτερη από ότι πρέπει αλλά θα έρθει η στιγμή που θα είναι πάλι στην κορυφή. Είναι η ομάδα και η φύση της τέτοια, το μέγεθος της. Για παράδειγμα χθες βλέπαμε τα φιλικά στην Ασία και στο Leicester-West Brom είτε υπήρχαν θεατές είτε δεν υπήρχαν δεν το καταλάβαινες και λίγο πριν αρχίσουν τα πέναλτι σε αυτό το ματς κάνουν την εμφάνισή τους ο Klopp και οι παίκτες της Liverpool  και ξαφνικά πετάγεται ο κόσμος. Η Liverpool που είναι τόσα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα αλλά είναι ένα τεράστιο μέγεθος. Μία ομάδα που για μένα είναι 4-5 ομάδες που εντός εισαγωγικών έχουν «γεννήσει ποδόσφαιρο». Τη δεκαετία του ’70 η Ολλανδία και ο Ajax, η Liverpool στη συνέχεια, η Barcelona πριν κάποια χρόνια. Είναι ομάδες που έχουν φέρει καινούρια πράγματα, έχουν «γεννήσει ποδόσφαιρο» που λέμε και μία από αυτές ευτυχώς είναι η Liverpool.»

Σε ευχαριστούμε πολύ Μανώλη!

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com