Είσαι εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Μία σεζόν επιτυχημένη συναρτήσει της εποχής!

Μία σεζόν επιτυχημένη συναρτήσει της εποχής!

Πάντα όταν τελειώνει μία σεζόν κυριαρχούν στο μυαλό του φίλαθλου κόσμου δύο σκέψεις. Η πρώτη αφορά το καλοκαίρι που έρχεται, τη μετεγγραφολογία, τα ονόματα και τις φήμες. Η άλλη σχετίζεται με τη χρονιά που πέρασε και το κατά πόσο αυτή ήταν καλύτερη από την προηγούμενη ή μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη. Επειδή η πρώτη σκέψη έχει πάρα πολλές διακλαδώσεις ως προς τη διάπλασή της, θα ασχοληθούμε εδώ κυρίως με τη φετινή σεζόν της Liverpool αλλά και το πρόσημό της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι η βάση πάνω στην οποία αξιολογούμε μία σεζόν; Είναι το βεληνεκές της ομάδας λόγω ιστορίας, φανέλας, ονόματος, δηλαδή το ρομαντικό κριτήριο; (επιτρέψατε μας το χαρακτηρισμό) Ή είναι το πρωτάθλημα που αγωνίζεται, οι αντίπαλοι που συναγωνίζεται μία ομάδα και όλες οι λοιπές περιστάσεις, δηλαδή ένα πραγματιστικό-ρεαλιστικό κριτήριο;

Όλοι όσοι μεγάλωσαν με τη Liverpool να σαρώνει τίτλους ή έστω να τους διεκδικεί ενεργότατα σεζόν φεύγει σεζόν έρχεται θα απαντήσουν το πρώτο. Και αν όχι όλοι, τότε  οι περισσότεροι. Απόλυτα σεβαστό διότι ο αθλητισμός είναι κυρίως μνήμες και συνήθειες και τον ταυτίζουμε συχνά με αυτές. Επιτρέψατε μας ξανά να επιλέξουμε το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης μιας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Αφού ετέθη και η βάση της σκέψης και του πνεύματος του κειμένου ας πάμε να δούμε τὠρα τη σεζόν 2016/2017 της αγαπημένης μας Liverpool. Mετά από 3 χρόνια, οι «Κόκκινοι» κατέκτησαν θέση που δίνει εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου. Εκ πρώτης όψεως, όταν πετυχαίνεις κάτι για 2η φορά τις τελευταίες 8 σεζόν, τότε η σεζόν σου αποτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και εν προκειμένω, η πρώτη όψη δεν ξεγελά. Και υπάρχουν πολλές αιτιολογικές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεδομένο 1 : Η Liverpool είτε μας αρέσει είτε όχι είχε το μικρότερο ρόστερ από τις 6 ομάδες που διεκδίκησαν τις πρώτες τέσσερις θέσεις. Μικρό όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε ποιοτική στάθμη. Και η πρωταθλήτρια Chelsea είχε αριθμητικά μικρό ρόστερ ωστόσο είχε στον πάγκο ως 12η,13η,14η,15η λύση παίκτες όπως οι Fabregas, Willian και Batshuayi. Το μικρό ρόστερ ήταν επιλογή του Klopp. Εσφαλμένη όπως αποδείχθηκε ωστόσο έτσι πορεύτηκε η ομάδα. Και σε δεύτερο σφάλμα του Γερμανού η ομάδα δεν ενισχύθηκε το Γενάρη. Το μικρό ρόστερ φάνηκε εξόφθαλμα σε κακές περιόδους και απουσίες παικτών.

Δεδομένο 2 : Άρρηκτα συνδεδεμένο γεγονός με το μικρό ρόστερ ήταν η κάκιστη αλληλουχία τραυματισμών. Η Liverpool μέσα στη χρονιά έχασε σχεδόν όλους τους παίκτες μπροστά από την άμυνα με τραυματισμό και άλλοι έλειψαν για διάστημα μεγάλο (βλ Henderson, Mane, Coutinho) άλλοι λιγότερο (βλ Lallana, Wijnaldum, Firmino) ενώ ο Emre Can έπαιζε 7-8 μήνες τραυματίας. Σε αυτό προσθέστε και το ότι η Liverpool λόγω τραυματισμών σπάνια είχε κεντρικό δίδυμο στην άμυνα σταθερό. (Matip και Lovren, το κατά τεκμήριο βασικό δίδυμο, οριακά και αν συμπλήρωσαν ένα γύρο αγώνων μαζί).

Δεδομένο 3 : Οι Reds πέρασαν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με μόλις 1 νίκη πρωταθλήματος. Ένα διάστημα που κανείς μας δεν θέλει να θυμάται γκρέμισε σχεδόν ολοκληρωτικά την εικόνα 19 αγώνων στον πρώτο γύρο με μόλις 2 ήττες και πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αλλά η φύση του ποδοσφαίρου είναι ταχεία. Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις, θα χαθείς. Και ευτυχώς για τον Klopp και τους παίκτες του στοίχισε μόνο αγωνία μέχρι το τέλος και όχι έναν στόχο.

Δεδομένο 4 : Η ομάδα του Klopp κατέκτησε την 4η θέση του πρωταθλήματος στην πιο ανταγωνιστική Premier League όλων των εποχών. Και όχι αυτό δεν είναι ένα κλισέ που ακούγεται από το καλοκαίρι. Είναι πλέον και μία στατιστική αποτύπωση. H Liverpool πριν από τη νίκη από τη Middlesbrough είχε 73 πόντους. ΠΟΤΈ στην Premier League ομάδα με 73 πόντους δεν είχε μείνει εκτός τετράδας. Και η Liverpool απείχε ένα 90λεπτο από το να σπάσει αυτή την παράδοση επειδή ακριβώς ο ανταγωνισμός ήταν οξύτατος και ανέβηκαν αυτόματα και τα βαθμολογικά στάνταρ διότι αυτά τα μεγέθη είναι πάντα ανάλογα.

Δεδομένο 5 : Η Liverpool ΔΕΝ ήταν το καλοκαίρι φαβορί για να βρίσκεται στην τετράδα. Αν κάποιος έλεγε στον Klopp μία ώρα πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος αν μπορούσε με ένα κουμπί να είναι στην τετράδα, σίγουρα θα το πάταγε. Κακά τα ψέματα, όπως έχουμε πει επανειλλημένα, η ομάδα μας δεν είναι κορυφαία ομάδα αγωνιστικά. Παραμένει ένας κορυφαίος σύλλογος με κριτήρια εξωαγωνιστικά. Μέσα στο τερέν,όμως, απέχει πάρα πολύ από το να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες. Αρκετοί στο τέλος του πρώτου γύρου, με την ομάδα να είναι στο -6 από την Chelsea πίστευαν ακόμη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο βαθμοί και αποστάσεις. Η Liverpool τη σεζόν 2015-2016 τερμάτισε 8η με 60 βαθμούς. Φέτος ανέβηκε 4 θέσεις και 16 πόντους. Δεν γίνεται να πας από το 8 στο 1 στο 98% των περιπτώσεων. Και δεν μπορούμε να συγκριθούμε με αυτό που έκανε η Chelsea φέτος διότι και 17η να τερμάτιζε η Chelsea πέρυσι και να έβγαινε πρώτη φέτος, είναι μία ομάδα γεμάτη πρωταθλητές και ποιότητα σε όλες τις γραμμές. Οπότε η μία κακή σεζόν σίγουρα θα είναι μία απλή παρένθεση. Οπότε, η φετινή σεζόν είναι σίγουρα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και με σωστές κινήσεις θα μπορούμε του χρόνου να κάνουμε παραπάνω βλέψεις.

Με βάση όλα αυτά το γενικό πρόσημο είναι θετικό. Σίγουρα μεγάλη παραφωνία στη σεζόν είναι το ότι η ομάδα αποκλείστηκε με κάτω τα χέρια από τους ημιτελικούς του League Cup και αποχαιρέτησε νωρίς το Κύπελλο Αγγλίας. Αν όμως υποθέσουμε πως η ομάδα πήγαινε μακριά στο Κύπελλο, ποιος μπορεί να μας υπογράψει πως με ρόστερ «τεντωμένο» στα απώτερα όρια του, θα ήταν σήμερα στην τέταρτη θέση; Μάλλον κανείς. Ουδέν κακόν αμιγές καλού και το αντίστροφο έλεγαν οι αρχαίοι και σοφοί ημών πρόγονοι. Κλείνοντας, μπορούμε να συνοψίσουμε πολλά σε μία ατάκα του John Barnes. «Ο Klopp μπορεί να παίρνει το μάξιμουμ από κάθε παίκτη του» είπε εσχάτως ο σπουδαίος εξτρέμ του παρελθόντος. Και είναι μία πραγματικότητα. Στο ποδόσφαιρο δεν παίρνεις πάντα τη θέση που αξίζει στους παίκτες που έχεις βάση ικανοτήτων ατομικών ή χρηματηστηριακής αξίας. Παίρνεις οτιδήποτε μπορείς να καρπωθείς από την αξιοποίησή τους στο έπακρο και την αρμονική τους σύζευξη σε ένα σύνολο. Και η Liverpool έχει τον καλύτερο άνθρωπο για αυτό στον πάγκο. Και ο Jurgen Klopp παρουσίασε φέτος μία ομάδα με όλη την έννοια της λέξης όπου έδωσε ο καθένας ό,τι καλύτερο είχε. Και ΔΙΚΑΊΩΣ βρέθηκε στην τετράδα, γιατί η βαθμολογία δεν ψεύδεται ποτέ. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com