Είσαι εδώ
Home > ΓΩΝΙΑ ΜΕΛΩΝ > Αρθρογραφία μελών > Ολίγον από 3-5-2

Ολίγον από 3-5-2

Κείμενο από τον Νίκο Σιαφλά, φίλο της ομάδας,  μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων LFC & των Πατρινών Φίλων της LFC

Μιας και η ομάδα μας τα τελευταία παιχνίδια έχει παίξει με το σύστημα 3-5-2, ευκαιρία ήταν να πούμε ορισμένα πραγματάκια γι αυτό. Φυσικά και δεν γίνεται να αναλύσω πλήρως το σύστημα καθώς θα πρέπει να γραφτούν πολλά και αναλυτικά πράγματα,αλλά θα αναφέρω επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία του..

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο λοιπόν, τρία συστήματα κυριαρχούν και αυτά είναι το 4-3-3, το 4-4-2 και 3-5-2 με τις όποιες παραλλαγές έχουν και αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάταξη των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο χώρο της μεσαίας γραμμής και της άμυνας. Στο 3-5-2 σε αντίθεση με το 4-4-2 και τα άλλα συστήματα που τοποθετούν 4 παίχτες στην άμυνα, η αμυντική γραμμή αποτελείται από 3 παίχτες. Η τοποθέτηση 5 παιχτών στο κέντρο προσδίδει μεγαλύτερη συνοχή και αριθμητική υπεροχή σε ορισμένες περιπτώσεις, στο νευραλγικό αυτό χώρο για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.. Εκτός του 3-5-2 χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια και τα 3-4-1-2 ή 3-1-4-2 σαν παραλλαγές του ενώ μπορεί φυσικά να μετατραπεί και σε 5-3-2 όταν οι πλάγιοι κεντρικοί παίχτες έχουν καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς και ενεργούν περισσότερο στο αμυντικό τρίτο της ομάδος.

Οργάνωση
Η άμυνα είναι οργανωμένη με δύο παίκτες που μαρκάρουν τους αντίπαλους επιθετικούς και έναν που κάνει βάθος και συνήθως ενεργεί ως ελεύθερος αμυντικός – λίμπερο.. Η μεσαία γραμμή αποτελείται από δύο wing backs και τρεις κεντρικούς μέσους , οι οποίοι μπορούν να οργανωθούν είτε σε μια γραμμή ή με χρήση ενός αμυντικού μέσου πιο πίσω από τους άλλους 2 ή ενός επιθετικού μέσου πιο μπροστά τους ανάλογα με την περίσταση. Στην επίθεση οι 2 φορ καλύπτουν ικανοποιητικά τον χώρο της αντίπαλης άμυνας

Επιθετική και αμυντική λειτουργία
Στην φάση της επιθετικής λειτουργίας όλοι συμμετέχουν βέβαια αλλά θα αναφερθώ κυρίως στους αμυντικούς και τους 2 wing backs.  Ο λίμπερο θα πρέπει να είναι αυτός που είναι διαθέσιμος για να δεχθεί την πρώτη πάσα από τον τερματοφύλακα αν χρειαστεί. Όταν την δεχθεί κοιτάει ως πρώτη επιλογή την πάσα στους 2 πλαϊνούς wing backs ή σε κάποιον εκ των κεντρικών μέσων. Οι άλλοι 2 αμυντικοί κινούνται στον χώρο ευθύνης τους και δημιουργούν επιπλέον επιλογές για την πάσα του λίμπερο όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πίεσης του αντιπάλου ψηλά, για να αποφύγουμε το λάθος που θα μας βάλει σε κίνδυνο στην άμυνα μας, η μπάλα ή θα πρέπει γρήγορα και με ασφάλεια να γυρίσει στον Τ/Φ για να κάνει μια μεγάλη μπαλιά, είτε ο αμυντικός ο ίδιος θα πρέπει να εκτελέσει μια μεγάλη μπαλιά και αυτός σαν τον Τ/Φ , πάντα όμως με στόχο τον επιθετικό μας και όχι στην τύχη απλά για να φύγει από τα πόδια του .

Οι δύο wing backs θα πρέπει να εξασφαλίζουν πλάτος στο παιχνίδι , ενώ και ο χώρος κίνησης τους είναι σαν κάτι σαν ένας 10μέτρος διάδρομος μεταξύ της πλάγιας γραμμής και του χώρου του κέντρου. Κατά την ανάπτυξη της ομάδος, τακτική που χρησιμοποιείται αρκετά, ο ένας εκ των wing backs θα πρέπει συχνά να κινείται προς τον χώρο της  αμυντικής ζώνης , για να είναι σε θέση να ξεκινήσει μια γρήγορη αντεπίθεση από την άλλη πλευρά με μια μεγάλη μπαλιά- αλλαγή παιχνιδιού (που θα δημιουργήσει κίνδυνο στον αντίπαλο γιατί ενώ θα είναι όλοι προσανατολισμένοι αμυντικά στην πλευρά της μπάλας,αυτή θα αλλάξει γρήγορα πλευρά και αν ο αντίπαλος δεν γυρίσει να μαρκάρει από εκεί,θα έχει πρόβλημα) ή μια μπαλιά μετά από συνεργασία με έναν εκ των κεντρικών ή τον Τ/Φ στα πλαίσια του σωστού passing game και αλλαγής παιχνιδιού. Ένα εκ των πιο σημαντικών στοιχείων που θα πρέπει να έχουν αυτοί οι 2 συγκεκριμένοι παίχτες επίσης είναι η ικανότητα να κινούνται συνεχώς και να βρίσκουν διαδρόμους στην πλάγια γραμμή και να δημιουργούν ρήγματα στον άξονα με το να αναγκάζουν τους αντιπάλους αμυντικούς να τραβιούνται στα πλάγια, δημιουργώντας κενά στον χώρο του άξονα τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι συμπαίχτες του με μια παράλληλη μπαλιά .Ή να μπορούν να δημιουργούν συνθήκες για κίνηση overlap από κάποιον άλλο συμπαίχτη τους (είτε ενός μέσου ή ακόμα και του ενός εκ των επιθετικών) και να δημιουργήσουν και πάλι προϋποθέσεις καλές για επίτευξη τέρματος.

Όσον αφορά την αμυντική λειτουργία οι 2 κεντρικοί αμυντικοί είναι απαραίτητο να είναι αρκετά πιεστικοί και να μην ξεχνούν τον ρόλο τους. Θα πρέπει να πιέζουν στενά και να μην αφήνουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους είτε έχουμε την μπάλα είτε όχι. Επίσης θα πρέπει να έχουν συνεχώς στο μυαλό τους το να κερδίσουν την μπάλα όταν δεν την έχουμε στην κατοχή μας και γρήγορα να κάνουν παιχνίδι είτε από τον άξονα είτε από τα πλάγια. Η παρουσία δε του λίμπερο πίσω τους, τους βοηθάει καθώς νιώθουν τα νώτα τους καλυμμένα σε ενδεχόμενο λάθος. Επιπροσθέτως η οπισθοχώρηση των 2 wing backs κάνει την άμυνα πολυπρόσωπη με 5 αμυντικούς πράγμα που προσφέρει μια συμπαγή αμυντική λειτουργία με μικρά περιθώρια κινδύνου από τον αντίπαλο. Όταν δε, η ομάδα μας παίζει και με έναν εκ των κεντρικών μέσων να λειτουργεί σαν καθαρό αμυντικό χαφ, οι αμυνόμενοι μας γίνονται 6 κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα στην άλλη ομάδα.
Παρόλα ταύτα όπως και κάθε σύστημα έτσι και αυτό έχει τις αδυναμίες του,καθόσον αν οι 2 wing backs δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση (ώστε να ανεβοκατεβαίνουν την πλευρά τους) και δεν είναι εξίσου καλοί και στα αμυντικά και στα επιθετικά τους καθήκοντα, τότε υπάρχει πρόβλημα.. Και αυτό γιατί αν πχ ο ένας wing back δεν γυρίσει εγκαίρως να μαρκάρει στην άμυνα μας σε μια αντεπίθεση από τα πλάγια, ο ένας εκ των αμυντικών μας θα αναγκαστεί  να βγεί προς τα εκεί να μαρκάρει αφήνοντας κενό πίσω του που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα από τον λίμπερο, τον δεύτερο κεντρικό αμυντικό και έναν εκ των μέσων σε μικρό χρόνο. Αν αυτό δεν γίνει το κενό είναι μεγάλο και οι κίνδυνοι πολλοί. Εν ολίγοις είναι ένα σύστημα που θα πρέπει να δουλεύεται αρκετά και οι παίχτες να έχουν αφομοιώσει εξ ολοκλήρου τους ρόλους τους. Θέλει ταχύτητα και στην σκέψη αλλά και στην κίνηση ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα κενά στην αλληλοκάλυψη κυρίως στην φάση της άμυνας. Αν οι παίχτες κινούνται με αυτόματα μέσα στο γήπεδο,ξέροντας πού πάνε και τι πρέπει να κάνουν,τότε η ομάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.
Αυτά τα λίγα,έτσι για μια πρώτη εικόνα του συστήματος.Τα λέμε προσεχώς….

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com