Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ποιο είναι το νέο πρόσωπο στην Liverpool, Pedro Marques; (Μέρος 5ο)

Ποιο είναι το νέο πρόσωπο στην Liverpool, Pedro Marques; (Μέρος 5ο)

Ο ενθουσιασμός και το πάθος του Marques τον κατέστησαν ως δημοφιλή φιγούρα στο Etihad, σε όλα τα τμήματα της Manchester City. Οποιοσδήποτε ξόδεψε τον χρόνο του μαζί του, γνωρίζει πως άξιζε γιατί μιλάει αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο παρά για τον εαυτό του.

Θεωρώντας και ο ίδιος τον εαυτό του ως μελετητή που αναζητά συνέχεια τη γνώση, είναι πλέον πολυμαθής, πολύγλωσσος αλλά συγχρόνως και καταδεκτικός, οπότε οι Wilson και Brian Marwood- ο Διευθυντής του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου της CFG πείστηκαν πως ο Marques ήταν ο καταλληλότερος για ένα νέο ρόλο που απαιτούσε συναισθηματική ευφυΐα αλλά και ένα γρήγορο μυαλό σε θέματα τακτικής.

«Ο Pedro είναι πολύ προσγειωμένος. Θα ανέβει στο αεροπλάνο για να πάει οπουδήποτε και θα συναντήσει τους ανθρώπους που χρειάζεται για να ξεκινήσει αμέσως δουλειά» λέει ο Wilson.

Σκεφτείτε όμως την πρόκληση που ανέλαβε ο Marques, αν και η ευχαρίστηση και η απόλαυση που θα πρέπει να ένιωσε, να αποτελεί δηλαδή κύριο στέλεχος του σχεδιασμού και της έναρξης ενός προγράμματος με παγκόσμιο αποτύπωμα, νομίζουμε πως θα του είχαν δημιουργήσει ρίγη συγκίνησης εκείνη την περίοδο.

Η παρουσίαση του προγράμματος που ξεκινούσε με μια διαφάνεια στην οποία έγραφε με μεγάλα γράμματα «Το όμορφο Ποδόσφαιρο», ήταν το πιο εύκολο μέρος του προγράμματος αυτού γιατί στη συνέχεια ο Marques ταξίδευε στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α ή στην Ιαπωνία ζώντας ουσιαστικά για μήνες σε ξενοδοχεία.

Παρακολουθούσε συνέχεια αγώνες όπου κι αν πήγαινε, μιλούσε για μεθοδολογία, συνδεόταν και αποκτούσε την εμπιστοσύνη ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και εργαζόταν συνεχώς σε διαφορετικές ζώνες ώρας. Χαιρόταν τις νίκες σε ένα μέρος του κόσμου που αντιστάθμιζαν τις ήττες σε κάποιο άλλο.

Υπό την καθοδήγηση του Marques η CFG απέκτησε συνολικά 6 ομάδες – στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η Manchester City, τις New York City, Melbourne City, Yokohama Marinos, Girona και Club Atletico Torque (στις μέρες μας Montevideo City Torque). Το συγκεντρωτικό σύστημα της CFG απέδωσε καρπούς και το προσχέδιο της άρχισε να εφαρμόζεται πολύ πιο εύκολα με κάθε νέα απόκτηση ομάδας.

Μετά όμως από 4 χρόνια στον νέο του ρόλο ο Marques ένιωσε έτοιμος για αλλαγή και για οικογενειακούς λόγους, αφού ήθελε να δημιουργήσει αλλά και να μεγαλώσει την οικογένεια του στην γενέτειρα του, επέστρεψε στην Πορτογαλία και στην καθημερινή ρουτίνα της ενασχόλησης του με μία μόνο ομάδα, την Benfica.

Όταν ο Wilson έμαθε τα νέα της αποχώρησης του, δεν δίστασε να τον επαινέσει στο LinkedIn, ευχαριστώντας τον και σχολιάζοντας «ο Marques υπήρξε ένα τεράστιο μέρος ενός ιδιαίτερα σημαντικού κεφαλαίου των MCFC/CFG. Μας δίδαξε πολλά με το εγκυκλοπαιδικά ποδοσφαιρικό μυαλό του».

Όταν πρόσφατα, ο Wilson ρωτήθηκε να σχολιάσει και να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για αυτό του το σχόλιο στο LinkedIn γέλασε και είπε: «Ο Pedro θα μπορούσε να μιλά για μέρες για κάτι που ίσως εσείς και εγώ θα λέγαμε ‘είναι τόσο σημαντικό αυτό που λέει πράγματι;’. Στο τέλος όμως ανακάλυπτες γιατί ήταν τόσο σημαντικό αφού μπορούσε να εστιάσει στην απόλυτα μικρή λεπτομέρεια. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν ‘έβλεπε’ την γενική εικόνα».

«Είναι η ποικιλία των καταστάσεων με την οποία ασχολείται. Μπορούσε να σου μιλάει για την επιστήμη του αθλητισμού σε συγκεκριμένα πράγματα, την πλευρά της ανάλυσης της απόδοσης, την ψυχολογία και όλα αυτά γιατί ήταν περίεργος και μπορούσε να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες, ενώ συγχρόνως μπορούσε να συνδέεται άμεσα με ανθρώπους διαφορετικών εξειδικεύσεων. Είναι ένας πραγματικά ιδιοφυής άνθρωπος..»

Στην Benfica, ο Marques ήταν υπεύθυνος της ηγεσίας και του συντονισμού του προγράμματος της ανάπτυξης των παικτών, καθώς επίσης και για την προώθηση τους στην πρώτη ομάδα. Ουσιαστικά είχε τα κλειδιά σε ένα από τα μεγαλύτερα ‘εργοστάσια’ παραγωγής ταλέντων στην Ευρώπη -όπως έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο, ως Τεχνικός Διευθυντής.

Ο ίδιος όμως δεν το θεώρησε ποτέ (το πρόγραμμα) ως ‘ιμάντα μεταφοράς’ μιας γραμμής παραγωγής. Για αυτόν ήταν κάτι πολύ προσωπικό.
«Μπορούμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα των U15 και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είχε πει πέρυσι στους συντάκτες της The Athletic.
«Το πραγματικό τρόπαιο όμως είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν βλέπουμε τους παίκτες να εκπληρώνουν τα όνειρα τους. Όταν παίζουν στο γήπεδο για την Benfica και βλέπουν τον Αετό. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα. Καταλαβαίνουμε την επίδραση που έχει στους παίκτες, αλλά και σε μας. Ανατριχιάζουμε όταν σκεφτόμαστε αυτές τις στιγμές και βλέπουμε τα παιδιά στην πρώτη ομάδα».

Έχουμε αναφέρει ήδη τα σχόλια των πρώην συνεργατών του Marques στην Manchester City, όπου μπορέσατε να διακρίνετε τον θαυμασμό και την εκτίμηση προς έναν λάτρη της γνώσης του ποδοσφαίρου, έναν οπαδό της τελειότητας, έναν οπαδό της αρχής του Σωκράτη (αν και πολλοί την αποδίδουν πλέον στον Σόλωνα) του «γηράσκω αεί διδασκόμενος» οπότε θα περάσουμε και σε κείνα των μόλις πριν λίγων μηνών συνεργατών του στην Benfica.

Δεν θα βρείτε διαφορές.

«Η ηγεσία του δεν ήταν αυταρχική. Δεν υπήρξε περίπτωση που να είπε ‘πρέπει να το κάνεις έτσι’. Υπήρχαν κάποιες βέβαια βασικές ιδέες αλλά ο κάθε προπονητής είχε την ελευθερία του» λέει ο Filipe Coelho, που προπόνησε αρκετές ομάδες διαφορετικών ηλικιών στην 17χρονη καριέρα του στην Benfica.

«Από την αρχή της εμφάνισης του στην Benfica, η μεγάλη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε και αυτό είναι εντυπωσιακό, γιατί μας ήλθε από την Manchester City, ήταν στην αμυντική πλευρά του παιχνιδιού. Είχαμε σκεφτεί πως αφού έρχεται ο Marques από την City, θα μας δώσει πολλά στοιχεία όσο αφορά τις θέσεις των παικτών στον αγωνιστικό χώρο (με ή χωρίς την μπάλα στα πόδια τους) αλλά οι προπονητές της Benfica είχαν εργαστεί ήδη πάνω σε αυτό».

Πέντε χρόνια αργότερα μετά από την βοήθεια που πρόσφερε ο Marques στην Liverpool, πριν τον Τελικό του Champions League εναντίον της Tottenham- οι παίκτες της Benfica B πήραν ως δώρο φανέλες των Κόκκινων και αναμνήσεις, ήταν η σειρά του Edwards να τον πάρει τηλέφωνο για να του ζητήσει τις υπηρεσίες του.

Ευτυχώς οι υπηρεσίες αυτές δεν θα έχουν τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου!

Καλωσόρισες Pedro Marques στην μεγάλη οικογένεια των LFC/FSG. Εδώ τους ανθρώπους που βοηθάνε την ομάδα μας αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στις σκιές τους εκτιμούμε λίγο περισσότερο.

Ποιο είναι το νέο πρόσωπο στην Liverpool, Pedro Marques;
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com