Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > FA Cup 2001: Οι πρωταγωνιστές εξιστορούν τη κατάκτηση του κυπέλλου

FA Cup 2001: Οι πρωταγωνιστές εξιστορούν τη κατάκτηση του κυπέλλου

Η ιστορία της νίκης της Liverpool επί της Arsenal στο τελικό του FA Cup το 2001, αφηγημένη από τους παίκτες που το κέρδισαν.

63 παιχνίδια έγιναν και τρία τρόπαια κερδίθηκαν, με τον Gerard Houllier και την ομάδα του να φέρνουν τις καλές μέρες πίσω στο Anfield.

Δύο δεκαετίες αφότου είχε εδραιώσει τον θρύλο του στη Liverpool, ο εμβληματικός Houllier θα έφευγε από τη ζωή αφήνοντας το σύλλογό του και την ομάδα του, σε πένθος.

Μετά τη νίκη με 3-0 επί της Rotherham στον Τρίτο Γύρο, η Liverpool είχε μια δύσκολη πρόκληση εκτός έδρας με τη Leeds United πριν από την νίκη με 4-2 εναντίον της Manchester City στο Anfield.

Η Tranmere Rovers έδωσε στους Κόκκινους ένα διαφορετικό ντέρμπι του Μέρσισαϊντ στους προημιτελικούς προτού αντιμετωπίσει έναν ακόμα αντίπαλο από πρωτάθλημα χαμηλότερης κατηγορίας στα ημιτελικά, αφού κέρδισε τη Wycombe Wanderers.

Η Liverpool θα σήκωνε το πρώτο της Κύπελλο Αγγλίας από το 1992 νικώντας δραματικά την Arsenal με 2-1 στο Millennium Stadium του Κάρντιφ.

Danny Murphy: «Την ίδια σεζόν νομίζω ότι είχαμε χάσει από τη Leeds στο πρωτάθλημα και μας είχαν δώσει πραγματικά πολλές δυσκολίες».

«Λοιπόν, πριν από εκείνο το παιχνίδι στο FA Cup, ο Thommo (Phil Thompson) είχε ρωτήσει τον Stevie (Steven Gerrard) εάν ο Olivier Dacourt θα τον έκανε ξανά ρεζίλι! Αυτό ήταν ένα κόκκινο κουρέλι για έναν ταύρο κατά κάποιο τρόπο, έτσι δεν είναι;».

«Έτσι, αν ξαναδείτε το παιχνίδι, ο Gerrard χτυπάει νωρίς τον Dacourt με ένα τάκλιν και έπρεπε να αποβληθεί, νομίζω. Έχασαν τον πλέι μέικερ τους, τους αναστάτωσε και θέσαμε εμείς το ρυθμό, ο Emile Heskey τους προκάλεσε διάφορα προβλήματα και είχαμε να δώσουμε αποδείξεις εκείνη τη μέρα».

«Είναι ένα ξεχασμένο παιχνίδι λίγο, αλλά το τάκλιν του Stevie στο Dacourt από νωρίς έδωσε σε όλους την αίσθηση ότι το θέλαμε πολύ εκείνη την ημέρα».

 

Gary McAllister: «Ξέρω πώς είναι να φοράς τα λευκά της Leeds όταν η Liverpool έρχεται στην πόλη. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο, αλλά πήγαμε εκεί και κερδίσαμε άνετα και ξέραμε ότι ήταν ένα μεγάλο αποτέλεσμα».

«Μπορώ να θυμηθώ ότι ένιωθα ότι είχαμε πάει σε ένα από τα πιο δύσκολα γήπεδα της χώρας και κερδίσαμε αρκετά άνετα».

Phil Thompson: «Το παιχνίδι με τη Tranmere ήταν μια από εκείνες τις προετοιμασίες όπου ξέραμε ότι το γήπεδο, όπως ήταν, θα ήταν δύσκολο».

«Είχαν τα μακρινά πλάγια από τον Dave Challinor, τις πετσέτες γύρω από τις πλευρές του γηπέδου για τις ρίψεις. Ο Sammy Lee και εγώ πιέζαμε τον Gerard: «Πρέπει να πάμε αγγλικά, αυτή είναι μια σωστή αγγλική μονομαχία».

«Σε ένα τέτοιο γήπεδο έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και ψυχικά προετοιμασμένοι. Νομίζω ότι αν περάσετε από την ομάδα εκείνη την ημέρα είχαμε τουλάχιστον οκτώ, πιθανώς εννέα Βρετανούς παίκτες στο παιχνίδι και μας βοήθησε να περάσουμε».

Jamie Carragher: «Ήταν ένα τοπικό ντέρμπι και αυτή ήταν η σεζόν που η Tranmere έριξε νοκ άουτ την Everton. Είχαν και αυτή τη διάσημη μονομαχία στο FA Cup εναντίον της Southampton όπου είχαν κάνει ανατροπή, η δουλειά που έκανε ο John Aldridge εκεί ήταν εξαιρετική. Ήταν στα χείλη όλων των ποδοσφαιρόφιλων εκείνη την εποχή».

Danny Murphy: «Η επιρροή του Thommo στον Gerard, ο οποίος μερικές φορές δεν έχει αρκετή πίστη όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, ήταν τεράστια. Ο Thommo γνώριζε πολύ καλά πώς θα ήταν η Tranmere».

«Όταν έχεις τους Michael (Owen), Stevie, Carra, εμένα και άλλους παίκτες, έναν πυρήνα από παιδιά που το καταλαβαίνουν, σημαίνει ότι θα ξεκινήσεις το παιχνίδι με τη σωστή νοοτροπία και μετά θα βασιστείς στην ποιότητά σου που προφανώς έλαμψε στο τέλος».

«Αυτό το παιχνίδι αφορούσε καθαρά την εφαρμογή και τη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα δεν αφορούσε κάτι πολύ τακτικό, απλά φρόντισε να κερδίσεις τις μάχες σου και η ποιότητα θα λάμψει».

Gary McAllister: «Τα περισσότερα από τα αγόρια που επιλέχθηκαν εκείνη την ημέρα γνώριζαν πολύ καλά πώς ήταν να παίζουν στη Tranmere. Είχαμε δει ανατροπές εκεί και ήταν γνωστοί ότι προκαλούσαν αναστατώσεις, ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι».

«Ήταν ένας βρετανικός κορμός για την ομάδα εκείνη την ημέρα. Στα αρχικά 15 ή 20 λεπτά υπήρχε πολλή σωματικότητα και αυτό έδωσε μερίσματα επειδή οι Βρετανοί παίκτες είναι πιο συνηθισμένοι να ξεκινούν έτσι τα ματς κυπέλλου».

Danny Murphy: «Νομίζω ότι μετά τον αγώνα με τη Tranmere ήταν λίγος ποδοσφαιρικός σνομπισμός όταν είχαμε κληρωθεί με την Wycombe στον ημιτελικό. Βασικά αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε σαν να τον είχαμε ήδη κερδίσει!».

«Ήμασταν καλά γιατί μόλις είχαμε νικήσει την Tranmere, είχαμε την Wycombe στα ημιτελικά και νομίζαμε ότι ήμασταν ήδη στον τελικό. Όπως γνωρίζετε, δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νομίζαμε ότι θα ήταν».

«Είναι η ανθρώπινη φύση, είμαστε η Liverpool Football Club και έχουμε την Wycombe στον ημιτελικό, δεν μπορούσες παρά να χτυπήσεις τον αέρα και να αρχίσεις τα high five, ξέρεις;»

Phil Thompson: «Το περίεργο σε εκείνο το παιχνίδι της Wycombe ήταν ότι θυμάμαι ότι τακτοποιούσαμε στημένες φάσεις την προηγούμενη μέρα και το δεύτερο γκολ μας ήταν ένα φάουλ».

«Ο Robbie (Fowler) απομάκρυνε τους πάντες για να το πάρει, και εγώ είμαι εκεί, τυπικά, λέγοντας: «Τι κάνει ο Robbie!; Δεν είναι αυτός που εκτελεί τα ελεύθερα χτυπήματα! Ο Robbie δεν έπρεπε να το κάνει αυτό! Θεέ μου… Ω, υπέροχο γκολ Robbie!

«Κατέβηκα με τον Patrice Bergues για να παρακολουθήσω τους αγώνες τους στο Adams Park, πετάξαμε στο Heathrow, μας πήρε ένα αυτοκίνητο και μας πήγε στον αγώνα για να δούμε πώς έπαιξαν και να κάνουμε αναφορά».

«Μας ήταν τόσο ευγνώμονες για το γεγονός ότι αφιερώσαμε χρόνο για να πάμε εκεί κάτω και να ρίξουμε μια ματιά στο πώς έπαιξαν, γιατί κανείς άλλος δεν το έκανε αυτό. Έτσι τους δείξαμε τον σεβασμό που πίστευαν ότι θα έπρεπε να έχουν λάβει».

Jamie Carragher: «Συναντήσαμε την Arsenal στον τελικό και την είχαμε νικήσει 4-0 νωρίτερα στη σεζόν στο Anfield, οπότε ήμασταν πραγματικά σίγουροι».

«Τους είχαμε πάει κοντά για τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και πιστεύαμε ότι θα ήταν ένα κλειστό ματς. Αλλά ο Patrick Vieira εκείνη την ημέρα, ήταν εξαιρετικός σε εκείνο το παιχνίδι».

Danny Murphy: «Η δουλειά μου εκείνη την ημέρα ήταν να προσπαθήσω να σταματήσω την Ashley Cole, ήμουν στη δεξιά πλευρά, ο Stevie και ο Didi (Hamann) ήταν στη μέση και ο Vladimir Smicer ήταν στα αριστερά. Έπρεπε να σταματήσω τον Cole και αυτό ήταν ένα δύσκολο έργο σε μια ζεστή μέρα που βράζει, επιτρέψτε μου να σας πω!».

«Δείξαμε αυτή την ανθεκτικότητα που είχαμε κάνει πολλές φορές, αλλά νομίζω ότι ξεχάσαμε να παίξουμε τα πράγματά μας και να επικεντρωθούμε πάρα πολύ σε αυτά. Ανησυχούσαμε πάρα πολύ να τους σταματήσουμε».

Gary McAllister: «Η συσσώρευση μου παιχνιδιών ήταν λίγο… Μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό τώρα και όλα πήγαν φανταστικά, αλλά στο build up μέχρι το παιχνίδι είχα σκοράρει τρία στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια και έπαιζα σε αυτό το τελικό του Σαββάτου και μετά αυτού του UEFA Cup την Τετάρτη».

«Αν με ρωτούσατε σε ποιον θα ήθελα να παίξω, είμαι Βρετανός, μεγάλωσα παρακολουθώντας τους αγώνες ως αγόρι, υπήρχε πάντα μια γοητεία να παίζω στον τελικό του FA Cup».

«Όταν ο Houllier κατονόμασε την ομάδα, δεν μπορούσα να αντιδράσω ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης στην ομάδα. Δεν ήθελα να δείξω απογοήτευση».

Phil Thompson: «Άκου, δεν πρόκειται να κάτσω εδώ και να πω ότι αξίζαμε να κερδίσουμε εκείνη τη μέρα. Ήταν η καλύτερη ομάδα και είχαμε δύο τερματοφύλακες εκείνη την ημέρα με τον Sander Westerveld και τον Stephane Henchoz».

«Νομίζω ότι έκανε δύο αποκρούσεις με τα χέρια του εκείνη την ημέρα και δεν δόθηκε τίποτα! Αυτή ήταν μια μεγάλη ομάδα της Arsenal».

Jamie Carragher: «Μερικές από εκείνες τις στιγμές και τις σκηνές όταν πετύχαμε το γκολ της νίκης… Ήταν μια νέα γενιά οπαδών της Liverpool, μια δεκαετία από τότε που είχαμε πραγματικά επιτυχία, οπότε ήταν μια υπέροχη μέρα. Λατρεύω τo Κάρντιφ και είχαμε μερικές υπέροχες μέρες εκεί».

«Ήταν μεγάλο όνειρο να κερδίσω το FA Cup ως Άγγλος παίκτης, έτσι δεν είναι; Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσουμε να διασκεδάσουμε εκείνο το βράδυ».

«Μείναμε μαζί στην Ουαλία εκείνο το βράδυ. Ο Gerrard είπε ότι μπορούσαμε να πιούμε μερικά ποτά με το γεύμα μας, αλλά να μην υπερβούμε το όριο και αυτό ήταν σωστό».

«Είχαμε έναν ευρωπαϊκό τελικό τρεις ή τέσσερις ημέρες αργότερα. Και ήμουν πραγματικά κουρασμένος μετά από εκείνο το παιχνίδι, είχε πάρα πολύ ζέστη και είχε και πολύ τρέξιμο».

Phil Thompson: «Πάντα θυμάμαι ότι έλεγα στον Houllier, είχε τόσο ζέστη, και η ανάμνηση μου ήταν ο Gary MacAllister ήταν με μια παγωμένη πετσέτα πάνω από το κεφάλι του επειδή έκαιγε το φαλακρό του κεφάλι. Ήταν ένα από αυτά τα παιχνίδια που ήμασταν τα τελευταία 15 λεπτά προετοιμασμένοι να τον βάλουμε στο παιχνίδι».

«Πιέζαμε και πιέζαμε. Ισοφαρίσαμε σε 1-1 και είπα στον Houllier ότι πρέπει να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι γιατί ήμασταν κουρασμένοι. Του είπα αν δεν κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι τώρα, θα χάσουμε στην παράταση γιατί δεν έχουμε τα πόδια για άλλα 30 λεπτά, οπότε είπα ότι πρέπει να το κερδίσουμε πριν από την παράταση».

Danny Murphy: «Ο Owen είναι παίκτης μεγάλων παιχνιδιών. Όταν κοιτάς πίσω τι έκανε για τη Liverpool για αυτές τις λίγες σεζόν, ήταν ένας εκπληκτικός παίκτης που εμφανίστηκε στα μεγάλα παιχνίδια. Το έκανε πραγματικά. Τελικά μας κέρδισε το παιχνίδι».

«Αν κοιτάξετε πίσω στα μεγάλα παιχνίδια, συνήθως ένας ή δύο παίκτες τραβούν τις ομάδες όταν βρίσκονται στο βούρκο και αυτό συνέβη εκείνη την ημέρα. Ήμασταν στο βούρκο και ο Michael μας τράβηξε με τη λάμψη του. Λίγο σαν τον Stevie στην Κωνσταντινούπολη, αν θέλετε. Αυτό κάνουν οι υπέροχοι παίκτες».

Phil Thompson: «Η πάσα από τον Patrick Berger, κάποιος είπε ότι έκανε απλά διώξιμο, αλλά αν το δεις, κόβει δύο παίκτες με αυτό το ραβδί που είχε για αριστερό πόδι και ο Michael ήταν εκεί. Πήρε τη μπάλα και την έστειλε τόσο πολύ στη γωνία, ήταν εκπληκτικό. Με το αριστερό του πόδι παρακαλώ!».

«Θυμάμαι έναν ηλικιωμένο άντρα πίσω από το τέρμα με γυαλιά φορώντας και έχει τα χέρια του στο κεφάλι σαν να έλεγε «τι έγινε μόλις;». Απλώς… οι άνθρωποι ξετρελάθηκαν».

«Οι πανηγυρισμοί στο γήπεδο ήταν απλά υπέροχοι. Το είχαμε ζήσει ήδη με το League Cup, αλλά αυτό ήταν το FA Cup που ως Άγγλος ήταν τεράστιο, απλά τόσο ξεχωριστό».

Gary McAllister: «Τα δύο γκολ του Owen ήταν καταπληκτικά. Το δεύτερο, έφυγε πλάγια και έκανε το σουτ του απέναντι από τον Seaman, υπήρχε μόνο ένα σημείο που μπορούσε να σκοράρει και κατάφερε να βρει εκείνο το σημείο».

«Οι πανηγυρισμοί ήταν υπέροχοι και το να βλέπεις τους οπαδούς στο γήπεδο εκείνη την ημέρα ήταν πολύ ιδιαίτερο».

«Κέρδισα την τελευταία First Division με τη Leeds United πριν από τη Premier League, βλέπεις μεγάλες ομάδες να κερδίζουν το πρωτάθλημα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το FA Cup στο τέλος της σεζόν είχε πάντα πολύ κύρος».

Phil Thompson: «Δεν μας επέτρεψαν να γιορτάσουμε επειδή ο Houllier είπε ότι έχουμε άλλον έναν αγώνα στο Dortmund την Τετάρτη και πρέπει να είμαστε επαγγελματίες. Έτσι ήπιαμε ένα ποτήρι κρασί στο ξενοδοχείο με το γεύμα μας, αλλά τα παιδιά δεν επιτρεπόταν να πιουν. Τώρα, αν πέρασαν στα κρυφά μέσα μπουκάλια, δεν είμαι τόσο σίγουρος!».

«Ο Gerrard έκανε αυτή τη μεγάλη ομιλία στο πούλμαν και θυμάμαι τα παιδιά να έρχονται σε μένα και να μου λένε: «Phil, μόλις κερδίσαμε το FA Cup, κάνε μας μια χάρη, ρώτησε το αφεντικό αν μπορούμε να πιούμε λίγο;»

«Πήγα λοιπόν στον Houllier, αυτός ήταν στο μπουφέ και είπα: «Gerard, τα παιδιά μου ζήτησαν να τους ρωτήσω αν μπορούν να πιουν ένα ποτό για να γιορτάσουν ότι κέρδισαν το FA Cup;».

«Και είπε: «Phil, δεν έχουμε συχνά αυτή την ευκαιρία στη ζωή να πάμε και να κερδίσουμε τρία τρόπαια. Και λυπάμαι, αλλά όχι, δεν μπορούμε».

«Δεν με άφησε απλώς να δώσω το μήνυμα, σηκώθηκε και είπε ότι όταν κερδίσουμε την Τετάρτη δεν θα πιούμε ξανά και αφού κερδίσουμε την Charlton και τερματίσουμε τρίτοι, τότε μπορούμε να πανηγυρίσουμε».

«Είπε ότι πρέπει να πιστέψω σε εκείνο, θα πιούμε ένα ποτήρι σαμπάνια με τα γεύματά μας απόψε και πρέπει να προετοιμαστούμε, οπότε αυτό κάναμε. Ήταν δύσκολο, αλλά είχε δίκιο».

Ο Owen τελειώνει υποδειγματικά την αντεπίθεση και δίνει το FA Cup του 2000/01 στην Liverpool με 2-1.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com