Είσαι εδώ
Home > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > Taylor: "Αυτή είναι η ευκαιρία μας"

Taylor: "Αυτή είναι η ευκαιρία μας"

Αναδημοσίευση από το englishfootball.gr με τη σύμφωνη γνώμη του (14/06/2010)

Η καμπάνια που είχε ξεκινήσει το 2008 με στόχο να περάσει η ιδιοκτησία της Liverpool στα χέρια των φιλάθλων της παρουσίασε βήματα προόδου την περασμένη βδομάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της κίνησης ShareLiverpoolFC επιβεβαίωσε στον αγγλικό τύπο ότι πλέον έχει συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο, το οποίο απαιτείται ώστε να χτυπήσει την πόρτα των Αμερικανών ιδιοκτητών, παρουσιάζοντας τους την πρόταση για την εξαγορά του συλλόγου. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να ακολουθήσουν το μοντέλο πετυχημένων ευρωπαϊκών συλλόγων όπως η Bayern Μονάχου, στην οποία το 80% της ιδιοκτησίας ανήκει στους φιλάθλους της. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Liverpool και ένας εκ των ιδρυτικών μελών της ShareLiverpoolfc, Rogan Taylor μίλησε αποκλειστικά στο englishfootball.gr και στον Αλέξανδρο Ιωακειμίδη για τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και τις δυσκολίες που έχει βρει μπροστά του το εν λόγω εγχείρημα. O κ.Taylor τόνισε ότι η αδυναμία της κίνησης να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την πρόταση εξαγοράς μπορεί να αποτέλεσε τροχοπέδη στο παρελθόν όμως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

“Η μεγαλύτερη δυσκολία για τη ShareLFC πάντοτε ήταν να ανταποκριθεί στο οργανωτικό κόστος της πρότασης. Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο της UK Financial Services Authority(FSA). Το ποσό που χρειάζεται να συγκεντρώσεις προτού προχωρήσεις σε πρόταση για την ιδιοκτησία μέσω μετοχών είναι σημαντικό. Για παράδειγμα στη Βρετανία πρέπει να προσλάβεις ένα υπεύθυνο τηρήσεως μητρώου με την έγκριση της FSA για να τρέξει τη διαδικασία. Η αμοιβή του, εξαρτώμενη και από τον αριθμό των μετοχών που θα πουληθούν, θα είναι κάπου ανάμεσα στις 97,000 με 150,000 λίρες. Έπειτα υπάρχουν ένα σωρό άλλα έξοδα όπως αυτά της εκτύπωσης ή ακόμα και της ταχυδρομικής αποστολής. Αν στείλεις ταχυδρομικώς έγγραφα σε 100,000 ανθρώπους θα σου κοστίσουν 50,000 λίρες μόνο τα γραμματόσημα. Τα νέα της περασμένης βδομάδας είναι ότι τώρα έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα εγγυηθούν για το κόστος αρκετοί δωρητές οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του πλάνου. Ελπίζουμε να βρούμε μια ημερομηνία σύντομα και συνεπώς να το ανακοινώσουμε”

Παρότι η ιδέα της ShareLFC φάνηκε να αποτυγχάνει όταν ήταν ακόμα στα σπάργανα λόγω της έλλειψης πόρων, οι υποστηρικτές της, μεταξύ άλλων και οι John Barnes και John Aldridge, δεν παράτησαν τον αγώνα και δύο χρόνια μετά κατάφεραν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Premiership κίνηση. Στο διάστημα αυτό βεβαίως υπήρξαν και διορθωτικές κινήσεις από τους ανθρώπους της ShareLFC, οι οποίοι αποφάσισαν ότι το αρχικό κόστος εξαγοράς μιας μετοχής ήταν αρκετά μεγάλο και ο μέσος φίλαθλος δύσκολα θα κατάφερνε να το επωμιστεί.

“Το γενικό αίσθημα ήταν ότι το “αντίτιμο συμμετοχής’’ ήταν υψηλό για τους περισσότερους φιλάθλους οπότε ξεκινήσαμε την ανάπτυξη ενός μοντέλου όπου το “ένας φίλαθλος-μια μετοχή-μια ψήφος’’ θα παρέμενε ανέπαφο αλλά θα βρίσκαμε και ένα τρόπο να επιβραβεύσουμε όσους φιλάθλους είχαν επενδύσει περισσότερα χρήματα”.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ShareLFC αυτή είναι η καλύτερη και ίσως η μοναδική ευκαιρία των φιλάθλων να κερδίσουν τον έλεγχο της ομάδας τους ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μερίδιο(μέσω μετοχών) στο σύλλογο που αγαπούν και υποστηρίζουν. Βασική επιδίωξη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είναι η σύμπνοια όλων των φίλων των Reds. Την άποψη ότι το ενωτικό κλίμα θα προσδώσει ισχύ σε αυτή την προσπάθεια συμμερίζεται ο κ.Taylor, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης από την δραστήρια ένωση φιλάθλων Spirit of Shankly ήταν αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης, η οποία δεν πρόκειται να επηρεάσει την μελλοντική μεταξύ τους συνεργασία.

“Eίναι περίπλοκο αλλά βασικά υπήρξε μια απλή παρεξήγηση που χάλασε την πρώτη συνάντηση. Αυτή η παρεξήγηση έχει λυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των SOS και ShareLFC συνεχίζονται. Αμφότεροι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια επιτυχημένη λύση σε αυτό το ζήτημα. Είναι σαφές ότι και οι δύο οργανώσεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν”.

Όσον αφορά το ποσό που απαιτείται για την εξαγορά είτε του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τους Gillett και Hicks είτε ενός μεγάλου ποσοστού αυτού, η απάντηση του κ.Taylor αντικατοπτρίζει πλήρως την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή  την περίοδο στον σύλλογο του Anfield.

“Ποιος γνωρίζει; Η αξία του συλλόγου είναι από 1 λίρα έως ένα δισεκατομμύριο λίρες και αυτό εξαρτάται από τον ποιον ακούς. Αν απλά αποπλήρωνες το χρέος από τις τράπεζες τότε ίσως θα μπορούσες  να έχεις ‘στην ιδιοκτησία’ σου την ομάδα. Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο αξίζουν οι μετοχές; Ασφαλώς ένα πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων απαιτείται για να καλύψεις το χρέος(αυτή τη στιγμή στα 351 εκ. λίρες και συνεχώς αυξανόμενο) ενώ χρειάζεσαι χρήματα για παίκτες και βεβαίως  για το στάδιο”.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com