Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Stephen Wright: Ένας τόσο αδικημένος scouser παίκτης

Stephen Wright: Ένας τόσο αδικημένος scouser παίκτης

Γεννημένος στο Bootle τον Φεβρουάριο του 1980, ο 42χρονος σήμερα Stephen Wright, γιος του πρώην φροντιστή της Liverpool John Wright, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στους Reds το 1996, απορρίπτοντας την Everton, την οποία υποστήριζε από μικρός.

Αφού κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την διάρκεια του δανεισμού του στην Crewe Alexandra, την σεζόν 1999 – 2000, του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στην βασική ενδεκάδα της Liverpool στο αγώνα εναντίον της Stoke City, στο League Cup, τον Νοέμβριο του 2000, στο οποίο οι Reds επικράτησαν με το εμφατικό 8-0.

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με την κόκκινη φανέλα, στο πρώτο μισό της σεζόν 2001 – 2002, η καριέρα του Wright στους Reds τελείωσε άδοξα, μετά και την αμφιλεγόμενη άφιξη του Abel Xavier από την Everton, καθώς παραχωρήθηκε στην Sunderland, τον Αύγουστο του 2002, για το αρχικό ποσό του 1,5 εκατομμυρίου λιρών, το οποίο τελικά ανήλθε στα 3 εκατομμύρια λίρες.

«Ο Stephen είναι σε μια ηλικία που πρέπει να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο», δήλωσε τότε ο Houllier στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.

«Αν ήμουν εγωιστής θα τον είχα κρατήσει εδώ, αλλά σκέφτηκα αυτόν και την καριέρα του γιατί είναι καλό παιδί. Του εύχομαι καλή επιτυχία».

Ο Jamie Carragher διαφώνησε έντονα με την απόφαση του πρώην προπονητή του.

«Ο Wrighty ήταν αφοσιωμένος στην ομάδα και με τους κατάλληλους προπονητές και ποιοτικούς παίκτες γύρω του θα μπορούσε να είχε μείνει στην Liverpool για πολύ περισσότερο. Μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό ενόχλησε το προσωπικό της Ακαδημίας».

«Η αντικατάστασή του με τον Xavier ήταν μια ανόητη κίνηση τόσο από ποδοσφαιρική όσο και από επιχειρηματική άποψη, ακριβώς το είδος της απόφασης που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη την Αγγλία: ένας πολλά υποσχόμενος Άγγλος νεαρός ανοίγει χώρο για έναν ξένο, ο οποίος σε τελική ανάλυση δεν είναι καλύτερος».

Ο Wright δεν ήθελε ποτέ να φύγει από την Liverpool:

«Δεν ήταν μια απόφαση που ήθελα να πάρω. Αλλά έγινα δεύτερη ή τρίτη επιλογή και ο προπονητής μου είπε ότι η Sunderland είχε καταθέσει πρόταση για να με αποκτήσει».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jamie Redknapp, ο Houllier, φαινομενικά, είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για τον Wright όταν τον κάλεσε για πρώτη φορά στην προπόνηση της πρώτης ομάδας, μαζί με τον Gerrard, λίγες μέρες μετά τον διορισμό του ως αποκλειστικός προπονητής.

«Θυμάμαι στην προπόνηση μια μέρα, ο Houllier έφερε δύο νεαρούς παίκτες για να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα», δήλωσε ο Redknapp στο podcast του Lockdown Tactics.

«Ο ένας ήταν ο Stephen Wright και ο άλλος ήταν ο Stevie που τότε ήταν 16 ή 17 ετών. Ο Wright έπαιξε στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα. Ο Stevie έπαιξε στη μεσαία γραμμή μαζί μου και νομίζω ότι ήμασταν αντιμέτωποι με τον Paul Ince και τον Patrick Berger».

«Ο Gerard Houllier ήρθε κοντά μου στο τέλος και με ρώτησε τι γνώμη είχα για τον δεξιό αμυντικό. Εγώ όμως έμεινα άναυδος με το παιδί στη μεσαία γραμμή! Ήταν απίστευτος! Ήταν ό,τι καλύτερο είχα δει εδώ και χρόνια!»

Μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη στιγμή που ο Houllier έγινε αποκλειστικός προπονητής, τόσο ο Gerrard όσο και ο Wright συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή της Liverpool για πρώτη φορά, καθώς οι Reds έχασαν με 3-1 εκτός έδρας από τη Celta Vigo στο Κύπελλο UEFA.

«Οι δυο μας ήμασταν πολύ δεμένοι και περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί εκτός γηπέδου», έγραψε ο Gerrard στην αυτοβιογραφία του το 2006.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο η Liverpool υποδέχθηκε την Blackburn Rovers στο Anfield και ο Gerrard κράτησε τη θέση του στην αποστολή της ομάδας. Όμως, ο Wright έμεινε εκτός.

Ο Gerrard έκανε πράγματι το ντεμπούτο του εναντίον της Blackburn, καθώς μπήκε ως αλλαγή στο 89ο λεπτό, ειρωνικά στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, αντικαθιστώντας τον Vegard Heggem.

«Η Liveroool κέρδισε, οπότε η ατμόσφαιρα ήταν καλή στα αποδυτήρια. Όλοι μου έσφιξαν το χέρι, με χάιδεψαν στο κεφάλι και με αγκάλιασαν», θυμάται ο Gerrard.

«Ο Wrighty ήρθε και μου έδωσε συγχαρητήρια».

«Το εκτίμησα πραγματικά, γιατί πρέπει να ήταν δύσκολο για αυτόν. Παρά την απογοήτευσή του ήταν χαρούμενος για μένα. Όλοι ήταν».

Όταν ο Wright πραγματοποίησε το δικό του ντεμπούτο στην Liverpool, ως αλλαγή στο ημίχρονο, στη νίκη με 8-0 εκτός έδρας πάνω στην Stoke Ciry, ο Gerrard είχε ήδη παίξει 60 φορές για τον σύλλογο και είχε σταθεροποιηθεί στην αρχική ενδεκάδα του Houllier.

O Stevie G, τη σεζόν 2000 – 2001, αγωνίστηκε σε 50 από τους 63 αγώνες των Reds, ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα και στους τρεις τελικούς κυπέλλου, σκοράρε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA και κέρδισε το βραβείο του Νεαρού Παίκτη της Χρονιάς.

Ο Wright δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ξεφύγει από τη σκιά του Gerrard, αλλά κατά τη σύντομη περίοδο του στους Reds σημείωσε μερικές επιτυχίες που πολλοί νεαροί παίκτες θα ζήλευαν.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια της σεζόν του treble της Liverpool, έκανε 4 εμφανίσεις εκείνη τη χρονιά και κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, καθώς ήταν στον πάγκο στη νίκη των Reds με 5-4 επί της Alaves το 2001 (στη φωτογραφία αριστερά με το Κύπελλο UEFA).

Πραγματοποίησε 21 εμφανίσεις με την κόκκινη φανέλα και σημείωσε 1 γκολ, τον Οκτώβριο του 2001 εναντίον της Borussia Dortmund, μπροστά στο Kop, στη νίκη των Reds με 2-0 για το Champions League.

Στην πραγματικότητα σημείωσε ένα γκολ στο Champions League, πριν από τον Gerrard, με τον μελλοντικό αρχηγό της Liverpool να περιμένει μέχρι το ιστορικό παιχνίδι του εναντίον του Ολυμπιακού, τον Δεκέμβριο του 2004, για να πράξει το ίδιο.

«Είμαι στην ομάδα και θέλω να μείνω εδώ», δήλωσε ο Wright μετά το παιχνίδι κόντρα στην Dortmund. «Αισθάνομαι άνετα σε αυτό το επίπεδο και νιώθω ότι έχω αποδείξει ότι μπορώ να κάνω δουλειά για την ομάδα».

H απόδοσή του εναντίον της Dortmund κέρδισε τον έπαινο του συμπαίκτη του Didi Hamann, μετά το τελευταίο σφύριγμα.

«Ο Stephen Wright ήταν υπέροχος», είπε ο Hamann.

«Όλοι είναι τόσο ευχαριστημένοι γι’ αυτόν. Έχει έρθει για να παίξει δεξί μπακ για εμάς τις τελευταίες εβδομάδες και πιστεύω ότι έχει μεγάλο μέλλον στο παιχνίδι».

Η εμφάνισή του εναντίον της Dortmund ήταν η 6η του στη σεζόν και η 10η για την Liverpool. Όμως ο Wright δεν γνώριζε ότι η καριέρα του στους Reds βάδιζε στο τέλος της και η συγκεκριμένη εμφάνιση θα ήταν η τελευταία του στο Champions League.

Κέρδισε μια μικρή αναβολή, ξεκινώντας βασικός σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εναντίον των Manchester Utd, Leicester City, Leeds Utd και Ipswich Town.

Η απόκτηση του Xavier από την Everton, οδήγησε τον Wright στην πόρτα της εξόδου από το Anfield:

«Πέρασα υπέροχες στιγμές στην Liverpool, αλλά δεν είχα πολλές ευκαιρίες υπό τον Gerard Houllierι» παραδέχτηκε αργότερα, όταν έκανε μια αναδρομή στην καριέρα του στους Reds.

«Οι νεαροί παίκτες της Ακαδημίας ήταν οι πρώτοι που «θυσιάζονταν» για να ανοίξει ο δρόμος για τους ξένους…» συμπλήρωσε με μια δόση πικρίας.

Ο Wright πέρασε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες του Αγγλικού Ποδοσφαίρου, πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 2017.

Επέστρεψε στην Liverpool τον Νοέμβριο του 2018 και εργάζεται επί του παρόντος, ως ανιχνευτής ταλέντων, για τον σύλλογο, στην ηλικιακή ομάδα Under 9-13, στη Βόρεια Ουαλία, στο Cheshire και στο Wirral, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τους Reds να εντοπίσουν την επόμενη γενιά, η οποία θα μπορεί να βαδίσει στα χνάρια των θρύλων της Liverpool.

Και ενώ μπορεί να μην πραγματοποίησε μια καριέρα στο ίδιο επίπεδο με τους θρύλους της Λίβερπουλ, έζησε όμως το όνειρο στο Anfield:

Το γκολ στο Champions League εναντίον της Borussia Dortmund (στην φωτογραφία δεξιά πανηγυρίζοντας το γκολ του)….

Stephen Wright: Ένας τόσο αδικημένος scouser παίκτης
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com