Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Liverpool ρόστερ 2022/23: Μάλλον μας περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι…

Liverpool ρόστερ 2022/23: Μάλλον μας περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι…

Γράφει ο Αλέξανδρος Μωρέλλας, δημοσιογράφος, χομπίστας αναλυτής της Premier League & μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Liverpool.

Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν η Liverpool καλωσόριζε στο Anfield τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Alisson να αντικαταστήσει τον γκαφατζή Karious που της είχε στοιχίσει ένα ολόκληρο Champions League λίγες εβδομάδες πριν, τον κλεισμένο από την προηγούμενη σεζόν βιρτουόζο μέσο Keita, τον εντυπωσιακό Fabinho για τη θέση του αμυντικού χαφ και τον Ελβετό Xherdan Saquiri, που είχε βγάλει μάτια με τη χώρα του στο Μουντιάλ, το οποίο μόλις είχε τελειώσει. Τέσσερις εντυπωσιακές μεταγραφές ήρθαν να συμπληρώσουν τη σπουδαία και ηχηρή άφιξη του Virgil Van Dijk στη χειμερινή περίοδο της προηγούμενης σεζόν, προκαλώντας ευφορία στις τάξεις των οπαδών των Reds, οι οποίοι ένιωθαν πια ότι ο Klopp αποκτούσε τα αναγκαία εργαλεία ώστε το έργο του να αρχίσει να αποδίδει και καρπούς.

Alisson €62m, Keita €60m, Fabinho €45m, Saquiri €14m έσπαγαν για τα καλά τον κόκκινο κουμπαρά, που μαζί με τον Virgil των €84.6m άδειαζε κατά €265.6m σε έξι μόλις μήνες! Οκ, τα λεφτά δεν δίνονται ποτέ ντούκου, αλλά το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο σύλλογος αναλάμβανε υποχρεώσεις ύψους €265.6m, μέσα σε δύο μεταγραφικά παράθυρα. Το καλοκαίρι του 2018 το αφεντικό τρελάθηκε. Αυτή, ωστόσο, θα ήταν δυστυχώς η τελευταία μεταγραφική περίοδος που θα τρελαινόταν μέχρι σήμερα. Βλέπετε, στις επόμενες 6 (!!) μεταγραφικές περιόδους, ο σύλλογος μαζί με τον Diaz ανέλαβε υποχρεώσεις ύψους €178m για αγορές παικτών, ήτοι €29.6m μέσο όρο ανά περίοδο!

Κάθε καλοκαίρι ξεκινούσε με την ελπίδα ότι η Liverpool θα κάνει 1-2 ηχηρές κινήσεις να δημιουργήσει τη δυναστεία που ονειρεύονταν οι φίλαθλοί της, αλλά τελικά επικρατούσε η νηνεμία μιας συντηρητικής πολιτικής που ακολουθούσε τον απαράβατο κανόνα του «πρώτα πουλάω, μετά αγοράζω». Ειδικά μετά την κατάκτηση του Champions League το 2019 και τη δημόσια δήλωση του Tom Werner ότι «Θα ενισχύσουμε την ομάδα με μεταγραφές» που ακολούθησε, ο κόσμος ανέμενε να στρώσει κόκκινο χαλί για τυχόν δυνατά ονόματα που θα ερχόντουσαν για χάρη των πρωταθλητών Ευρώπης, ωστόσο τον μόνο που υποδέχθηκαν εκείνο το καλοκαίρι ήταν έναν αμούστακο Ολλανδό σέντερ μπακ, τον Sepp van den Berg.

Οι λόγοι της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί η FSG από το 2019 μέχρι τώρα έχουν αναλυθεί πολύ στο liverpool.gr και από άλλους φίλους. Δεν είναι της παρούσης να μπούμε κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον πια είναι το καλοκαίρι του 2022, το οποίο αναμένεται πολύ ενδιαφέρον. Όχι απαραίτητα από πολλές και ηχηρές αφίξεις, αλλά από μια συνολική ανανέωση του ρόστερ που είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Ας πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

1. ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ

Συγκίνηση, φόρτιση, αντίο. James Milner και Divock Origi, η λογική λέει ότι αυτό το καλοκαίρι θα μας αποχαιρετίσουν προκαλώντας έντονα συναισθήματα στους Reds απανταχού στον πλανήτη. Ο δυο τους έχουν διαγράψει τη δική τους ξεχωριστή πορεία και χωρίς υπερβολή θα αποτελούν για πάντα legends στην ιστορία του συλλόγου. Δεν αποκλείω κάποια τιμητική ανανέωση στον Milner που κρατάει και τα αποδυτήρια σούζα ή μια δεύτερη ευκαιρία στον 27χρονο Βέλγο που ξαναβγήκε από τη ναφθαλίνη, αλλά τους δίνω πολύ λίγες πιθανότητες. Τον Karious δεν τον αναφέρω, καθώς αυτός ουσιαστικά μας αποχαιρέτισε από τον Μάιο του 2018, ενώ και ο Adrian έχει χάσει (ευτυχώς) τη θέση του από τον Kelleher και είναι δύσκολο να ανανεώσει με τον Pitaluga να ψήνεται. Πρακτικά πάντως η λογική λέει πως ήδη το καλοκαίρι του 2022 το ρόστερ θα μετράει -4 πρόσωπα από το σημερινό και -£14m στην ετήσια μισθοδοσία!

2. ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΖΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε παίκτες πρώτης γραμμής μπαίνουν το καλοκαίρι του 2022 στην τελευταία σεζόν του συμβολαίου τους: Mane, Keita, Firmino, Ox και φυσικά Salah προκαλούν ανυπόφορο πονοκέφαλο στην FSG, στον Julian Ward, που διαδέχεται τον Edwards και στον Klopp που αναμένει σε αναμμένα κάρβουνα να δει τι θα γίνει με τους παίκτες πάνω στους οποίους έχει χτίσει τη Liverpool από το 2017-18 και μετά.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Γερμανός έχει κάνει τις εισηγήσεις του στη διοίκηση, όπως είναι και απόλυτα βέβαιο ότι οι εισηγήσεις του από μόνες τους δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την τελική έκβαση κάθε ξεχωριστής περίπτωσης. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Klopp θέλει τον Salah διακαώς να μείνει, το έχει δηλώσει και δημόσια, παρόλα αυτά η ανανέωση του συμβολαίου του Αιγύπτιου θεού, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται ακόμα στον αέρα.

Η σπέκουλα δίνει και παίρνει. Ήδη η έλευση του Diaz ερμηνεύτηκε από πολλούς σαν αντικατάσταση του Mane, ο οποίος τις τελευταίες 2 σεζόν είναι αγνώριστος. Firmino και Ox δείχνουν να έχουν κλείσει τον κύκλο τους στον σύλλογο, ενώ και ο Keita που αποτελεί συνώνυμο της αστάθειας και του τραυματισμού, δεν θα λέγαμε ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ανανεώσει. Τον αγαπάει όμως ο Klopp και επειδή έχει κάνει τελευταίως αρκετές καλές εμφανίσεις, δεν αποκλείω να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, αν και ακόμα περιμένουμε την απόσβεση του ακριβοπληρωμένου πρώτου. Πάντως, μαζί με τον Salah, που αυτή τη στιγμή διεκδικεί διπλάσιο συμβόλαιο, οι 5 παίκτες κοστίζουν £37m περίπου στο ετήσιο payroll, ήτοι το 21% περίπου της συνολικής μισθοδοσίας.
Πέρα από το οικονομικό όμως, τα κενά που μένουν ανοιχτά, αν οι παίκτες αυτοί πουληθούν, είναι πολύ σημαντικά. Με τον Thiago guest star, 3 αγώνες να παίζει – 2 μήνες να μην παίζει, η ανάγκη για ένα δημιουργικό χαφ είναι επιτακτική. Που γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά από μία πιθανή πώληση του Ox. Αριστερά ήρθε ο Diaz, αριστερά μπορεί να παίξει και ο Jota, αλλά αν φύγει ο Mane η επίθεση θέλει και πάλι ενίσχυση. Από την άλλη, ποιος θα αντικαταστήσει το συγκλονιστικό πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Firmino; Για τον Salah δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι ιδιαίτερο. Αν πουληθεί, αν δεν ανανεώσει, η Liverpool δεν ψάχνει για νέο δεξί εξτρέμ, ψάχνει για νέο ηγέτη. Πράγμα δυσεύρετο στην εποχή μας και πολύ δαπανηρό.
Το βασικό δίλημμα του recruitment team του συλλόγου είναι κυρίως αν θα προσπαθήσει να βάλει κάτι στα ταμεία από τους 5 αυτούς παίκτες ή αν θα πάει όπως με τον Gini σε λήξη του συμβολαίου τους χωρίς να βάλει μισή λίρα στην άκρη. Αυτοί οι 5 λοιπόν αποτελούν τον βασικό λόγο που εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι καυτό. Θα είναι καυτό από συγκινήσεις, αντιδράσεις, ενθουσιασμό ή και απογοήτευση. Ότι και να αποφασίσει η διοίκηση, οι εξελίξεις θα συζητηθούν πολύ και αναμένεται να επιφέρουν αναπόφευκτη ταραχή στους φιλάθλους των Reds. Με το θέμα του Salah φυσικά να επισκιάζει όλες τις άλλες περιπτώσεις.

3. ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Το καλοκαίρι του 2020 η FSG, ελέω και πανδημίας, τσιγκουνεύτηκε να υπογράψει κεντρικό αμυντικό και όλοι θυμόμαστε την πανωλεθρία που συνόδεψε αυτή την απόφαση. Τραυματίστηκαν και τα 3 μπακ μας, με συνέπεια να φτάσουμε να δούμε τον Hendo στη θέση του Matip και τον Fabinho στη θέση του Virgil. Οι ίδιες τσιγκουνιές την έπιασαν το περασμένο καλοκαίρι με τον αντικαταστάτη του Gini, με συνέπεια να βγάζουμε όλη την τρέχουσα σεζόν ουσιαστικά με ένα καθαρόαιμο αμυντικό χαφ, τον σκασμένο Fab και δίπλα του να στηρίζουν ο Hendo και ο 35χρονος Milner. Ο αγώνας με την Chelsea θα μας μείνει σε όλους αξέχαστος… Η εκτίμηση λοιπόν είναι πως το καλοκαίρι του 2022, και με την επικείμενη αποχώρηση του Milner, η FSG δεν θα κάνει πάλι το λάθος να μην καλύψει το κενό. Ήδη γράφονται πολλά για Tielemans, Bissouma, αλλά αυτοί είναι πολύ αλμυροί για τον «ουρανίσκο» της FSG, που μάλλον θα προτιμήσει κάτι σε πιο φτηνό και άνοστο.
Οι ανάγκες και για ένα δημιουργικό χαφ και για ένα δεξί μπακ ως εναλλακτική του Trent μιας και ο Neco θέλει να παίζει πιο πολύ, είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν επίσης αφίξεις στο Anfield, το προσεχές καλοκαίρι. Ή έστω κάποιον έφηβο από τις Ακαδημίες που θα κληθεί να γίνει άντρας σε ένα καλοκαίρι κάνοντας βουτιά στα βαθιά. Πλέον η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες γίνεται αισθητή, με πολλούς μικρούς να θέτουν υποψηφιότητα να πλαισιώσουν το γκρουπ των μεγάλων. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι και η FSG μεταξύ μεταγραφής και λαγού από το καπέλο του Klopp προτιμά δαγκωτό να ντυθεί ο Γερμανός David Copperfield.

4. ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Εκτός από τους 5 που λήγουν τα συμβόλαια το 2023 και έχουμε αναφέρει πιο πάνω, Neco, Matip, Minamino, Phillips, είναι πιθανό να φέρουν προτάσεις δημιουργώντας νέα δεδομένα στο ρόστερ και τις ανάγκες του, αν αυτές γίνουν αποδεκτές. Προσευχή κάνουμε να έρθει πρόταση και για τον Thiago, αν και αμφιβάλλουμε πολύ ότι η διοίκηση και ο Klopp θα παραδεχτούν τόσο εμφανώς και σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν κάνει στη θητεία τους στο Merseyside.

5. ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μάντης Κάλχας δεν είμαι, ούτε το φλιτζάνι λέω. Συνεπώς το τι θα ζήσουμε ακριβώς αυτό το καλοκαίρι δεν μπορώ να το γνωρίζω. Τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης του κάθε παίκτη. Ας προσπαθήσουμε όμως με βάση το τι μας έχει δείξει η διοίκηση και ο Klopp να συγκεντρώσουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Mane: η έλευση του Diaz μαζί με το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Mane, δυσχεραίνουν το σενάριο να του προσφερθεί μεγαλύτερο συμβόλαιο από αυτό που έχει. Για την ακρίβεια δυσκολεύουν τις πιθανότητες να του προσφερθεί νέο συμβόλαιο. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ξινίλα που έχει εκδηλώσει είτε όταν βγαίνει, είτε όταν δεν του δίνει πάσα ο Salah, μπορεί και ο ίδιος να μην έχει δει με καλό μάτι την απόκτηση του Diaz. Από την άλλη, ένα χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του, δύσκολα θα φέρει προτάσεις που θα καλύπτουν τη Liverpool. Πιο πιθανό σενάριο βλέπω να μένει για άλλον ένα χρόνο, να ανεβάσει απόδοση και λόγω Diaz και λόγω ξεκούρασης, για να διεκδικήσει ένα καλό συμβόλαιο ως ελεύθερος. Δεν αποκλείω ανανέωση, αλλά με όρους FSG ή πώληση αν κάποια ομάδα φέρει +£55.

Ox: Η πώληση μοιάζει ως η πιο λογική εξέλιξη. Φέτος πήρε ευκαιρίες, αλλά η αστάθεια εξακολουθεί να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της απόδοσής του. Αν σταθεροποιηθεί σε εμφανίσεις με θετικό πρόσημο, τότε θα φύγει πιο εύκολα.

Keita: Δεδομένο 1, η περίπτωση Carvalho ανέδειξε το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ να βρει δημιουργικές λύσεις στα χαφ. Δεδομένο 2, ο ακριβοπληρωμένος Keita, δεν έβγαλε ποτέ τα λεφτά τα μεταγραφής του. Δεδομένο 3, τον αγαπάει ο Klopp. Αν ήμουν στη θέση του Ward θα του πρότεινα ανανέωση, αλλά με μείωση μισθού. Είναι ένα καλό χαφ, που στα φεγγάρια του μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα, αλλά η Liverpool δίνει αγώνες Τετάρτη-Σάββατο και όχι όποτε έχει ολόγιομο φεγγάρι. Αν έρθει πρόταση στα £30-35 μπορεί να τον δώσει.

Firmino: Έχει γραφτεί ότι η Liverpool είναι ανοιχτή στο να πουληθεί. Το βασικό πρόβλημα με τον υπέροχο Bobby, είναι το ετήσιο συμβόλαιό του, το οποίο του αποφέρει £9,3m τον χρόνο. Αυτός είναι και ο πιο ισχυρός λόγος για τον οποίο εκτιμώ ότι φέτος το σενάριο να αποχαιρετίσουμε τον Βραζιλιάνο είναι πιο πιθανό. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείω να μείνει μέχρι τέλους συμβολαίου και να φύγει ως legend με τιμή και δόξα.

Salah: Την Παρασκευή 4/2 κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Klopp ήδη προετοιμάζεται για το σενάριο να δουλέψει χωρίς αυτόν. Η πώληση μου μοιάζει λιγότερο πιθανή γιατί α) δεν βλέπω ομάδα να δώσει £100m για τον Αιγύπτιο που είναι η βάση που ξεκινάει η διαπραγμάτευση και β) γιατί η Liverpool θα ανοίξει ένα κενό δυσαναπλήρωτο σε μια εποχή που έχει πολλές ανάγκες. Πάντως αν δεν τον ανανεώσει, θα είναι τρέλα να μην τον πουλήσει και να τον αφήσει να φύγει στα 31 του τσάμπα. Θέλω να πιστεύω, ότι τελικά ξεφορτώνοντας συμβόλαια βαρίδια, θα του κάνουν τη χάρη και θα τον ανανεώσουν. Αν και τα £400.000 τη βδομάδα δεν είναι λογική FSG. Καταλαβαίνετε…

Άλλες πωλήσεις: Neco και Philips, πιστεύω θα πουληθούν. Μπορεί και ο Minamino, όχι γιατί κοστίζει, αλλά γιατί πιάνει μια πολύτιμη θέση ξένου. Αν η Liverpool σοβαρευτεί, θα πρέπει να πουλήσει και τον Thiago που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο στον σύλλογο, για να μας χαιρετάει από το αναρρωτήριο. Ίσως να φύγει και ο Gomez, ο οποίος με την έλευση του Konate ξεσκονίζει τον πάγκο και στις λίγες φορές που μπήκε μέσα είναι η προσωποποίηση του ασανσέρ. Δεν αποκλείω ο Klopp να τον γυρίσει μια και καλή σε δεξί μπακ. Εκτός κι αν έρθει καλή πρόταση για τον Matip και τότε βρει θέση ως 3ος CB.

Αγορές: Εκτιμώ ότι επιτέλους θα δούμε αμυντικό χαφ δίπλα στον Fab. Κι αν δεν τρελαθεί ο ατζέντης του Carvalho, θα δούμε και τον πιτσιρικά. Αν και μετά το γκολ του απέναντι στην City ήδη ανέβηκε το κασέ του κάτι χιλιάρικα. Από κει και πέρα, το τι θα γίνει με την πεντάδα και τις πωλήσεις, θα καθορίσει και τις υπόλοιπες κινήσεις.

Και μια σημαντική παράμετρος, για επίλογο: Το τι θα φέρει σε τίτλους η Liverpool στο τέλος της σεζόν, θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στο τι θα δούμε και τι θα ζήσουμε το προσεχές καλοκαίρι. Αρχικά, γιατί η φτώχεια φέρνει γκρίνια όπως λέει ο θυμόσοφος λαός κι αν το Champions Wall δεν εμπλουτιστεί τη φετινή σεζόν, το αίτημα για ανανέωση θα διατυπωθεί πιο έντονα και από τους φιλάθλους και από τα media. Από την άλλη, οι τίτλοι εκτός από χρήμα και σπόνσορες φέρνουν ευφορία και προσδίδουν χρυσόσκονη, ειδικά στους παίκτες που σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν την επιτυχία. Συνεπώς, το τελικό ταμείο, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το αν θα ανοίξει το ταμείο της FSG. Σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται ιδιαίτερα θερμό για εμάς.

Liverpool ρόστερ 2022/23: Μάλλον μας περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι…
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com