Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Οι 10 κορυφαίοι managers στην ιστορία της Liverpool (μέρος 3ο)

Οι 10 κορυφαίοι managers στην ιστορία της Liverpool (μέρος 3ο)

Συνέχεια από το μέρος 2ο

2. Bob Paisley 1974-1983
Διακρίσεις: First Division 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983; League Cup 1981, 1982, 1983; European Cup 1977, 1978, 1981; UEFA Cup 1976; European Super Cup 1977; FA Charity Shield 1974, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982

Ως ποδοσφαιριστής, ο Paisley αγωνίστηκε στην Liverpool για 15 χρόνια (1939 – 1954) με μια μικρή διακοπή λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας (1954) εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο της Liverpool και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του περίφημου «Boot Room» του Bill Shankly, μετά την άφιξή του δεύτερου το 1959.
Μετά την παραίτηση του Shankly το 1974, η διοίκηση της Liverpool πρόσφερε τη θέση στον Paisley. Αν και ήταν δύσκολο να γεμίσει τα παπούτσια του θρυλικού Bill Shankly, ο Paisley κατάφερε να κάνει τη δουλειά που του εμπιστεύτηκαν με τεράστια επιτυχία.
Ο ντροπαλός και χαμηλών τόνων Paisley ήταν αρχικά απρόθυμος να αναλάβει τη δουλειά, αλλά ο σύλλογος και η οικογένειά του τελικά τον έπεισαν.
Στις 9 σεζόν που ήταν επικεφαλής, κέρδισε ένα τρόπαιο σε 8 από αυτές, κερδίζοντας συνολικά 20 τρόπαια κατά τη διάρκεια της προπονητικής του θητείας στη Liverpool.
Οδήγησε την Liverpool σε 6 τίτλους πρωταθλήματος, 3 League Cup και επίσης στα 3 πρώτα ευρωπαϊκά κύπελλα του συλλόγου.
Το μόνο τρόπαιο που δεν κατέκτησε ήταν το FA Cup.
Για χάρη του ντύθηκαν στα κόκκινα παίκτες – θρύλοι όπως οι Kenny Dalglish, Ian Rush, Graeme Souness, Bruce Grobelaar και Ronnie Whelan, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κυριαρχία της Liverpool στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και του ’80.
Παραμένει ο μοναδικός προπονητής μέχρι σήμερα που έχει κατακτήσει 3 ευρωπαϊκά κύπελλα.
Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του, υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Liverpool μέχρι που διαγνώστηκε με τη νόσο του Alzheimer το 1992.
Μία από τις πύλες στο Anfield μετονομάστηκε σε πύλες του Paisley «συμπληρώνοντας» τρόπον τινά τις ήδη υπάρχουσες πύλες του Shankly.

1. Bill Shankly 1959 – 1974
Διακρίσεις: First Division 1964, 1966, 1973, Second Division 1962, FA Cup 1965, 1974, UEFA Cup 1973, FA Charity Shield 1964, 1965, 1966
Μπορεί να μην κατέκτησε τόσα τρόπαια σε αριθμό όσα και ο διάδοχός του Bob Paisley, αλλά ο Bill Shankly είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τον πάγκο της Liverpool.

Όταν έφτασε το 1959, η Liverpool ήταν ένας σύλλογος σε παρακμή, με καταρρέουσες υποδομές, ο οποίος βολόδερνε στην Second Division.
Απελευθέρωσε 24 παίκτες μόλις έφτασε στον σύλλογο και άρχισε να τον ανοικοδομεί μαζί με τα μέλη του περίφημου «Boot Room» (Bob Paisley, Joe Fagan και Reuben Bennett).
Το Boot Room ήταν ένα μικρό δωμάτιο κοντά στα αποδυτήρια, στο οποίο αποθήκευαν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια της ομάδας. Ο Bill Shankly το μετέτρεψε σε μια άτυπη αίθουσα συσκέψεων.
Από τη δεκαετία του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας τόπος συνάντησης, όπου το προπονητικό επιτελείο της Liverpool καθόταν, έπινε τσάι και συζητούσε για την ομάδα, τις τακτικές και τους τρόπους αντιμετώπισης της επόμενης αντίπαλης ομάδας.
Έφερε ταλαντούχους παίκτες όπως ο Ian St. John, ο Ron Yeats, ο Gordon Milne και ο Peter Thompson, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάσταση της Liverpool.
Η Liverpool κατέκτησε τον τίτλο στην Second Division το 1962 για να κερδίσει την άνοδο στην First Division. Κατέκτησε το FA Cup, το 1965, το πρωτάθλημα το 1966 και έφτασε στον τελικό του European Cup την ίδια χρονιά.
Ο Shankly πρωταγωνίστησε σε μια άλλη μεταβατική περίοδο στην ιστορία της Liverpool, όταν πουλήθηκαν σπουδαίοι παίκτες, όπως οι Ian St. John, Roger Hunt και Tommy Lawrence και στη θέση τους αποκτήθηκαν οι Kevin Keegan, John Toshack και Ray Clemence.
Η Liverpool άρχισε ξανά να πρωταγωνιστεί στη μάχη του τίτλου πλησιάζοντας πολύ κοντά το 1972. Ωστόσο, μπόρεσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το UEFA Cup το 1973 και κέρδισε το FA Cup στον τελευταίο αγώνα του Shankly, το 1974.
Η σχέση του με τους οπαδούς εδραίωσε την θρυλική του υπόσταση. Διατηρούσε στενές προσωπικές σχέσεις μαζί τους, απαντούσε σε κάθε επιστολή που λάμβανε και τους βοηθούσε να αποκτήσουν εισιτήρια, όταν είχαν ανάγκη.
Υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία για την Liverpool, καθώς όχι μόνο κέρδισε πρωταθλήματα για τον σύλλογο, αλλά καθόρισε την φιλοσοφία του και δημιούργησε το «Boot Room», το οποίο παρήγαγε μεγάλους μετέπειτα ηγέτες.

Ο Jurgen Klopp; (2015 – )
Ο δυναμικός και εξαιρετικά ευφυής Γερμανός προπονητής με την χαρισματική φυσιογνωμία, έβαλε την σφραγίδα του στην σύγχρονη ιστορία της Liverpool διαμορφώνοντας την δική του εποχή στους Reds.
Ο κόσμος της Liverpool και ο «Normal One» έχουν μια μεταφυσική σύνδεση, τόσο έντονη, η οποία εκδηλώνεται με την μορφή ενός εκρηκτικού μείγματος συναισθημάτων και του «heavy metal» στυλ ποδοσφαίρου της ομάδας.
Ένας σύγχρονος συνεχιστής του Bill Shankly, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει τους «Doubters» σε «Believers» και που σίγουρα μετά το πέρας της θητείας του θα δικαιούται μια θέση στην πρώτη πεντάδα, ίσως και να «σπάσει» το δίδυμο Shankly – Paisley.
Οι δηλώσεις του μαρτυρούν του λόγου το αληθές:
«Ειλικρινά, αν ήξερα πόσο καλός είναι αυτός ο σύλλογος, πόση σημασία έχουμε ο ένας για τον άλλον, ναι, θα ήθελα να είμαι εδώ πολύ νωρίτερα».
«Είμαστε σαν μια οικογένεια. Θέλουμε να μείνουμε έτσι. Είμαι τυχερός. Είμαστε πολύ μακριά από το να τελειώσουμε το βιβλίο, οπότε θα συνεχίσουμε να γράφουμε και θα δούμε πού θα καταλήξουμε»…..

Οι 10 κορυφαίοι managers στην ιστορία της Liverpool (μέρος 3ο)
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com