Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Οι 10 κορυφαίοι managers στην ιστορία της Liverpool (μέρος 2ο)

Οι 10 κορυφαίοι managers στην ιστορία της Liverpool (μέρος 2ο)

Συνέχεια από το μέρος 1ο

5. Joe Fagan 1983 – 1985
Διακρίσεις: League Championship 1984, League Cup 1984, European Cup 1984

Όντας ιδρυτικό μέλος του αρχικού «Boot Room», ο διορισμός του ήταν η λογική επιλογή για την Liverpool, μετά την αποχώρηση του Bob Paisley το 1983.
Οι περισσότεροι οπαδοί ανέμεναν ότι θα τα πήγαινε καλά, καθώς είχε στα χέρια του την ομάδα που κυριαρχούσε εδώ και καιρό στην αγγλική και ευρωπαϊκή σκηνή. Επίσης, βρισκόταν αρκετό καιρό στην Liverpool, γεγονός που του έδωσε το πλεονέκτημα.
Και πράγματι έκανε τη δουλειά του με μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας το 1984 το treble (League Cup, English League και European Cup).
Μετά από μόλις δύο χρόνια στον πάγκο των Reds, ανακοίνωσε την αποχώρησή του, λίγες ώρες πριν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1985.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Liverpool θα είχε κερδίσει το πέμπτο της Ευρωπαϊκό Κύπελλο εκείνη την ημέρα, αν δεν είχε συμβεί η τραγωδία του Heysel.
Αν και μόλις δύο χρόνια στο τιμόνι, ο Fagan είχε μεγάλη απήχηση στο Anfield, αρκετή για να συγκαταλέγεται στους σπουδαίους προπονητές της Liverpool όλων των εποχών.

4. Tom Watson 1896 – 1915
Διακρίσεις: First Division 1901, 1906, Second Division 1905

Ο Tom Watson ήρθε στην Liverpool από την Sunderland, μετά από την μεσολάβηση του John McKenna. Ο Watson είχε μια άκρως επιτυχημένη θητεία στην Sunderland, καθώς την οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1890 και μάλιστα εξακολουθεί μέχρι σήμερα, να είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της.
Σε ηλικία μόλις 37 ετών ανέλαβε τα ηνία στο Anfield και οδήγησε την Liverpool σε μια πορεία συνεχούς βελτίωσης.
Τη σεζόν του 1899, η Liverpool έχασε το πρωτάθλημα μόλις για ένα βαθμό (ηττήθηκε από την Aston Villa στον τελευταίο αγώνα, όταν και με ισοπαλία θα το είχε κατακτήσει), ένα κατόρθωμα, το οποίο μπόρεσε να επιτύχει δύο σεζόν αργότερα το 1901.
Η άφιξη των ταλαντούχων Elisha Scott, Sam Hardy, Jack Parkinson και Alex Raisbeck στην Liverpool θεωρείται προσωπική του επιτυχία.
Τα πράγματα πήραν μια στροφή προς το χειρότερο, καθώς η Liverpool υποβιβάστηκε το 1904. Ωστόσο, κατάφερε να αντιδράσει άμεσα κερδίζοντας την Second Division το 1905 και τον τίτλο της First Division την επόμενη χρονιά το 1906.
Υπήρξε εξαιρετικά άτυχος στο θεσμό του FA Cup, αφού αποκλείστηκε έξι φορές στα ημιτελικά και ηττήθηκε μία φορά στον τελικό.
Αποσύρθηκε το 1915, μετά από 19 σεζόν στον πάγκο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ συλλόγου.
Μόνο ο Bill Shankly καθοδήγησε τους Reds σε περισσότερους αγώνες από τον Watson.
Πέθανε αμέσως μετά την παραίτηση του, το 1915.

3. Kenny Dalglish 1985 – 1991, 2011 – 2012
Διακρίσεις: First Division (1985-86, 1987-88, 1989-90), FA Cup (1985-86, 1988-89), League Cup (2011-12), FA Charity Shield 1986, 1988, 1989, 1990

Αν λάβει κανείς υπόψη τις συνολικές υπηρεσίες του προς τον σύλλογο, τόσο ως παίκτη όσο και ως προπονητή, τότε ο Kenny Dalglish πιθανότατα θα πρέπει να τοποθετηθεί στο Νο.1 της λίστας.
Ήταν παίκτης της Liverpool για περισσότερα από 13 χρόνια, όταν μαζί με τον Ian Rush δημιούργησαν μια «θανατηφόρα» συνεργασία στην επίθεση των Reds.
Μετά την αποχώρηση του Joe Fagan το 1985, η διοίκηση της Liverpool αποφάσισε να δώσει στον King Kenny την ευθύνη της ομάδας και ως εκ τούτου έγινε ο πρώτος παίκτης-προπονητής της Liverpool.
Στην πρώτη του θητεία ως επικεφαλής, η Liverpool κυριάρχησε στο αγγλικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας τρεις φορές το πρωτάθλημα και τερματίζοντας στη δεύτερη θέση δύο φορές.
Στάθηκε άτυχος, καθώς δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ηγηθεί της ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ως αποτέλεσμα της επιβολής απαγόρευσης συμμετοχής στους αγγλικούς συλλόγους μετά την τραγωδία του Heysel.
Διαχειρίστηκε εξαιρετικά τον διπλό του ρόλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της προπονητικής του καριέρας, έδωσε λιγότερο αγωνιστικό χρόνο στον εαυτό του.
Ήταν ήδη ένας θρύλος του Kop, αλλά η αντίδραση του στον απόηχο της τραγωδίας στο Hillsborough έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όχι μόνο των οπαδών της Liverpool, αλλά και των οπαδών σε όλο τον κόσμο.
Παρευρέθηκε σε πολλές κηδείες των θυμάτων, μέχρι και τεσσάρων σε μια μέρα, και η παρουσία του στον απόηχο της καταστροφής έχει χαρακτηριστεί «κολοσσιαία και ηρωική».
Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για τα θύματα του Hillsborough στις 15 Απριλίου 2011, ο βουλευτής του Liverpool Steve Rotheram, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει πρόταση για να ανακηρυχθεί ιππότης ο Dalglish, τόσο για την εξαιρετική του καριέρα στο ποδόσφαιρο και για το φιλανθρωπικό έργο που έχει κάνει με τη σύζυγό του Marina όσο και για τις ενέργειες του μετά το Hillsborough.
Όταν η Liverpool περνούσε μια άλλη δύσκολη φάση επί Roy Hodgson, ο Dalglish μπήκε και πάλι μπροστά για να βγάλει την ομάδα του από τα προβλήματα.
Στις 12 Μαΐου 2011, η Liverpool ανακοίνωσε ότι ο Dalglish υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Η άφιξή του στο τιμόνι μετά από 20 χρόνια, ανέστησε την ομάδα και μετέτρεψε την κατήφεια σε ευτυχία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
H άφιξη των Andy Carroll και Luis Suarez αναπτέρωσε τις ελπίδες των οπαδών, μετά την επεισοδιακή και μη αναμενόμενη αποχώρηση του Fernando Torres.
Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Dalglish οδήγησε την Liverpool στο πρώτο της τρόπαιο μετά από έξι χρόνια (League Cup 2011–12). Την ίδια σεζόν οδήγησε επίσης την Liverpool στον τελικό του FA Cup, όπου ηττήθηκε με 2–1 από την Chelsea.
Παρά την επιτυχία στα εγχώρια κύπελλα, η Liverpool τερμάτισε όγδοη στο πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας την χειρότερη εμφάνιση από το 1994, αποτυγχάνοντας να προκριθεί στο Champions League για τρίτη συνεχόμενη σεζόν.
Μετά το τέλος της σεζόν, η διοίκηση απέλυσε τον Dalglish στις 16 Μαΐου 2012.
Στις 13 Οκτωβρίου 2017, το Centenary Stand του Anfield μετονομάστηκε επίσημα σε Sir Kenny Dalglish Stand, ως αναγνώριση της μοναδικής προσφοράς του στον σύλλογο.

Συνεχίζεται…

Οι 10 κορυφαίοι managers στην ιστορία της Liverpool (μέρος 2ο)
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com