Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η ιστορία πίσω από την ονομασία του (Spion) Kop

Η ιστορία πίσω από την ονομασία του (Spion) Kop

Το Kop, η φημισμένη εξέδρα στο Anfield, είναι μια από τις πιο διάσημες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από την ονομασία του και γιατί ονομάζεται «Spion Kop»;

Ο δεύτερος πόλεμος των Boers (1899 – 1902), στη Νότια Αφρική, είναι το σημείο όπου ξεκινά η ιστορία. Οι Boers ήταν Ευρωπαίοι απόγονοι (κυρίως Ολλανδοί) των πρώτων κτηνοτρόφων, οι οποίοι αποίκισαν τα σύνορα του ανατολικού ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική κατά το 18ο αιώνα, ενώ αργότερα εγκατέλειψαν την Αποικία του Ακρωτηρίου (Cape Colony), κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και εγκαταστάθηκαν σε δύο ανεξάρτητα κράτη, το Ελεύθερο Κράτος του Οράγγη (Orange Free State) και το Τράνσβααλ (Transvaal), τα οποία ήταν γνωστά ως «Δημοκρατίες των Boers».

Το όνομα προέρχεται από την ολλανδική λέξη «Boer» που σημαίνει αγρότης. Οι Boers είχαν ως μητρική γλώσσα τα Αφρικάανς (Afrikaans) ή αφρικανολλανδικά, μια δυτική γερμανική γλώσσα, με προέλευση τα ολλανδικά. Ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι έμειναν γνωστοί με το όνομα «Πόλεμοι των Boers».

Στις 24 Ιανουαρίου του 1900, ο βρετανικός στρατός επιχείρησε να καταλάβει έναν λόφο στρατηγικής σημασίας, όπου θα εγκαθιστούσε μονάδα πυροβολικού, Το όνομα αυτού του λόφου ήταν Spion Kop ή Spioenkop στα Αφρικάανς. Η λέξη «spioen» στα Αφρικάανς σημαίνει «παρατηρητήριο» και «kop» σημαίνει «λόφος».

Δέκα χιλιάδες στρατιώτες και ο ίδιος ο λόφος, ύψους σχεδόν 500 μέτρων, στέκονταν ανάμεσα στο βρετανικό σύνταγμα και την πόλη-στόχο τους, τη Ladysmith. Ο λόφος κατακτήθηκε, αλλά το πρωί εμφανίστηκε ένα νέο πρόβλημα: ένας άλλος λόφος, ψηλότερος από τον Spioenkop, από τον οποίο ο στρατός των Boers άνοιξε πυρ κατά του συντάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν να σκάψουν βαθιά ορύγματα λόγω του βραχώδους εδάφους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και 300 άνδρες να χάσουν την ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από το Lancashire και πολλοί από την ίδια την πόλη του Liverpool.
Μια πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι οι επιζώντες από εκείνη τη μάχη κατέληξαν να βαφτίσουν τη νέα εξέδρα στο Anfield, η οποία χτίστηκε το 1906, Spion Kop, στη μνήμη των πεσόντων συντρόφων τους. Σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή, η ονομασία δόθηκε από τον Ernest Edwards, δημοσιογράφο των Liverpool Daily Post και Echo, και πάλι ως φόρος τιμής στους πεσόντες.

Η χρήση του ονόματος για την περίφημη εξέδρα αναγνωρίστηκε επίσημα το 1928, όταν επεκτάθηκε σε χωρητικότητα 27.000 ατόμων και προστέθηκε οροφή με πρόβολο. Παραδοσιακά, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των Reds συγκεντρώνονται σε αυτήν την εξέδρα και αναφέρονται με το όνομα kopites.

Στις μέρες μας είναι τέτοια η φήμη της κερκίδας, που το πλήθος στο Kop θεωρείται ικανό να «ρουφήξει» την μπάλα στο τέρμα και έχει γίνει μια από τις πιο διάσημες εξέδρες ποδοσφαίρου στον κόσμο.
Ακόμη και σήμερα, η προέλευση αυτού του ονόματος και η αληθινή φύση του αντηχεί στην εξέδρα, με το Kop να τραγουδά το «Poor Scouser Tommy», ένα τραγούδι, το οποίο αν και δεν αναφέρεται άμεσα στη μάχη του 1900, μιλάει για έναν πεσόντα Liverpudlian στρατιώτη.

Η ιστορία πίσω από την ονομασία του (Spion) Kop
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com