Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Liverpool και Burnley οι μόνες κερδοφόρες ομάδες της Premier League

Liverpool και Burnley οι μόνες κερδοφόρες ομάδες της Premier League

Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητός σε όλο τον αθλητισμό, ειδικά στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η Premier League ενώ θεωρείται μια από τις πιο ανθεκτικές διοργανώσεις στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, χάρη στις σημαντικές συμφωνίες με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι σύλλογοι της εξακολουθούν να χάνουν πολλά χρήματα και πιθανότατα θα βιώνουν απώλειες για αρκετό καιρό ακόμη.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι αισθάνονται την πίεση, γι’ αυτό και αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη πίσω από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Super League (ESL), έχοντας ως στόχο την ανακατανομή του πλούτου στο χώρο του ποδοσφαίρου, η οποία θα τους επέτρεπε να γίνουν ξανά κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Για ορισμένους ευρωπαϊκούς συλλόγους, κυρίως τις Barcelona, Real Madrid και Juventus, οι οποίες παραμένουν προσηλωμένες στην ιδέα, ήταν μια διέξοδος.

Αν και είναι δυσάρεστη και αντίθετη με τις πολύτιμες παραδόσεις του παιχνιδιού, ιδιαίτερα του αγγλικού ποδοσφαίρου, η κίνηση για δημιουργία της ESL ήταν κάτι που καθοδηγήθηκε από τους μεγαλύτερους συλλόγους, λόγω οικονομικής αναγκαιότητας.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν τεράστιος στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και οι σύλλογοι, οι οποίοι στο παρελθόν κατέγραφαν υγιή κέρδη έχουν οδηγηθεί σε μεγάλες απώλειες. Μια ματιά στα τελευταία πέντε χρόνια δείχνει ότι το πέπλο της οικονομικής ευρωστίας δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.

Το οικονομικό κέρδος και η ζημία (Economic profit and loss) είναι η μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται από τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές της εταιρείας Vysyble, κατά τη μέτρηση της οικονομικής απόδοσης μιας επιχείρησης, και είναι διαφορετική από τη μέτρηση EBITDA (Εarnings Βefore Interest, Tax, Depreciation and Amortisation – Καθορισμός Λειτουργικού Κέρδους μετά την αφαίρεση Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων), η οποία χρησιμοποιείται συνήθως.

Ο τύπος για τον υπολογισμό των οικονομικών κερδών και ζημιών αφαιρεί από το ποσό των καθαρών λειτουργικών κερδών όλο το κεφάλαιο που επενδύεται στην επιχείρηση. Έως ότου μια επιχείρηση έχει κέρδος μεγαλύτερο από το κόστος του κεφαλαίου της, τότε είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με ζημία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας, μόνο οι Reds και η Burnley λειτουργούσαν ως κερδοφόρες επιχειρήσεις, με βάση το μοντέλο οικονομικού κέρδους, κάτι που η Vysyble πιστεύει ότι παρέχει την καλύτερη ένδειξη της επιχειρηματικής απόδοσης.

Η Liverpool πραγματοποίησε οικονομικά κέρδη 21,5 εκατομμυρίων λιρών τα τελευταία χρόνια, με τη Burnley στα 38 εκατομμύρια λίρες.
Οι κυριότεροι αντίπαλοι των Reds για τον τίτλο, Chelsea και Manchester City, σημείωσαν, τα τελευταία 5 χρόνια, η πρώτη οικονομική ζημιά 345,2 εκατομμύρια λίρες και η δεύτερη 403,2 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή περισσότερα από 700 εκατομμύρια λίρες και οι δυο τους.

Η Premier League, συνολικά, είχε οικονομικές απώλειες ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών, την περίοδο 2019 – 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vysyble.

Στον απόηχο της Έκθεσης Crouch, η οποία αναζητά μια πιο βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός για το αγγλικό ποδόσφαιρο, το γεγονός ότι 18 από τις 20 ομάδες της Premier League κατέγραψαν μεγάλες οικονομικές απώλειες, υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης είδαν στην ESL, και στην χρηματική ώθηση που θα τους παρείχε, την απάντηση στα κραυγαλέα οικονομικά τους ζητήματα. Είναι, όμως, αυτή η σωστή κίνηση, έστω από οικονομική πλευράς;
«Η βιωσιμότητα είναι μια αργή διαδικασία και όχι κάτι που θα οδηγήσει στην επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη», εξήγησε ο συνιδρυτής της Vysyble, John Purcell.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μας έδειξαν ότι 3 ομάδες (Liverpool, Burnley και Tottenham) από τις 20 είχαν αποκομίσει οικονομικά κέρδη τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα των Spurs να είναι τόσο αρνητικά, έχουν απομείνει μόνο 2.
«Αν το ποδόσφαιρο θέλει να είναι βιώσιμο στο μέλλον, τότε πρέπει να μειωθούν τα οικονομικά επίπεδα κερδών και ζημιών.
«Ήμασταν αρκετά ακριβείς και είχαμε προβλέψει τι θα συμβεί. Ήμασταν οι πρώτοι που πραγματικά αποκρυσταλλώσαμε την οικονομική ανάγκη για τους μεγαλύτερους συλλόγους να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια αποσχισθείσα ευρωπαϊκή Super League, καθώς είναι επιχειρήσεις που, αν και απέφεραν μεγάλα έσοδα, λειτουργούσαν ως επί το πλείστον με οικονομικές ζημιές».

«Ως λάτρεις του ποδοσφαίρου δε συμφωνούσαμε με αυτό, αλλά όλα τα δεδομένα ήταν εκεί. Μέσα στα σχέδια για τη Super League υπήρχαν προτάσεις, οι οποίες θα βοηθούσαν τους συλλόγους να διαχειριστούν καλύτερα το κόστος και να παρέχουν μεγαλύτερη οικονομική βεβαιότητα, όπως η χρήση ανώτατων ορίων μισθών».

Η FSG ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη δημιουργία της ESL, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των οπαδών των Reds. Η υλοποίηση της συμφωνίας με την λέσχη οπαδών Spirit of Shankly (SOS) ουσιαστικά βάζει φρένο στα οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια για συμμετοχή σε ένα άλλο παρόμοιο σχηματισμό, αφού πλέον είναι απαραίτητη η συναίνεση των οπαδών.

Η αποτίναξη του ρόλου, τον οποίο η FSG διαδραμάτισε στον σχεδιασμό της ESL, δε θα είναι εύκολη, και πολλοί οπαδοί θα χρειαστούν πολύ χρόνο να συγχωρέσουν και να ξεχάσουν, αλλά η FSG έχει πλέον προχωρήσει στο δεκαετές της σχέδιο «FSG 3.0».
Το συγκεκριμένο σχέδιο προνοεί τη δημιουργία χαρτοφυλακίου επιχειρήσεων και επενδύσεων, από όλο το φάσμα αθλητικών οντοτήτων, του οποίου η αξία μέχρι στιγμής αποτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια λίρες, καθώς περιλαμβάνει, εκτός από τους Reds, την ομάδα του NHL, Pittsburgh Penguins, την ομάδα Boston Red Sox από το Major League Baseball και την ομάδα του πρωταθλήματος NASCAR, RFK Racing.

Η FSG έχει διοικήσει τον σύλλογο με βιώσιμο τρόπο, αν και στα μάτια αρκετών οπαδών επέδειξε απραξία στο μεταγραφικό παζάρι. Ωστόσο, ο Purcell πιστεύει ότι λειτουργεί έξυπνα σε σχέση με τους κυριότερους αντιπάλους της.
«Σε σύγκριση με τα άλλα μέλη της Big Six, οι διοικούντες της FSG είναι πιθανώς οι πιο έξυπνοι στοχαστές», είπε ο Purcell.
«Έβαλαν πολλή σκέψη και προσπάθεια στη στρατηγική τους για να φτάσουν την επιχείρηση εκεί που θέλουν».
«Υπάρχει ξεκάθαρα ένας φιλόδοξος σχεδιασμός για την ανάπτυξη της FSG και της Liverpool, όπως φαίνεται στις συμφωνίες που έχουν ήδη κάνει. Το αν η επιτυχία θα συνεχιστεί μένει να φανεί».

Κατά ειρωνικό τρόπο, η FSG και η Liverpool μάλλον χρειάζονταν λιγότερο τα κέρδη από την δημιουργία της ESL.
Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία με την λέσχη οπαδών SOS θα βάλει οριστικά ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα για συμμετοχή των Reds σε παρόμοιους σχεδιασμούς.

Liverpool και Burnley οι μόνες κερδοφόρες ομάδες της Premier League
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com