Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ο Jurgen Klopp και η AC Milan του Arrigo Sacchi

Ο Jurgen Klopp και η AC Milan του Arrigo Sacchi

Ο Jurgen Klopp, καθ’ όλη τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας, είχε την πολυτέλεια να συνεργάζεται με ομάδες όπως η Liverpool και η Borussia Dortmund.

Πρόκειται για ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο και έχουν στόχο τις μεγαλύτερες διακρίσεις.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα, όμως, ήταν διαφορετική. Ο Klopp άρχισε να εμπεδώνει τις πρώτες αρχές προπονητικής τακτικής, οι οποίες αργότερα διαμόρφωσαν τις στρατηγικές του μεθόδους, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την αποφυγή του υποβιβασμού, ως παίκτης της Mainz 05. Ο Wolfgang Frank ανέλαβε την ομάδα στη μέση της σεζόν, το 1995, για να σώσει τον σύλλογο από τον επικείμενο υποβιβασμό. Ο Frank ήταν θαυμαστής του έργου του Arrigo Sacchi, ο οποίος είχε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες με την AC Milan στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ο Frank, ο Klopp και οι υπόλοιποι παίκτες διέθεσαν απίστευτο χρόνο στην παρακολούθηση και ανάλυση οπτικογραφημένων στιγμιοτύπων της AC Milan του Sacchi, και συγκεκριμένα του τρόπου με τον οποίο συμπεριφερόταν η ιταλική ομάδα στην προπόνηση. Η ομάδα της Serie A ανέπτυξε μια φήμη για τις ιδιόμορφες προπονήσεις της, ειδικά για την μεγάλη έμφαση στην άμυνα ζώνης, αλλά και τον τρόπο που μετακινείτο στο γήπεδο, ως μια συνεκτική μονάδα. Η κίνηση των παικτών της Milan στο γήπεδο δεν εξαρτάτο από την κίνηση των αντίπαλων παικτών.

Ο Sacchi πίστευε ότι η ομάδα του θα έπρεπε να υπερασπίζεται το χώρο ανάλογα με τη θέση της μπάλας. «Όλοι οι παίκτες μας είχαν τέσσερα σημεία αναφοράς», είπε, «την μπάλα, τον χώρο, τον αντίπαλο και τους συμπαίκτες τους. Κάθε κίνηση στο γήπεδο γινόταν σε σχέση με αυτά τα τέσσερα σημεία αναφοράς». Η Mainz 05 κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό χάρη στις μεθόδους του Frank, οι οποίες ήταν εμπνευσμένες από τον Sacchi. Τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας, καθώς εφάρμοσε την φιλοσοφία του στο γήπεδο, με κύριο όπλο την πίεση ψηλά στο αντίπαλο τρίτο.

Οι εμπειρίες του Klopp δίπλα στον Frank διαμόρφωσαν το δικό του στυλ παιχνιδιού. Η τωρινή του ομάδα υιοθέτησε πολλές από τις αρχές της Milan του Sacchi και απόψε το βράδυ, ο 54χρονος Γερμανός θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το San Siro. Το διάσημο San Siro, όπου ο Sacchi κάποτε ξεδίπλωσε το ποδοσφαιρικό του τακτικό πλάνο, το οποίο αργότερα εκσυγχρονίστηκε στο χορτάρι του Anfield, θα φιλοξενήσει τους Reds για πρώτη φορά από τότε που η Inter Milan υπέφερε στα χέρια του Fernando Torres, πριν από μια δεκαετία.

«Αυτή η ομάδα της Liverpool έχει εμπνευστεί σίγουρα από τη Milan του Arrigo Sacchi», δήλωσε χθες ο βοηθός του Klopp, Pep Lijnders. «Ο Jurgen έχει πει στο παρελθόν ότι πολλά από τα θεμέλια της φιλοσοφίας του βασίστηκαν στις αρχές του μεγάλου προπονητή της Milan». «Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που μας άγγιξαν και τους δύο. Πρώτον η έμφαση στην παγίδα του οφσάιντ, δεύτερον η άμυνα ζώνης και τρίτον το πώς κρατούσε την ομάδα του σφιχτή με και χωρίς την κατοχή της μπάλας, αλλά χωρίς να στερεί από τους παίκτες του την ελευθερία για ατομικές ενέργειες».

Πράγματι, οι Reds έχουν πιάσει τους περισσότερους παίκτες στην παγίδα του οφσάιντ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, αυτή τη σεζόν, συνολικά 68 φορές. Βρίσκονται στην πέμπτη θέση σε σχέση με τον αριθμό των σουτ που δέχονται, κατά μέσο όρο, ενώ βρίσκονται στη δεύτερη θέση σε σχέση με τον αριθμό των σουτ που επιχειρούν σε κάθε παιχνίδι. «Αυτή η ομάδα της Liverpool είναι ένα αριστούργημα», δήλωσε πρόσφατα ο Sacchi στον Jamie Carragher, στη στήλη του για την Daily Telegraph. Πράγματι, οι τωρινοί Reds είναι μια μετενσαρκωμένη εκδοχή της εκπληκτικής ομάδας του Sacchi και απόψε οι δύο σύλλογοι θα αναμετρηθούν στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, με τη Milan να παίζει το τελευταίο της χαρτί για να προκριθεί στη φάση των 16 της διοργάνωσης.

Ο Jürgen Klopp πανηγυρίζει τη νίκη επί της AC Milan.
Ο Jürgen Klopp πανηγυρίζει τη νίκη επί της AC Milan.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com