Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η παρουσίαση του βιβλίου The Untouchables: Anfield’s Band of Brothers

Η παρουσίαση του βιβλίου The Untouchables: Anfield’s Band of Brothers

Εάν μελετήσει κανείς την ιστορία, ακόμα και των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών συλλόγων, σε όλο τον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι εκτός από μεγάλες επιτυχίες έχουν βιώσει και μεγάλες απογοητεύσεις. Και όσο πιο πίσω πηγαίνει κανείς στον χρόνο, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα κάποιων επιτευγμάτων, όπως για παράδειγμα τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα της Huddersfield Town τη δεκαετία του 1920, κατόρθωμα το οποίο επανέλαβε και η Arsenal την επόμενη δεκαετία.

Μία από τις επιτυχημένες ποδοσφαιρικές περιόδους της Liverpool ήταν η δεκαετία του 1920, όταν μετά την κατάληψη της τέταρτης θέσης στις δύο πρώτες σεζόν, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Reds κατέκτησαν τον τίτλο της Division One και στη συνέχεια τον διατήρησαν, κάτι που είχε καταφέρει προηγουμένως μόνο η Sheffield Wednesday.

Σήμερα, κανένας από όσους παρακολούθησαν στο γήπεδο αυτούς τους πρωταθλητές να αγωνίζονται δεν βρίσκεται στη ζωή. Σε αυτές τις δύο σεζόν η Liverpool στέφθηκε πρωταθλήτρια μέσα από 42 αγώνες, με 6 παίκτες να αγωνίζονται στους 38 αγώνες της First Division το 1921-22 και τους ίδιους 6 να αγωνίζονται σε 40 αγώνες, την επόμενη σεζόν.

Ανάμεσα τους οι Dick Forshaw, Elisha Scott and Tom Bromilow. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε πολλά για αυτούς τους θρύλους της ομάδας, αλλά ούτε και για τους συμπαίκτες τους, γιατί μόνο από τη δεκαετία του 1960 και μετά άρχισαν να δημοσιεύονται τακτικά ποδοσφαιρικές βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και ετήσιες εκδόσεις μέχρι να φτάσουμε στην πληθώρα των εκδόσεων, οι οποίες είναι διαθέσιμες σήμερα και χωρίς καν να λάβουμε υπόψη το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά παρόλο που κανένας από τους ανθρώπους, οι οποίοι είδαν αγωνιζόμενους τους Dick, Εlisha και Τom δεν βρίσκεται στη ζωή, όσοι τους ήξεραν εξακολουθούν να τους θυμούνται ως παππού, θείο, οικογενειακό φίλο ή απλώς κάποιον που ήταν πολύ γνωστός στην περιοχή για κάτι ιδιαίτερο που έπραξε πολύ καιρό πριν.

Οι συγγραφείς Jeff Goulding και Kieran Smith αναγνωρίζουν την εξαιρετική βοήθεια που τους δόθηκε από συγγενείς -μεταξύ άλλων και χωρίς ιδιαίτερη σειρά- των Walter Wadsworth, Harry Chambers και Tom Bromilow. Ο Jeff και ο Kieran παραδέχονται επίσης ότι το να μπορέσουν να έρθουν πολύ κοντά με αυτούς τους άνδρες, μέσω των επιζώντων συγγενών τους, ήταν μια εξαιρετικά ανταποδοτική αλλά και αποκαλυπτική εμπειρία. Η επιθυμία τους να παρουσιάσουν στους αναγνώστες μια περασμένη αλλά ένδοξη εποχή «του παιχνιδιού, του συλλόγου και των ανθρώπων» είναι εντυπωσιακά επιτυχημένη.

Αν και η εξαιρετική ομάδα της Liverpool, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ήταν ένα κοσμοπολίτικο μείγμα παικτών από χώρες, οι οποίες αποτελούσαν τη βρετανική ηπειρωτική χώρα και το νησί της Ιρλανδίας, επιλέγοντας να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα τη ζωή τριών ντόπιων παικτών (Wadsworth , Bromilow και Danny Shone), δίνουν τη δυνατότητα στους αναγνώστες να κατανοήσουν ότι η περηφάνια της εκπροσώπησης της ομάδας της πόλης ήταν τόσο μεγάλη, πριν από έναν αιώνα, όσο είναι και σήμερα για τους αστέρες, όπως οι Carragher, Gerrard και Alexander-Arnold.

Η εξαιρετική αφήγηση των εμπειριών από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του Walter, του Tom, του Danny και άλλων όπως ο Harry Chambers, ο Jock McNab και ο Dick Forshaw θα μπορούσε να αποτελέσει το περιεχόμενο ενός ξεχωριστού βιβλίου. Όπως αναφέρουν και οι συγγραφείς «αυτοί οι γενναίοι άνδρες υπέμειναν κακουχίες που λίγοι από εμάς θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε».

Καμία ομάδα σε κανένα άθλημα δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη εκτός εάν υπάρχει άλλη ομάδα πίσω από την ομάδα που αγωνίζεται στο γήπεδο. Ο Bill Shankly και ο Bob Paisley δεν ήταν οι πρώτοι υπάλληλοι της LFC, οι οποίοι «περιβάλλονταν από ανθρώπους που ήταν πιστοί και κάλυπταν τα όποια κενά με τις δικές τους δεξιότητες». Οι συγγραφείς εμβαθύνουν στη ζωή του προσωπικού πίσω από την ομάδα της δεκαετίας του 1920 τόσο σχολαστικά και ολοκληρωμένα όσο κάνουν με οποιονδήποτε από τους παίκτες.

Θα γνωρίζαμε ακόμα πολύ λίγα για αυτούς τους πρώιμους θρύλους της LFC, αν δεν ήταν η επιμελής και επίπονη ερευνητική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε για τους σκοπούς αυτού του βιβλίου, από τους Jeff Goulding και Kieran Smith, οι οποίοι φρόντισαν να καταγράψουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για το ποιοι ήταν αυτοί οι άντρες, από πού προέρχονταν, τι τους έκανε να ξεχωρίσουν και ό,τι σημαντικό κατάφεραν μεταγενέστερα να επιτύχουν.

Όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, παίκτες και προπονητικό επιτελείο έγιναν πραγματικά ένα πολύ ιδιαίτερο Band of Brothers, οι οποίοι κέρδισαν με την αξία τους το προσωνύμιο «Untouchables», καθώς κατέγραψαν 48 νίκες και 21 ισοπαλίες, σε σύνολο 84 αγώνων πρωταθλήματος για δύο εξαιρετικές σεζόν.

Οι «Untouchables» έφτασαν στην κορυφή τον Δεκέμβριο του 1921, κέρδισαν όλους τους υποψηφίους για το στέμμα και το 1922-23, ηγήθηκαν της κατηγορίας από τον 6ο αγώνα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μέχρι να περάσουν την γραμμή του τερματισμού, τον Απρίλιο.

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1920 ήταν μια εκπληκτική περίοδος στη ζωή της LFC και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ιστορίες των παικτών, αυτής της ομάδας, μπορούν επιτέλους να ειπωθούν πλήρως.

Η παρουσίαση του βιβλίου The Untouchables: Anfield’s Band of Brothers
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com