Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Πώς η Mona Nemmer έφερε την επανάσταση στη διατροφή των Reds

Πώς η Mona Nemmer έφερε την επανάσταση στη διατροφή των Reds

Εκδόθηκε πρόσφατα το βιβλίο της Επικεφαλής Διατροφής των παικτών της Liverpool, Mona Nemmer, με την ίδια να μιλά στη Liverpool ECHO κατά την παρουσίαση.

Για να βρούμε το ξεκίνημα της «σχέσης» μεταξύ της Liverpool και της Mona Nemmer, πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 2016. Ήταν τότε πού ο ατζέντης του Jurgen Klopp πρωτοήρθε σε επαφή με την τότε υπεύθυνη διατροφής της Bayern, για να την ενημερώσει ότι ο Γερμανός θέλει να μιλήσει μαζί της.

Ο προπονητής της ομάδας μας τότε έψαχνε για έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στο πώς γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος η διαχείριση της διατροφής των παικτών του, σε μία περίοδο όπου ετοιμαζόταν για την πρώτη του γεμάτη σεζόν στην Αγγλία και ήθελε να βελτιστοποιήσει όλους τους εξωγηπεδικούς παράγοντες πού επηρεάζουν την απόδοση των ποδοσφαιριστών.

Σε σχέση με το θέμα της διατροφής, ψάχνοντας τον κατάλληλο άνθρωπο, άρχισε να ακούει όλο και πιο συχνά το όνομα της Nemmer.

Ο ίδιος αφηγείται στον πρόλογο του βιβλίου της συμπατριώτισσάς του, με τίτλο «A Taste of the Liverpool Way»:

«Δεν είχα γνωρίσει τη Mona όταν δούλευα στη Γερμανία, όμως είχα ακούσει για τη φήμη της.»

«Η σημασία της διατροφής των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών γινόταν όλο και προφανέστερη, και ήθελα το καλύτερο για τη Liverpool Football Club.»

«Ρώτησα παίκτες, προπονητές και managers ανά τον κόσμο, και το ίδιο όνομα συνέχισε να ακούγεται: Mona!»

Η ίδια η Mona Nemmer τώρα, μιλώντας στην ΕCHO, αναφέρεται στη συνομιλία της με τον Klopp:

«Δούλευα στη Bayern Munich τότε και δεν ήξερα προσωπικά τον Jurgen Klopp.»

«Ο ατζέντης του με πήρε τηλέφωνο και είπε: ‘Θα άρεσε πολύ στον Jurgen να μιλήσει μαζί σου’. Δεν ήμουν σίγουρη ακριβώς περί τίνος πρόκειται, οπότε είπα ‘ναι, φυσικά’.»

«Με πήρε τηλέφωνο. Είχαμε μία φανταστική συζήτηση, πού κράτησε πολύ περισσότερο απ’ όσο περίμενα, και είπε: ‘Τι θα έλεγες να κανονίσουμε μία συνάντηση;'»

«Οπότε συναντηθήκαμε από κοντά, και από την πρώτη στιγμή υπήρχε μία φωτιά και από τις δύο πλευρές, σε σχέση με το τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε εδώ (στη Liverpool)

«Έτσι έγιναν τα πράγματα, και έχει υπάρξει μεγάλη εξέλιξη από τότε. Του χρωστάω πολλά πού με έφερε εδώ.»

Τα αποτελέσματα της δουλειάς και των τεχνικών αιχμής πού χρησιμοποιούσε η Mona Nemmer άρχισαν να φαίνονται μετά από ένα διάστημα, με τον Klopp να παρατηρεί ότι οι παίκτες περνούσαν περισσότερο χρόνο στο τραπέζι απ’ ότι πριν, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στο μενού είναι το αποτέλεσμα της πρόσληψης ενός καινούριου ανθρώπου.

Η Mona, ο οποία έχει χαρακτηριστεί ως «μητρική φιγούρα» μέσα στην ομάδα, συνεχίζει τη διήγησή της αναφερόμενη στην πρώτη της περίοδο στη νέα της δουλειά:

«Όλα ξεκίνησαν στο Porto Alto το 2016, στην πρώτη μου σεζόν στην ομάδα.»

«Βρισκόμουν ήδη λίγες μέρες στην ομάδα, και βρέθηκα σε ένα γρήγορο meeting με όλα τα τμήματα της ομάδας μαζεμένα.»

«Οι Jurgen, Billy Hogan και Mike Gordon ήταν όλοι εκεί, αυτό το μοναδικό γκρουπ, και ξεκινήσαμε να συνομιλούμε για τη διατροφή και το πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε την ομάδα.»

Έκτοτε η Γερμανή έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της θρέψης των παικτών του Klopp, εξασφαλίζοντας την υψηλή διατροφική τους αξία και ταυτόχρονα τη νοστιμιά τους. Παραδείγματα πιάτων πού επέβλεψε είναι το φιλέτο ψαριού με ψητά δαμάσκηνα, το κοτόπουλο βουτυρόγαλα και το γιαούρτι σόγιας με granola και μούρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως για το προσωπικό διατροφής της ομάδας ήρθε αρκετό καιρό μετά. Οι πόρτες του προπονητικού κέντρου έκλεισαν μία βδομάδα πριν την κυβερνητική απόφαση της επιβολής lockdown, και το τμήμα του οποίου προΐστατο η Nemmer κλήθηκε να επιδείξει ευρηματικότητα και προορατικότητα (να φανεί «proactive») στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις ποικίλες διαφορετικές συνήθειες και τρόπους ζωής των παικτών της ομάδας.

Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση του Takumi Minamino, ο οποίος έμενε μόνος στο κέντρο της πόλης, και έπρεπε να υποστηριχθεί σε ανάλογο βαθμό με τον Trent Alexander-Arnold, ο οποίος έχει προσωπικό σεφ και ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης γύρω του.

Η Mona Nemmer θυμάται:

«Τα μυαλά μας άρχισαν αμέσως να δουλεύουν.»

«Ήμασταν ‘ωχ, τι σημαίνει όλο αυτό (το lockdown) για την ομάδα, σε επίπεδο απόδοσης και όλων αυτών των πραγμάτων;'»

«Πρώτα απ’ όλα προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι είχαμε γύρω μας τα απαραίτητα, χωρίς να στερούμε πράγματα από ανθρώπους πού τα είχαν ανάγκη.»

«Συνειδητοποιήσαμε πάρα πολύ γρήγορα ότι όλο αυτό θα διαρκούσε για περισσότερο καιρό, οπότε έπρεπε να δούμε τι θα κάνουμε.»

Εν τέλει το τμήμα διατροφής σχεδίασε μία σειρά από μενού μέσω του Microsoft Excel, στέλνοντάς τα στους παίκτες, αποσκοπώντας έτσι στη διατήρηση των ποδοσφαιριστών στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, εν αναμονή των εξελίξεων σε σχέση με το θέμα της πανδημίας.

Η Nemmer συνεχίζει:

«Υπήρχαν διατροφικά μενού, τα οποία σχεδιάστηκαν για να κρατήσουν τη σύσταση των σωμάτων των παικτών σε φόρμα, ώστε να ταιριάζουν με την καθημερινή τους γυμναστική. Αυτό συνέβαινε κάθε μέρα με όλους τους παίκτες.»

«Εγώ ήξερα ήδη ότι κάποιοι παίκτες θα ξεχνούσαν να κάνουν τις παραγγελίες τους, οπότε έπρεπε τις στείλω στην ομάδα για να τις προετοιμάσει. Οδηγοί έκαναν delivery, και μετά από λίγο κατάλαβα ότι δε θα μπορούσα πια να το κάνω αυτό από το τραπέζι της κουζίνας!»

Ενώ η καραντίνα συνεχιζόταν, η Mona βοήθησε στη δημιουργία ενός app πού σκοπό είχε να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές των Reds να διατηρήσουν τη διατροφή τους σε υψηλά επίπεδα.

Συνεχίζει:

«Ήταν μεγάλη πρόκληση για μας να φροντίσουμε κάθε παίκτη ξεχωριστά, ή τους παίκτες πού οι οικογένειές τους δε βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

«Οπότε προσπαθήσαμε όχι μόνο να τους κρατήσουμε ασφαλείς από τον κορωνοϊό, αλλά να διαφυλάξουμε και την ψυχική τους υγεία.»

«Όσο περισσότερο διαρκούσε το lockdown, τόσο δημιουργικότεροι προσπαθούσαμε να είμαστε.»

«Είχαμε οικογενειακά πακέτα φαγητού ώστε να φέρουμε όλη την οικογένεια μαζί στην κουζίνα, και σε περιόδους όπου ο καιρός ήταν όμορφος είχαμε πακέτα BBQ.»

«Μάθαμε πολλά, και προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.»

Κλείνοντας, η υπεύθυνη διατροφής της ομάδας μας τονίζει ότι η συνεχής δημιουργικότητα του τμήματος διατροφής είναι κάτι πού απαιτείται, υπό την έννοια ότι οι πολλές διαφορετικές προελεύσεις των παικτών σημαίνουν ότι έχουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες:

«Αυτό πού έχουμε καθιερώσει όσο καιρό είμαι εγώ στην ομάδα είναι το να είμαστε καινοτόμοι, σε ό,τι έχει να κάνει με το μενού.»

«Θέλουμε επίσης να αξιοποιούμε τις διεθνείς κουζίνες. Είναι πολύ ωραίο για μας, καθώς διατηρεί τα πάντα ‘χρωματιστά’.»

H Mona Nemmer.
H Mona Nemmer.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com