Είσαι εδώ
Home > ΟΜΑΔΑ > ΓΗΠΕΔΟ > Anfield

Anfield

Το Anfield βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Liverpool όπου η ομάδα μας αγωνίζεται από το 1892 όταν και ιδρύθηκε. Αποτελείται από το Kop, το Main Stand, το Centenary Stand και το Anfield Road και έχει συνολική χωρητικότητα 45.362 θέσεις. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών όλων των εποχών είναι 61.905 και επετεύχθη σε έναν αγώνα εναντίον της Wolves το 1952.

Κατασκευάστηκε το 1884 και ανήκε στον κ. Orrell, φίλο του τότε προέδρου της Everton, John Houlding. Ο πρώτος αγώνας στο Anfield πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Everton και της Earlestown, στις 28 Σεπτεμβρίου 1884, που βρήκε νικητή την Everton με 5-0. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

To 1892 και ενώ ο Houlding είχε αγοράσει την γη στην οποία ανήκε το Anfield, θα προκύψει διαφωνία μεταξύ αυτού και της διοίκησης της Everton, σχετικά με το ύψος του ενοικίου του γηπέδου. H Everton θα φύγει από το Anfield και ο Houlding ιδρύει  τη Liverpool FC and Athletic Grounds Ltd. που θα παίξει τον πρώτο της αγώνα μπροστά σε περίπου 200 θεατές, την 1η Σεπτεμβρίου 1892 εναντίον της Rotherham, την οποία κερδίζει με 7-1. Ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος (για το Lanchashire League) πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1893 εναντίον της Lincoln, με τη Liverpool να κερδίζει 4-0 μπροστά σε περίπου 5.000 θεατές.

Μια νέα κερκίδα κατασκευάστηκε το 1895, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Main Stand, η οποία χωρούσε 3.000 επιπλέον θεατές και άλλη μία το 1903 εκεί που βρίσκεται το σημερινό Anfield Road end.

Όταν η Liverpool κατέκτησε το δεύτερό της πρωτάθλημα το 1906, κατασκευάστηκε ακόμα μία κερκίδα, παράλληλα στην οδό Walton Breck Road. Ήταν τότε που ο Ernest Edwards, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της Liverpool Daily Post και της Echo, θα ονομάσει αυτή την κερκίδα Spion Kop. Το όνομα το εμπνεύσθηκε από τον διάσημο λόφο στη Νότια Αφρική, όπου στην προσπάθειά του Βρετανικού στρατού να τον καταλάβει σκοτώθηκαν πάνω από 300 Άγγλοι στρατιώτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν από το Liverpool.

Το Anfield θα παραμείνει το ίδιο μέχρι το 1928, όπου το Kop θα ανακατασκευαστεί και θα μπορεί να φιλοξενεί 30.000 όρθιους θεατές. Στις 30 Οκτωβρίου του 1957 θα προστεθούν προβολείς. Το 1963 οι παλιές κερκίδες της Kemlyn Road αντικαθίστανται από νέες που είχαν υποστηρίγματα και μπορούσαν να χωρέσουν 6.700 θεατές, με το κόστος να ανέρχεται στις 350.000 λίρες!  Δυο χρόνια μετά θα γίνουν αλλαγές και στην κερκίδα του Anfield Road end. H μεγαλύτερη ως τότε ανακατασκευή έλαβε χώρα το 1973 όταν κατεδαφίστηκε το Main Stand και χτίστηκε από την αρχή, ενώ επίσης αντικαταστάθηκαν οι τότε προβολείς και προστέθηκαν φώτα στην κορυφή των Kemlyn Road και Main Stand.

Το 1982 θα τοποθετηθούν οι περίφημες “Shankly Gates” για να θυμίζουν σε όλους μας τον πολύ μεγάλο Bill Shankly. Στις 26 Αυγούστου 1982 τις πόρτες θα ξεκλειδώσει για πρώτη φορά η χήρα του Shankly, Nessie. Το 1987 θα τοποθετηθούν χρωματιστά καθίσματα και ένα δωμάτιο για την αστυνομία στην Kemlyn Road.

Ύστερα από την τραγωδία του Hillsborough το 1989 και σύμφωνα με την περίφημη “Taylor Report” θα έπρεπε όλα τα γήπεδα στην Αγγλία να έχουν εξ ολοκλήρου καθίσματα, έως τον Μάιο του 1994. Ένα δεύτερο διάζωμα προστέθηκε στην Kemlyn Road το 1992 που τώρα διέθετε και τα περίφημα “executive boxes”. Η κερκίδα ξανάνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου του 1992 από τον τότε πρόεδρο της UEFA Lennart Johansson και μετονομάστηκε σε Centenary Stand. Το Kop ανακατασκευάστηκε κι αυτό το 1994 και τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλη την κερκίδα, μειώνοντας την χωρητικότητά του σε 12.390 θέσεις.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 τοποθετήθηκε το περίφημο άγαλμα του Shankly, το οποίο έχει ύψος 2,40μ. Ο τύμβος αφιερωμένος στα 96 θύματα του Hillsborough βρίσκεται δίπλα στις Shankly Gates και όποια μέρα κι αν περάσετε, θα δείτε τη φλόγα να καίει στη μνήμη των άτυχων οπαδών μας. Η φλόγα αυτή καίει συνεχώς και δεν έχει σβήσει ποτέ, ενώ πάντα ο τύμβος είναι στολισμένος με λουλούδια.

Η πιο πρόσφατη αλλαγή στο Anfield πραγματοποιήθηκε το 1998 όταν η νέα Anfield Road άνοιξε και είχε 2 διαζώματα. Όμως στις αρχές τη σεζόν 1999-2000 χρειάστηκε να τοποθετηθούν πρόσθετα υποστυλώματα για να βελτιωθεί η στατικότητα.

Πάνω από τις σκάλες που συνδέουν τα αποδυτήρια με τον αγωνιστικό χώρο βρίσκεται η περίφημη επιγραφή “This is Anfield” η οποία τοποθετήθηκε εκεί από τον Bill Shankly «για να θυμίζει στους παίχτες μας σε ποια ομάδα αγωνίζονται και να θυμίζει στους αντιπάλους μας εναντίον ποιου παίζουν».

Οι διαστάσεις του Anfield είναι 101μ. x 68μ. που είναι λίγο πάνω από το όριο που θέτει η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (101μ. x 64μ.)

Μοιραστείτε το!

One thought on “Anfield

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com