Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ο πλουραλισμός εγγυάται αντοχή(;)

Ο πλουραλισμός εγγυάται αντοχή(;)

Επιμέλεια: Γεωργόπουλος Νίκος

Σίγουρα από τη μέχρι τώρα πορεία της φετινής Liverpool πολλά πράγματα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς και άλλα τόσα να σταθεί και να αναλύσει. Η πορεία της ομάδας εξάλλου μέχρι στιγμής θα παρείχε εχέγγυα μίας πορείας πρωταθλητισμού αν στο ποδόσφαιρο δεν υπήρχε το στοιχείο του απρόβλεπτου. Για αυτό καλό είναι η κάθε κουβέντα να τοποθετείται στη σωστή βάση και να μην ξεφεύγουν τα λόγια και οι απαιτήσεις.

Αυτό το άρθρο, σκοπό έχει να αναλύσει ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία-συστατικά της φετινής μηχανής της ομάδας του Merseyside. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η πολυφωνία λύσεων. Και όπου λύσεις αναφερόμαστε σε αγωνιστικούς πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές στο σκοράρισμα, στη δημιουργία κ.ο.κ. Με μία πρόχειρη ματιά, τα τελευταία χρόνια είθισται κάθε μεγάλη πορεία μιας ομάδας στον ποδοσφαιρικό στίβο της μεγάλης κατηγορίας  να συνδυάζεται με έναν άνθρωπο ( συνήθως σέντερ φορ ), ο οποίος τραβά συνήθως κουπί και είναι εκεί στα δύσκολα και όχι μόνο. Να μιλήσουμε για παράδειγμα για τον Robin Van Persie στο τελευταίο πρωτάθλημα του Alex Ferguson και της Manchester United το 2013; Να μιλήσουμε για τον Diego Costa του 2015; Ή για τον Jamie Vardy ως πιο πρόσφατο παράδειγμα στο περυσινό υπέροχο παραμύθι της Leicester City; Υπάρχουν και παραδείγματα εκτός πρωταθλητριών ομάδων όπως το πόσο οφείλεται στον Harry Kane εν μέρει η αγωνιστική εκτόξευση τα τελευταία δύο χρόνια της Tottenham ή τα όργια του Luis Suarez το 2014 που παρά λίγο και θα έφερναν στο Liverpool ένα απίθανο πρωτάθλημα.

Μία τέτοια μορφή αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει η ομάδα του Jurgen Klopp. Εδώ είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη όμως είναι εκείνη που μέχρι στιγμής κάνει απίστευτα ελκυστικό το ποδόσφαιρο των «Κόκκινων». Η συλλογικότητα. Η Liverpool αυτή τη στιγμή παίρνει σκορ από πάρα πολλούς παίκτες. Παίρνει λύσεις στη δημιουργία από πάρα πολλούς παίκτες. Παίρνει ατομικές ενέργειες από πάρα πολλούς παίκτες. O Firmino σκοράρει. Ο Coutinho σκοράρει. O Mane σκοράρει. O Lallana φέτος δείχνει και είναι πιο έτοιμος να σκοράρει. Μην ξεχνάμε πως μπορεί η Liverpool μαζί με την Manchester City να έχουν την καλύτερη επίθεση μετά από 10 αγώνες αλλά αμέσως πρέπει να σκεφθούμε πως η City έχει γκολ του Aguero να μετρήσει  μπροστά ενώ κανένας από τους καθαρόαιμους επιθετικούς της Liverpool (Stuurridge, Origi, Ings) δεν έχει σκοράρει στην Premier League. Και στους καθαρόαιμους δεν συμπεριλάβαμε τον Roberto Firmino διότι είναι ένας de facto επιθετικός στο μυαλό του Jurgen Klopp. Αυτό αυτόματα είναι και το όπλο της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα. Όπως δήλωσαν μετά τις δύο τελευταίες νίκες των Reds ο προπονητής της WBA Tony Pulis και ο μέσος της Crystal Palace James McArthur, η Liverpool ήταν η καλύτερη ομάδα που είχαν αντιμετωπίσει επειδή  « ο τρόπος που πιέζουν και κινούνται χωρίς τη μπάλα οι 6 παίκτες της μεσαίας και επιθετικής γραμμής είναι εκπληκτικός». Με  άλλα λόγια, ΌΛΟΙ συμβάλλουν καθοριστικά στο παιχνίδι της ομάδας. Και ΌΛΟΙ είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρήσουν και να προβληματίσουν πολύ τον κάθε αντίπαλο.

Αυτό είναι κάτι που ασφαλώς πιστώνεται ο Jurgen Klopp. Ο Klopp που πολλές φορές έχει επικαλεστεί το πόσο του αρέσει το ποδόσφαιρο επειδή είναι ομαδικό άθλημα και αυτό ακριβώς δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Η Liverpool πλέον έχει μία ταυτότητα. Μία ταυτότητα που όλοι ξέρουν πως έχουν πολλές αρμοδιότητες εντός των τεσσάρων γραμμών. Έχουν πολλές αρχές που πρέπει να υπακούσουν. Αυτό εξασφαλίζει εκ πρώτης όψεως τη δυνατότητα να μην χάνει η ομάδα τη δυναμική της αν λείψει ο τάδε ή ο δείνα. Kακά τα ψέματα, καμία ομάδα δεν έμεινε ποτέ παντελώς ανεπηρέαστη από την απουσία ενός από τα πρώτα βιολιά της ορχήστρας. Αυτή όμως η ομαδική λειτουργία αποσκοπεί ακριβώς στο να μείνει η ομάδα όσο πιο κοντά στην δυναμική της ανεξαρτήτως προσωπικών απουσιών. Κάποιος θα μας πει πως για μία περίοδο που η ομάδα ενδέχεται να περνά γενικό ντεφορμάρισμα. Ασφαλώς. Η απάντηση όμως είναι πως όταν σαν ένα σύνολο μπορείς να αναδεικνύεις και προσωπικά παίκτες πρωταγωνιστές, τότε είναι βέβαιο πως αν οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι εκτός ρόλου θα υπάρξουν σίγουρα άλλοι  έτοιμοι να αναδειχθούν από το σύνολο.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όπλο της Liverpool τη φετινή σεζόν. Η συλλογικότητα. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές πρέπει να μιλήσουμε για πιθανότητες. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, οι πιθανότητες αυτός ο πλουραλισμός να ενδυναμώσει την αντοχή της ομάδας στον σκληρό μαραθώνιο 38 παιχνιδιών είναι περισσότερες από τις πιθανότητες να στοιχίσει περισσότερο σε βάθος χρόνου η έλλειψη ενός σπουδαίου σκόρερ ή ηγέτη. Τίποτε όμως δεν αποκλείουμε γιατί όπως είπαμε και στο ποδόσφαιρο υπάρχει έντονο το στοιχείο του απρόβλεπτου. Αυτό άλλωστε που το καθιστά διαχρονικά τόσο γοητευτικό σπορ.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com