Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Μία ανάλυση της West Brom

Μία ανάλυση της West Brom

Επιμέλεια: Γεωργόπουλος Νίκος

Το Σάββατο αυτό θα λέγαμε πως έρχεται ένα πολύ δυνατό τεστ για την ομάδα της Liverpool. Θα λέγαμε ένα ματς αποδείξεων διότι αντιμέτωποι της ομάδας μας θα είναι δύο δαίμονες της. Αφενός η West Brom που την δυσκολεύει παραδοσιακά και αφετέρου ο Tony Pulis που όχι απλά τη δυσκολεύει αλλά έχει βρει τον τρόπο να την ΄΄στοιχειώνει΄΄. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο Άγγλος προπονητής παρατάσσει τις ομάδες του με στρατιωτική πειθαρχία και παραδίδοντας σεμιναριακού επιπέδου αμυντική λειτουργία.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τη σύντομη ανάλυση των ΄΄Baggies΄΄. Αυτό που θα δούμε από τους φιλοξενούμενους θα είναι αρχικά να παρατάσσονται με το αγαπημένο 4-5-1 ή 4-4-1-1 κατά κάποιους άλλους. Οι διαφορές εξάλλου στην ουσία είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Από το σχηματισμό αυτό συνήθως οι 9 παίκτες πλην του τερματοφύλακα και του Salomon Rondon θα βρίσκονται πίσω από τη μπάλα σε μία διπλή ζώνη άμυνας. Μία ζώνη άμυνας που από τη μία είναι πολύ καλή στο να μικραίνει πολύ τους χώρους  που παίζεται η μπάλα με τις συνεχείς καλές περιστροφές στα μαρκαρίσματα αλλά και την αφοσίωση στο μαρκάρισμα χώρου ενώ μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική και στην κάλυψη των χώρων όπου δεν παίζεται η μπάλα λόγω των καλών αποστάσεων μεταξύ των γραμμών, μία κατάσταση που ενορχιστρώνεται από τη σταθερή κοντινή απόσταση που διατηρούν οι δύο κεντρικοί χαφ μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς. Ενδεικτικό του πόσο ασφυκτικά κλειστοί είναι οι χώροι είναι το γεγονός πως κατά μέσο όρο ανά ματς οι φιλοξενούμενοι κάνουν 17.4 τάκλιν ενώ υποδέχονται 13.8 φορές τη μπάλα από λάθος του αντιπάλου. Δέχονται επίσης 13.5 σουτ ανά παιχνίδι αλλά αρκετά από αυτά αναγκαστικά γίνονται εκτός περιοχής. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως στα εκτός έδρας παιχνίδια της στο τρίτο του γηπέδου που εκείνη αμύνεται διαδραματίζεται το 30% του παιχνιδιού. Καθοριστική για τη διάσπαση του αμυντικού αυτού τείχους θα είναι αφενός η υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας αλλά και η διαγώνια κίνηση τόσο του επιθετικού της ομάδας μας όσο και των δύο παικτών που θα βρεθούν στα πλάγια ώστε να ανοίξουν δίοδοι στον άξονα τόσο για τους δύο εσωτερικούς μας μέσους όσο ενδεχομένως και για τον σέντερ φορ.

Όσον αφορά την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του Pulis έχουμε επίσης να παρατηρἠσουμε κάποια στοιχεία ενδιαφέροντα. Σίγουρα είναι μία ομάδα που θα υιοθετήσει long ball τακτικές. Μέχρι τώρα στα εκτός έδρας παιχνίδια τους, οι φιλοξενούμενοι έχουν σηκώσει τη μπάλα κατά μέσο όρο 76 φορές ενώ επιχειρούν περίπου κοντά στις 21 σέντρες. Αυτό σε συνδυασμό με τον κίνδυνο θάνατο που αποτελούν στις στημένες μπάλες θα  τσεκάρει σημαντικά τα αντανακλαστικά της ομάδας μας στο ψηλό παιχνίδι. Μην ξεχνάμε πως έχουν σκοράρει τα περισσότερα γκολ έως τώρα από κόρνερ σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Επίσης επιχειρούν κατά μέσο όρο 11.4 σουτ οπότε δεν τους λες εύκολα παντελώς ακίνδυνους επιθετικά. Άλλο στοιχείο που σίγουρα θα έχει προσέξει το επιτελείο της ομάδας μας είναι η σημασία που έχει η δεξιά πτέρυγα για την ανάπτυξη της WBA. Πιο συγκεκριμένα , το 44% των επιθέσεών της στα εκτός έδρας παιχνίδια λαμβάνει χώρα από εκεί υπερτερόντας κατά πολύ του 27% του άξονα και του 29% της αριστερής πτέρυγας. Μπόλικη δουλειά λοιπόν για τον James Milner και όχι μόνο από εκείνη τη μεριά. Όσον αφορά τους παίκτες κλειδιά, προσοχή σίγουρα στον αναγεννημένο Nacer Chadli που αγωνίζεται στο ρόλο του επιτελικού μέσου και έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων και πατά πολύ επικίνδυνα περιοχή, ασφαλώς στο Rondon που δίνει πολύ συχνά αξιόπιστες επιθετικές λύσεις και ακουμπά πολύ η ομάδα το παιχνίδι πάνω του αλλά και στον Claudio Yacob, το ΄΄μυαλό΄΄ της μεσαίας γραμμής των ΄΄Baggies΄΄.

Σίγουρα, πρόκειται για μία ομάδα που έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να μας προβληματίσουν ωστόσο ευελπιστούμε η Liverpool να έμαθε από τα περυσινά λάθη και να παρουσιαστεί ευρισκόμενη στη σωστή κατεύθυνση όπως δήλωσε και στη συνέντευξη τύπου ο Jurgen Klopp.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com