Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Kloppo για τα… πάντα όλα!

Kloppo για τα… πάντα όλα!

Επιμέλεια: Κουκούλης Γιώργος

Στην εκπομπή «Monday Night Football» του Sky Sports μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Jurgen Klopp, καταπιάνοντας μία τεράστια ποικιλία θεμάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ο Kloppo, που έχει εμπειρία ως τηλεσχολιαστής από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που έγινε στα γήπεδα της χώρας του, ξεκινώντας έδωσε μερίδιο της επιτυχίας του σε αυτήν την εμπειρία, καθώς «όσο και να βοήθησε το ταλέντο μου, η προβολή μου στο στούντιο με έκανε αρκετά πιο γνωστό απ’ ότι πριν.» Ο Γερμανός τεχνικός συνέχισε για το συγκεκριμένο θέμα, εξηγώντας ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ποδοσφαιριστές-προπονητές να παίρνουν θέση σχολιαστών. Προφανώς και έχουν μελετήσει. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι όταν μιλάει κάποιος χωρίς να σκεφτεί. Δεν είμαι και ο πιο σοφός άνθρωπος στο ποδόσφαιρο, αλλά όταν κάθεται κάποιος και λέει απλώς γιατί η ομάδα δεν σκόραρε αυτό το γκολ, γιατί δεν έκανε περισσότερα, γιατί δεν τα κανε καλύτερα, χωρίς σωστή ανάλυση, τότε δεν χρειάζεται να σπαταλάω την ώρα μου για να το ακούω.» κατέληξε ο Klopp.

Kαι κάπου εκεί ξεκίνησε το κεφάλαιο Liverpool. Aρχικά ο Jurgen Klopp μίλησε για την μεγάλη σημασία της καλής προετοιμασίας εν όψει της δύσκολης σεζόν: «Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το τι περάσαμε την σεζόν που μας τελείωσε, με τους δύο τελικούς και τα προημιτελικά στο FA Cup, γενικά δεν είχαμε πολύ χρόνο για προπόνηση την περασμένη σεζόν.»

«Σαν πρώτο μου καλοκαίρι στην ομάδα εγώ το ευχαριστήθηκα. Ευχαριστηθήκαμε την δουλειά που κάναμε μαζί, ενώ παρά το γεγονός ότι είχαμε παίκτες που λείπαν λόγω Euro, πάλι μπορέσαμε να δουλέψουμε μαζί τους σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα. Δουλέψαμε, προετοιμαστήκαμε, προφανώς και όλα τα φιλικά δεν πήγαν ιδανικά, αλλά αυτό συμβαίνει όταν μοντάρεις μια ομάδα και κλείνεις τρύπες διαρκώς» τόνισε ο γερμανός τεχνικός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των μαζεμένων εκτός έδρας αγώνων: «Δεν με προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Δεν το σκέφτηκα πολύ, παρά το γεγονός ότι πολλοί με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι είναι η αρχή και πρέπει να κάνουμε κάτι. Όχι. Είναι η αρχή και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Δεν ξέρω αν ήταν καλύτερα να τα παίξουμε αυτά τα παιχνίδια τώρα ή τον Νοέμβριο, αλλά φιλοσοφία μου είναι ότι αφού δεν αλλάζει κάτι δεν με νοιάζει. Βγαίνουμε έξω και παίζουμε και μας νοιάζει μόνο το πως θα παίξουμε εμείς, τίποτε άλλο» κατέληξε ο Klopp που δήλωσε σχετικά ευχαριστημένος με την εκκίνηση: «Παίξαμε καλά, αξίζαμε τα αποτελέσματα που πήραμε και ναι, ήταν ικανοποιητικά, αλλά δεν το πολυσκέφτομαι.Τίποτα περισσότερο,τίποτα λιγότερο.»

O Klopp κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις του κοινού. Στην ερώτηση για το ποιές είναι οι φιλοδοξίες του ως προπονητής των Reds, είπε: «Θέλω να παίζουμε ποδόσφαιρο που θα θυμόμαστε όταν το αναπολούμε. Αυτό θέλω και αυτό χρειάζεται στη ζωή, να δημιουργείς στιγμές που θα τις ευχαριστιέσαι όταν τις σκέφτεσαι, κάποιες απ’τις καλύτερες στιγμές στη ζωή σου. Δεν γίνεται να δημιουργήσεις τέτοιες στιγμές και να τερματίσεις 15ος. Με την ποιότητα που έχουμε είναι αδύνατο. Ξέρω τι θέλουν όλοι να ακούσουν, υπάρχει πάντα η βιασύνη στο ποδόσφαιρο. Προφανώς και θέλουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, δεν ξέρω πότε θα συμβεί, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να το πάρουμε από τη στιγμή που δεν έχουμε μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους διεκδικητές»

Η επόμενη ερώτηση του ζήτησε να κατονομάσει τον πιο επικίνδυνο παίκτη της Premier League, για να δώσει ο ίδιος τον τίτλο στον David Silva, γιατί «είναι πανέμορφος παίκτης και με εξαιρετική συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί παίκτες στο πρωτάθλημα αλλά στην ουσία δεν με νοιάζουν αν δεν παίζουν για μένα. Όλοι είναι επικίνδυνοι αν τους αφήσεις να γίνουν τέτοιοι», ενώ κλήθηκε και να κάνει μια σύγκριση του «Kίτρινου Τοίχου» των οπαδών της Dortmund με το Kop της Liverpool. Ο Klopp αποκρίθηκε: «Είναι διαφορετικά. Τίποτα δεν μοιάζει με τον Κίτρινο Τοίχο. Μιλάμε για 27.000 όρθιους φιλάθλους, κάτι πολύ εντυπωσιακό. Τώρα στη Liverpool είναι 22.000 και καθισμένοι, και δεν έχω ξαναδεί κάτι σαν αυτό επίσης. Το Kop μπορώ να πω ότι δημιούργησε το καλύτερο μισάωρο που έχω ζήσει ποτέ στο ποδόσφαιρο. Αυτή η τελευταία μισή ώρα απέναντι στην Dortmund. Έχω ζήσει πολλές απίστευτες στιγμές αλλά αυτή ήταν ό,τι καλύτερο έχω ζήσει ως τώρα. Θέλω να ελπίζω ότι θα ζήσω ακόμα καλύτερα πράγματα, αλλά ήταν απίστευτο. Δεν θέλω να συγκρίνω βέβαια. Είμαι πολύ τυχερός που έχω ζήσει δύο καταπληκτικές ομάδες πριν από εδώ και άλλη μία τώρα. Το Kop είναι εντυπωσιακό, αλλά και η Mainz και φυσικά η Dortmund είναι εξίσου καλά μέρη.»

Κάπου εκεί έπεσε επί τάπητος το θέμα Sakho. «Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα λιγάκι» είπε ο Klopp. «Κάποιος μου το είπε το πρωί και ήταν κάτι που έπρεπε να ξέρω νωρίτερα. Αλλά σε ημέρα αγώνα είμαι εντελώς σε άλλη διάθεση για να ασχολούμαι με αυτά. Επίσης ξέρω ότι ήταν κάτι σε αυτό το πράγμα που κανείς μας δεν χρησιμοποιεί (Snapchat). Αλλά δεν είναι στιγμή να μιλήσω γι’αυτό. Πρέπει να σκεφτείς κάποια πράγματα πριν δράσεις. Δεν είναι κάτι θετικό, αλλά θα το ρυθμίσω όταν το θεωρήσω σωστό. Δεν ξέρω πότε, αλλά δεν θα ναι τα Χριστούγεννα», κατέληξε.

Επόμενο θέμα ήταν η Premier League, με τον Jurgen Klopp να δηλώνει ικανοποιημένος απ’την αρχή: «Είναι ίσως απ’τις πιο καλές θέσεις που είμαστε όσο βρίσκομαι εδώ. Είμαι ικανοποιημένος αλλά είναι νωρίς, μόλις 6 παιχνίδια. Μιλάμε για την πιο ανταγωνιστική λίγκα του κόσμου. Ειδικά φέτος, κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος απ’την τελική θέση του, εκτός βεβαίως της Leicester. Είχαμε πολλές αλλαγές και ακόμα περισσότερη ποιότητα. Επτα ή οκτώ ομάδες μπορούν να ναι στην κορυφή σε αυτό το πρωτάθλημα. Είναι καλό για το κοινό και εμείς πρέπει να ανταπεξέλθουμε στην πίεση» είπε ο Klopp που στάθηκε λίγο στην απώλεια του παιχνιδιού με την Burnley.

«Δεν ήμασταν κακοί, κάναμε καλό παιχνίδι. 80% κατοχή και χάνεις 2-0, δεν ξέρω σε ποιο άλλο άθλημα γίνεται κάτι τέτοιο. Άξια νικητές βέβαια η ομάδα της Burnley, γιατί έβαλαν τα γκολ και εμείς όχι, αλλά αν ξαναπαίζαν έτσι και στα επόμενα παιχνίδια δεν νομίζω να συνέβαινε πάλι αυτό, μιας και είχαμε υπερβολικά πολύ κατοχή» τόνισε ο Klopp. «Στο παιχνίδι με την Hull από την άλλη, άλλαξε η κίνηση της ομάδας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Με την Burnley όλη η δημιουργία σταματούσε στο τέλος και καταλήγαμε να κάνουμε υπερβολικά πολλά σουτ. Το χα πει και μετά το τέλος, ότι θέλαμε μία πάσα ακόμα, κάτι που κάναμε και με την Hull και τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα».

Στη συνέχεια ο Klopp ρωτήθηκε για τις μέρες του ως παίκτης στην Mainz, οπού σε 325 εμφανίσεις πέτυχε 52 γκολ: «Δεν ήμουν και τόσο καλός ως παίκτης. Πολύ μέτριος. Αρκετά γρήγορς, καλός με το κεφάλι, αλλά όταν η μπάλα ήταν στα πόδια μου είχα πρόβλημα. Αγαπόυσα όμως υπερβολικά πολύ το παιχνίδι για να σταματήσω. Αλλά μάλλον μία από τις καλύτερες μου αποφάσεις, όταν πήγα για προπονητής, ήταν να πω ότι δεν θα παίξω ποδόσφαιρο ξανά», είπε ο Kloppo, για να συνεχίσει στο κεφάλαιο της προπονητικής:

«Ένα από τα θέματα των παικτών της 2ης κατηγορίας στη Γερμανία είναι ότι δεν παίρνεις αρκετά λεφτά. Δεν είμαι ο πιο έξυπνος αλλά ούτε χαζός για να καταλάβω ότι θα μπορούσα να χα κάνει καλύτερη καριέρα σε κάτι άλλο, αλλά δεν ξέρω τι. Αγαπούσα το παιχνίδι τόσο πολύ και πάντα ήθελα να ήμουν μέρος του, επομένως ήξερα ότι αν μου δινόταν η ευκαιρία να κοουτσάρω μια ομάδα θα ήταν καλύτερα απ’το να παίζω σε μία. Ακόμα και στα 26 να μου ερχόταν η ευκαιρία θα το έκανα, αλλά τελικά έγινε στα 33».

Όσο για το προπονητικό είδωλό του; «Ο Wolfgang Frank. Πέθανε πολύ νέος δυστυχώς. Αυτός έφερε το 4-4-2 σε έμας (στην Mainz) και μας βελτίωσε πολύ. Μάθαμε ότι ακόμα κι αν είχαν καλύτερους παίκτες, μπορούσαμε να κερδίζουμε αγώνες. Χρησιμοποίησα πολλά στοιχεία του όταν έγινε προπονητής. Ήταν το τέλειο πρότυπο για τους παίκτες του που τώρα είναι αρκετοί προπονητές ή τεχνικοί, κάτι που ονειρευόταν γι’αυτούς και ο ίδιος».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το τι σημαίνει η φράση του ότι «το Gegenpressing είναι ο καλύτερος οργανωτής», ο Klopp εξήγησε: «Είναι το τι πρέπει να κάνεις μέχρι η μπάλα να πάει στο 10άρι. Πρέπει να δώσεις δύο τρεις έξτρα πάσες, κάθετες μπαλιές, να φτιάξεις παιχνίδι. Κερδίζοντας την μπάλα ψηλά, είσαι κοντά στο τέρμα και μόλις μια πάσα μακριά από μια καλή ευκαιρία, και γι’αυτό είπα ότι κανείς δεν είναι τόσο καλός δημιουργός σαν μια κατάσταση πίεσης ψηλά.»

Στη συνέχεια μίλησε για την συνεισφορά του Roberto Firmino στο σύστημά του: «Ο Roberto είναι πάντα μέσα στην επιθετική αλλά και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Έχει ένα φυσικό ταλέντο το οποίο γνωρίζει και δεν σκέφτεται πολύ για να κερδίσει την μπάλα, είναι φυσικό του ένστικτο. Μπορεί να παίξει επίσης σε όλες τις θέσεις της επίθεσης.

Ο Roberto βρίσκεται στο κέντρο και μπορεί σωματικά να το κάνει. Είναι η πιο έντονη δουλειά καθώς πρέπει να κάνει δύο ειδών δουλειά, και όταν είμαστε πιο βαθιά και πιέζουμε πάλι έχει να κάνει δουλειά. Πάντα έχει να κάνει κάτι στο γήπεδο, επιθετικά ή αμυντικά.»

Τέλος ασχολήθηκε με την γενικότερη λειτουργία του συστήματος της ομάδας και ρωτήθηκε για το πως χτίζει τη νέα Liverpool: «Πολλοί έχουν διαφορετικές οπτικές για το 4-1-4-1 ή το 4-5-1. Δεν τις βλέπω τις διαφορές. Το 4-3-3 εξαρτάται από τις συνθήκες. Αν για παράδειγμα παίζεις με πραγματικά «φτερά» στα πλάγια όπως είχε κάνει η Ολλανδία πριν κάτι χρόνια, τότε είναι διαφορετικό. Πολύ δυνατή ομάδα στο ένας με έναν, αλλά εμείς για παράδειγμα δεν έχουμε πλάγια χαφ, πλην του Mane.

Έχουμε δημιουργούς παίκτες και πρέπει κάπως να βρουμε πως θα τους στήσουμε για να εκμεταλλευτούμε τα ταλέντα τους.» συνέχισε ο Klopp «χτίζουμε το σύστημα πάνω στο υλικό, όχι το ανάποδο. Συνήθως παίρνει χρόνο, αλλά όσο προχωράει αυτός ο χρόνος παίρνεις πληροφορίες για τους παίκτες σου, ζείτε εμπειρίες, σε καλά ή άσχημα παιχνίδια και μαθαίνει ο ένας για τον άλλον. Γι’ αυτό έχει σημασία το να δουλεύεις λίγο καιρό παραπάνω μαζί για να βελτιωθείς και αυτό δεν είναι έκπληξη τώρα που γίνεται, αλλά έχουμε ακόμα κάποια θεματα»

Η επιθετική λειτουργία της ομάδας είναι εξαιρετική κάτι το οποίο ζητάει και ο Klopp, καθώς ψάχνει συμμετοχή από κάθε μέρος του γηπέδου. «Προφανώς όχι τα σέντερ μπακ, αυτούς τους χρειάζομαι μόνο για τα στημένα μπροστά, και ένας παίκτης που θα βοηθάει αμυντικά, ένας φουλ μπακ ή ένας μέσος, αλλά από όλους τους άλλους δεν θέλω να ακούσω «δεν μπορώ να σκοράρω», είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόζεσαι εύκολα στις συνθήκες» τόνισε ο Klopp.

«Είμαστε μία καλή ομάδα αλλά πρέπει να βελτιωθούμε, όχι μόνο στα στημένα αλλά σε πολλά πράγματα. Το ποδόσφαιρο είναι, στις καλές μέρες, όμορφο και απλό παιχνίδι, ενώ στις άσχημες μέρες κάτι που δεν μπορείς να βρεις λύση για τίποτα. Αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον» κατέληξε ο γερμανός τεχνικός.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com