Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η εκπληκτική ευελιξία του νέου συστήματος

Η εκπληκτική ευελιξία του νέου συστήματος

Ιδέες: Γιώργος Φωτίου / Στάυρος Μπέκας

Επιμέλεια: Σταύρος Μπέκας

 

Όταν υπέγραψε ο Jürgen Klopp στη Liverpool θεωρήσαμε σχεδόν σίγουρο ότι θα πορευτεί με το αγαπημένο του 4-2-3-1 που λειτουργούσε εξαιρετικά για πολλά χρόνια στη Borussia Dortmund. Σε αυτή την μισή πρώτη σεζόν (’15-’16), που μάθαινε τους παίκτες και προσπαθούσε να φτιάξει το πλάνο του για τη νέα σεζόν, χρησιμοποίησε δύο συστήματα – το 4-2-3-1 στα περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια και το 4-3-3 κυρίως σε κάποια δυνατά εκτός έδρας.

Πάμε να δούμε όμως τι έχει κάνει έως τώρα φέτος και πόσο σημαντικές μπορεί να αποδειχθούν μερικές λεπτομέρειες..

Ενώ όλο το καλοκαίρι δοκίμαζε τα δύο περσινά συστήματα (4-2-3-1 και 4-3-3) στο φιλικό με τη Barcelona παρουσίασε κάτι λίγο διαφορετικό. Ο Klopp πιθανότατα σκέφτηκε ότι για να σταματήσει κάποιος την επιθετική μηχανή των Καταλανών υπάρχουν δύο τρόποι – είτε να παίξεις σκληρή άμυνα τύπου Mourinho (που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παίξει), είτε να φτιάξεις δύο κανονικές ζώνες άμυνες. Επέλεξε λοιπόν το 2ο σενάριο χρησιμοποιώντας ένα σύστημα 4-1-4-1 με τον Firmino να προσπαθεί να χαλάσει την 1η πάσα και τον Emre Can να προσπαθεί να σκουπίσει ότι περνάει από την 1η ζώνη άμυνας, έτσι ώστε η 2η ζώνη να έχει λιγότερη δουλειά κόντρα στην καλύτερη επίθεση του Κόσμου.. Ευφυέστατη σκέψη κατά τη γνώμη μας και λειτούργησε τέλεια ασχέτως με το τελικό 4-0.

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν στο Λονδίνο κόντρα στην Arsenal, ο Γερμανός επέλεξε να αφήσει στον πάγκο τον Emre Can και να βάλει στη θέση του τον Jordan Henderson. Επειδή ο αρχηγός δεν είχε ξαναπαίξει ως holding midfielder, το σύστημα μετατράπηκε σε 4-3-3 (ούτως ή άλλως δεν είναι και τεράστιες οι διαφορές ανάμεσα σε 4-1-4-1 και 4-3-3).

Τη 2η αγωνιστική κόντρα στην Burnley, ο Mane είναι τραυματίας και τη θέση στο γήπεδο παίρνει ο Sturridge. Οι δύο υποτιθέμενοι πλάγιοι επιθετικοί σου με βάση το 4-3-3 (Coutinho & Sturridge) συγκλίνουν στο κέντρο όπου δημιουργείται συνωστισμός και το ρεκόρ κατοχής στην ιστορία της Premier League (80%) δεν έπαιξε κανένα ρόλο αφού δεν είχες εντέλει απειλητικές φάσεις προς την αντίπαλη εστία με αποτέλεσμα να έρθει η ήττα με 2-0. Τα λάθη όμως που έγιναν σε αυτό το παιχνίδι είναι περισσότερα και θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε.

Ο αγώνας για το League Cup κόντρα στη Burton Albion δεν χρίζει κριτικής αφού ο πρώην παίκτης της Liverpool και νυν προπονητής της Burton, Nigel Clough, έπαιξε φουλ επιθετικά δίνοντάς μας τη δυνατότητα για μια εύκολη επικράτηση (0-5). Παρ’όλα αυτά ο Emre Can ξεκίνησε βασικός και επανήλθε το 4-1-4-1.

Ο τραυματισμός του Τουρκογερμανού, έφερε ξανά σε θέση αμυντικού χαφ τον Hendo στον αγώνα του Λονδίνου κόντρα στην Tottenham και το σύστημα μετατρέπεται πάλι σε 4-3-3, ώστε να υπάρχει κάλυψη στον αρχηγό που ακόμη μαθαίνει τη θέση.

Ο Emre συνεχίζει να είναι ανέτοιμος και η 3άδα στα χαφ έχει πλέον καθιερωθεί (Hendo, Lallana, Gini). Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με τη Leicester, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο έπαιξε ανοιχτά, η Liverpool χρησιμοποίησε το 4-3-3.

Και εδώ κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί αν το αγαπημένο σύστημα του Klopp (4-2-3-1) που χρησιμοποιούσε σχεδόν πάντα πέρυσι στα εντός έδρας παιχνίδια, πήγε περίπατο.. Η απάντηση είναι ‘’όχι ακριβώς’’! Υπάρχουν μερικοί παίκτες κλειδιά στα φετινά σχέδια του Klopp. Ο ένας είναι ο Firmino, αλλά χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο άρθρο για να αναλύσουμε την εκπληκτική δουλειά που κάνει μέσα στο 2016. Οι άλλοι δύο παίκτες κλειδιά είναι οι Mane-Lallana. Ο Σενεγαλέζος οδοστρωτήρας σαρώνει ότι βρει μπροστά του και έχει δώσει φρεσκάδα, ταχύτητα και την απρόβλεπτη κίνηση, που τόσο πολύ μας είχε λείψει τις δύο προηγούμενες σεζόν. Πέρα από αυτά όμως έχει και μαγική συνεργασία με τον Adam Lallana. Αλλάζουν συνεχώς θέσεις και επικοινωνούν τέλεια λες και παίζουν χρόνια μαζί, δημιουργώντας ανισορροπία στις αντίπαλες άμυνες. Ο αναγεννημένος Άγγλος διεθνής είναι ο #1 παίκτης κλειδί για τα συστήματα του Γερμανού. Οι κινήσεις που κάνει μέσα στο γήπεδο σε κάνουν να πιστεύεις ότι η Liverpool αγωνίζεται με 12 παίκτες και δεν είναι καθόλου τυχαίο που σπάει σε κάθε αγωνιστική το ρεκόρ χιλιομέτρων! Ναι μεν ξεκινάει όλα τα παιχνίδια ως δεξιός εσωτερικός χαφ, είτε στο 4-3-3, είτε στο 4-1-4-1, αλλά 1ον η άνεση που έχει να βγει από τα πλάγια δίνει χώρο στον Mane να κινηθεί κάθετα ως κρυφός επιθετικός και 2ον τα κάθετα τρεξίματα που κάνει από πίσω προς την επίθεση, αρκετές φορές μετατρέπουν προσωρινά το σύστημα σε 4-2-3-1 με τον Wijnaldum να συγκλίνει και να τον καλύπτει δίπλα στον Henderson.

Πέρα όμως από αυτά που έχουμε κατανοήσει – το πως λειτουργεί το νέο σύστημα κόντρα σε ομάδες που παίζουν ανοιχτά – υπάρχουν και αυτά για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη σίγουροι.. Οι 4 από τους 5 αντιπάλους μας στους πρώτους αγώνες που έχουμε δώσει, έπαιξαν ανοιχτό ποδόσφαιρο δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα – να βρίσκουμε κενούς χώρους και να χτυπάμε άμεσα! Τα 4 goals στην Arsenal και τη Leicester, τα 5 στην Burton Albion και οι πολλές μεγάλες χαμένες ευκαιρίες κόντρα στην Tottenham, αποδεικνύουν το πόσο καλοί είμαστε σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με ομάδες τύπου Burnley. Τι γίνεται όταν οι αντίπαλοί σου σε παίξουν κλειστά. Προς το παρόν δεν έχουμε απάντηση στο ερώτημα. Μία φορά μας έπαιξαν κλειστά και κάναμε τη μοναδική μας ήττα, αλλά σε εκείνο το παιχνίδι δεν έπαιζε ο μοναδικός καθαρός winger που έχουμε (ο Mane). Είναι γνωστό ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για να διασπάσεις κλειστές άμυνες χρειάζεσαι πλάγιους ποδοσφαιριστές. Ο Wijnaldum που έπαιζε πλάγιος στην Ολλανδία, έχει μετατραπεί σε εσωτερικό χαφ στην Αγγλία, ο Coutinho που παίζει πλάγια δεν αγαπάει τη συγκεκριμένη θέση και συγκλίνει προς το κέντρο. Αν για κάποιο λόγο λείψει ο Σενεγαλέζος (Copa Africa, κάρτα, τραυματισμός) δεν ξέρουμε πως θα παρουσιαστεί η ομάδα. Ένας άλλος τρόπος για να καταφέρεις να σκοράρεις σε κλειστές άμυνες σε παιχνίδια που ‘’κολλάνε’’ και δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου, είναι να ψάξεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα το κεφάλι του center for. Ναι, ξέρουμε, δεν υπάρχει φέτος αυτό το κεφάλι! Θεωρούμε όμως ότι θα ήταν χρήσιμο ο ένας από τους 4-5 επιθετικούς σου να είναι στο στυλ του Crouch, έτσι ώστε να μπορείς να έχεις και ένα Plan B ως προπονητής σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις. Το Plan B που δεν υπήρξε κόντρα στη Burnley..

Πιστεύουμε ότι το αυριανό παιχνίδι κόντρα στην Chelsea ίσως δείξει περισσότερα πράγματα για τις ικανότητες της φετινής Liverpool. Αν οι Λονδρέζοι ως οικοδεσπότες επιλέξουν να παίξουν ανοιχτά, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε καλές πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα. Αν όμως παίξουν κλειστά, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει ο Conte στην έως τώρα καριέρα του, τότε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η δική μας προσέγγιση. Θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε το παιχνίδι μας με το ασφυκτικό gegenpressing ή θα τους δώσουμε χώρο παίζοντας παρτίδα σκάκι, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε σε έναν εκτός έδρας αγώνα κόντρα σε μία από τις διεκδικήτριες του τίτλου;

Ένας μήνας είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κρίνουμε την κατάσταση της ομάδας και προτρέτουμε όλους τους οπαδούς να κάνουν υπομονή και να κρατούν χαμηλά τον πήχη – η Liverpool του Klopp φέτος χτίζεται. Είναι αλήθεια όμως πως μας χαροποιεί ιδιαίτερα που στα 4 από τα 5 φετινά παιχνίδια έχουμε δει το υπέροχο επιθετικό πρόσωπο της νέας Liverpool και ελπίζουμε τα πλάνα του Γερμανού, παιχνίδι με παιχνίδι να λειτουργούν όλο και καλύτερα, έτσι ώστε η ομάδα της καρδιάς μας να αποκτήσει την πολυπόθητη σταθερότητα που θα την οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στη θέση που της αρμόζει – την κορυφή.

YNWA

 

 

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com