Είσαι εδώ
Home > ΓΩΝΙΑ ΜΕΛΩΝ > Αρθρογραφία μελών > Τελικά με το ¨9αρι¨ τι γίνεται?

Τελικά με το ¨9αρι¨ τι γίνεται?

Επιμέλεια: Γεωργόπουλος Νίκος

Έχοντας δει ήδη 3 παιχνίδια και ένα παιχνίδι για το EFL Cup μπορούμε ήδη να κουβεντιάσουμε αρκετά πράγματα για τα αγωνιστικά ζητήματα της Liverpool. Άλλα θετικά, άλλα αρνητικά. Ένα όμως ερώτημα που ταλανίζει πάρα πολύ κόσμο είναι το εξής : ¨Έχει η Liverpool βασικό επιθετικό? Και αν ναι, ποιος είναι αυτός?¨. Μέσω αυτής της γραπτής πραγματείας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα δίνοντας μία διαφορετική οπτική.

Η απάντηση μας είναι πως βασικός επιθετικός κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει και θα εξηγήσουμε το γιατί. Η Liverpool αυτή τη στιγμή έχει στο ρόστερ της τρεις καθαρόαιμους επιθετικούς στα πρόσωπα των Daniel Sturridge, Divock Origi και Danny Ings. Tρεις κυνηγοί με διαφορετικό στυλ. Διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Διαφορετικές αδυναμίες και προτερήματα. Στην Borussia Dortmund, ο Klopp απογείωσε το παιχνίδι της όταν βρήκε έναν center for υπερσύγχρονο στο πρόσωπο του Robert Lewandoski. Ο Πολωνός ήταν ένας επιθετικός, ο οποίος ήταν ο παίκτης που ξεκινούσε την άμυνα της ομάδας του μέσω του γνωστού counter pressing που εφαρμόζει ο Klopp, ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να υποδεχτεί και να σπάσει μπάλες, ήταν ένας επιθετικός καλός τόσο όταν περιοριζόταν σε κλειστά διαστήματα αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο. Επίσης συνιστά πάντα μία έντονη φυσική παρουσία που δεν άφηνε τους αμυντικούς να ηρεμήσουν. Ένας παίκτης που κυριολεκτικά τα έκανε όλα και συνέφερε.

Τέτοιος παίκτης στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δεν υπάρχει για την ομάδα μας αφ΄ής στιγμής αποχώρησε ο σπουδαίος Luis Suarez. Ας εξετάσουμε όμως γιατί. Ο Daniel Sturridge αποτελεί-κατά τη γνώμη μας πάντα- όταν βρίσκεται σε peak condition (πόσο καιρό έχει να βρεθεί άραγε) τον καλύτερο επιθετικό του πρωταθλήματος μετά τον Sergio Aguero τα τελευταία χρόνια. Εκπληκτικός χειριστής της μπάλας, ικανός στο 1vs1, με την ικανότητα να εκτελέσει από την πιο απίστευτη γωνία και από χώρο με τετραγωνικό μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου. Ένας πάικτης, ο οποίος ξέρει καντάρια μπάλα και έχει επωφεληθεί σε στοιχεία του παιχνιδιού του από την περίοδο που έπαιζε στη μεσαία γραμμή(!!) όταν ήταν μικρός στη Manchester City κατ΄ εντολή του τότε manager, Sven Goran Eriksson. Ωστόσο ο Άγγλος επιθετικός πλέον έχει χάσει την εκρηκτικότητα του, στοιχείο που κατά τη γνώμη μας δεν τον καθιστά πλέον αυτόματα βασικό. Επίσης δεν θα έλεγε κάποιος με βεβαιότητα πως διαθέτει το καλύτερο work ethic που λένε οι Άγγλοι ούτε πως μπορεί συνεχώς να ανταποκριθεί στο intense physical στοιχείο της προσέγγισης του Klopp.

Ο Divock Origi, μπορεί κατά τη γνώμη μας να εξελιχθεί στον επιθετικό που θα ηγηθεί για χρόνια της επιθετικής γραμμής στο Anfield αλλά ακόμη έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Πιο δυνατός πλέον σωματοδομικά, ο Βέλγος ταιριάζει στο δυναμικό ποδόσφαιρο του Jurgen Klopp. Μπορεί να πιέσει και να καταπονήσει άμυνες διαρκώς. Μπορεί να βοηθήσει πολύ σε ανοιχτή και γρήγορη ροή παιχνιδιού. Μπορεί να παίξει με πλάτη στο τέρμα και να δίνει ανάσες όταν η ομάδα δέχεται πίεση( κλασικό παράδειγμα η πρεμιέρα στο Emirates αφού μπήκε ως αλλαγή.). Ακόμη όμως δεν είναι ικανός στο να προσφέρει πολλά αφενός και να εκτελεί αφετέρου σε κλειστούς και λιγοστούς χώρους , δεν είναι όσο ενστικτώδης πρέπει να είναι στις αποφάσεις του και όπως είπε πρόσφατα και ο προπονητής του πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την κατάλληλη ικανότητά του την κατάλληλη στιγμή. Είναι όμως μόλις 21 χρόνων και ήδη έχει πετύχει πολλά. Έχει δρόμο ακόμη για να γίνει finished article αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ μπορεί.

Ο Danny Ings στάθηκε άτυχος. Ενώ πέρυσι είχε ξεκινήσει να βρίσκει μομέντουμ και γκολ προδόθηκε από τον πρόσθιο χιαστό του μόλις προσελήφθη ο Γερμανός. Ο Ιngs αποτελεί ένα παίκτη που προσφέρει και την ψυχή του στο γήπεδο. Μαχητικός, ακούραστος εργάτης του ρόλου που του έχει ανατεθεί, ικανός να σκοράρει, να πιέσει. Πιο αδύναμος ωστόσο όταν η ομάδα του θα βρει λιγότερους χώρους και εκείνος αναγκαστικά δεν θα μπορεί συνεχώς να βλέπει τέρμα, να ¨τεντώνει¨ τη αντίπαλη άμυνα παίζοντας στο όριο και το πόδι του τελευταίου αμυντικού. Ένας επιθετικός που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ πιο χρήσιμος σε ένα σύστημα που εξυπηρετεί και χωρά δύο επιθετικούς. Σύστημα που σχεδόν ποτέ δεν προτιμά για ένα παιχνίδι ο τωρινός προπονητής του. (άλλο το ζήτημα ανάγκη που προκύπτει μέσα στο παιχνίδι αν εκείνο στραβώσει). Πλην των άλλων, ο Ings ακόμη και αν δεν είχε όλες τις αδυναμίες που αναφέρουμε, πέρασε έναν πολύ δύσκολο χρόνο που κακά τα ψέματα τον πήγε πίσω σε ετοιμότητα αλλά ακόμη και σε προτίμηση καθώς όλοι οι προπονητές γνωρίζουν πως μεγάλη περίοδος απραξίας έχει επιρροή μακροχρόνια σε κάποια πράγματα ( βλέπε Lucas Leiva μετά το χιαστό που έπαθε το Νοέμβριο του 2011 στο Stamford Bridge για το League Cup). Η πεισματική όμως άρνηση της ομάδα σαν τον παραχωρήσει αυτό το καλοκαίρι καταδεικνύει την πίστη του προπονητή του πως από το δικό του ρόλο και εκείνος έχει ακόμη πράγματα να προσφέρει.

Αυτοί ήταν οι καθαρόαιμοι επιθετικοί. Οφείλουμε όμως να αναφερθούμε και στον Roberto Firmino. Τον άνθρωπο που συνήθως στα μεγάλα παιχνίδια παίρνει τη φανέλα βασικού. Γιατί? Γιατί μπορεί να μην είναι επιθετικός εκ φύσεως αλλά μπορεί καλύτερα από όλους τους άλλους να κλείσει τους χώρους, να κλείσει τα διαστήματα που παίζεται ή πρόκειται να παιχτεί η μπάλα. Κάτι που λατρεύει ο προπονητής του. Όχι δεν είναι natural finisher αλλά είναι ένας άκρως εγκεφαλικός παίκτης με συνήθως πολύ καλές τοποθετήσεις. Στα μάτια του Klopp θα μπορεί πάντα να καλύψει πάντα αυτό τον ρόλο όπως έχει παραδεχθεί επανειλημμένως σε δηλώσεις του ο τεχνικός της ομάδας. Ίσως αυτό το στοιχείο που έχει αναμφισβήτητα στο παιχνίδι του ο Βραζιλιάνος τον καθιστά αυτόματα φαβορί για τα μεγάλα παιχνίδια. Διαφωνούμε/συμφωνούμε, μάλλον έτσι το βλέπει ο άνθρωπος που παίρνει τις αποφάσεις.

Μέσα από όλα όσα εκθέσαμε, είναι σαφές πως η ομάδα μας έχει τέσσερις διαφορετικούς παίκτες για μία θέση. Αναπόφευκτα, η επιλογή μάλλον θα γίνεται με βάση το παιχνίδι και τις ανάγκες του. Σίγουρα ευχόμαστε να βρεθεί ένας επιθετικός που θα μπορεί να κάνει τα πάντα. Ή σχεδόν τα πάντα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει πως ο τάδε ή ο δείνα θα πάρει κάποια στιγμή τη φανέλα βασικού σπίτι του που λέμε. Ελλείψει Suarez (για όσο αγωνιζόταν σε εμάς) ή Lewandoski στην  Borussia, o Klopp δεν έχει στο μυαλό του βασικό επιθετικό. Από μία άποψη καλώς γιατί μπορείς να προσαρμοστείς σε ανάγκες μεταλλασσόμενες. Από την άλλη όμως σίγουρα όταν έχεις έναν σέντερ φορ που μπορεί να κάνει τα πάντα το παιχνίδι σου αμέσως ανεβαίνει ένα επίπεδο. Όσο και αν σπανίζουν πλέον οι ολοκληρωμένοι επιθετικοί στην εποχή μας, ευχόμαστε να ξαναδούμε έναν τέτοιο στα μέρη μας. Έως τότε, θα αναμένουμε την αρχική ενδεκάδα για να δούμε το ¨9άρι¨ μας!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com