Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Απόλυτη δικαίωση μετά από 27 χρόνια!

Απόλυτη δικαίωση μετά από 27 χρόνια!

Έχουν περάσει 27 χρόνια από την τραγωδία του Hillsborough, όταν 96 φίλοι της Liverpool άφησαν στο γήπεδο την τελευταία τους πνοή πηγαίνοντας απλά για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να αγωνίζεται.

 

Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία έριξε το φταίξιμο στον κόσμο προσπαθώντας να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ υπήρχαν και κάποια μέσα που βοήθησαν σε αυτό διαδίδοντας ψεύτικες μαρτυρίες. Οι «μαρτυρίες» αυτές έφτασαν σε σημείο να αναφέρουν ακόμα και ότι οι φίλοι της ομάδας που επιβίωσαν έψαχναν να πτώματα για να τους πάρουν τα προσωπικά του αντικείμενα! Κάποια χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα ονόματα αυτών που παρουσιάζονταν να έχουν κάνει αυτές τις δηλώσεις δεν υπήρξαν ποτέ.

 

Αλλά και η πολιτεία γύρισε τότε την πλάτη στα θύματα και τις οικογένειες τους. Τα αγγλικά γήπεδα είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ από φαινόμενα χουλιγκανισμού και μάλλον κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει δίκαιο στον κόσμο και να κατηγορήσει την αστυνομία.

 

Έτσι οι οικογένειες των θυμάτων ξεκίνησαν ένα μεγάλο αγώνα για να δικαιωθούν αυτοί οι 96 άνθρωποι που έχασαν τόσο άδικα τις ζωές τους. Στον αγώνα αυτό, ο οποίος ενσαρκώθηκε από την καμπάνια «Justice for the 96» βοήθησε ασφαλώς επίσημα και ο σύλλογος, ενώ πολλές ομάδες ανταποκρίθηκαν και πήραν το μέρος των οικογενειών.

 

Πολλά χρόνια μετά άρχισε να έρχεται σιγά-σιγά η δικαίωση. Πρώτα αποκαλύφθηκαν κάποια από τα ψέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω (μάλιστα δεν είναι πολλά χρόνια που κάποια μέσα παραδέχθηκαν δημόσια ότι είχαν πει ψέμματα και πήραν το μέρος των θυμάτων), στη συνέχεια άρχισαν να ακούγονται δημόσια οι αμφιβολίες που είχαν δημόσιοι φορείς για τις ευθύνες της αστυνομίας, ενώ πριν λίγα χρόνια ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας David Cameron δήλωσε τη συμπαράσταση του σε αυτές τις οικογένειες μιλώντας για αμέλεια εκ μέρους της αστυνομίας.

 

Εν τέλει άνοιξαν ξανά οι φάκελοι της υπόθεσης σε μια προσπάθεια της πολιτείας να ρίξει φως σε εκείνο το τραγικό γεγονός και να γίνει μια πιο δίκαιη έρευνα. Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, φέτος ήταν η τελευταία χρονιά που θα συνεχιζόταν η καμπάνια για τα θέματα που είχαν προκύψει τότε.

 

Υπήρχαν πολλά ερωτήματα, συγκεκριμένα 14, όμως η απάντηση που περίμεναν όλοι συνοψιζόταν γύρω από μία συγκεκριμένη ερώτηση. Σκοτώθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι παράνομα χωρίς να έχουν φταίξιμο οι ίδιοι;

 

Η μεγαλύτερη δικαίωση λοιπόν έμελε να έρθει σήμερα καθώς η απόφαση αναφέρει ρητά ότι τα 96 θύματα σκοτώθηκαν παρανόμως και η συμπεριφορά των φιλάθλων δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι το φταίξιμο πλέον ανήκει καθαρά στη μεριά της αστυνομίας που υπήρχε στο γήπεδο και δεν έκανε σωστή κατανομή του κόσμου στις κερκίδες, ενώ δεν ήλεγξε τη ροή του πλήθους όπως έπρεπε να το κάνει.

 

Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς των θυμάτων που είχαν κατακλείσει τους δρόμους ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της απόφασης δηλώνοντας κι εκείνοι τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες.

 

Χαρακτηριστικό ότι οι έχθρες που υπάρχουν στο γήπεδο δεν υφίστανται σε τέτοια θέματα είναι η επίσημη στήριξη της συμπολίτισσας Everton όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε μορφή της καμπάνιας, αλλά και το γεγονός ότι από τους πρώτους που μίλησαν για δικαίωση σήμερα ήταν ο αρχηγός της Manchester United Wayne Rooney.

 

Τα θύματα λοιπόν δικαιώθηκαν, όμως οι οικογένειες τους σίγουρα θα περιμένουν και τη συνέχεια στην υπόθεση. Το «σκοτώθηκαν παρανόμως» που αναφέρει η αγγλική νομοθεσία ουσιαστικά σημαίνει φόνο, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα προκύπτει θέμα διώξεων για εγκληματικές ενέργειες και για να αποδοθούν επιτέλους, έστω και μετά από τόσα χρόνια, ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν. Το θέμα αυτό μπορεί να γίνει βέβαια πολύ σύνθετο από εδώ και πέρα, αφού στην υπόθεση έχουν υπάρξει ψεύτικες μαρτυρίες, «κουκουλώματα» και παραποιήσεις στοιχείων από αστυνομικούς και αξιωματικούς, ενώ είναι πιθανό η ιστορία να φτάνει μέχρι υψηλότερα κλιμάκια της τότε κυβέρνησης Thatcher.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com