Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Κοιτάζοντας μπροστά…

Κοιτάζοντας μπροστά…

Άρθρο του Fanis Floros

Το προφανές θα ήταν να γράψω για την λυπηρή αποχώρηση του Steven Gerrard μετά τον τελευταίο του εντός έδρας αγώνα. Αναμένεται όμως ένας καταιγισμός τέτοιων άρθρων τις επόμενες ημέρες τα οποία θα είναι πλήρη από πλευράς στατιστικών για την λαμπρή του καριέρα στην Liverpool.

Στο ποδόσφαιρο εκτός από τον συναισθηματισμό που είναι φυσιολογικός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να κοιτάς μπροστά παρά πίσω: και αυτό οδηγεί τις σκέψεις μου στην επόμενη σαιζόν.

Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες της Liverpool θα κρατήσουν τον Brendan Rodgers. Ίσως αυτή να είναι και η πιο σωστή απόφαση ανεξάρτητα από τον θόρυβο που δημιουργείται από την επίκαιρη διαθεσιμότητα του Jurgen Klopp.

Την περσινή εκπληκτική χρονιά που ο τίτλος χάθηκε στο παρά πέντε ακολούθησε μια αρκετά παράξενη θα μπορούσε να πει κανείς χρονιά στην οποία θα έπρεπε να μείνουμε ευχαριστημένοι από την κατάκτηση της 5-6ης θέσης και τους δύο αποκλεισμούς σε ισάριθμα κύπελλα.

Η πορεία επίσης στην Ευρώπη έσπειρε απογοήτευση αφού αποκλειστήκαμε από τους πρώτους στο Champions League και μετά στο Europa League.

Με την έξοδο του Luis Suarez συμπεριλαμβανομένης της απουσίας του Daniel Sturridge σχεδόν για ολόκληρη τη σαιζόν η επίθεση της Liverpool αποδεκατίστηκε και αποδείχθηκε ανίκανη να ανταπεξέλθει. Τα 75 εκατομμύρια λίρες της μεταγραφής του Suarez ξοδεύτηκαν σε αρκετά νέους παίκτες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποδώσουν και να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των οπαδών.

Η απόκτηση κάποιων παικτών αποδείχτηκε λανθασμένη με την κατηγορία της λάθος εκτίμησης για τις μεταγραφές αυτές να μοιράζεται εξίσου και στον Rodgers και στην επιτροπή μεταγραφών. Η απόκτηση των Balotelli και Lambert αποδείχθηκε τεράστιο σφάλμα: ήταν οι πιο φτωχές λύσεις που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς για να γεμίσει το κενό που άφησε στην επίθεση η έξοδος του Suarez.

Οι Lallana και Lovren έχουν ακόμα να αποδείξουν πολλά όσο αφορά την φυσική τους κατάσταση και την αξιοπιστία τους στον αγωνιστικό χώρο για τα ποσά που πληρώνονται. Οι Can, Markovic και Moreno με αυτή τη σειρά θα έλεγα έχουν δείξει αρκετά υποσχόμενα σημάδια τα οποία όμως συνοδεύτηκαν από πτώση στο φορμάρισμα τους-τυπικό παράδειγμα 20χρονων παικτών που έχουν να αντιμετωπίσουν μια διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και ίσως νοσταλγία για την πατρίδα τους. Μπορεί τα μάτια των φιλάθλων να τους κοιτάζουν επιφυλακτικά αλλά υπάρχει ελπίδα γι αυτούς ας μου επιτραπεί να πω.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως να ήταν η έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας των επιμέρους παραγόντων στον μεταγραφικό τομέα με την μεγαλύτερη γκάφα να είναι αυτή καθ’ αυτή η απόκτηση του Mario Balotelli και η προσπάθεια να ενσωματωθεί σ’ ένα στυλ παιχνιδιού που δεν του ταίριαζε καθόλου.

Ο πανικός της τελευταίας στιγμής έφερε τον Ιταλό στο Anfield παρά τις δηλώσεις του manager περί αντιθέτου μετά την αποτυχία της ενδεχόμενης μεταγραφής του Alexis Sanchez-ένα άλλο τυπικό παράδειγμα της ανικανότητας της ομάδας να προχωρήσει στο «κλείδωμα» των μεταγραφών παικτών που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδανικοί μεταγραφικοί στόχοι.

Μέχρι να απαλλαγεί η Liverpool FC από τους ανίκανους στον τομέα των μεταγραφών η ηττοπάθεια που την χαρακτηρίζει στο θέμα αυτό θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται ως το “δέλεαρ» του Λονδίνου ή η «οικονομική ανωτερότητα» του Manchester.

Τον τελευταίο καιρό αναφέρονται ως αντικαταστάτες του Brenno οι Jurgen Klopp και Diego Simeone. Θα έκαναν αλήθεια το βήμα να περάσουν το κανάλι και να έρθουν σε μας αν γνώριζαν την πρόσφατη ιστορία μας και την αξιοπιστία μας στο θέμα της αναγνώρισης-απόκτησης των απαραίτητων μεταγραφικών στόχων για την ομάδα?

Αν οι ιθύνοντες της FSG εμμένουν στην πολιτική του χαμηλού κόστους μεταγραφών-μισθών τότε η αποδεδειγμένη ικανότητα του Rodgers στην ανάπτυξη του ταλέντου των νέων παικτών θα πρέπει να τον κρατήσει στην ομάδα για άλλη μία χρονιά τουλάχιστον.

Οι νεαροί παίκτες που ανέφερα παραπάνω σίγουρα κέρδισαν την εμπειρία της προσαρμογής της χρονιάς αυτής στην ομάδα και του χρόνου θα αισθάνονται πιο άνετα έχοντας στο πλευρό τους τον manager που τους εμπιστεύθηκε μια θέση στον τάπητα του Anfield.

Ο Lovren αποκλείεται να έχει χειρότερη χρονιά από την φετινή και έχει δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης τελευταία , ο Lallana με μια καλή προετοιμασία το καλοκαίρι και μένοντας φυσικά μακριά από τραυματισμούς θα έχει σίγουρα καλύτερη απόδοση από τις 9 Αυγούστου και μετά.

Κοντολογίς σχεδόν η μισή ομάδα έχει τέτοια δυναμική που θα μπορούσε να κάνει άλματα μπροστά στην απόδοση της. Μια αλλαγή στην κορυφή όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική και να αρχίσουμε να μιλάμε πάλι για πλάνα 3-5 χρόνων κλπ. Δεν μπορώ να περιμένω πάλι 5 χρόνια να ξαναδώ την Liverpool στις top four-προσωπικά.

Από μόνη της η απουσία του Suarez είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο-το περιμέναμε αυτό, αλλά σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς του Sturridge στέρησε από την ομάδα την μισή αποδοτικότητα της σε γκολ. Πέσαμε στα 50, από τα 101!!!! Το καλό όμως είναι ότι κάτι ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί σχετικά εύκολα.

Κύριε Henry βγάλε τα καβούρια από την τσέπη και αγόρασε ένα αξιόπιστο επιθετικό των 20 γκολ τη σαιζόν να συμπληρώσει την επίθεση με τους Sturridge, Divock Origi και τον φημολογούμενο Danny Ings. Ενας τέτοιος επιθετικός και μόνο το ένα τέταρτο από τις πάσες του Coutinho να αξιοποιήσει θα λάμψει. Ας ξεχάσουμε επίσης τις ρητορείες για loyalty και ας βάλουμε τον Raheem Sterling να υπογράψει με οποιοδήποτε κόστος. Ο μικρός ξέρει να κόβει και να ανακατεύει άμυνες και όχι να παίζει μπροστά περιμένοντας την πάσα.

Ενας τέτοιος παίκτης θα μείωνε και την πίεση στους Henderson και Lallana οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με καμιά 15-20αρια γκολ μαζί.
Ας παρατήσουμε το σλόγκαν “The Liverpool Way” και ας υιοθετήσουμε το ακόμα πιο παλιό σλόγκαν των Bob Paisley και Ronny Moran, “Never sell your best players” !!!

Κύριοι της FSG σταματήστε τις δικαιολογίες και αναλάβατε δράση. Πρέπει να προσφέρετε μεγάλες επιταγές και αξιοπρεπείς μισθούς σε πιθανούς μεταγραφικούς στόχους προσφέροντας τους ταυτόχρονα το όραμα του τι σημαίνει να φοράς την Κόκκινη Φανέλα αλλά και την ειδωλολατρική αγάπη που θα μπορούν να απολαύσουν από το Kop όπως έγινε κάποτε με τον Torres. Αν πάλι δεν τσιμπήσουν δείξτε τους ένα εισιτήριο και που βρίσκεται το John Lennon Airport με την υπόσχεση ότι μετα από 2-3 χρόνια στην ομάδα θα μπορούν να μετακομίσουν στην Barcelona ή την Real έναντι φυσικά πολύ καλού αντιτίμου!

Επίσης παρ’ όλες τις επιθετικές αντιξοότητες θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Rodgers μετά τα Χριστούγεννα βελτίωσε την άμυνα μας σημαντικά με την μεταμόρφωση του Simon Mignolet και την πραγματικά καινοτόμα παράταξη των 3 full back, όσο πρόσκαιρη κι αν ήταν, κάτι που μας οδήγησε σε 10 νίκες σε 13 αήττητα ματς!

Κοιτάζοντας τον βαθμολογικό πίνακα για το 2015 μόνο συνειδητοποιεί κανείς ότι η τέταρτη θέση ήταν εφικτή και θα γινόταν πραγματικότητα αν στο πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδρομής δεν χάναμε τους Sakho και Lucas.

Να προσθέσω στα παραπάνω ότι για την αντικατάσταση του Johnson είναι απαραίτητο ένα δεξί μπακ με επιθετικές διαθέσεις καθώς και ένας καλός αναπληρωματικός τερματοφύλακας για να κρατάει τον Mignolet σε εγρήγορση.

Αν όντως έρθει ο Milner για να προσθέσει εμπειρία στα άκρα, υπάρχει χώρος για έναν ακόμα, και ο Pirlo θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της αναγέννησης της ομάδας για την επόμενη σαιζόν. Είναι γεννημένος σταυροφόρος-για τέτοιες καταστάσεις!

Τέλος με τον Steven Gerrard απών τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα αποδυτήρια καθώς και στην πώληση φανέλων της ομάδας κλπ. Αν μείνει ο Brendan Rodgers , θα το δει σαν ευκαιρία για να χτίσει την ομάδα του όπως την ονειρεύεται γιατί κακά τα ψέματα η σκιά του αρχηγού έπεφτε βαριά πάνω του.

Γίναμε μάρτυρες του τέλους μιας εποχής στο Anfield σήμερα λέγοντας «αντίο» σ’ ένα ζωντανό θρύλο που τίμησε το όνομα του και την ομάδα του. Παρηγορηθείτε μες την πίκρα σας ότι είπαμε αντίο σ’ ένα παίκτη που έφτασε στο απόγειο της απόδοσης του 5-6 χρόνια πριν και ότι η ιστορία της Liverpool είναι γεμάτη από ονόματα θρύλους που έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από νέα είδωλα!

Απομένει στην FSG και στους υπαλλήλους της συμπεριλαμβανομένου του Brendan Rodgers να πουλήσουν σε αυτούς που βρίσκονται ήδη στο Anfield αλλά και σε όπoιο άλλο ενδιαφερόμενο ότι το Kop περιμένει τον νέο του ήρωα!

Όπως θα έλεγε και ο Stevie G “All the best”!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com