Είσαι εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Τι θέση να παίξει ο Τζέραρντ?

Τι θέση να παίξει ο Τζέραρντ?

Κακά τα ψέματα, σαν φίλαθλοι της μεγάλης ομάδας του Λίβερπουλ δεν ονειρευόμασταν τέτοιο ξεκίνημα. Όλοι λίγο πολύ ρίξαμε όλοι την ευθύνη στον Μπρένταν Ρότζερς. Θα έπρεπε όμως? Άποψή μου είναι πως όχι. Ο Ρότζερς δεν άλλαξε τακτική με την περσινή Λίβερπουλ. Ο Μπράιαν Κλαφ κάποτε είπε πως οι παίχτες σού χάνουν τους αγώνες και όχι η τακτική. Και αν το δείτε σφαιρικά είχε δίκιο. Ποιος προπονητής στήνει την ομάδα του με στόχο την ήττα ή την ισοπαλία?

Αυτό που παρατήρησα σαν απλός θεατής της ομάδας, εκτός από το αιώνιο αμυντικό πρόβλημα στις στημένες φάσης, είναι (επιτρέψτε μου την έκφραση) »το μπάχαλο» που επικρατεί από την μέση και μπροστά στην ομάδα των κόκκινων. Κουτίνιο, Μάρκοβιτς, Στέρλινγκ, Λαλλάνα, Χέντερσον και υπάρχει και ένας Μπαλοτέλι προς το παρών, ενόσω ο Στάριτζ είναι τραυματίας, που πρέπει με κάποιο μαγικό τρόπο να χωρέσουν στην 11αδα. Και φυσικά και ο αρχηγός όπου η ομάδα ξεκινάει από αυτόν.

Μιας και η συζήτηση έφτασε στον Στίβι, αλήθεια αξίζει να ξεκινάει ακόμη βασικός στην Λίβερπουλ? Ας το δούμε ποδοσφαιρικά. Οδεύει προς τα 35 και από την πρώτη μέρα που ο Ρότζερς υπέγραψε στην ομάδα, τον χρησιμοποιεί σαν αμυντικό χαφ-οργανωτή. Κάτι ανάλογο με τον Αντρέα Πίρλο στην Γιουβέντους και τον Τσάβι Αλόνσο στην Μπάγιερν. Αποτελεί δηλαδή »τον προπονητή μέσα στο γήπεδο». Αμυντικό χαφ όμως? Εγώ λέω όχι. Πλέον το ποδόσφαιρο του Ρότζερς έχει γίνει γνωστό σε εγχώριο και ευρωπαικό ποδόσφαιρο. Με την αστάθεια στην άμυνά της η Λίβερπουλ και με τον Τζέραρντ να είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανάπτυξη του παιχνιδιού και το επιθετικό κομμάτι, οι αντίπαλοι προπονητές βάζουν μόνιμα έναν παίχτη από τον άξονα να πιέζει τον Τζέραρντ αναγκάζοντάς τον πολλές φορές να γυρνάει ακόμα και πίσω από τα σέντερ μπακ για να πάρει μπάλα. Πρώτος προπονητής που το έκανε αυτό, αν θυμάμαι καλά ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο στο περσινό ματς στο Άνφιλντ. O Στίβι βρέθηκε πιεζόμενος, υπέπεσε σε λάθος, γλίστρησε, ο Μπα σκόραρε και η Λίβερπουλ τέθηκε εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος.

Τι θέση όμως να παίξει και πόσο να παίξει? Στην ιδανική περίπτωση που η Λίβερπουλ δεν θα έχει κανένα τραυματία και όλοι οι παίχτες του ρόστερ θα είναι διαθέσιμοι και ετοιμοπόλεμοι για τον Μπρένταν Ρότζερς, ο αρχηγός κατά την ταπεινή μου άποψη δεν έχει θέση στην βασική 11αδα. Με την επιστροφή του Άλλεν και του Τσαν, έχω την εντύπωση ότι ο Ουαλός θα αντικαταστήσει τον Τζέραρντ, μιας και ο πρώτος έχει πλεονέκτημα απέναντι στον έμπειρο μέσο της Λίβερπουλ σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και το transition game. Θα μου άρεσε να δω τον Εμρέ Τσαν δίπλα από τον Χέντερσον στον άξονα με τον δεύτερο να έχει πιο επιθετικό ρόλο και φυσικά την προοπτική να εξελιχθεί σε ένα αξιότιμο αντικαταστάτη του Στίβεν Τζέραρντ. Φυσικά οι εναλλαγές κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών ανάμεσα σε Άλλεν και Τσαν θα ήταν ένας φρικτός πονοκέφαλος στα μυαλά των αντίπαλων προπονητών, αφού οι δύο αυτοί παίχτες χρίζουν διαφορετικής αμυντικής αντιμετώπισης.

Και ο Τζέραρντ? Μία είναι απάντηση και είναι σκληρή: πάγκο! Ποιος ποδοσφαιριστής που έκανε γεμάτες σεζόν από τα 17 του στην Αγγλία μπορεί ακόμα να κάνει στα 34? Ο Φάουλερ ξέπεσε μετά την Λιντς πριν από 13 χρόνια, η καριέρα του Όουεν ουσιαστικά τελείωσε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην Νιούκαστλ και η μικρή εμπειρία που έχω στο αγγλικό ποδόσφαιρο με έκανε να καταλάβω πως ο Τζέραρντ ήταν, ή και ακόμα είναι, ένα ποδοσφαιρικό μυαλό που κατάφερε το σχεδόν ακατόρθωτο για ποδοσφαιριστές της κλάσεις του. Πλέον ο Τζέραρντ θα πρέπει να μετατραπεί σε μέντορα για τους νέους της ομάδας και ποδοσφαιριστής εμψύχωσης στα αποδυτήρια. Και όταν θα έρχεται η ώρα να περνάει αλλαγή, θα είναι εκείνος που με την εμπειρία του θα παίρνει το ματς στις πλάτες του και είτε θα το διασφαλίζει, είτε θα κάνει τα πάντα για να το ανατρέψει. Θυμηθείτε το χατ-τρικ που έκανε μέσα σε ένα ημίχρονο στο Europa League πριν από λίγα χρόνια κόντρα στη Νάπολι, αγωνιζόμενος τραυματίας ως δεύτερος επιθετικός.

Η αλήθεια είναι ότι παίζει παντού μέσα στο γήπεδο. Η κύρια ερώτηση όμως είναι πόσο πρέπει να παίζει. Και η απάντηση είναι: σίγουρα όχι 90΄ λεπτά σε κάθε αγώνα. Δώσαμε εκατομμύρια για χτίσουμε βάθος στο ρόστερ. Πρέπει ο Ρότζερς σιγά σιγά να το χρησιμοποιήσει σωστά, όχι πως έκανε το αντίθετο μέχρι τώρα, απλά η κατάρα των τραυματισμών συνεχίζεται…

Υ.Γ.1 Η ομάδα θα βρει τον εαυτό της αργά ή γρήγορα.

Παναγιώτης Δήμος

Η δημοσίευση γίνεται μετά από σχετική άδεια του συντάκτη και της ιστοσελίδας που αναρτήθηκε.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com